MG700 series

Kenwood MG700 series, MG700 Používateľská príručka

  • Prečítal som si návod na použitie mlynčeka na mäso Kenwood MG700 a som pripravený odpovedať na vaše otázky. Návod obsahuje pokyny na montáž, použitie, čistenie a obsahuje recepty na klobásy a kebbe. Opíšte svoj problém alebo položte otázku, rád vám pomôžem.
  • Ako sa čistí mlynček na mäso?
    Čo robiť, ak sa mlynček zasekne?
    Aké druhy mäsa sa dajú spracovať v tomto mlynčeku?
    Aká je funkcia jednotlivých sitov?
Mlynček na mäso používajte na
spracovanie mäsa, hydiny, rýb,
zeleniny a ovocia. Na tvarovanie
klobás a kebbe používajte dodané
príslušenstvo.
pred použitím zariadenia
Kenwood
Starostlivo si prečítajte tieto
inštrukcie uschovajte ich pre
budúcnosť.
Odstráňte všetky obaly a štítky.
bezpečnosť
Pred mletím vždy z mäsa odstráňte
kosti a kožu, atď.
Pri mletí orechov ich naraz
vkladajte len niekoľko a skôr než
pridáte ďalšie, umožnite špirále,
aby ich nabrala.
Zariadenie vždy odpojte:
pred montážou alebo
demontážou dielov
po použití
pred čistením.
Vždy používajte dodaný posúvač.
Nikdy nedávajte prsty ani
kuchynské náradie do plniacej
trubice.
Varovanie – čepeľ je ostrá, pri
používaní i čistení buďte opatrní.
Pred zapnutím zariadenia zaistite
príslušenstvo na svojom mieste.
Aby ste predišli zasiahnutiu
elektrickým prúdom, pohonnú
jednotku, šnúru ani zástrčku nikdy
nevystavujte vlhkosti.
Nikdy nepoužívajte poškodené
zariadenie. Poškodené zariadenie
dajte skontrolovať alebo opraviť:
pozri časť „Servis“.
Nikdy nepoužívajte žiadne
neschválené príslušenstvo.
Nikdy nenechávajte prívodnú
elektrickú šnúru visieť tak, aby ju
mohli uchopiť deti.
Toto zariadenie nesmú používať
žiadne osoby (vrátane detí), ktoré
majú obmedzené fyzické,
senzorické alebo mentálne
schopnosti, alebo majú málo
skúseností s podobnými
zariadeniami, iba ak by tak robili
pod kvalifikovaným dohľadom alebo
ak vopred obdržia dostatočné
inštrukcie o obsluhe tohto
zariadenia od osoby, ktorá
zodpovedá za ich bezpečnosť.
Deti musia byť pod dohľadom, aby
sa zaručilo, že sa nebudú s týmto
zariadením hrať.
Toto zariadenie používajte len v
domácnosti na stanovený účel.
Firma Kenwood nepreberie žiadnu
zodpovednosť za následky
nesprávneho používania
zariadenia, ani za následky
nerešpektovania týchto inštrukcií.
pred zapojením do siete
Overte, či vaša elektrická sieť
rovnaké parametre, aké
uvedené na spodnej strane
zariadenia.
Toto zariadenie vyhovuje európskej
smernici 2004/108/EC o
elektromagnetickej znášanlivosti a
predpisu č. 1935/2004 zo dňa
27/10/2004 o materiáloch, ktoré
vhodné na kontakt s potravinami.
pred prvým použitím
1 Pre umývanie dielov pozri časť
„ošetrovanie a čistenie“
2 Nadbytočnú šnúru zasuňte do
úložného priestoru pre šnúru v
zadnej časti pohonnej jednotky.
91
Slovenčina
Otvorte ilustrácie z titulnej strany
mlynček na mäso
pohonná jednotka
zaisťovacia páčka
výstupy pre príslušenstvo
zap/vyp ovládač rýchlosti
maticový kľúč
kruhová matica
sitá mlynčeka na mäso: jemné,
stredné, hrubé
krájač
špirála
telo mlynčeka na mäso
plniaca trubica
tácka
posúvač
miska/kryt
jednotka na skladovanie
násadcov pre kebbe a klobásy
montáž
1 Namontujte špirálu dovnútra tela
mlynčeka na mäso.
2 Namontujte krájač reznou stranou
na kraj . Správne ho osaďte v
opačnom prípade sa môže
mlynček na mäso poškodiť.
3 Namontujte sito mlynčeka na mäso
Umiestnite drážku nad kolík.
Jemné sito používajte na surové
mäso; ryby; malé orechy; alebo
uvarené mäso na pastiersky koláč
alebo sekanú.
Stredné alebo hrubé sito používajte
na surové mäso; ryby; orechy;
zeleninu; tvrdý syr; alebo na
ošúpanie, alebo sušené ovocie na
pudingy a marmeládu.
4 Voľne utiahnite kruhovú maticu.
používanie mlynčeka
na mäso
1 S príslušenstvom mlynčeka na
mäso v zobrazenej polohe
nájdite výstup. Otočte telo
mlynčeka na mäso tak, aby bola
plniaca trubica kolmo.
2 Rukou pevne utiahnite kruhovú
maticu. _ Ak je mäso zle pomleté,
vypnite zariadenie a odpojte ho zo
siete. Rozoberte a vyčistite
príslušenstvo, potom ho znovu
poskladajte a namontujte na
pohonnú jednotku. Pomocou
dodaného maticového kľúča
utiahnite kruhovú maticu .
3 Namontujte tácku. Položte
misku/kryt pod mlynček na mäso,
aby zachytávala potraviny.
4 Pred mletím zmrazených potravín
ich nechajte riadne rozmraziť.
Mäso porežte na 2,5cm (1”) široké
pásiky.
5 Prepnite rýchlosť na 2. Pomocou
podávača zľahka tlačte potraviny
nadol plniacou trubicou, naraz len
jeden kus. Netlačte silno – mohli
by ste poškodiť mlynček na
mäso.
Poznámka:
Rýchlosť 1 je určená na pretlačenie
klobás, kebbe a na použitie s
voliteľným príslušenstvom.
Ak sa zariadenie počas použitia
zastaví alebo prehreje, prestane
mlieť a bude vydávať tiché hučanie.
V prípade zastavenia ho vypnite,
potom na niekoľko sekúnd otočte
ovládač na R (reverse – spätný
pohyb), aby ste uvoľnili upchané
potraviny. Vypnite a odpojte
zariadenie zo siete, a odstráňte
všetok upchaný materiál. Ak sa
však zariadenie prehreje, pred
pokračovaním v mletí ho vypnite a
nechajte vychladnúť 1 hodinu.
Ak zvolíte spätný pohyb, pred
otočením ovládača rýchlosti do
polohy spätného pohybu (R) vždy
počkajte, kým prestane zariadenie
pracovať.
6 Po použití zariadenie vypnite a
odpojte zo siete.
7 Uvoľnite kruhovú maticu. V prípade
potreby použite dodaný maticový
kľúč.
92
8 Zaisťovaciu páčku posuňte k zadnej
časti zariadenia, potom otočte
plniacu trubicu k prednej časti
zariadenia a následne ju
potiahnutím uvoľnite.
plnič klobás
základová doska
veľký násadec (pre hrubé
klobásy)
malý násadec (pre tenké klobásy)
Veľký násadec používajte na
bravčovú kožu a malý násadec na
ovčiu/jahňaciu kožu. Alebo
namiesto použitia kože pred
varením nasypte strúhanku alebo
ochutenú múku.
používanie plniča
klobás
1 Ak používate kožu, najskôr ju na 30
minút namočte do studenej vody.
Potom ju rozprestrite prúdom vody
a položte vybraný násadec pod
tečúci kohútik, a natiahnite kožu na
násadec.
2 Namontujte špirálu dovnútra tela
mlynčeka na mäso.
3 Namontujte základovú dosku
umiestnite drážku nad kolík.
4 Pridržte násadec na príslušenstve
mlynčeka na mäso a voľne
zaskrutkujte kruhovú maticu.
5 S príslušenstvom mlynčeka na
mäso v zobrazenej polohe
nájdite výstup. Otočte telo
mlynčeka na mäso tak, aby bola
plniaca trubica kolmo.
6 Rukou pevne utiahnite kruhovú
maticu.
7 Namontujte tácku.
8 Prepnite rýchlosť na 1. Pomocou
podávača tlačte potraviny nadol
plniacou trubicou. Netlačte silno
mohli by ste poškodiť mlynček
na mäso. Počas plnenia odľahčite
násadec od kože. Neprepĺňajte ho.
9 Krútením kože tvarujte klobásy.
recept na bravčovú
klobásu
100 g suchého chleba
600 g bravčoviny, chudej a mastnej,
nakrájanej na pásiky
1 vyšľahané vajce
5 ml zmesi byliniek
soľ a čierne korenie
1 Namočte chlieb do vody, potom ho
vyžmýkajte a vylejte vodu.
2. Pomeľte bravčovinu do nádoby.
3 Pridajte zvyšné ingrediencie a
dobre ich zmiešajte.
4 Vytvorte z nich klobásy (pozri časť
„používanie plniča klobás“).
5 Smažte, grilujte alebo pečte ich do
zlatohneda.
násadec na výrobu
kebbe
tvarovač
kužeľ
Kebbe je tradičné jedlo zo
Stredného východu: vyprážaná
jahňacina a kúsky z pšeničného
bulguru s mletou mäsovou plnkou.
používanie násadca na
výrobu kebbe
1 Namontujte špirálu dovnútra tela
mlynčeka na mäso.
2 Namontujte tvarovač
umiestnite drážku nad kolík.
3 Namontujte kužeľ.
4 Voľne utiahnite kruhovú maticu.
5 S mlynčekom na mäso v
zobrazenej polohe nájdite
výstup. Otočte telo mlynčeka na
mäso tak, aby bola plniaca trubica
kolmo.
6 Rukou pevne utiahnite kruhovú
maticu.
7 Namontujte tácku.
8 Prepnite rýchlosť na 1. Pomocou
podávača zľahka pretlačte zmes.
Nakrájajte ju na dĺžku.
93
recept na plnené kebbe
vonkajší obal
500 g jahňaciny alebo baraniny bez
tuku, nakrájanej na pásiky
500 g umytého a ocedeného
pšeničného bulguru
1 malá cibuľa
Dôležité
Pšeničný bulgur používajte vždy
hneď po ocedení. Ak ho necháte
vysušiť, môže zvýšiť zaťaženie
mlynčeka na mäso, čo bude mať za
následok jeho poškodenie.
1 Pomocou jemného sita striedavo
meľte dávky mäsa a pšenice a pred
poslednou dávkou pridajte cibuľu.
2 Zmiešajte ich. Potom ich ešte
dvakrát pomeľte.
3 Pomocou násadca na výrobu kebbe
ich pretlačte.
Plnka
400 g jahňaciny, nakrájanej na
pásiky
15 ml oleja
2 stredne veľké cibule, nadrobno
nasekané
5 – 10 ml mletého nového korenia
15 ml hladkej múky
soľ a čierne korenie
1 Jahňacinu pomeľte pomocou
jemného sita.
2 Cibule osmažte do zlatohneda.
Pridajte jahňacinu.
3 Pridajte zvyšné ingrediencie a
povarte 1 2 minúty.
4 Vypustite všetok nadbytočný tuk a
nechajte vychladnúť.
Dokončenie
1 Pomocou násadca na výrobu kebbe
pretlačte obalovú zmes.
2 Porežte ju na dĺžku 8 cm (3”).
3 Stlačením jedného konca trubice ju
uzavrite. Potlačte trochu plnky, nie
príliš veľa, do druhého konca,
potom ju uzavrite.
4 Vyprážajte ju v horúcom (190°) oleji
asi 6 minút alebo do zlatohneda.
ošetrovanie a čistenie
Zariadenie pred čistením vždy
vypnite a odpojte zo siete.
pohonná jednotka
Utrite vlhkou handričkou a vysušte.
Nikdy ju neponárajte do vody ani
nepoužívajte žiadne abrazívne
čistiace prostriedky.
príslušenstvo mlynčeka na mäso
1 Uvoľnite kruhovú maticu manuálne
alebo maticovým kľúčom a
demontujte ho. Umyte všetky diely
v horúcej mydlovej vode, potom ich
vysušte. Neumývajte ich v
umývačke riadu. Nikdy
nepoužívajte sodný roztok.
2 Znovu ho namontujte.
3 Potrite sitá rastlinným olejom,
potom ich zabaľte do
pergamenového papiera, aby ste
zabránili zafarbeniu/hrdzaveniu.
4 Ak uchovávate mlynček na mäso
na zariadení, položte misku/kryt na
tácku ako ochranu pred prachom.
5 Príslušenstvo na výrobu klobás a
kebbe možno spolu uchovávať v
dodanej jednotke na skladovanie
.
servis a starostlivosť o
zákazníkov
Keď sa poškodí prívodná elektrická
šnúra, treba ju dať z
bezpečnostných príčin vymeniť
alebo opraviť firme KENWOOD
alebo pracovníkom oprávneným
firmou KENWOOD.
Pokiaľ potrebujete pomoc pri
nasledovných problémoch:
používanie zariadenia alebo
servis, náhradné diely, alebo opravy
Kontaktujte obchod, v ktorom ste si
zariadenie zakúpili.
Navrhnuté a vyvinuté spoločnosťou
Kenwood v Spojenom kráľovstve.
Vyrobené v Číne.
94
DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA NA
SPRÁVNU LIKVIDÁCIU PRODUKTU
PODĹA EURÓPSKEJ SMERNICE
2002/96/EC.
Po skončení životnosti produktu sa
tento produkt nesmie jednoducho
vyhodiť spolu s domovým odpadom.
Musí sa odovzdať na príslušné zberné
miesto na roztriedenie odpadu, alebo
dílerovi, ktorý sa postará o takúto
likvidáciu.
Separátnou likvidáciou domácich
spotrebičov sa vyhneme negatívnym
účinkom odpadu na životné prostredie
a ohrozeniu zdravia vzniknutého
nevhodnou likvidáciou. Umožní sa tak
aj recyklácia základných materiálov,
čím sa dosiahne značná úspora
energií a prírodných zdrojov. Na
pripomenutie nutnosti separátnej
likvidácie domácich spotrebičov je
produkt označený preškrtnutým
kontajnerom na zber domáceho
odpadu.
95
/