Russell Hobbs 19770-56 Používateľská príručka

Kategória
Fritézy
Typ
Používateľská príručka
80
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku
niekomu inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
A DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
1 Tento spotrebič musí byť používaný len pod dohľadom zodpovednej dospelej osoby. Tento
spotrebič používajte a skladujte mimo dosahu detí.
2 Neponárajte ohrievaciu/riadiacu jednotku do tekutiny, nepoužívajte ju v kúpeľni, v
blízkosti vody alebo vonku.
3 Ohrievacia/riadiaca jednotka je vybavená bezpečnostným spínačom, ktorý zabráni činnosti
ohrievača ak ohrievacia/riadiaca jednotka nie je správne založená.
4 Neprenášajte alebo nepodávajte nič ponad alebo v blízkosti prístroja – ak niečo spadne do
prístroja, horúci olej vystrekne von.
5 Nenechávajte prístroj bez dozoru, keď je zapnutý v elektrickej sieti.
6 Nepohybujte prístrojom, keď je v ňom horúci olej.
7 Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod záclonami alebo inými horľavými materiálmi a
počas používania ho majte stále pod dohľadom.
8 Spotrebič neprikrývajte a na jeho vrchnú časť nedávajte žiadne predmety.
9 Pred použitím kábel celkom odviňte.
10 Keď prístroj nepoužívate, odpojte ho z elektrickej siete.
11 Prístroj prenášajte iba pomocou držadiel na prenášanie.
12 Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
13 Tento spotrebič nesmie byť ovládaný prostredníctvom externého časového spínača alebo
diaľkového ovládania.
14 Spotrebič nepoužívajte na iný účel než na ten, ktorý je popísaný v týchto inštrukciách.
15 Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo má poruchu.
16 Ak je prívodný kábel poškode, musí byť vymenený výrobcom, jeho servisným technikom
alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedošlo k riziku.
len na domáce použitie
C PRÍPRAVA
1 Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
2 Nechajte okolo celého prístroja voľný priestor aspoň 50 mm.
3 Umiestnite prístroj tak, aby rúčka košíka nesiahala až po alebo ponad okraj pracovného
povrchu, kde by sa o ňu dalo náhodne zachytiť pri prechádzaní okolo.
4 Vrchnák zložte pomocou rúčky na vrchnáku.
5 Rúčku košíka rozložte a zatlačte zvislé časti ponad západku nad závesom.
6 Cedidlo vyložte kuchynskými papierovými utierkami, aby ste mohli jedlo po úprave zbaviť
prebytočného oleja.
C PLNENIE
7 Nádobu naplňte kvalitným tekutým olejom na varenie po úroveň medzi značkami MIN (2,7
litre) a MAX (3,2 litre) na stranách nádoby.
8 Nepoužívajte tuhý olej na varenie, tuk, maslo alebo margarín.
9 Nemiešajte rôzne druhy olejov, keďže majú rôzne teplotné charakteristiky.
10 Vrchnák vráťte na svoje miesto.
ZOHRIATIE OLEJA
11 Nastavte ovládač teploty na požadovanú teplotu (130-190°C).
12 Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
13 Svetelná kontrolka napájania svieti pokiaľ je prístroj zapojený do siete.
14 Termostat bude svietiť a potom sa cyklicky zapínať a vypínať pri udržiavaní teploty.
81
pokyny (Slovenčina)
15 Pred prípravou jedla počkajte, kým nezhasne svetielko.
C PRÍPRAVA
16 Potraviny nakrájajte na kusy rovnakej veľkosti.
17 Vlhké potraviny (napr. ryby, ananás) obaľte v múke, strúhanke, cestíčku a pod.
18 Nepoužívajte tento prístroj na rozmrazovanie potravín. Všetky potraviny okrem predvarených
rýchlo zmrazených potravín musia byť pred vložením do prístroja úplne rozmrazené.
19 Pri príprave zabalených potravín sa riaďte návodom na balení alebo nálepke.
20 Pri príprave surovej zeleniny (napr. zemiakových hranolčekov alebo lupienkov) najskôr kúsky
osušte papierovou alebo kuchynskou utierkou.
C NAPLNENIE KOŠÍKA
21 Pripravené kusy potravín vložte do košíka.
22 Snažte sa neukladať do košíka viac ako dve vrstvy potravín. Ak potrebujete spracovať väčšie
množstvo, rozdeľte ho do viacerých dávok.
23 Pomocou kuchynskej chňapky chyťte košík za rúčku a ponorte košík jemne a pomaly do oleja.
24 Olej bude pri kontakte s vodou v potravinách peniť. Ak nehrozí, že pena vystúpi ponad okraje
nádoby, nie je sa čoho obávať.
25 Ak hrozí, že pena pretečie von z nádoby, košík vyberte, postavte ho znovu na kuchynskú
papierovú utierku a prečítajte si časť o riešení problémov.
C PRÍPRAVA JEDLA
26 Počkajte, kým sa jedlo nedopečie.
C JEDLO VYBERTE
27 Skontrolujte, či je jedlo hotové. Ak máte pochybnosti, grilujte ho ešte o čosi dlhšie.
28 Pomocou kuchynskej chňapky dvihnite košík za rúčku, zakvačte košík o obrubu nádoby a
nechajte ho odkvapkať.
29 Jedlo vyklopte do cedidla, aby mohlo pred podávaním ešte viac odkvapkať.
30 Prázdny košík vráťte na obrubu nádoby.
C HOTOVO?
31 Odpojte prístroj z elektrickej siete.
C VIAC?
32 Ak chcete pripraviť ďalšiu dávku jedla, skontrolujte hladinu oleja a podľa potreby ho doplňte.
C SPRIEVODCA PRÍPRAVOU JEDLA
33 Pridanie potraviny do oleja zníži teplotu oleja.
34 Ak pridáte menej potraviny, teplota sa obnoví rýchlo a jedlo bude pripravené dobre.
35 Po vložení potraviny do prístroja by ste mali vidieť unikajúce bubliny.
36 To je para, ktorá sa vytvára, keď sa zohreje vlhkosť vo vnútri potraviny.
37 Para unikajúca z potraviny zabraňuje tomu, aby potraviny nasiakli olejom.
38 Potravina sa prepečie rovnomerne – je pevná a chrumkavá.
39 Ak pridáte príliš veľa potraviny, teplota sa neobnoví a jedlo nasiakne olejom.
nákres y
1 rúčka vrchnáka
2 vrchnák
3 rúčka
4 košík
5 háčik na zavesenie košíka
6 svetelná kontrolka napájania
7 svetielko termostatu
8 regulátor teploty
g resetovacie tlačidlo
9 resetovací kľúčik
10 drážky
11 ohrievacia/riadiaca jednotka
12 ohrievacie teleso
13 nádoba
14 telo
15 držadlo na prenášanie
16 vodiace lišty
17 stlačte tu
18 spony
19 zvislé časti
82
C OBAĽOVANIE
40 Obaľujte všetky potraviny okrem tých, ktoré sú bohaté na škrob, ako sú zemiaky a šišky. Obal
chráni potravinu, zabraňuje šťave, aby vytiekla do oleja a pridáva krehkú chuť. Vo
všeobecnosti obal nedrží dobre na zmrazených potravinách.
ochutená múka
41 Hrubšie obaly nedržia dobre na mokrých/navlhnutých potravinách, preto ich najskôr obaľte v
ochutenej múke. Použite ju samotnú na obaľovanie celých olejových rýb ako sú slede.
vajíčko a strúhanka
42 Obľúbené na rybách, kuracom mäse a karbonátkach, dodávajú príťažlivý, krehký a chrumkavý
zovňajšok. Ideálne pre potraviny, ktoré sa majú podávať na studeno, keďže si zachovávajú
krehkosť dlhé hodiny.
•Obaľte v ochutenej múke, aby ste potraviny vysušili. Namočte do vyšľahaného vajca, potom
strúhanky, opakujte, až kým nie je obal úplný, dobre postláčajte a potom prebytočnú
strúhanku oprášte.
•Čerstvá strúhanka dodáva drsný vzhľad. Strúhanku vyrobíte upečením kúskov chleba do
zlatista a ich následným rozdrvením alebo posekaním v robote na jemno.
g = gramov t = čajová lyžička (5ml) e = vajce, stredné (53-63g)
ml = mililitrov T = polievková lyžica (15ml) E = vajce, veľ (63-73)
p = štipka
základné cestíčko
100g múka s prísadou kypriaceho prášku 1 p soľ voda
Múku preosejte do misy. Pridajte soľ. Tesne pred použitím primiešajte primerané množstvo vody,
aby ste vytvorili hladké cestíčko.
základné fritovacie cestíčko
100g múka s prísadou kypriaceho prášku 1 t zeleninový olej 1 p soľ
voda
Múku preosejte do misy. Pridajte soľ. Zašľahajte doňho olej. Tesne pred použitím primiešajte
primerané množstvo vody, aby ste vytvorili hladké cestíčko.
nóbl fritovacie cestíčko
100g čistá múka 1 T zeleninový olej 1 p soľ
1 e 150ml tekutina
Tekutina môže byť voda, mlieko, pivo, sýtená voda atď.
Oddte žĺtok od bielka. Múku preosejte do misy. Pridajte soľ. Zamiešajte vaječný žĺtok, potom
tekutinu. Zašľahajte doňho olej. Tesne pred použitím vyšľahajte bielok do penista a jemne ho
zapracujte do cestíčka.
krehké čínske cestíčko
1 t zeleninový olej 2 t prášok do pečiva 75g kukuričná múka
1 E 1 p soľ voda
Zmiešajte vajíčka, kukuričnú múku, soľ a olej s dostatočným množstvom vody na vytvorenie
krémového základu, na ktorý možno pridať buď vajíčka a strúhanku alebo cestíčko.
časy prípravy & bezpečnosť potravín
Tieto časy používajte výlučne ako orientačné.
Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká čistá
šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné. Hranolčeky a
iná zelenina by mali byť chrumkavé.
83
hranolčeky
Použite odrody zemiakov vhodné na hranolčeky.
•Ošúpte, pokrájajte, opláchnite a dobre vysušte. Nedávajte do košíka naraz viac ako dve vrstvy
hranolčekov. Kvôli lepšiemu výsledku pripravujte v dvoch fázach:
fáza 1 – smažte 5-10 minút (v závislosti od množstva) pri teplote 170 °C. Keď hranolčeky
dosiahnu slabo zlatú farbu a majú tvrdý obal, vyberte košík z oleja a nechajte hranolčeky
odkvapkať a vychladnúť.
fáza 2 – smažte 2-4 minúty pri teplote 190 °C. Keď sú zlatohnedé a chrumkavé, vyberte ich z
oleja a nechajte odkvapkať v cedidle vystlanom kuchynskou papierovou utierkou.
mrazené hranolčeky
Tieto obyčajne nevyžadujú dve fázy prípravy. Postupujte podľa návodu na balení.
iná zelenina
Fritovať sa dá veľa druhov zeleniny – cibuľové kolieska, huby, karfiol. Môže sa pripravovať
čerstvá alebo mrazená a mala by byť obalená.
mrazené potraviny
•Mrazené potraviny rýchlo ochladia olej, preto naraz fritujte len jednu vrstvu potraviny.
•Pred vložením potraviny do oleja oklepte prebytočný ľad alebo vodu.
•Jednotlivé kusy ukladajte osobitne, inak sa zlepia.
•Použite najvyššie nastavenie teploty a košík ponárajte do oleja pomaly, aby ste znížili penenie.
•Pri príprave zabalených potravín sa riaďte návodom na balení alebo nálepke.
ryby – čerst teplota (°C) čas (minúty)
Ryby obsahujú veľa vody. Pred fritovaním ich osušte kuchynskou utierkou a obaľte. Používajte
celé alebo nakrájané na filety, rezne alebo pásiky – rybie prsty.
lety, prsty, krevety 190 3-4
rybie koláčiky 190 3-4
sleď 190 1-2
ryby – mrazené teplota (°C) čas (minúty)
Obalené ryby sa môžu pripravovať nerozmrazené. Postupujte podľa návodu na balení.
platesa 190 5-6
filety 170 10-15
prsty 190 3
krevety 170 3-5
rybie koláčiky – malé 170 3
rybie koláčiky – stredné/veľ 170 4-5
sleď 190 2-3
mäso teplota (°C) čas (minúty)
Fritujte iba čerstvé alebo rozmrazené mäso. Obaľte vo vajíčku a strúhanke alebo v cestíčku.
prsty 190 3
kotlety, rezne – malé/veľ 170 10/15
karbonátky 170 10
ryžové karbonátky, mäsové guľky 190 6
viedenský rezeň (v závislosti od hrúbky) 170 3-8
hydina teplota (°C) čas (minúty)
Fritujte iba čerstvú alebo rozmrazenú hydinu. Obaľte vo vajíčku a strúhanke alebo v cestíčku.
Pre lepší výsledok najskôr odstráňte kožu. Nechajte fritovať dostatočne dlho, aby sa mäso
prepieklo aj vo vnútri. Chrumkavý zlatistý zovňajšok to nemusí nevyhnutne zaručovať, preto
pred podávaním vyskúšajte, či je mäso naozaj prepečené.
prsty 170 4
steh 170 14-15
krokety 190 2-3
kura v strúhanke - malé 170 15-20
kura v strúhanke – veľ 170 20-30
84
C PROBLÉMY
43 Ak olej pení a hrozí, že pretečie, je v košíku príliš veľa potraviny (vyberte časť von), potravina
je príliš vlhká (trochu osušte a skúste znovu), alebo je olej starý alebo kontaminovaný
(vymeňte ho).
44 Kvalita oleja sa zhoršuje po každom ohriatí.
45 Po každom vložení potraviny do oleja spôsobuje jej vlhkosť, čiastočky potravy a tuku, múka a
korenie z obalov a voda z mrazených potravín ďalšie znehodnotenie oleja.
46 Čiastočky stmavnú, pália sa a nalepia sa na ďalšiu dávku potraviny, čím menia jej výzor a chuť.
Filtrovanie to môže trochu zmierniť.
47 Aj filtrovaný olej bude mať to najlepšie za sebou po 10 až 12 použitiach.
48 Predpečené hranolčeky do rúry obsahujú vrstvu oleja z procesu predprípravy. To zapríčiní
zhustnutie alebo zmenu farby oleja vo vašom fritovacom hrnci.
49 Ak pravidelne pripravujete obaľované potraviny, možno by stálo za to mať dve dávky oleja,
jednu pre obaľované potraviny a jednu pre potraviny neznečisťujúce olej.
50 Približne sa môžeme riadiť tým, že ak si všimnete po výmene oleja výrazné zlepšenie chuti,
mali ste ho vymeniť skôr.
51 Miestny úrad v mieste vášho bydliska zabezpečuje odoberanie starého oleja a jeho recykláciu
alebo iný vhodný spôsob likvidácie.
g TEPELNÁ POISTKA
52 Poistka funguje ako ochrana pred prehriatím ohrievacieho telesa.
53 Ak fritéza prestane fungovať:
54 Vypnite ju, vytiahnite šnúru z elektrickej siete a nechajte vychladnúť.
55 Skontrolujte hladinu oleja.
56 Ak je hladina oleja nižšie ako značka MIN, resetujte poistku.
, Ak hladina oleja nie je príliš nízko, a poistka sa aktivovala z nejakého iného dôvodu, zavolajte
na zákaznícky servis.
57 Pomocou resetovacieho kľúčika stlačte resetovacie tlačidlo a resetujte automatické vypnutie.
58 Nadmerné teplo olej znehodnocuje, preto vyčistite nádobu a naplňte ju znovu novým olejom.
C STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
59 Spotrebič odpojte a nechajte ho vychladnúť pred čistením alebo pred uskladnením.
bežné čistenie
60 Otrite vonkajší povrch vlhkou látkou.
61 Zakladajte na nádobu vrchnák, aby ste zabránili vnikaniu prachu a iných častíc do oleja.
úplné čistenie (vždy po niekoľkých použitiach)
62 Na pracovnú plochu položte najmenej 3 vrstvy kuchynských papierových utierok.
63 Budete potrebovať 5-litrovú nádobu a široký lievik.
64 Ak chcete olej prefiltrovať, použite sito vystlané mušelínom alebo filtračným papierom.
65 Zložte vrchnák a vyberte kôš.
66 Vyberte ohrievaciu/riadiacu jednotku.
67 Prelejte olej do lievika.
68 Vyčistite ohrievaciu/riadiacu jednotku čistou vlhkou utierkou.
69 Umyte telo, vrchnák, košík a nádobu v teplej vode so saponátom a poriadne osušte.
70 Tieto časti môžete umývať v umývačke riadu.
71 Extrémne prostredie v umývačke riadu môže zmeniť povrchovú úpravu príslušenstva.
chlieb, koláče, šišky teplota (°C) čas (minúty)
venčekové šišky 190 2
fritovaný ananás, banán alebo jablko 190 2-3
opražený chlieb (na kocky) 190 1
85
72 Prípadné poškodenie by malo byť iba kozmetické, a nemalo by ovplyvniť fungovanie prístroja.
73 Ak sa ohrievacie teleso zanesie zvyškami, umyte ho saponátom a čistite ho častejšie.
74 Pred opätovným poskladaním odstráňte všetky stopy saponátu a osušte.
opätovné poskladanie
75 Nádobu vložte do tela fritézy.
76 Drážky na riadiacej jednotke založte do vodiacich líšt v zadnej časti tela prístroja a riadiacu
jednotku zasuňte na miesto.
77 Vložte kôš do nádoby.
78 Odtiahnite drôtené časti rúčky košíka trochu od seba, aby prešli cez západku a preklopte
rúčku do košíka.
79 Vrchnák vráťte na svoje miesto.
strata farby
80 Používaním nastane strata alebo zmena zafarbenia košíka, ohrievacieho telesa, termostatov a
riadiacich káblov. Nedá sa tomu vyhnúť, je to neškodné a neovplyvňuje to prevádzku
prístroja.
H OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v
elektrických a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto
symbolom likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova
použiť alebo recyklovať.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140

Russell Hobbs 19770-56 Používateľská príručka

Kategória
Fritézy
Typ
Používateľská príručka