Groupe Brandt H57ART Návod na obsluhu

Typ
Návod na obsluhu
POKRMY
TRADIČNÁ PRÍPRAVA
MULTIFUNKČNÁ PRÍPRAVA
Stupeň
Stupeň
Stupeň
Stupeň
*Predhriať na uvedenú teplotu. TB = Otáčavý ražeň.
• Pri funkcii Gril vložte pokrm, ktorý chcete na grile pripraviť, na rošt alebo na ražeň: pod rošt alebo na spodnú dosku položte panvicu na zachytenie šťavy.
• Mäso nepečte v panvici na zachytenie šťavy: riziko striekania.
• Pri príprave vo vodnom kúpeli vždy použite vriacu vodu: misku nesmiete preliať.
Príprava vždy prebieha pri zavretých dvierkach; počas pri maximálnej teplote však môžete nechať dvierka pootvorené.
Pri funkcii Gril s použitím ražňa nesmiete prekročiť teplotu 220 °C (Teplota uvedená v tomto návode) a grilujte pri zavretých dvierkach.
Dĺžka
prípravy
Pokyny
99636881 SK 04/05
Stupeň
Stupeň
Stupeň
Mäsá
Bravčové mäso (1 kg)
Teľacie mäso (1 kg)
Hovädzie mäso (1 kg)
Jahňacie (stehno, pliecko 2,5 kg)
Hydina (1 kg)
Veľké kusy hydinového mäsa
Kuracie stehná
Bravčové / teľacie kotlety
Hovädzie rebro (1 kg)
Baranie kotlety
Ryby
Grilované ryby
Varené ryby (pražma)
Ryby pečené v papilote (v papieri)
Zelenina
Gratinovaná zelenina (varená)
Kráľovská gratinovaná zelenina
Lasagne
Plnené paradajky
Pečivo
Savojská – Janovská piškóta
Zvinutá piškóta
Brioška
Brownies
Cake – štyri štvrtiny
Bublanina
Krémy
Cookies
Kugelhopf
Snehové pusinky
Madeleinky
Pálené cesto
Čajové pečivo z lístkového cesta
Savarin
Torta z maslového cesta
Torta z jemného lístkového cesta
Torta z kysnutého cesta
Rôzne
Ražniči
Paštéta zapekaná v hlinenej miske
Pizza z maslového cesta
Pizza z chlebového cesta
Quiches
Nákyp
Koláče plnené mäsom
Chlieb
Hrianky
Dusené pokrmy
(dusené mäso, baeckeofe)
200
200
*240
*220
200
200
*200
*220
*200
*200
*200
165
*220
*180
*180
*180
200
165
*200
100
*220
*200
*220
*180
*210
*220
*210
*200
*210
*220
*210
*200
*200
180
2
2
2
1
2
1
2
2-3
2
2
2
1
3
1
2
1
2
2
3
2
2
3
3
2
2
2
2
2
2
3
2
2
1
1
180
*200
*180
180
*180
180
*220
1
1
1
1
1
1
1
220
210
220
220
220
240
275
275
240-275
275
TB
TB
3
3
3-4
4
4
3-4
4
4-5
180
*200
180
150
*200
205
*220
*205
200
*220
205
210
*200
2
2-3
2
2
3
1
2
2
2
3
2-1
2
1
220
200
210
210
210
220
3
2
TB
3
3
2-3
180
180
180
180
180
180
180
180
165
180
180
180
100
180
200
180
170
2
2
2
2
2
2
2
2
1
2
3
1
2
3
2
1
1
180
180
180
180
180
*210
180
210
*240
180
*210
1
1
2
1
1
2
1
2
2
1
1
90
pridajte malé množstvo vody
60-70
30-40
pokyny na zadnej strane
50-55
50-70
1 hod. 30 min. - 2 hod. 15 min.
15-25
položené na rošte
15-20
25-30
10-20
15-20
35-45 jedlo v hlinenej miske
10-15
30
55-60
40-45
40-45
35-45
5-10
25-30 * v
25-30
veľký sklenený pekáč
55-65 * v
35-45
20-45 vo vodnom kúpeli
15-18
Plech na pečivo
45-50
Zvláštna forma
1h30 Plech na pečivo
5-10 doska na rošte
30-40 podľa hrúbky
5-10 Plech na pečivo
30-40
30-40
hliníková forma 30 cm
15-25
Plech na pečivo
35-45 Plech na pečivo
15-30
1h20-1h40 vo vodnom kúpeli
30-40 hliníková forma 30 cm
15-18 Plech na pečivo
30-45
hliníková forma 30 cm
50 sklenená forma 21 cm
40-45
forma so zvýšenými okrajmi
30-50 * v
1-2 na rošte
1 hod. 30 min. – 3 hod.
podľa prípravy
40° 65° 100° 150° 165° 180° 200-210° 220-240° 275°
HODNOTY 1 2 3456 7 8 9 max.
EKVIVALENCIA : HODNOTY
NÁVOD NA POUŽITIE RÚRY
Príprava mäsa
Skôr ako mäso vložíte do rúry, nechajte ho
aspoň 1 hodinu odležať pri izbovej teplote.
Pri červených mäsách odstráňte vrstvu tuku,
aby sa nevytvárala para a zápach.
• Vyberte si najlepšie hlinený pekáč (pri skle-
nených nádobách šťava viac vystrekuje),
ktorý zodpovedá veľkosti mäsa.
• Mäso osoľte až na konci prípravy, aby z
neho nevytiekla krv a mäso nevysychalo.
• Do pekáča pridajte niekoľko plných lyžíc
vody, aby sa šťava nepripaľovala.
Dĺžka prípravy
hovädzie mäso (krvavé) od 10 do 15 min. na
500 g
bravčové mäso od 35 do 40 min. na 500 g
teľacie mäso od 30 do 40 min. na 500 g
• Po ukončení prípravy nechajte mäso
oddýchnuť zabalené v alobale (10 až 15 min.).
Tým sa uvoľnia vlákna, zjednotí sa farba a
mäso si udrží svoju lahodnú chuť.
Pri grilovaných mäsách: naložte mäso do
jemného olejového nálevu. Grilované červené
mäsá sa neprepichujú, na otočenie použite
obracačku.
• Kožu hydiny prepichnite pod krídlami, aby
mohol tuk odtekať bez striekania.
Príprava pečiva
Výber formy:
Nepoužívajte priehľadné a lesklé formy:
Predlžujú čas prípravy.
Rúra sa musí predhriať.
Pri príprave tort a koláčov dávajte prednosť
formám s nepriľnavým povrchom. Koláče
potom majú chrumkavú a zlatistú spodnú
kôrku.
Tipy:
Vnútornú stranu formy alebo dno smalto-
vaných pekáčov môžete vyložiť pergame-
novým papierom: chráni riad proti škvrnám
od kyselín a pečivo sa z formy ľahšie vyberá.
Droždie pridávajte vždy až na konci prípravy,
nesmie sa dostať do kontaktu so soľou, stra-
tilo by svoje vlastnosti.
Ak si zvolíte spôsob prípravy s prúdením
vzduchu, odporúčame znížiť teplotu bežnej
prípravy o 30 °C až 50 °C. Dĺžka prípravy sa
tak predĺži o 5 až 10 minút.
Príprava zeleniny
• Pri zapekaní zemiakov je lepšie zemiaky,
nakrájané na kolieska, vopred povariť v mlie-
ku alebo v mlieku so smotanou.
• Aby sa papriky lepšie lúpali, opečte ich za
stáleho otáčania pod dobre rozpáleným
roštom: hneď ako šupka popraská, zabaľte
ich na niekoľko minút do plastového
vrecúška, potom ich ľahko olúpete.
• Príprava plnených paradajok: odkrojte
vrchnú časť paradajky, odstráňte semienka,
vnútrajšok osoľte a pred plnením ich položte
na rošt vykvapkať reznou plochou dole.
• Čakanku (so šunkou alebo bešamelom)
nechajte dlho odkvapkať, inak bude šťava
príliš tekutá a bez chuti.
• Ak posypete gratinovanú zeleninu
strúhankou, zmiešajte ju najskôr so syrom,
lepšie absorbuje tuk a zapekaná zelenina je
chrumkavejšia.
Prípr
ava na viacerých funkčných úrovniach
PRED VLOŽENÍM JEDLA DO RÚRY JE NUTNÉ RÚRU PREDHRIAŤ
Môžete pripravovať aj niekoľko (rovnakých alebo odlišných) jedál naraz a chuť ani pach sa neprenášajú z jedného jedla na druhé, je však potrebné
zvoliť spôsob prípravy pri rovnakej teplote
. Jedlá sa do rúry nemusia vkladať ani z nej vyťahovať v rovnaký čas. Dĺžku prípravy, uvedenú v tabuľke
pre jedno jedlo, musíte predĺžiť približne o 10 až 20 minút.
Kopírovanie celého dokumentu a jeho častí je zakázané.
Keď trvá príprava dlho, vypnite rúru 5 až 10 minút pred koncom času prípravy a využite zvyškové teplo, ktoré jedlo dopečie.
Pečivo z páleného cesta
smaltovaný pekáč + 3 rošty
2 torty
2 rošty
1 ryba + 1 torta
2 rošty
1
5
3
1 smaltovaný pekáč + 1 rošt
1
3
1
3
1
5
3
1
3
3 rošty
Rošt “grilovaných mias”
Plochý rošt
Zakrivený rošt
99636881 SK 04/05
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Groupe Brandt H57ART Návod na obsluhu

Typ
Návod na obsluhu