Russell Hobbs 21840-56 Používateľská príručka

Kategória
Fritézy
Typ
Používateľská príručka

Táto príručka je tiež vhodná pre

82
3 Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní
výrobku niekomu inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
A DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
1 Tento prístroj môžu používať deti od 8 rokov a osoby so
zníženými fyzickými, zmyslovými alebo psychickými
schopnosťami alebo nedostatkom skúseností a vedomostí ak sú
pod dozorom/poučení a sú si vedomí s tým spojených rizík.
•Deti sa s pstrojom nemajú hrať.
•Čistenie a používateľská údržba nemajú byť vykonávané deťmi ak
nie sú staršie ako 8 rokov a pod dozorom.
•Prístroj a elektrickú šnúru uchovávajte mimo dosahu detí
mladších ako 8 rokov.
h Povrchy spotrebiča budú horúce.
2 Nepripájajte pstroj pomocou časovača alebo systému
diaľkového ovládania.
3 Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom,
jeho servisným technikom alebo iným kvalifikovaným
odborníkom, aby nedošlo k riziku.
L Neponárajte spotrebič do tekutiny.
U Z otvorov na výstup pary bude unikať para – nepribližujte sa k nim.
4 Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod horľavými materiálmi (napr. záclonami).
5 Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká
čistá šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
6 Prístroj nepoužívajte bez založenej odkvapkávacej tácky.
7 Nepoužívajte prístroj na žiadny iný účel okrem prípravy jedla.
8 Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo má poruchu.
len na domáce použitie
U PRED PRVÝM POUŽIM
•Odnímateľné časti umývajte ručne.
•Na začiatku môže ohrievacie teleso trochu dymiť.
•Môže to trochu zapáchať, ale nie je to nič, čoho by ste sa mali obávať. Zabezpečte dobré
vetranie miestnosti.
d AKO TO FUNGUJE
•Je to podobné teplovzdušnej rúre, varenie pomocou horúceho vzduchu a sálavého tepla.
•Olej použite na potretie jedla, nenalievajte olej do košíka.
•Časovač je hodinový strojček. Otočte ho o 5 minút viac ako je čas, ktorý požadujete, potom
ho otočte späť na čas, ktorý požadujete.
C PRÍPRAVA
1 Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
2 Okolo celého spotrebiča nechajte voľný priestor aspoň 50 mm.
3 Majte po ruke kuchynské chňapky (alebo utierku).
83
[
•Budete potrebovať tepelne odolnú podložku alebo veľký tanier, na ktoré položíte košík.
•Pri grilovaní alebo používaní ražňov budete potrebovať sadu nekovových klieští.
4 Na uzamknutie rukoväte košíka zatlačte do rukoväte veľkú strednú časť.
5 Malá koncová časť bude vyčnievať z opačnej strany rukoväte košíka.
6 Na uvoľnenie rukoväte zatlačte malú časť do rukoväte košíka.
7 Otvorte dvierka.
8 Uvoľnite rukoväť košíka.
9 Zatlačte otvor na konci rukoväte košíka do úchytky na košíku.
10 Uzamknite rukoväť košíka.
11 Vyberte košík z prístroja.
12 Skontrolujte, či je založená odkvapkávacia tácka.
13 Zatvorte dvierka.
C PREDHRIATIE
14 Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
15 Nastavte ovládač teploty na požadovanú teplotu.
16 Časovač nastavte na 5.
17 Svetelná kontrolka napájania bude svietiť.
18 Termostat bude svietiť a potom sa cyklicky zapínať a vypínať pri udržiavaní teploty.
19 Keď sa časovač vráti do 0, rúra sa vypne.
C POUŽITIE
20 Vložte jedlo do košíka – košík neprepĺňajte.
21 Medzi kúskami jedla nechajte priestor na cirkuláciu horúceho vzduchu.
22 Otvorte dvierka.
23 Vložte košík do prístroja.
24 Uvoľnite rukoväť košíka.
25 Odpojte rukoväť z košíka.
26 Zatvorte dvierka.
27 Nastavte časovač na čas, ktorý potrebujete.
C POTRASTE KOŠÍKOM
28 V polovici času prípravy jedla vyberte košík, potraste ním a/alebo otočte jedlo na druhú
stranu, potom vráťte košík do tela prístroja.
29 Prístroj sa vypne, keď otvoríte dvierka, a potom sa znovu zapne, keď ich zatvoríte.
30 Časovač bude pokračovať v odpočítavaní.
31 Keď sa časovač vráti do 0, rúra sa vypne.
32 Odpojte prístroj z elektrickej siete.
33 Ak chcete prístroj vypnúť ručne, otočte časovač na 0.
C HOTOVO?
34 Otvorte dvierka.
35 Pripojte rukoväť košíka.
36 Vyberte košík z prístroja.
37 Skontrolujte, či je jedlo uvarené. Ak máte pochybnosti, varte ho o čosi dlhšie.
pokyny (Slovenčina)
nákresy
1 telo
2 časovač
3 regulátor teploty
3 otvor na výstup pary
5 svetelná kontrolka
napájania
6 svetielko termostatu
7 dvierka
8 madlo
9 ražeň
10 mriežka
11 košík
12 úchytka
13 otvor
14 zámok
15 rukoväť košíka
16 uvoľniť
17 odkvapkávacia tácka
` vhodný do umývačky riadu
84
C POUŽÍVANIE MRIEŽKY
38 Mriežku používajte na hrianky, slaninu, alebo grilovanie čohokoľvek menej hrubého ako 15
mm.
39 Počas grilovania aspoň raz otočte jedlo, ktoré grilujete.
40 Mriežku môžete otočiť naopak a použiť ju ako stojan na ražne.
41 Ražne otočte počas prípravy jedla 2 alebo 3 krát.
42 Jedlo môžete pripravovať na odkvapkávacej tácke, ale dávajte dobrý pozor na množstvo
šťavy v tácke, a vyprázdnite ju predtým, ako by mohla vytiecť von.
C STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
43 Spotrebič vytiahnite zo zásuvky a nechajte vychladnúť.
44 Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
45 Odnímateľné časti umývajte ručne.
` Tieto časti môžete umývať v umývačke riadu.
46 Extrémne prostredie v uvačke riadu môže zmeniť povrchovú úpravu príslušenstva.
47 Prípadné poškodenie by malo byť iba kozmetické, a nemalo by ovplyvniť fungovanie
prístroja.
W
OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v
elektrických a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto symbolom
likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova použiť alebo
recyklovať.
recepty
T polievková lyžica (15ml) p štipka
t čajová lyžička (5ml) g gramov
s vetvička ml mililitrov
c strúčik (ov) E vajce, veľ (63-73)
ražne s kuracím tikka 2 porcie
100g jogurt 25 ml citrónová šťava
1 t garam masala 1 t paprika
1 t mletá rasca ½ t soľ
250g kuracie steh
Nakrájajte kuracie mäso na kocky veľkosti 25 mm. Zmiešajte všetky prísady v miske. Prikryte a
odložte do chladničky na 1 hodinu. Predhrejte rúru na 200. Napichajte kuracie mäso na ražne.
Poukladajte ražne na mriežku. Varte 15 minúty. V polovici prípravy jedlo otočte. Podávajte so
šalátom z uhoriek, paradajok a červenej cibule (šalotky).
jahňacie kebaby so stredomorskou zeleninou 2 porcie
2 t olivový olej 1 t cesnaková pasta
1 t mletá rasca 1 t sušeného oregana
250g jahňacie mäso
zelenina:
1 červená paprika, nakrájaná 1 cukete, nakrájaná
2 paradajky, na štvrte 1 t cesnaková pasta
2 t olivový olej 1 t ocot z červeného vína
soľ a čierne korenie
Nakrájajte mäso na kocky veľkosti 25 mm. Zmiešajte v miske olej, cesnak, rascu a oregano a
jahňacie mäso. Prikryte a odložte do chladničky na 1 hodinu. Vyberte jahňacie z chladničky pol
hodinu pred tepelnou úpravou. Napichajte jahňacie mäso na ražne. Ochuťte soľou a čiernym
korením. Poukladajte ražne na mriežku. Zmiešajte zeleninu, cesnak, olej a ocot. Ochuťte soľou a
čiernym korením. Zmes vložte do košíka. Predhrejte rúru na 200. Varte 15 minúty. V polovici
prípravy jedlo otočte. Podávajte s jogurtom a mätovou omáčkou.
85
[
pečené zemiaky s rozmarínom a cesnakom ako príloha pre 4 osoby
500g opekané americké zemiaky 3 c cesnak (pretlačený)
3 s rozmarín, nasekaný 2 t olivový olej
1 T pšeničná krupicová múka/jemná kukuričná múka
1 t soľ
Predhrejte rúru na 200. Zmiešajte všetky prísady v miske. Zmes vložte do košíka. Varte 30
minúty. V polovici tepelnej úpravy košíkom potraste.
rybie prsty 2 porcie
75g strúhanka 2 T petržlen (nasekaný)
1 T citrónová kôra, postrúhaná 50g čistá múka
2 E 350g treska
Nakrájajte rybu na 2cm prúžky. Zmiešajte v miske strúhanku, petržlen a citrónovú šťavu. Múku
preosejte do misy. V miske rozšľahajte vajcia. Obaľte rybu v múke, potom vo vajíčku, a potom v
strúhanke. Poukladajte rybu na tanier. Prikryte a nechajte odležať v chladničke 30 minút.
Predhrejte rúru na 180. Vložte rybu do košíka. Varte 15 minúty. V polovici prípravy jedlo otočte.
Podávajte s kúskami citróna.
pečené kura s feniklom 4 porcie
2 feniklové hlúbiky, nakrájané 4 c cesnak (pretlačený)
½ citrón 1 kg kura
2 t olivový olej soľ a čierne korenie
Predhrejte rúru na 180. Vložte do košíka fenikel a cesnak. Citrón zatlačte do kuraťa. Kožu potrite
olivovým olejom. Ochuťte soľou a čiernym korením. Vlte kura do košíka. Varte 50 minúty. V
polovici tepelnej úpravy košíkom potraste. Pred podávaním nechajte odležať 10 minút.
pečený „squash“ (druh tekvičky) a šalát 2 porcie
z červenej papriky ako príloha pre 4 osoby
800g tekvička squash typu „butternut, ošúpaná 2 t olivový olej
2 s tymián soľ a čierne korenie
2 červená paprika, nakrájaná 1 T ocot zo sherry/ocot z červeného vína
50g rukola 150g kozí syr (mäkký)
50g tekvicové semienka
Predhrejte rúru na 200. Nakrájajte squash na kocky s veľkosťou 25 mm. V miske zmiešajte
squash, olej a tymián. Ochuťte soľou a čiernym korením. Zmes vložte do košíka. Varte 20 minúty.
V polovici tepelnej úpravy košíkom potraste. Pridajte papriku. Varte 10 minúty. Zmes preložte do
serrovacej nádoby. Nechajte v chlade 10 minút. Pridajte ocot a rukolu a premiešajte. Posypte
rozmrveným kozím syrom a tekvicovými semienkami.
lososové, zázvorové a čili rybacie koláčiky 2 porcie
250g filé z lososa 200g zemiaková kaša
1 tzvorová pasta 1 červená čili paprička, poseka
4 jarná cibuľka, pokrájaná 1 T koriander, posekaný
75g strúhanka 50g čistá múka
2 E
Predhrejte rúru na 180. Vložte rybu do košíka. Varte 5 minúty. Nechajte v chlade 10 minút. V mise
zmiešajte rybu, zemiaky, zázvor, čili, jarné cibuľky a koriander. Ochuťte soľou a čiernym korením.
Vytvarujte zo zmesi 4 hrubšie placky. Zmiešajte v miske strúhanku, petržlen a citrónovú šťavu.
Múku preosejte do misy. V miske rozšľahajte vajcia. Obaľte placky v múke, potom vo vajci,
potom v strúhanke. Vlte placky do košíka. Varte 15 minúty. V polovici prípravy jedlo otočte.
Podávajte s kúskami citróna a šalátom.
86
pečené hovädzie s koreňovou zeleninou 4 porcie
2 malé mrkvy, nakrájané 2 malé paštrnáky, nakrájané na kolieska
1 červená cibuľa (tenké rezy) 2 s tymián
2 t med 2 t olivový olej
1 kg chudej hovädziny zo stehna soľ a čierne korenie
Čas prípravy je pre stredne prepečené hovädzie. Pre celkom prepečené pridajte 15 minút.
Predhrejte rúru na 180. Zmiešajte v miske zeleninu, tymian, bylinky, med a olej. Zmes vlte do
košíka. Položte na to hovädzie mäso. Ochuťte soľou a čiernym korením. Varte 60 minúty. V
polovici prípravy jedlo otočte. Pred podávaním nechajte odlať 10 minút.
jarné zeleninové rolky 8 porcií
2 t sójová omáčka 1 c cesnak (pretlačený)
1 T nastrúhaný zázvor 1 mrkva, nastrúhaná
2 jarná cibuľka, pokrájaná 1 červená paprika, nakrájaná
50g fazuľové výhonky 50g jemné ryžové rezance, uvare
1 E 4 pláty filo cesta, 24cmx40cm
1 t sezamový olej z opečených sezamových semien
olivový olej v spreji
Predhrejte rúru na 200. V mise zmiešajte sezamový olej, sójovú omáčku, cesnak a zázvor. Pridajte
zeleninu a rezance a premiešajte, aby sa obalili zmesou. Pláty filo cesta nakrájajte na 16
obdĺžnikov, každý veľkosti 12cm x 20 cm. Položte jeden obdĺžnik na druhý. Pozdĺž jednej dlhšej
strany dajte 2 kopcovité polievkové lyžice zmesi. Opačnú stranu potrite rozšľahaným vajcom.
Zahnite 2 cm kratšej strany smerom k stredu, aby trochu prekryli plnku, potom natesno zrolujte
a zatlačte, aby ste ich uzavreli. Opakujte so zostávajúcim cestom filo a plnkou. Nasprejujte jarné
rolky trochou oleja, potom ich vložte do košíka. Varte 12 minúty.
klasický piškótový koláč Viktória
150g nesolené maslo 150g práškový cukor
2 E 150g múka s prísadou kypriaceho prášku
1 p soľ 1 t vanilkový extrakt
2 t mlieko
porcií:
150g malinový džem 200ml smotana na šľahanie
2 T práškový cukor
Predhrejte rúru na 170. Vymastite okrúhlu formu na tortu s priemerom 16 cm. Vymiešajte maslo
a práškový cukor do penista, potom vyšľahajte vajcia. Do misy preosejte múku a soľ. Zapracujte
múku do masla s vajcami. Zmiešajte vanilku a mlieko. Zapracujte do zmesi. Nalejte zmes do
formy na tortu. Varte 50 minúty. Špajdľa zapichnutá do cesta by mala vyjsť čistá . Nechajte
vychladnúť vyklopené na mriežke. Vyšľahajte šľahačku a práškový cukor do mäkkých špicov. Keď
je korpus vychladnutý, rozrežte ho pozdĺžne napoly. Spodnú časť potrite malinovým džemom,
potom šľahačkou. Položte na ňu vrchnú polovicu, poprášte práškovým cukrom a podávajte.
C ČASY PRÍPRAVY & BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN
•Tieto časy používajte výlučne ako orientačné.
•Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká
čistá šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
•Pri príprave zabalených potravín sa riaďte návodom na balení alebo nálepke.
87
f
t
T
(min)
potraste/otočte jedlom v polovici tepelnej
prípravy
zemiaky a hranolčeky
tenké mrazené hranolčeky 200 9-16 hranolčeky by mali byť zabalené voľne, aby
medzi nimi mohol prechádzať vzduch
hrubé mrazené hranolčeky 200 11-20
domáce hranolčeky (8x8mm) 200 10-16
opláchnite, osušte utierkou, premiešajte so soľou,
čiernym korením a 1 čajovou lyžičkou oleja
domáce zemiakové mesiačiky 180 18-22
domáce zemiakové kocky 180 12-18
celé zemiaky v šupke 180 30-40 na dosiahnutie chrumkavej šupky potrite olejom
opekané zemiaky celé 180 25-35
opláchnite, osušte utierkou, premiešajte so soľou,
čiernym korením, roztlačeným rozmarínom
(môže sa vynechať) a a 1 čajovou lyžičkou oleja
rösti 180 15-18
gratinované zemiaky 200 15-18
mrazené cibuľové krúžky 180 10-15
ryby
mrazené rybacie koláčiky, veľké 180 20-25
mrazené rybacie koláčiky, malé 180 15-20
rybacie koláčiky, veľké 180 15-20
rybacie koláčiky, malé 180 10
mrazené krevety 180 10-15
mäso a hydina
steak 180 8-12
bravčové kotlety 180 10-14
hamburger 180 7-14
párky 180 10
kuracie nôžky 180 18-22
kuracie prsia 180 10-15
kuracie stehná 180 25-30 čas závisí od veľkosti jedla
kuracie polotovary bez kosti
(mrazené)
180 15
kuracie goujon 180 10-15
nakrájajte mäso na pásiky, obaľte vajíčkom,
potom v strúhanke s korením
schnitzel (kurací/teľací/bravčový) 180 15
vyklepte mäso, obaľte vo vajíčku, potom v
strúhanke s korením
rýchlo opte 180 25-30
premiešajte so soľou, čiernym korením a 1 čajovou
lyžičkou oleja, 5 minút pred koncom pridajte
trochu omáčky (čili, sladké čili, cesnaková, atď.)
ľahké jedlá
rolka s párkom 200 13-15
jarné rolky 200 8-10
mrazené kuracie nugetky 200 6-10
mrazené rybie prsty 200 6-10
mrazené obaľované syrové jedlá 180 8-10
plnená zelenina 150 10
samosa 180 20
mrazené samosa 180 10-15
kačacie rolky 180 20
mrazené kačacie rolky 180 10-15
tortilly 200 5-10
k dosiahnutiu chrumkavého povrchu potrite
olejom
karbonátky 170 15-20 čas závisí od veľkosti jedla
pečenie
koláč/torta 150 20-25
quiche (kiš) 180 20-22
mafinky 200 15-18
sladké jedlá 150 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152

Russell Hobbs 21840-56 Používateľská príručka

Kategória
Fritézy
Typ
Používateľská príručka
Táto príručka je tiež vhodná pre