COOK@HOME 19750-56

Russell Hobbs COOK@HOME 19750-56, 19750-56 Používateľská príručka

  • Prečítal som si návod na použitie rýžovaru Russell Hobbs a som pripravený odpovedať na vaše otázky. Návod podrobne popisuje dve metódy varenia ryže a používanie prístroja ako parného hrnca. Môžem vám pomôcť s čokoľvek, od nastavenia času varenia až po tipy na čistenie.
  • Ako dlho trvá varenie ryže v tomto rýžovare?
    Môžem v tomto rýžovare variť aj iné jedlá ako ryžu?
    Čo mám robiť, ak sa ryža prilepí na dno nádoby?
54
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku
niekomu inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
A DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
1 Tento spotrebič musí byť používaný len pod dohľadom zodpovednej dospelej osoby. Tento
spotrebič používajte a skladujte mimo dosahu detí.
2 Spotrebič nevkladajte do kvapaliny, nepoužívajte ho v kúpeľni, pri vode alebo vonku.
3 Nedávajte do spotrebiča mrazené mäso alebo hydinu – pred použitím ich úplne
rozmrazte.
4 Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká
čistá šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
5 Nepokúšajte sa čokoľvek variť v tele hrnca – varte iba v odnímateľnej nádobe.
6 Nedotýkajte sa horúcich povrchov hrnca, vrchnáka alebo nádoby – používajte kuchynské
chňapky alebo utierku.
7 Nenaťahujte sa ponad spotrebič a ruky, ramená, tvár a pod. nevystavujte unikajúcej pare.
8 Naplňte aspoň 1 šálkou vody.
9 Nenapĺňajte vyše hornej značky.
10 Para bude unikať. Neumiestňujte spotrebič v blízkosti záclon, pod poličky alebo skrinky alebo
čokoľvek, čo môže unikajúca para poškodiť.
11 Spotrebič neprikrývajte ani nedávajte žiadne predmety na jeho vrchnú časť.
12 Keď prístroj nepoužívate, odpojte ho z elektrickej siete.
13 Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
14 Tento spotrebič nesmie byť ovládaný prostredníctvom externého časového spínača alebo
diaľkového ovládania.
13 Spotrebič nepoužívajte na iný účel než na ten, ktorý je popísaný v týchto inštrukciách.
14 Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo má poruchu.
17 Ak je prívodný kábel poškode, musí byť vymenený výrobcom, jeho servisným technikom
alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedošlo k riziku.
len na domáce použitie
U PRED PRVÝM POUŽITÍM
Umyte nádobu, vrchnák a košík v teplej vode so saponátom, opláchnite a osušte.
d AKO TO FUNGUJE
V podstate vložíte do nádoby potraviny a vodu a necháte vodu vyvariť. Hrniec rozpozná, že
došlo k vyvareniu vody a prepne sa do režimu „držať v teple“.
T CASY VARENIA
•K dispozícii sú dve metódy regulácie času varenia:
1) Použite presné množstvo vody a nechajte hrniec, aby sa automaticky prepol na
udržiavanie tepla – toto je metóda používaná pri varení ryže.
2) Použite veľa vody, sledujte proces varenia a manuálne prepnite spínač, keď je jedlo
uvarené. Toto je najjednoduchší spôsob pri varení v pare „naslepo“, t.j. varíte nevyskúšané
množstvá, zeleninu alebo iné veľkosti kusov.
3 Pri použití metódy 2 si robte poznámky. Nabudúce môžete použiť presne potreb
množstvo vody a nechať hrniec, aby si urobil prácu sám (metóda 1).
C PREVARENIE
4 Prevarenia jedla sa nemusíte veľmi obávať – varenie v pare je pomerne šetrná metóda
varenia a niekoľko minút navyše vo všeobecnosti nebude veľmi cítiť.
5 Nevarte príliš dlho ryby – budú sa žuť ako guma a chutiť ako kartón.
55
nákres y
1 okrúhle držadlo
2 vrchnák
3 otvor na únik pary
4 košík
5 značka naplnenia
6 nádoba
7 odmerka
8 vareška
9 plaváková západka
10 ohrievacie teleso
Nudržiavanie teploty
Pvariť
11 svetielka
12 ovládač
pokyny (Slovenčina)
C PRÍPRAVA
6 Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
7 Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod záclonami, poličkami, skrinkami alebo
čímkoľvek, čo sa dá ľahko poškodiť unikajúcou parou.
8 Kábel veďte tak, aby nevisel dolu a aby sa oň nedalo zakopnúť alebo zachytiť.
9 Majte poruke kuchynské chňapky (alebo utierku) a tepelne odolnú podložku alebo plytký
tanier, na ktoré položíte nádobu po varení.
10 Nádobu vložte do parného hrnca.
C UMÝVANIE RYŽE
11 Niekto hovorí, že by ste ryžu nemali prevať, keďže to odplavuje výživné látky.
12 Niekto povie, že by ste ryžu mali premyť, keďže to vyplaví nadbytočný škrob, ryžový prášok a
uvoľnené obaly.
13 Ak pripravujete ryžové guľky alebo sushi, kde chcete, aby ryža držala pokope, potom skôr
dáva zmysel ju nepremývať.
14 Ak chcete sypkú ryžu s ľahko oddeliteľnými zrnami, potom môže premytie pomôcť.
C PLNENIE
15 Naplňte nádobu požadovaným množstvom ryže.
16 Pridajte požadované množstvo vody – vo všeobecnosti použite 1 šálok vody na každý šálok
ryže.
17 Nenapĺňajte vyše hornej značky.
C VARENIE
18 Otočte nádobou o štvrť otočky v každom smere, aby ste zabezpečili dobrý kontakt dna
nádoby s ohrievacím telesom.
19 Založte na nádobu vrchnák.
20 Vložte zástrčku do zásuvky na stene. Bude svietiť svetielko N .
21 Presuňte ovládač na P. Svetielko N zhasne.
22 Keď bude ra hotová, ovládač sa posunie na N, svetielko P zhasne, a bude svietiť svetielko N.
23 Nechajte ryžu ešte 10 minút odležať, potom varný hrniec odpojte z elektrickej siete.
24 Založte si kuchynské chňapky.
25 Keď dvihnete vrchnák, bude unikať para a horúci vzduch. Trochu ho nakloňte, aby ste paru
odklonili smerom od seba.
26 Nádobu vyberte a položte ju na tepelne odolnú podložku alebo plytký tanier.
27 Vareškou prevráťte a zamiešajte ryžu, aby ste uvoľnili všetku paru.
28 Niekedy sa na vrstve ryže, ktorá je v kontakte so stenami nádoby vytvorí kôra.
29 Pre niektorých je táto kôra pochúťkou.
30 Ak ju nechcete, môžete ju po naservírovaní ryže odstrániť vareškou.
C ĎALŠIE PRÍSADY
31 Ak pridáte akékoľvek ďalšie prísady (hrozienka, ovocie, oriešky a pod.), mali by ste zníž
množstvo ryže, aby ste kompenzovali množstvo vody, ktoré tieto absorbujú.
32 Hrozienka a sušené ovocie absorbujú toľko vody, čo ryža, takže ich nasypte do odmerky
spolu s ryžou.
56
33 Orechy vo všeobecnosti neabsorbujú veľa vody, takže ich môžete pridať po odmeraní
množstva ryže.
C POUZÍTIE HRNCA NA VARENIE V PARE
34 Pridajte požadované množstvo vody – Použite metódu 1 alebo 2 uvedenú vyššie.
35 Košík vložte do vrchnej časti nádoby a vložte do neho jedlo.
36 Kvôli rovnomernému vareniu pokrájajte všetky kúsky potraviny na približne rovnakú veľkosť.
37 Na hrášok, alebo čokoľvek, čo sa rozpadne alebo popadá do vody, použite balíček z alobalu.
38 Pri vyberaní balíčka si dávajte pozor – použite kuchynské chňapky a plastové kliešte/lyžice.
39 Na košík založte vrchnák.
40 Použite varný hrniec rovnako, ako pri varení ryže.
41 Sledujte časy varenia v pare.
42 Po skončení varenia v pare nenechávajte jedlo v hrnci – rozmočí sa.
t ROBTE SI POZNÁMKY
43 Poznačte si typ a množstvo potraviny a množstvo vody. Nabudúce prispôsobnte množsvo
vody a nechajte varný hrniec strážiť čas.
C PLAVÁKOVÁ ZÁPADKA
44 Plaváková západka znemožní činnosť ohrievacieho telesa, ak nie je nádoba na svojom mieste.
C HOTOVO?
45 Odpojte prístroj z elektrickej siete.
46 Neprenášajte hrniec na varenie re s plnou nádobou vo vnútri. Bude ťažký a kábel sa vám
pri pohybe môže o niečo zachytiť.
47 Pred vyberaním ryže z nádoby nádobu vyberte z hrnca. Ak sa budete snažiť vybrať jedlo z
nádoby, ktorá je ešte v hrnci, môže vám z neho časť spadnúť do hrnca a poškodiť ho.
C STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
48 Spotrebič odpojte a nechajte ho vychladnúť pred čistením alebo pred uskladnením.
, Zástrčku vyberte zo zásuvky, potom vyberte konektor z otvoru na prístroji.
49 Vrchnák, nádobu a mriežku umyte v teplej vode so saponátom, opláchnite a osušte.
50 Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
51 Nevkladajte žiadne časti spotrebiča do umývačky riadu.
57
časy prípravy & bezpečnosť potravín
, Nepoužívajte mušle, ktoré sú otvorené pred varením. Nechajte ich v pare, kým sa úplne
neotvoria a vyhoďte všetky, ktoré sa neotvoria počas varenia.
52 Tieto časy sa vzťahujú na jednu vrstvu jedla. Budete musieť experimentovať, aby ste zistili
časy potrebné na vaše obľúbené jedlá a ich kombinácie.
53 Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká
čistá šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
54 Listovú zeleninu by ste mali variť čo najmenej, aby ste ju zachovali zelenú a krehkú. Pri
ponorení do ľadovej vody zastavíte proces jej varenia.
H OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v
elektrických a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto
symbolom likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova
použiť alebo recyklovať.
potravina (čerstvá) mnstvo čas (minúty)
špargľa 400g 15-18
zelená fazuľka 200g 20
brokolica 200g 18
ružičkový kel 200g 20
kapusta (štvrťka) 25-30
mrkva (plátky) 200g 15-20
karfiol 200g 15
kukuričné struky 2 24-35
cuketa (plátky) 200g 10-12
zemiaky (štvrťky) 400g 25-30
špenát 200g 5-8
kura (bez kostí) 400g 6-8
rybie filety (tenké) 400g 8-10
rybie filé (hrubé) 2 20-23
krevety 250g 10-12
chvost kraba (mrazený) 12-15
mušle 250g 15
/