Russell Hobbs 19770-56 Používateľská príručka

  • Prečítal som si návod na použitie hlbokej fritézy Russell Hobbs. Som pripravený odpovedať na vaše otázky týkajúce sa jej používania, čistenia, údržby a riešenia potenciálnych problémov. Návod obsahuje podrobné pokyny na varenie rôznych druhov potravín a tipy na dosiahnutie optimálnych výsledkov.
  • Čo mám robiť, ak sa olej pri smažení preleje?
    Ako často by sa mal olej meniť?
    Ako môžem vyčistiť fritézu?
80
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku
niekomu inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
A DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
1 Tento spotrebič musí byť používaný len pod dohľadom zodpovednej dospelej osoby. Tento
spotrebič používajte a skladujte mimo dosahu detí.
2 Neponárajte ohrievaciu/riadiacu jednotku do tekutiny, nepoužívajte ju v kúpeľni, v
blízkosti vody alebo vonku.
3 Ohrievacia/riadiaca jednotka je vybavená bezpečnostným spínačom, ktorý zabráni činnosti
ohrievača ak ohrievacia/riadiaca jednotka nie je správne založená.
4 Neprenášajte alebo nepodávajte nič ponad alebo v blízkosti prístroja – ak niečo spadne do
prístroja, horúci olej vystrekne von.
5 Nenechávajte prístroj bez dozoru, keď je zapnutý v elektrickej sieti.
6 Nepohybujte prístrojom, keď je v ňom horúci olej.
7 Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod záclonami alebo inými horľavými materiálmi a
počas používania ho majte stále pod dohľadom.
8 Spotrebič neprikrývajte a na jeho vrchnú časť nedávajte žiadne predmety.
9 Pred použitím kábel celkom odviňte.
10 Keď prístroj nepoužívate, odpojte ho z elektrickej siete.
11 Prístroj prenášajte iba pomocou držadiel na prenášanie.
12 Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
13 Tento spotrebič nesmie byť ovládaný prostredníctvom externého časového spínača alebo
diaľkového ovládania.
14 Spotrebič nepoužívajte na iný účel než na ten, ktorý je popísaný v týchto inštrukciách.
15 Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo má poruchu.
16 Ak je prívodný kábel poškode, musí byť vymenený výrobcom, jeho servisným technikom
alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedošlo k riziku.
len na domáce použitie
C PRÍPRAVA
1 Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
2 Nechajte okolo celého prístroja voľný priestor aspoň 50 mm.
3 Umiestnite prístroj tak, aby rúčka košíka nesiahala až po alebo ponad okraj pracovného
povrchu, kde by sa o ňu dalo náhodne zachytiť pri prechádzaní okolo.
4 Vrchnák zložte pomocou rúčky na vrchnáku.
5 Rúčku košíka rozložte a zatlačte zvislé časti ponad západku nad závesom.
6 Cedidlo vyložte kuchynskými papierovými utierkami, aby ste mohli jedlo po úprave zbaviť
prebytočného oleja.
C PLNENIE
7 Nádobu naplňte kvalitným tekutým olejom na varenie po úroveň medzi značkami MIN (2,7
litre) a MAX (3,2 litre) na stranách nádoby.
8 Nepoužívajte tuhý olej na varenie, tuk, maslo alebo margarín.
9 Nemiešajte rôzne druhy olejov, keďže majú rôzne teplotné charakteristiky.
10 Vrchnák vráťte na svoje miesto.
ZOHRIATIE OLEJA
11 Nastavte ovládač teploty na požadovanú teplotu (130-190°C).
12 Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
13 Svetelná kontrolka napájania svieti pokiaľ je prístroj zapojený do siete.
14 Termostat bude svietiť a potom sa cyklicky zapínať a vypínať pri udržiavaní teploty.
81
pokyny (Slovenčina)
15 Pred prípravou jedla počkajte, kým nezhasne svetielko.
C PRÍPRAVA
16 Potraviny nakrájajte na kusy rovnakej veľkosti.
17 Vlhké potraviny (napr. ryby, ananás) obaľte v múke, strúhanke, cestíčku a pod.
18 Nepoužívajte tento prístroj na rozmrazovanie potravín. Všetky potraviny okrem predvarených
rýchlo zmrazených potravín musia byť pred vložením do prístroja úplne rozmrazené.
19 Pri príprave zabalených potravín sa riaďte návodom na balení alebo nálepke.
20 Pri príprave surovej zeleniny (napr. zemiakových hranolčekov alebo lupienkov) najskôr kúsky
osušte papierovou alebo kuchynskou utierkou.
C NAPLNENIE KOŠÍKA
21 Pripravené kusy potravín vložte do košíka.
22 Snažte sa neukladať do košíka viac ako dve vrstvy potravín. Ak potrebujete spracovať väčšie
množstvo, rozdeľte ho do viacerých dávok.
23 Pomocou kuchynskej chňapky chyťte košík za rúčku a ponorte košík jemne a pomaly do oleja.
24 Olej bude pri kontakte s vodou v potravinách peniť. Ak nehrozí, že pena vystúpi ponad okraje
nádoby, nie je sa čoho obávať.
25 Ak hrozí, že pena pretečie von z nádoby, košík vyberte, postavte ho znovu na kuchynskú
papierovú utierku a prečítajte si časť o riešení problémov.
C PRÍPRAVA JEDLA
26 Počkajte, kým sa jedlo nedopečie.
C JEDLO VYBERTE
27 Skontrolujte, či je jedlo hotové. Ak máte pochybnosti, grilujte ho ešte o čosi dlhšie.
28 Pomocou kuchynskej chňapky dvihnite košík za rúčku, zakvačte košík o obrubu nádoby a
nechajte ho odkvapkať.
29 Jedlo vyklopte do cedidla, aby mohlo pred podávaním ešte viac odkvapkať.
30 Prázdny košík vráťte na obrubu nádoby.
C HOTOVO?
31 Odpojte prístroj z elektrickej siete.
C VIAC?
32 Ak chcete pripraviť ďalšiu dávku jedla, skontrolujte hladinu oleja a podľa potreby ho doplňte.
C SPRIEVODCA PRÍPRAVOU JEDLA
33 Pridanie potraviny do oleja zníži teplotu oleja.
34 Ak pridáte menej potraviny, teplota sa obnoví rýchlo a jedlo bude pripravené dobre.
35 Po vložení potraviny do prístroja by ste mali vidieť unikajúce bubliny.
36 To je para, ktorá sa vytvára, keď sa zohreje vlhkosť vo vnútri potraviny.
37 Para unikajúca z potraviny zabraňuje tomu, aby potraviny nasiakli olejom.
38 Potravina sa prepečie rovnomerne – je pevná a chrumkavá.
39 Ak pridáte príliš veľa potraviny, teplota sa neobnoví a jedlo nasiakne olejom.
nákres y
1 rúčka vrchnáka
2 vrchnák
3 rúčka
4 košík
5 háčik na zavesenie košíka
6 svetelná kontrolka napájania
7 svetielko termostatu
8 regulátor teploty
g resetovacie tlačidlo
9 resetovací kľúčik
10 drážky
11 ohrievacia/riadiaca jednotka
12 ohrievacie teleso
13 nádoba
14 telo
15 držadlo na prenášanie
16 vodiace lišty
17 stlačte tu
18 spony
19 zvislé časti
82
C OBAĽOVANIE
40 Obaľujte všetky potraviny okrem tých, ktoré sú bohaté na škrob, ako sú zemiaky a šišky. Obal
chráni potravinu, zabraňuje šťave, aby vytiekla do oleja a pridáva krehkú chuť. Vo
všeobecnosti obal nedrží dobre na zmrazených potravinách.
ochutená múka
41 Hrubšie obaly nedržia dobre na mokrých/navlhnutých potravinách, preto ich najskôr obaľte v
ochutenej múke. Použite ju samotnú na obaľovanie celých olejových rýb ako sú slede.
vajíčko a strúhanka
42 Obľúbené na rybách, kuracom mäse a karbonátkach, dodávajú príťažlivý, krehký a chrumkavý
zovňajšok. Ideálne pre potraviny, ktoré sa majú podávať na studeno, keďže si zachovávajú
krehkosť dlhé hodiny.
•Obaľte v ochutenej múke, aby ste potraviny vysušili. Namočte do vyšľahaného vajca, potom
strúhanky, opakujte, až kým nie je obal úplný, dobre postláčajte a potom prebytočnú
strúhanku oprášte.
•Čerstvá strúhanka dodáva drsný vzhľad. Strúhanku vyrobíte upečením kúskov chleba do
zlatista a ich následným rozdrvením alebo posekaním v robote na jemno.
g = gramov t = čajová lyžička (5ml) e = vajce, stredné (53-63g)
ml = mililitrov T = polievková lyžica (15ml) E = vajce, veľ (63-73)
p = štipka
základné cestíčko
100g múka s prísadou kypriaceho prášku 1 p soľ voda
Múku preosejte do misy. Pridajte soľ. Tesne pred použitím primiešajte primerané množstvo vody,
aby ste vytvorili hladké cestíčko.
základné fritovacie cestíčko
100g múka s prísadou kypriaceho prášku 1 t zeleninový olej 1 p soľ
voda
Múku preosejte do misy. Pridajte soľ. Zašľahajte doňho olej. Tesne pred použitím primiešajte
primerané množstvo vody, aby ste vytvorili hladké cestíčko.
nóbl fritovacie cestíčko
100g čistá múka 1 T zeleninový olej 1 p soľ
1 e 150ml tekutina
Tekutina môže byť voda, mlieko, pivo, sýtená voda atď.
Oddte žĺtok od bielka. Múku preosejte do misy. Pridajte soľ. Zamiešajte vaječný žĺtok, potom
tekutinu. Zašľahajte doňho olej. Tesne pred použitím vyšľahajte bielok do penista a jemne ho
zapracujte do cestíčka.
krehké čínske cestíčko
1 t zeleninový olej 2 t prášok do pečiva 75g kukuričná múka
1 E 1 p soľ voda
Zmiešajte vajíčka, kukuričnú múku, soľ a olej s dostatočným množstvom vody na vytvorenie
krémového základu, na ktorý možno pridať buď vajíčka a strúhanku alebo cestíčko.
časy prípravy & bezpečnosť potravín
Tieto časy používajte výlučne ako orientačné.
Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká čistá
šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné. Hranolčeky a
iná zelenina by mali byť chrumkavé.
83
hranolčeky
Použite odrody zemiakov vhodné na hranolčeky.
•Ošúpte, pokrájajte, opláchnite a dobre vysušte. Nedávajte do košíka naraz viac ako dve vrstvy
hranolčekov. Kvôli lepšiemu výsledku pripravujte v dvoch fázach:
fáza 1 – smažte 5-10 minút (v závislosti od množstva) pri teplote 170 °C. Keď hranolčeky
dosiahnu slabo zlatú farbu a majú tvrdý obal, vyberte košík z oleja a nechajte hranolčeky
odkvapkať a vychladnúť.
fáza 2 – smažte 2-4 minúty pri teplote 190 °C. Keď sú zlatohnedé a chrumkavé, vyberte ich z
oleja a nechajte odkvapkať v cedidle vystlanom kuchynskou papierovou utierkou.
mrazené hranolčeky
Tieto obyčajne nevyžadujú dve fázy prípravy. Postupujte podľa návodu na balení.
iná zelenina
Fritovať sa dá veľa druhov zeleniny – cibuľové kolieska, huby, karfiol. Môže sa pripravovať
čerstvá alebo mrazená a mala by byť obalená.
mrazené potraviny
•Mrazené potraviny rýchlo ochladia olej, preto naraz fritujte len jednu vrstvu potraviny.
•Pred vložením potraviny do oleja oklepte prebytočný ľad alebo vodu.
•Jednotlivé kusy ukladajte osobitne, inak sa zlepia.
•Použite najvyššie nastavenie teploty a košík ponárajte do oleja pomaly, aby ste znížili penenie.
•Pri príprave zabalených potravín sa riaďte návodom na balení alebo nálepke.
ryby – čerst teplota (°C) čas (minúty)
Ryby obsahujú veľa vody. Pred fritovaním ich osušte kuchynskou utierkou a obaľte. Používajte
celé alebo nakrájané na filety, rezne alebo pásiky – rybie prsty.
lety, prsty, krevety 190 3-4
rybie koláčiky 190 3-4
sleď 190 1-2
ryby – mrazené teplota (°C) čas (minúty)
Obalené ryby sa môžu pripravovať nerozmrazené. Postupujte podľa návodu na balení.
platesa 190 5-6
filety 170 10-15
prsty 190 3
krevety 170 3-5
rybie koláčiky – malé 170 3
rybie koláčiky – stredné/veľ 170 4-5
sleď 190 2-3
mäso teplota (°C) čas (minúty)
Fritujte iba čerstvé alebo rozmrazené mäso. Obaľte vo vajíčku a strúhanke alebo v cestíčku.
prsty 190 3
kotlety, rezne – malé/veľ 170 10/15
karbonátky 170 10
ryžové karbonátky, mäsové guľky 190 6
viedenský rezeň (v závislosti od hrúbky) 170 3-8
hydina teplota (°C) čas (minúty)
Fritujte iba čerstvú alebo rozmrazenú hydinu. Obaľte vo vajíčku a strúhanke alebo v cestíčku.
Pre lepší výsledok najskôr odstráňte kožu. Nechajte fritovať dostatočne dlho, aby sa mäso
prepieklo aj vo vnútri. Chrumkavý zlatistý zovňajšok to nemusí nevyhnutne zaručovať, preto
pred podávaním vyskúšajte, či je mäso naozaj prepečené.
prsty 170 4
steh 170 14-15
krokety 190 2-3
kura v strúhanke - malé 170 15-20
kura v strúhanke – veľ 170 20-30
84
C PROBLÉMY
43 Ak olej pení a hrozí, že pretečie, je v košíku príliš veľa potraviny (vyberte časť von), potravina
je príliš vlhká (trochu osušte a skúste znovu), alebo je olej starý alebo kontaminovaný
(vymeňte ho).
44 Kvalita oleja sa zhoršuje po každom ohriatí.
45 Po každom vložení potraviny do oleja spôsobuje jej vlhkosť, čiastočky potravy a tuku, múka a
korenie z obalov a voda z mrazených potravín ďalšie znehodnotenie oleja.
46 Čiastočky stmavnú, pália sa a nalepia sa na ďalšiu dávku potraviny, čím menia jej výzor a chuť.
Filtrovanie to môže trochu zmierniť.
47 Aj filtrovaný olej bude mať to najlepšie za sebou po 10 až 12 použitiach.
48 Predpečené hranolčeky do rúry obsahujú vrstvu oleja z procesu predprípravy. To zapríčiní
zhustnutie alebo zmenu farby oleja vo vašom fritovacom hrnci.
49 Ak pravidelne pripravujete obaľované potraviny, možno by stálo za to mať dve dávky oleja,
jednu pre obaľované potraviny a jednu pre potraviny neznečisťujúce olej.
50 Približne sa môžeme riadiť tým, že ak si všimnete po výmene oleja výrazné zlepšenie chuti,
mali ste ho vymeniť skôr.
51 Miestny úrad v mieste vášho bydliska zabezpečuje odoberanie starého oleja a jeho recykláciu
alebo iný vhodný spôsob likvidácie.
g TEPELNÁ POISTKA
52 Poistka funguje ako ochrana pred prehriatím ohrievacieho telesa.
53 Ak fritéza prestane fungovať:
54 Vypnite ju, vytiahnite šnúru z elektrickej siete a nechajte vychladnúť.
55 Skontrolujte hladinu oleja.
56 Ak je hladina oleja nižšie ako značka MIN, resetujte poistku.
, Ak hladina oleja nie je príliš nízko, a poistka sa aktivovala z nejakého iného dôvodu, zavolajte
na zákaznícky servis.
57 Pomocou resetovacieho kľúčika stlačte resetovacie tlačidlo a resetujte automatické vypnutie.
58 Nadmerné teplo olej znehodnocuje, preto vyčistite nádobu a naplňte ju znovu novým olejom.
C STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
59 Spotrebič odpojte a nechajte ho vychladnúť pred čistením alebo pred uskladnením.
bežné čistenie
60 Otrite vonkajší povrch vlhkou látkou.
61 Zakladajte na nádobu vrchnák, aby ste zabránili vnikaniu prachu a iných častíc do oleja.
úplné čistenie (vždy po niekoľkých použitiach)
62 Na pracovnú plochu položte najmenej 3 vrstvy kuchynských papierových utierok.
63 Budete potrebovať 5-litrovú nádobu a široký lievik.
64 Ak chcete olej prefiltrovať, použite sito vystlané mušelínom alebo filtračným papierom.
65 Zložte vrchnák a vyberte kôš.
66 Vyberte ohrievaciu/riadiacu jednotku.
67 Prelejte olej do lievika.
68 Vyčistite ohrievaciu/riadiacu jednotku čistou vlhkou utierkou.
69 Umyte telo, vrchnák, košík a nádobu v teplej vode so saponátom a poriadne osušte.
70 Tieto časti môžete umývať v umývačke riadu.
71 Extrémne prostredie v umývačke riadu môže zmeniť povrchovú úpravu príslušenstva.
chlieb, koláče, šišky teplota (°C) čas (minúty)
venčekové šišky 190 2
fritovaný ananás, banán alebo jablko 190 2-3
opražený chlieb (na kocky) 190 1
85
72 Prípadné poškodenie by malo byť iba kozmetické, a nemalo by ovplyvniť fungovanie prístroja.
73 Ak sa ohrievacie teleso zanesie zvyškami, umyte ho saponátom a čistite ho častejšie.
74 Pred opätovným poskladaním odstráňte všetky stopy saponátu a osušte.
opätovné poskladanie
75 Nádobu vložte do tela fritézy.
76 Drážky na riadiacej jednotke založte do vodiacich líšt v zadnej časti tela prístroja a riadiacu
jednotku zasuňte na miesto.
77 Vložte kôš do nádoby.
78 Odtiahnite drôtené časti rúčky košíka trochu od seba, aby prešli cez západku a preklopte
rúčku do košíka.
79 Vrchnák vráťte na svoje miesto.
strata farby
80 Používaním nastane strata alebo zmena zafarbenia košíka, ohrievacieho telesa, termostatov a
riadiacich káblov. Nedá sa tomu vyhnúť, je to neškodné a neovplyvňuje to prevádzku
prístroja.
H OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v
elektrických a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto
symbolom likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova
použiť alebo recyklovať.
/