Russell Hobbs 22940-56 Používateľská príručka

  • Ahoj! Prečítal som si používateľskú príručku k elektrickému grilu Russell Hobbs 22940-56. Viem odpovedať na vaše otázky týkajúce sa jeho používania, čistenia, údržby a receptov. Príručka popisuje jednoduché použitie, nastaviteľnú teplotu a odnímateľné misky pre jednoduché čistenie. Čo by ste sa chceli dozvedieť?
  • Ako vyčistiť gril?
    Aké jedlá môžem na grile pripraviť?
    Čo robiť, ak gril nefunguje správne?
42
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku niekomu
inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
Tento prístroj môžu používať deti staršie ako 8 rokov a osoby so zníženými
fyzickými, zmyslovými alebo psychickými schopnosťami alebo
nedostatkom skúseností a vedomostí ak sú pod dozorom/poučení a sú si
vedomí s tým spojených rizík. Deti sa nesmú hrať s pstrojom. Čistenie a
používateľská údržba nemajú byť vykované dmi ak nie sú staršie ako 8
rokov a pod dozorom. Prístroj a elektrickú šnúru uchovávajte mimo dosahu
detí mladších ako 8 rokov.
Tento spotrebič nesmie byť ovládaný prostredníctvom externého časového
spínača alebo diaľkového ovládania.
h Niektoré časti prístroja budú počas používania horúce.
Prístroj používajte len s dodaným konektorom a káblom a naopak.
Ak je konektor alebo kábel poškodený, musia byť vymenené za špeclnu
zostavu od výrobcu alebo jeho servisného zástupcu.
b Nepoužívajte tento prístroj v blízkosti vane, sprchy, umývadla alebo iných nádob s vodou.
Chlieb, olej a iné potraviny môžu začať horieť. Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod
záclonami alebo inými horľavými materiálmi a počas používania ho majte stále pod dohľadom.
Nebaľte potraviny do plastovej fólie, polyetylénových sáčkov alebo alobalu. Poškodíte gril a môžte
spôsobiť riziko požiaru.
Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká čistá
šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
Keď prístroj nepoužívate, odpojte ho z elektrickej siete.
Nepoužívajte prístroj na žiadny iný účel okrem prípravy jedla.
Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo má poruchu.
LEN NA DOMÁCE POUŽITIE
KRESY
1. Grilovacia platňa
2. Napájací vstup
3. Odkvapkávacia tácňa
4. Regulátor teploty
5. Svetelná kontrolka
6. Konektor
PRÍPRAVA
1. Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplovzdorný povrch.
2. Spotrebič a prívodný kábel umiestnite mimo okraja pracovných plôch a dosahu detí.
3. Skontrolujte, či je každá odkvapkávacia tácňa úplne zasunutá dnu (OBR. A).
POUŽÍVANIE
1. Regulátor teploty úplne otočte proti smeru hodinových ručičiek (0).
2. Konektor zasuňte do napájacieho vstupu na prístroji (OBR. B).
43
3. Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
4. Nastavte ovládač teploty na požadovanú teplotu (1 - 5).
5. Svetelná kontrolka termostatu sa rozsvieti. Keď dosiahne požadovanú teplotu, zhasne. Potom bude
cyklicky zapínať a zhasínať podľa toho, ako bude pracovať termostat pri udržiavaní teploty.
6. Rozložte jedlo na gril pomocou varešky alebo klieští, nie prstami.
POZN.: Z jedál s vysokým obsahom tuku môže počas grilovania prskať horúci tuk. Ak sa tak stane, môžete
znížiť teplotu, ale tým sa predĺži doba grilovania.
Počkajte, kým sa jedlo nedopečie.
Skontrolujte, či je jedlo hotové. Ak máte pochybnosti, grilujte ho ešte o čosi dlhšie.
Hotové jedlo vyberajte pomocou dreveného alebo plastového náradia.
Odkvapkávacie tácne pravidelne vyprázdňujte. Odkvapkávacie tácne budú horúce, takže s nimi
narábajte opatrne a používajte kuchynskú chňapku alebo podobnú ochranu. Vytrite ich kuchynskou
papierovou utierkou a vráťte na miesto.
STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
1. Spotrebič odpojte a nechajte ho vychladnúť pred čistením alebo pred uskladnením.
2. Vytiahnite konektor z napájacieho vstupu.
3. Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
4. Odkvapkávacie tácne umývajte v teplej vode so saponátom, alebo v hornej zásuvke umývačky riadu.
RECYKLÁCIA
W
Aby nedochádzalo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných
látok, prístroje a nabíjacie a nenabíjacie batérie označené niektorým z týchto
symbolov nesmú byť likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Elektrické a
elektronické výrobky a prípadne nabíjacie a nenabíjacie batérie vždy odovzdajte na
príslušnom oficiálnom mieste pre recykláciu / zber.
RECEPTY
LOSOS S MEDOM, SÓJOVOU OMÁČKOU A SEZAMOM (4 porcie)
350 g lososa
20 g tmavej sójovej omáčky
40 g medu
15 ml sherry octu (vínny ocot zo sherry
vyrábaný v Španielsku)
30 ml sezamového oleja
15 ml rastlinného oleja
20 g opekaných sezamových semien
Zmiešajte v miske sójovú omáčku, med, ocot, sezamový olej, rastlinný olej a sezamové semená. Nalejte do
tácky a vložte do tekutiny lososa kožou nahor. Nechajte marinovať aspoň 20-30 minút. Gril predhrejte na
nastavenie 5. Po zahriatí položte lososa na gril a pte 7-8 minút, alebo kým sa losos nezačne ľahko
oddeľovať.
PAPRIKOVÉ KURA (4-6 porcií)
400 g vykostených kuracích stehien
10 g údenej mletej papriky
3 g práškové čili
30 ml olivového oleja
1 citrón, šťava a kôra
Soľ a čierne korenie na dochutenie
V miske zmiešajte papriku, práškové čili, olej, citrón a koreniny. Kuracie mäso nakrájajte na vami
požadovanú veľkosť a dajte do misky. Riadne zamiešajte a dbajte o to, aby bolo mäso riadne pokry
marinádou. Misku zakryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny. Mäso vyberte z
chladničky asi 15 minút pred tepelnou úpravou. Predhrejte gril na nastavenie 5. Po zohriatí kuracie mäso
grilujte, až kým nepúšťa čistú šťavu.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
44
JAHŇACIE RAŽNIČI S KORIANDROM A MÄTOVÝM JOGURTOM 6 porcií)
500 g na kocky nakrájané jahňacie plece, 1-2 cm
kúsky
1 zväzok čerstvého koriandra
1 zväzok čerstvej mäty
200 g gréckeho jogurtu
3 g papriky
3 g práškové čili
3 g mletej rasce
Soľ a drvené čierne korenie
6 grilovacích ihiel
Zmiešajte v miske koriander, mätu, jogurt, papriku, čili, rascu a koreniny. Pridajte jahňacie mäso tak, aby
bolo dobre obalené zmesou. Napichajte obalené kúsky jahňacieho mäsa na grilovacie ihly (drevené ihly
pred použitím na 15 minút namočte). Nechajte marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny. Vyberte z
chladničky 15-20 minút pred grilovaním. Gril predhrejte na nastavenie 5. Po zohriatí grilujte jahňacie mäso
na ihlách, až kým z neho nevyteká čistá šťava.
MARINOVANÉ KRÁĽOVSKÉ KREVETY (4 porcie)
20 kráľovských kreviet, olúpaných
½ červenej čili papričky, jemno nakrájanej
5 g čerstvého zázvoru, nastrúhaného najemno
1 lístok limetky, nakrájaný
2 strúčiky cesnaku, nakrájané najemno
20 ml sezamového oleja
15 ml svetlej sójovej omáčky
15 ml sladkej čili omáčky
¼ zväzok čerstvého koriandra, nakrájaného
Soľ a čierne korenie
Zmiešajte v miske všetky prísady a potom pridajte krevety. Zakryte potravinovou fóliou a marinujte v
chladničke aspoň 2 hodiny. Predhrejte gril na nastavenie 5. Po zohriatí zbavte krevety prebytočnej
marinády a položte ich na gril. Grilujte z každej strany 2-3 minúty, až kým nie je kreveta celá ružová.
HAMBURGERY ZO SLADKÝCH ZEMIAKOV (8-10 kusov)
6 sladkých zemiakov
150 g strúhanky
1 červená čili paprička, nakrájaná najemno
1 červená cibuľa, nakrájaná najemno
4 g mletej rasce
3 g mletého muškátového orecha
½ zväzok čerstvého koriandra
½ citróna, šťava
Soľ a čierne korenie na dochutenie
Sladké zemiaky umyte a popichajte vidličkou. Uložte ich na plech na pečenie a pečte v rúre pri 180°C do
zmäknutia. Nechajte sladké zemiaky trochu vychladnúť, potom ich prerežte na polovice a vydlabajte z
nich dužinu. Sladký zemiak zmiešajte v miske so všetkými ostatnými prísadami. Zemiakovú zmes rozdeľte
na osem rovnakých porcií a vytvarujte do tvaru hamburgera. Dajte do chladničky na 20 minút. Predhrejte
gril na nastavenie 5. Po zohriatí potrite platňu trochou olivového oleja a grilujte hamburgery 5-6 minút z
každej strany.
/