NÁVOD NA POUŽITIE RÚRY
Príprava mäsa
•
Skôr ako mäso vložíte do rúry, nechajte ho
aspoň 1 hodinu odležať pri izbovej teplote.
Pri červených mäsách odstráňte vrstvu tuku,
aby sa nevytvárala para a zápach.
• Vyberte si najlepšie hlinený pekáč (pri skle-
nených nádobách šťava viac vystrekuje),
ktorý zodpovedá veľkosti mäsa.
• Mäso osoľte až na konci prípravy, aby z
neho nevytiekla krv a mäso nevysychalo.
• Do pekáča pridajte niekoľko plných lyžíc
vody, aby sa šťava nepripaľovala.
• Dĺžka prípravy
hovädzie mäso (krvavé) od 10 do 15 min. na
500 g
bravčové mäso od 35 do 40 min. na 500 g
teľacie mäso od 30 do 40 min. na 500 g
• Po ukončení prípravy nechajte mäso
oddýchnuť zabalené v alobale (10 až 15 min.).
Tým sa uvoľnia vlákna, zjednotí sa farba a
mäso si udrží svoju lahodnú chuť.
• Pri grilovaných mäsách: naložte mäso do
jemného olejového nálevu. Grilované červené
mäsá sa neprepichujú, na otočenie použite
obracačku.
• Kožu hydiny prepichnite pod krídlami, aby
mohol tuk odtekať bez striekania.
Príprava pečiva
•
Výber formy:
Nepoužívajte priehľadné a lesklé formy:
•Predlžujú čas prípravy.
•Rúra sa musí predhriať.
Pri príprave tort a koláčov dávajte prednosť
formám s nepriľnavým povrchom. Koláče
potom majú chrumkavú a zlatistú spodnú
kôrku.
•
Tipy:
Vnútornú stranu formy alebo dno smalto-
vaných pekáčov môžete vyložiť pergame-
novým papierom: chráni riad proti škvrnám
od kyselín a pečivo sa z formy ľahšie vyberá.
Droždie pridávajte vždy až na konci prípravy,
nesmie sa dostať do kontaktu so soľou, stra-
tilo by svoje vlastnosti.
Ak si zvolíte spôsob prípravy s prúdením
vzduchu, odporúčame znížiť teplotu bežnej
prípravy o 30 °C až 50 °C. Dĺžka prípravy sa
tak predĺži o 5 až 10 minút.
Príprava zeleniny
• Pri zapekaní zemiakov je lepšie zemiaky,
nakrájané na kolieska, vopred povariť v mlie-
ku alebo v mlieku so smotanou.
• Aby sa papriky lepšie lúpali, opečte ich za
stáleho otáčania pod dobre rozpáleným
roštom: hneď ako šupka popraská, zabaľte
ich na niekoľko minút do plastového
vrecúška, potom ich ľahko olúpete.
• Príprava plnených paradajok: odkrojte
vrchnú časť paradajky, odstráňte semienka,
vnútrajšok osoľte a pred plnením ich položte
na rošt vykvapkať reznou plochou dole.
• Čakanku (so šunkou alebo bešamelom)
nechajte dlho odkvapkať, inak bude šťava
príliš tekutá a bez chuti.
• Ak posypete gratinovanú zeleninu
strúhankou, zmiešajte ju najskôr so syrom,
lepšie absorbuje tuk a zapekaná zelenina je
chrumkavejšia.
Prípr
ava na viacerých funkčných úrovniach
PRED VLOŽENÍM JEDLA DO RÚRY JE NUTNÉ RÚRU PREDHRIAŤ
•
Môžete pripravovať aj niekoľko (rovnakých alebo odlišných) jedál naraz a chuť ani pach sa neprenášajú z jedného jedla na druhé, je však potrebné
zvoliť spôsob prípravy pri rovnakej teplote
. Jedlá sa do rúry nemusia vkladať ani z nej vyťahovať v rovnaký čas. Dĺžku prípravy, uvedenú v tabuľke
pre jedno jedlo, musíte predĺžiť približne o 10 až 20 minút.
Kopírovanie celého dokumentu a jeho častí je zakázané.
•
Keď trvá príprava dlho, vypnite rúru 5 až 10 minút pred koncom času prípravy a využite zvyškové teplo, ktoré jedlo dopečie.
Pečivo z páleného cesta
smaltovaný pekáč + 3 rošty
2 torty
2 rošty
1 ryba + 1 torta
2 rošty
1
5
3
1 smaltovaný pekáč + 1 rošt
1
3
1
3
1
5
3
1
3
3 rošty
Rošt “grilovaných mias”
Plochý rošt
Zakrivený rošt
99636881 SK 04/05