MG360

Kenwood MG360, Type MG35 Návod na obsluhu

  • Prečítal som si používateľskú príručku pre mlynček na mäso Kenwood MG35 a som pripravený odpovedať na vaše otázky. Príručka obsahuje podrobné informácie o montáži, používaní a čistení spotrebiča, vrátane receptov na klobásy a kebbe. Opíšte, čo vás zaujíma a rád vám pomôžem.
  • Ako dlho môžem mlynček na mäso používať bez prerušenia?
    Čo robiť, ak sa mlynček zasekne?
    Ako sa čistí mlynček na mäso?
    Aké druhy mäsa môžem v mlynčeku spracovať?
bezpečnosť
Starostlivo si prečítajte tieto inštrukcie
uschovajte ich pre budúcnosť.
Odstráňte všetky obaly a štítky.
Pred mletím vždy z mäsa odstráňte kosti a
kožu, atď.
Pri mletí orechov ich naraz vkladajte len
niekoľko a skôr než pridáte ďalšie,
umožnite špirále, aby ich nabrala.
Zariadenie vždy odpojte:
pred montážou alebo demontážou dielov
po použití
pred čistením.
Vždy používajte dodaný posúvač. Nikdy
nedávajte prsty ani kuchynské náradie do
plniacej trubice.
Varovanie čepeľ je ostrá, pri používaní i
čistení buďte opatrní.
Pred zapnutím zariadenia zaistite
príslušenstvo na svojom mieste.
Aby ste predišli zasiahnutiu elektrickým
prúdom, pohonnú jednotku, šnúru ani
zástrčku nikdy nevystavujte vlhkosti.
Nikdy nepoužívajte poškodené zariadenie.
Poškodené zariadenie dajte skontrolovať
alebo opraviť: pozri časť „servis a
starostlivosť o zákazníkov“.
Nikdy nepoužívajte žiadne neschválené
príslušenstvo.
Nikdy nenechávajte prívodnú elektrickú
šnúru visieť tak, aby ju mohli uchopiť deti.
128
O
tvorte ilustrácie z titulnej strany
Slovenčina
Osoby, ktoré majú znížené fyzické,
senzorické alebo mentálne schopnosti
alebo majú sa takýmito zariadeniami málo
vedomostí a skúseností, môžu toto
zariadenie používať len pod dohľadom
alebo po poučení o jeho bezpečnej
obsluhe, pričom musia rozumieť súvisiacim
rizikám.
Deti musia byť pod dohľadom, aby sa
zaručilo, že sa nebudú s týmto zariadením
hrať.
Nesprávne používanie tohto zariadenia
môže spôsobiť zranenie.
Deti toto zariadenie nesmú používať. Toto
zariadenie a jeho elektrickú šnúru držte
mimo dosahu detí.
Toto zariadenie používajte len v domácnosti
na stanovený účel. Firma Kenwood
nepreberie žiadnu zodpovednosť za
následky nesprávneho používania
zariadenia, ani za následky
nerešpektovania týchto inštrukcií.
129
T
ento mlynček na mäso je určený
na spracovávanie mäsa vrátane
h
ydinového a rybacieho. Dodané
p
ríslušenstvo je určené na
tvarovanie klobás, kebbe a
h
amburgerov.
pred zapojením do siete
Overte, či má vaša elektrická sieť
r
ovnaké parametre, aké sú
uvedené na spodnej strane
zariadenia.
Toto zariadenie vyhovuje európskej
smernici 2004/108/EC o
elektromagnetickej znášanlivosti a
predpisu č. 1935/2004 zo dňa
27/10/2004 o materiáloch, ktoré
vhodné na kontakt s potravinami.
pred prvým použitím
1 Pre umývanie dielov pozri časť
„ošetrovanie a čistenie“
2 Nadbytočnú časť elektrickej šnúry
obtočte okolo úložnej konzoly na
spodku pohonnej jednotky
4
.
legenda
Mlynček na mäso
1
pohonná jednotka
2
uvoľňovacie tlačidlo
3
výstupy pre príslušenstvo
4
úložný priestor pre elektrickú
šnúru
5
ovládač ZAPÍNANIA/VYPÍNANIA
a spätného chodu
6
maticový kľúč
7
kruhová matica
8
dierované kotúče: jemný, stredný
a hrubý
9
krájač
bk
špirála
bl
telo
bm
plniaca trubica
bn
tácka
bo
posúvač/jednotka na odkladanie
nadstavcov na plnenie klobás a
výrobu kebbe
bp
veko posúvača
montáž mlynčeka na
mäso
1 Do mlynčeka na mäso založte
špirálu
bk
.
2
Založte na ňu krájač
9
reznou
s
tranou smerom von
1
.
Krájač
musí byť osadený správne – inak
by sa mlynček na mäso mohol
poškodiť.
3 Založte dierovaný kotúč
8
. Zárez
na ňom musí dosadnúť na výstup
2
.
Jemné sito používajte na surové
mäso; ryby; malé orechy; alebo
uvarené mäso na pastiersky koláč
alebo sekanú.
Stredné alebo hrubé sito používajte
na surové mäso; ryby; orechy;
zeleninu; tvrdý syr; alebo na
ošúpanie, alebo sušené ovocie na
pudingy a marmeládu.
4 Voľne utiahnite kruhovú maticu.
používanie mlynčeka
na mäso
1 Mlynček na mäso držte v pozícii
znázornenej na ilustrácii
3
a
založte ho do výstupu pohonnej
jednotky. Potom jeho telom
otáčajte, kým plniaca trubica
nebude stáť kolmo nahor.
2 Rukou pevne utiahnite kruhovú
maticu.
Ak je mäso zle pomleté, vypnite
zariadenie a odpojte ho zo siete.
Rozoberte a vyčistite príslušenstvo,
potom ho znovu poskladajte a
namontujte na pohonnú jednotku.
Pomocou dodaného maticového
kľúča utiahnite kruhovú maticu
4
.
3 Založte tácku
bn
.
4 Pred mletím zmrazených potravín
ich nechajte riadne rozmraziť.
Mäso porežte na 2,5cm (1”) široké
pásiky.
5 Zapnite ovládač
5
. Posúvačom
zľahka tlačte potraviny po jednom
kúsku do plniacej trubice. Netlačte
silno – mlynček na mäso by ste
tým mohli poškodiť.
130
A
by ste predĺžili životnosť vášho
mlynčeka na mäso, nikdy ho
n
epoužívajte po dobu dlhšiu ako 15
m
inút (medzi jednotlivými dávkami
urobte prestávku 10 minút).
A
k sa zariadenie počas chodu
z
astaví alebo upchá, vypnite ho. Na
niekoľko sekúnd stlačte ovládač
s
pätného chodu (R)
5
,
aby ste
upchaté potraviny uvoľnili.
Zariadenie odpojte z elektrickej
siete a upchaté potraviny z neho
vyberte.
Pred spustením spätného chodu
vždy najprv počkajte, kým sa
zariadenie nezastaví, a až potom
pretočte ovládač
ZAPÍNANIA/VYPÍNANIA a
spätného chodu do pozície
spätného chodu (R).
6 Po použití zariadenie vypnite a
odpojte zo siete.
7 Uvoľnite kruhovú maticu. V prípade
potreby použite dodaný maticový
kľúč.
8 Uvoľňovacie tlačidlo
2
na vrchu
pohonnej jednotky držte stlačené,
otočte plniacu trubicu smerom k
prednej časti pohonnej jednotky a
potom ju potiahnutím vyberte.
plnič klobás
S veľkou vývodnou trubicou
používajte bravčové črievka a s
malou vývodnou trubicou
ovčie/jahňacie črievka. Mäso na
klobásy možno namiesto toho aj
obaliť v strúhanke alebo ochutenej
múke a potom pripraviť.
bq
malý násadec (pre tenké klobásy)
br
veľký násadec (pre hrubé
klobásy)
bs
základová doska
používanie plniča
klobás
1 Ak používate kožu, najskôr ju na 30
minút namočte do studenej vody.
Potom ju rozprestrite prúdom vody
a položte vybraný násadec pod
tečúci kohútik, a natiahnite kožu na
násadec.
2
Do tela mlynčeka na mäso založte
špirálu.
3
Namontujte základovú dosku
bs
z
árez na ňom musí dosadnúť na
výstup
5
.
4
Podržte vývodnú trubicu na
m
lynčeku na mäso a voľne
naskrutkujte kruhovú maticu.
5
Mlynček na mäso držte v pozícii
znázornenej na ilustrácii
6
a
založte ho do výstupu pohonnej
jednotky. Potom jeho telom
otáčajte, kým plniaca trubica
nebude stáť kolmo nahor.
6 Rukou pevne utiahnite kruhovú
maticu.
7 Namontujte tácku.
8 Zariadenie zapnite a posúvačom
tlačte potraviny do plniacej trubice.
Netlačte silno – mlynček na
mäso by ste tým mohli poškodiť.
Črievko na vývodnej trubici počas
jeho plnenia pomaly uvoľňujte
rukami. Neprepĺňajte ho.
9 Krútením kože tvarujte klobásy.
recept na bravčovú
klobásu
100 g suchého chleba
600 g bravčoviny, chudej a mastnej,
nakrájanej na pásiky
1 vyšľahané vajce
5 ml zmesi byliniek
soľ a čierne korenie
1 Namočte chlieb do vody, potom ho
vyžmýkajte a vylejte vodu.
2. Pomeľte bravčovinu do nádoby.
3 Pridajte zvyšné ingrediencie a
dobre ich zmiešajte.
4 Vytvorte z nich klobásy (pozri časť
„používanie plniča klobás“).
5 Smažte, grilujte alebo pečte ich do
zlatohneda.
131
násadec na výrobu
kebbe
Kebbe je tradičné jedlo zo
Stredného východu: vyprážaná
j
ahňacina a kúsky z pšeničného
b
ulguru s mletou mäsovou plnkou.
bt
kužeľ
ck
tvarovač
používanie násadca na
výrobu kebbe
1 Do tela mlynčeka na mäso založte
špirálu.
2 Založte tvarovač
ck
– zárez na
ňom musí dosadnúť na výstup
7
.
3 Namontujte kužeľ
bt
.
4 Voľne utiahnite kruhovú maticu.
5 Mlynček na mäso držte v pozícii
znázornenej na ilustrácii
8
a
založte ho do výstupu pohonnej
jednotky. Potom jeho telom
otáčajte, kým plniaca trubica
nebude stáť kolmo nahor.
6 Rukou pevne utiahnite kruhovú
maticu.
7 Namontujte tácku.
8 Zariadenie zapnite a zmes
nakrájanú na dĺžku tlačte zľahka
posúvačom dovnútra.
recept na plnené kebbe
v
onkajší obal
500 g jahňaciny alebo baraniny bez
tuku, nakrájanej na pásiky
5
00 g umytého a ocedeného
pšeničného bulguru
1 malá cibuľa, nasekaná nadrobno
D
ôležité
Pšeničný bulgur používajte vždy
hneď po ocedení. Keby ste ho
nechali vyschnúť, mohlo by to
zvýšiť zaťaženie mlynčeka na
mäso, v dôsledku čoho by sa mohol
poškodiť.
1 Pomocou jemného sita striedavo
meľte dávky mäsa a pšenice a pred
poslednou dávkou pridajte cibuľu.
2 Zmiešajte ich. Potom ich ešte
dvakrát pomeľte.
3 Cibuľu vmiešajte do zmesi.
4 Pomocou násadca na výrobu kebbe
ich pretlačte.
Plnka
400 g jahňaciny, nakrájanej na
pásiky
15 ml oleja
2 stredne veľké cibule, nadrobno
nasekané
5 – 10 ml mletého nového korenia
15 ml hladkej múky
soľ a čierne korenie
1 Jahňacinu pomeľte pomocou
jemného sita.
2 Cibule osmažte do zlatohneda.
Pridajte jahňacinu.
3 Pridajte zvyšné ingrediencie a
povarte 1 – 2 minúty.
4 Vypustite všetok nadbytočný tuk a
nechajte vychladnúť.
Dokončenie
1 Pomocou násadca na výrobu kebbe
pretlačte obalovú zmes.
2 Porežte ju na dĺžku 8 cm (3”).
3 Stlačením jedného konca trubice ju
uzavrite. Potlačte trochu plnky, nie
príliš veľa, do druhého konca,
potom ju uzavrite.
4 Vyprážajte ju v horúcom (190°C)
oleji asi 6 minút alebo do
zlatohneda.
132
lis na hamburgery
cl
v
eko
cm
hlavná časť lisu na hamburgery
cn
piest
používanie lisu na
hamburgery
1
Zmontujte lis na hamburgery
založením jeho hlavnej časti
cm
na
piest
cn
. Založte veko
cl
a zatlačte
ho nadol, aby ste ho zaistili do
potrebnej pozície
9
.
2 Pripravte si požadovanú zmes na
hamburgery (pozrite si poskytnutý
recept).
3 Obráťte lis na hamburgery naopak
bk
a zatlačte plochú časť nadol,
aby ste ju zaistili do potrebnej
pozície. Do vnútra hlavnej časti
vložte koliesko papiera na pečenie
alebo voskového papiera.
4 Lyžicou naložte tesne pod okraj lisu
na hamburgery pripravenú zmes
mäsa (približne 120 g) a
rovnomerne ju rozložte. Na vrch
tohto hamburgera položte ďalšie
koliesko papiera na pečenie alebo
voskového papiera.
5 Uvoľnite vytvarovaný hamburger
zatlačením hlavnej časti nadol po
pieste alebo obrátením lisu na
hamburgery naopak a zatlačením
piestu nadol.
recept na hamburgery
(4 kusy)
450 g mletého jemného hovädzieho
mäsa
1 cibuľa – nasekaná nadrobno
Korenie podľa chuti.
1 Namleté hovädzie mäso, cibuľu a
koreniny premiešajte v mise.
2 Zmes rozdeľte na 4 rovnomerné
časti a tie potom vkladajte do lisu
na hamburgery (prečítajte si časť
„používanie lisu na hamburgery“),
aby ste ich vytvarovali na
hamburgery.
3
Hamburgery potrite olejom a vložte
pod predhriatý gril a grilujte každú
s
tranu 4 – 5 minút alebo ich na
m
iernom plameni/stupni osmažte v
panvici s malým množstvom oleja.
ošetrovanie a čistenie
Z
ariadenie pred čistením vždy
vypnite a odpojte zo siete.
pohonná jednotka
Utrite vlhkou handričkou a vysušte.
Nikdy ju neponárajte do vody ani
nepoužívajte žiadne abrazívne
čistiace prostriedky.
mlynček na mäso
1 Uvoľnite kruhovú maticu manuálne
alebo maticovým kľúčom
4
a
demontujte ho. Umyte všetky diely
v horúcej mydlovej vode, potom ich
vysušte. Neumývajte ich v
umývačke riadu. Nikdy
nepoužívajte sodný roztok.
2 Znovu ho namontujte.
3 Potrite sitá rastlinným olejom,
potom ich zabaľte do
pergamenového papiera, aby ste
zabránili zafarbeniu/hrdzaveniu.
4 Vyberte veko posúvača a do vnútra
posúvača uložte nadstavce na
plnenie klobás a výrobu kebbe
bl
.
lis na hamburgery
1 Lis na hamburgery rozoberte
vyberte veko
cl
, aby ste uvoľnili
hlavnú časť
cm
z piestu.
2 Jednotlivé súčasti umyte a
dôkladne osušte.
nadstavce na plnenie
klobás/výrobu kebbe
Umyte v horúcej vode s čistiacim
prostriedkom a dôkladne osušte.
133
servis a starostlivosť o
zákazníkov
Keď sa poškodí prívodná elektrická
šnúra, musí ju z bezpečnostných
p
ríčin vymeniť alebo opraviť firma
K
ENWOOD alebo pracovníci
oprávnení firmou KENWOOD.
P
okiaľ potrebujete pomoc pri
nasledovných problémoch:
používanie vášho zariadenia
servis alebo opravy
Kontaktujte obchod, v ktorom ste si
zariadenie zakúpili.
Navrhnuté a vyvinuté spoločnosťou
Kenwood v Spojenom kráľovstve.
Vyrobené v Číne.
DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA NA
SPRÁVNU LIKVIDÁCIU PRODUKTU
PODĽA EURÓPSKEJ SMERNICE
2002/96/ES.
Po skončení životnosti produktu sa
tento produkt nesmie jednoducho
vyhodiť spolu s domovým odpadom.
Musí sa odovzdať na príslušné zberné
miesto na roztriedenie odpadu alebo
dílerovi, ktorý sa postará o takúto
likvidáciu.
Separátnou likvidáciou domácich
spotrebičov sa vyhneme negatívnym
následkom na životné prostredie a
zabránime ohrozeniu zdravia
vzniknutého nevhodnou likvidáciou.
Umožní sa tak aj recyklácia
základných materiálov, čím sa
dosiahne značná úspora energií a
prírodných zdrojov. Na pripomenutie
nutnosti separátnej likvidácie
domácich spotrebičov je produkt
označený preškrtnutým kontajnerom
na zber domáceho odpadu.
134
135
riešenie problémov
Problém Príčina Riešenie
M
lynček na mäso Chýba napájanie. Skontrolujte, či je zariadenie
n
efunguje. zapojené do elektrickej siete.
Skontrolujte si doma
p
oistky/ističe. Ak žiadny z
v
yššie uvedených krokov
problém nevyrieši, prečítajte
si časť „servis a starostlivosť
o zákazníkov“.
Mlynček na mäso sa Zmes ho upcháva. Zariadenie vypnite a ovládač
počas chodu zastavuje prepnite na niekoľko sekúnd
alebo spomaľuje. do pozície spätného chodu
(R), aby sa upchatá zmes
uvoľnila.
Mäso je slabo pomleté. Krájač nie je Skontrolujte, či je krájač
založený správnym založený reznou stranou
spôsobom. smerom von.
K upchávaniu Zariadenie vypnite a odpojte
dochádza za z elektrickej siete. Mlynček
dierovaným na mäso rozmontujte,
kotúčom. vyčistite a opäť ho
poskladajte a založte.
Mäso je tlačené Mäso tlačte nadol plniacou
nadol plniacou trubicou jemne posúvačom a
trubicou príliš po jednom kúsku. Ďalší kus
rýchlo. mäsa pridávajte vždy až
potom, keď špirála dobre
zachytí predchádzajúci kus
mäsa.
Kruhová matica sa po Pri zakladaní bola Kruhovú maticu doťahujte
mletí ťažko odskrutkováva. dotiahnutá pevne rukou. Po použití ju
nadmerne. odskrutkovávajte dodaným
kľúčom.
Mlynček na mäso nemožno Mlynček na mäso Stlačte a podržte
vybrať z pohonnej jednotky. nie je odistený z uvoľňovacie tlačidlo na vrchu
danej pozície v pohonnej jednotky a otočte
pohonnej jednotke. plniacu trubicu smerom k
prednej časti pohonnej
jednotky.
/