Kenwood AT950A Používateľská príručka

  • Prečítal som si návod na použitie pre mlynček na mäso Kenwood AT950A. Tento mlynček ponúka viacero funkcií, vrátane mletí mäsa a prípravy klobás a kebbe. K dispozícii je niekoľko sitkových diskov pre rôzne hrúbky mletia. Som pripravený zodpovedať vaše otázky.
  • Ako sa čistí mlynček na mäso AT950A?
    Aké druhy mäsa môžem s mlynčekom spracovať?
    Ako sa používa nástavec na klobásy?
    Na čo slúži jemné sitko?
p
red použitím doplnku Kenwood
Starostlivo si prečítajte tieto
inštrukcie uschovajte ich pre
b
udúcnosť.
Odstráňte všetky obaly a štítky.
bezpečnosť
Pred mletím vždy z mäsa odstráňte
kosti a kožu, atď.
Pri mletí orechov ich naraz
vkladajte len niekoľko a skôr než
pridáte ďalšie, umožnite špirále,
aby ich nabrala.
Vždy používajte dodaný posúvač.
Nikdy nedávajte prsty ani
kuchynské náradie do plniacej
trubice.
Varovanie čepeľ je ostrá, pri
používaní i čistení buďte opatrní.
Pred zapnutím zariadenia zaistite
príslušenstvo na svojom mieste.
Nedotýkajte sa pohybujúcich sa
súčastí.
Pred namontovaním alebo
odmontovaním súčastí, alebo pred
čistením odpojte zariadenie zo
siete.
Ďalšie bezpečnostné výstrahy
nájdete v hlavnej knihe pokynov pre
kuchynské stroje.
pred prvým použitím
Pre umývanie dielov pozri časť
„ošetrovanie a čistenie“
Toto zariadenie vyhovuje európskej
smernici 2004/108/EC o
elektromagnetickej znášanlivosti a
predpisu č. 1935/2004 zo dňa
27/10/2004 o materiáloch, ktoré sú
vhodné na kontakt s potravinami.
mlynček na mäso
m
aticový kľúč
kruhová matica
sitá mlynčeka na mäso: jemné,
stredné, hrubé
krájač
špirála
telo mlynčeka na mäso
tácka
posúvač
Veko posúvača
miska/kryt
montáž
1 Namontujte špirálu dovnútra tela
mlynčeka na mäso.
2 Namontujte krájač reznou stranou
na kraj . Správne ho osaďte v
opačnom prípade sa môže
mlynček na mäso poškodiť.
3 Namontujte sito mlynčeka na mäso
Umiestnite drážku nad kolík.
Jemné sito používajte na surové
mäso; ryby; malé orechy; alebo
uvarené mäso na pastiersky koláč
alebo sekanú.
Stredné alebo hrubé sito používajte
na surové mäso; ryby; orechy;
zeleninu; tvrdý syr; alebo na
ošúpanie, alebo sušené ovocie na
pudingy a marmeládu.
4 Voľne utiahnite kruhovú maticu.
používanie mlynčeka
na mäso
1 Potiahnite príchytku a vyberte
kryt výstupu pre pomalú rýchlosť
.
2 Podržte príchytku vzadu a vložte
mlynček. Otáčajte ho obomi
smermi, kým sa nezaistí na mieste.
3 Ručne utiahnite kruhovú maticu.
4 Pripevnite podnos . Umiestnite
misku/kryt pod mlynček na
zachytenie potravín.
5 Pred mletím zmrazených potravín
ich nechajte riadne rozmraziť.
71
Slovenčina
O
tvorte ilustrácie z titulnej strany
M
äso porežte na 2,5cm (1”) široké
pásiky.
6 Prepnite rýchlosť na 4. Pomocou
p
odávača zľahka tlačte potraviny
nadol plniacou trubicou, naraz len
jeden kus. Netlačte silno – mohli
by ste poškodiť mlynček na
mäso.
plnič klobás
základová doska
veľký násadec (pre hrubé
klobásy)
malý násadec (pre tenké klobásy)
* Uložené v posúvači
Veľký násadec používajte na
bravčovú kožu a malý násadec na
ovčiu/jahňaciu kožu. Alebo
namiesto použitia kože pred
varením nasypte strúhanku alebo
ochutenú múku.
používanie plniča
klobás
1 Ak používate črevo, namočte ho
najprv do studenej vody na 30
minút.
2 Potiahnite príchytku a vyberte
kryt výstupu pre pomalú rýchlosť
.
3 Podržte príchytku vzadu a vložte
telo mlynčeka. Otáčajte ho obomi
smermi, kým sa nezaistí na mieste.
4 Namontujte špirálu dovnútra tela
mlynčeka na mäso.
5 Namontujte základovú dosku
umiestnite drážku nad kolík.
6 Ak používate črevo, otvorte ho
prúdom vody. Potom umiestnite
vybraný násadec pod tečúcu vodu
a natiahnite črevo na násadec.
7 Podržte násadec na mlynčeku a
naskrutkujte kruhovú maticu .
8 Namontujte tácku .
9
Prepnite na rýchlosť 3 alebo 4.
Pomocou posúvača pretlačte
potraviny. Netlačte príliš silno
m
ohli by ste poškodiť mlynček.
Uvoľňujte plniace sa črevo z
násadca. Neprepĺňajte ho.
10 Krútením kože tvarujte klobásy.
recept na bravčovú
klobásu
100 g suchého chleba
600 g bravčoviny, chudej a mastnej,
nakrájanej na pásiky
1 vyšľahané vajce
5 ml zmesi byliniek
soľ a čierne korenie
1 Namočte chlieb vo vode, potom
vodu vyžmýkajte.
2. Pomeľte bravčovinu do nádoby.
3 Pridajte zvyšné ingrediencie a
dobre ich zmiešajte.
4 Vytvorte z nich klobásy (pozri časť
„používanie plniča klobás“).
5 Smažte, grilujte alebo pečte ich do
zlatohneda.
násadec na výrobu
kebbe
tvarovač
kužeľ
* Uložené v posúvači
Kebbe je tradičné jedlo zo
Stredného východu: vyprážaná
jahňacina a kúsky z pšeničného
bulguru s mletou mäsovou plnkou.
používanie násadca na
výrobu kebbe
1 Potiahnite príchytku a vyberte
kryt výstupu pre pomalú rýchlosť
.
2 Podržte príchytku vzadu a vložte
mlynček. Otáčajte ho obomi
smermi, kým sa nezaistí na mieste.
3 Namontujte špirálu dovnútra tela
mlynčeka na mäso.
72
4
Namontujte tvarovač
u
miestnite drážku nad kolík.
5 Namontujte kužeľ .
6
Naskrutkujte kruhovú maticu.
7
Namontujte tácku .
8 Prepnite rýchlosť na 1. Pomocou
podávača zľahka pretlačte zmes.
Nakrájajte ju na dĺžku.
recept na plnené kebbe
vonkajší obal
500 g jahňaciny alebo baraniny bez
tuku, nakrájanej na pásiky
500 g umytého a ocedeného
pšeničného bulguru
1 malá cibuľa
Dôležité
Pšeničný bulgur používajte vždy
hneď po ocedení. Ak ho necháte
vysušiť, môže zvýšiť zaťaženie
mlynčeka na mäso, čo bude mať za
následok jeho poškodenie.
1 Pomocou jemného sita striedavo
meľte dávky mäsa a pšenice a pred
poslednou dávkou pridajte cibuľu.
2 Zmiešajte ich. Potom ich ešte
dvakrát pomeľte.
3 Pomocou násadca na výrobu kebbe
ich pretlačte.
Plnka
400 g jahňaciny, nakrájanej na
pásiky
15 ml oleja
2 stredne veľké cibule, nadrobno
nasekané
5 – 10 ml mletého nového korenia
15 ml hladkej múky
soľ a čierne korenie
1 Jahňacinu pomeľte pomocou
jemného sita.
2 Cibule osmažte do zlatohneda.
Pridajte jahňacinu.
3 Pridajte zvyšné ingrediencie a
povarte 1 2 minúty.
4 Vypustite všetok nadbytočný tuk a
nechajte vychladnúť.
D
okončenie
1 Pomocou násadca na výrobu kebbe
pretlačte obalovú zmes.
2
Porežte ju na dĺžku 8 cm (3”).
3 Stlačením jedného konca trubice ju
uzavrite. Potlačte trochu plnky, nie
príliš veľa, do druhého konca,
potom ju uzavrite.
4 Vyprážajte ju v horúcom (190°) oleji
asi 6 minút alebo do zlatohneda.
ošetrovanie a čistenie
príslušenstvo mlynčeka na mäso
1 Uvoľnite kruhovú maticu manuálne
alebo maticovým kľúčom a
demontujte ho. Umyte všetky diely
v horúcej mydlovej vode, potom ich
vysušte. Neumývajte ich v
umývačke riadu. Nikdy
nepoužívajte sodný roztok.
2 Znovu ho namontujte.
3 Potrite sitá rastlinným olejom,
potom ich zabaľte do
pergamenového papiera, aby ste
zabránili zafarbeniu/hrdzaveniu.
4 Ak uchovávate mlynček na mäso
na zariadení, položte misku/kryt na
tácku ako ochranu pred prachom.
5 Môžete dať dole veko z posúvača a
uložiť v ňom príslušenstvo na
výrobu klobás a mäsových guliek
kebbe.
servis a starostlivosť o
zákazníkov
Keď sa poškodí prívodná elektrická
šnúra, treba ju dať z
bezpečnostných príčin vymeniť
alebo opraviť firme KENWOOD
alebo pracovníkom oprávneným
firmou KENWOOD.
Pokiaľ potrebujete pomoc pri
nasledovných problémoch:
používanie zariadenia alebo
servis, náhradné diely, alebo opravy
Kontaktujte obchod, v ktorom ste si
zariadenie zakúpili.
73
N
avrhnuté a vyvinuté spoločnosťou
Kenwood v Spojenom kráľovstve.
Vyrobené v Číne.
DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA NA
SPRÁVNU LIKVIDÁCIU PRODUKTU
PODĹA EURÓPSKEJ SMERNICE
2002/96/EC.
Po skončení životnosti produktu sa
tento produkt nesmie jednoducho
vyhodiť spolu s domovým odpadom.
Musí sa odovzdať na príslušné zberné
miesto na roztriedenie odpadu, alebo
dílerovi, ktorý sa postará o takúto
likvidáciu.
Separátnou likvidáciou domácich
spotrebičov sa vyhneme negatívnym
účinkom odpadu na životné prostredie
a ohrozeniu zdravia vzniknutého
nevhodnou likvidáciou. Umožní sa tak
aj recyklácia základných materiálov,
čím sa dosiahne značná úspora
energií a prírodných zdrojov. Na
pripomenutie nutnosti separátnej
likvidácie domácich spotrebičov je
produkt označený preškrtnutým
kontajnerom na zber domáceho
odpadu.
74
/