Russell Hobbs 23570-56 Používateľská príručka

  • Prečítal som si návod na použitie rýžovaru Russell Hobbs a som pripravený odpovedať na vaše otázky. Návod obsahuje podrobné pokyny na varenie ryže, jej funkciu parného varenia, a tiež tipy na čistenie a údržbu prístroja. Neváhajte sa opýtať na čokoľvek, čo vás zaujíma.
  • Ako dlho trvá varenie ryže v rýžovare?
    Môžem použiť rýžovar na varenie iných druhov potravín?
    Ako sa čistí rýžovar?
42
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku niekomu
inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
Tento prístroj môžu používať deti staršie ako 8 rokov a osoby so zníženými
fyzickými, zmyslovými alebo psychickými schopnosťami alebo
nedostatkom skúseností a vedomostí ak sú pod dozorom/poučení a sú si
vedomí s tým spojených rizík. Deti sa nesmú hrať s prístrojom. Čistenie a
používateľská údržba nemajú byť vykonávané deťmi, ak nie sú staršie ako 8
rokov a pod dozorom. Prístroj a elektrický kábel uchovávajte mimo dosahu
detí mladších ako 8 rokov.
Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom, jeho
servisným technikom alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedošlo
k riziku.
b
Neponárajte spotrebič do tekutiny.
Nesprávne používanie spotrebiča môže viesť k poraneniu.
¬
Povrchy spotrebiča budú horúce.
Nedávajte do spotrebiča mrazené mäso alebo hydinu – pred použitím ich úplne rozmrazte.
Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) varte/pripravujte dovtedy, kým z nich
nevyteká čistá šťava. Rybu varte/pripravujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach
nepriehľadné.
Nepokúšajte sa čokoľvek variť v tele hrnca – varte iba vo vyberateľnej nádobe.
Nenaťahujte sa ponad spotrebič a ruky, ramená, tvár a pod. nevystavujte unikajúcej pare.
Naplňte aspoň 1 šálkou vody.
Nenapĺňajte nad hornú čast značky naplnenia.
Spotrebič neprikrývajte ani nedávajte žiadne predmety na jeho vrchnú časť.
Keď prístroj nepoužívate, odpojte ho z elektrickej siete.
Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
Nepoužívajte tento prístroj na iné účely ako je popísané v tomto návode.
Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo nefunguje správne.
LEN NA DOMÁCE POUŽITIE
NÁKRESY
1. okrúhle držadlo
2. pokrievka
3. košík
4. značka naplnenia
5. nádoba
6. prepínač
7. kontrolky
8. vareška
9. odmerka
10. spínač zapnutia a vypnutia (on/off)
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Umyte nádobu, pokrievku a košík v teplej vode so saponátom, opláchnite a osušte.
PRÍPRAVA
1. Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplovzdorný povrch.
2. Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod záclonami, poličkami, skrinkami alebo čímkoľvek, čo sa
dá ľahko poškodiť unikajúcou parou.
3. Majte poruke kuchynské chňapky (alebo utierku) a tepelne odolnú podložku alebo plytký tanier, na
ktoré položíte nádobu po varení.
4. Nádobu vložte do parného hrnca.
43
pokyny (Slovenčina)
VARENIE
1. Ryžu nasypte do nádoby pomocou odmerky.
2. Naplňte nádobu vodou až po číslo, ktoré sa zhoduje s počtom odmeriek pridanej ryže.
3. Otočte nádobou o štvrť otočky v každom smere, aby ste zabezpečili dobrý kontakt dna
nádoby s ohrievacím telesom.
4. Založte na nádobu pokrievku.
5. Vložte zástrčku do zásuvky na stene. Posuňte spínač zapnutia a vypnutia do pozície I.
Posuňte prepínač do polohy N .
6. Posuňte prepínač do polohy P. Kontrolka N zhasne.
7. Keď bude ra hotová, prepínač sa posunie do polohy N, kontrolka P zhasne, a rozsvieti sa
kontrolka N.
8. Nechajte ryžu stáť asi 10 minút, potom prístroj vypnite a odpojte z elektrickej siete.
9. Založte si kuchynské chňapky.
10. Keď nadvihnete pokrievku, bude unikať para a horúci vzduch. Pokrievku trochu nakloňte,
aby ste paru odklonili smerom od seba.
11. Nádobu vyberte a položte ju na teplovzdornú podložku alebo plytký tanier.
12. Vareškou prevráťte a zamiešajte ryžu, aby ste uvoľnili všetku paru.
Niekedy sa na vrstve ryže, ktorá je v kontakte so stenami nádoby vytvorí kôra.
Ak ju nechcete, môžete ju po naservírovaní ryže odstrániť vareškou.
ĎALŠIE PRÍSADY
Ak pridáte akékoľvek ďalšie prísady (hrozienka, ovocie, oriešky a pod.), mali by ste znížiť množstvo
ryže, aby ste kompenzovali množstvo vody, ktoré tieto ingrediencie absorbujú.
Hrozienka a sušené ovocie absorbujú toľko vody, čo ra, takže ich nasypte do odmerky spolu s ryžou.
Orechy vo všeobecnosti neabsorbujú veľa vody, takže ich môžete pridať po odmeraní množstva ryže.
POUŽÍVANIE PRÍSTROJA NA VARENIE V PARE
Prevarenia jedla sa nemusíte veľmi obávať – varenie v pare je pomerne šetrná metóda varenia a
niekoľko minút nave vo všeobecnosti nebude veľmi cítiť.
Nevarte príliš dlho ryby.
1. Pridajte požadované množstvo vody.
2. Košík vložte do vrchnej časti nádoby a navrstvite doň ingrediencie.
3. Kvôli rovnomernému vareniu pokrájajte všetky kúsky potraviny na približne rovnakú veľkosť.
4. Potraviny, ktoré by sa mohli rozpadnúť alebo prepadnúť do vody, alebo potraviny malých rozmerov
(napr. hrášok), zabaľte do alobalu.
5. Pri vyberaní zabalených potravín si dávajte pozor – použite kuchynské chňapky a plastové kliešte/
lyžice.
6. Na košík dajte pokrievku.
7. Použite varný hrniec rovnako, ako pri varení ryže.
8. Dodržiavajte časy určené na varenia v pare.
9. Po skončení varenia v pare nenechávajte jedlo v hrnci – rozmočí sa.
10. Poznačte si typ a množstvo potraviny a množstvo vody. Nabudúce prispôsobte množsvo vody a
nechajte prístroj pracovať na základe časovača.
HOTOVO?
1. Vypnite prístroj a odpojte ho z elektrickej siete.
2. Neprenášajte hrniec na varenie ryže s plnou nádobou vo vnútri. Bude ťažký a kábel sa vám pri
pohybe môže o niečo zachytiť.
3. Pred vyberaním ryže z nádoby vyberte nádobu z hrnca. Ak sa budete snažiť vybrať jedlo z nádoby,
ktorá je ešte v hrnci, môže vám z neho časť spadnúť do hrnca a poškodiť ho.
STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
1. Vypnite prístroj, odpojte ho z elektrickej siete a nechajte vychladnúť.
2. Pokrievku, nádobu a mriežku umyte v teplej vode so saponátom, opláchnite a osušte.
3. Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
4. Nevkladajte žiadne časti spotrebiča do umývačky riadu.
44
ČASY PRÍPRAVY & BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN
potravina (čerstvá) množstvo čas (minúty)
špargľa 400g 15-18
zelená fazuľka 200g 20
brokolica 200g 18
ružičkový kel 200g 20
kapusta (štvrťka) 25-30
mrkva (plátky) 200g 15-20
karfiol 200g 15
kukuričné struky 2 24-35
cuketa (plátky) 200g 10-12
zemiaky (štvrťky) 400g 25-30
špenát 200g 5-8
kura (bez kostí) 400g 6-8
rybie filé (tenké) 400g 8-10
rybie steaky (hrubé) 2 20-23
krevety 250g 10-12
chvost kraba (mrazený) 12-15
mušle (slávky) 250g 15
Nepoužívajte mušle (slávky), ktoré sú otvorené už pred varením. Nechajte ich v pare, kým sa úplne
neotvoria a vyhoďte všetky, ktoré sa neotvoria počas varenia.
Tieto časy sa vzťahujú na jednu vrstvu jedla. Budete musieť experimentovať, aby ste zistili časy
potrebné na vaše obľúbené jedlá a ich kombinácie.
Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) varte/pripravujte dovtedy, kým z nich
nevyteká čistá šťava. Rybu varte/pripravujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach
nepriehľadné.
Listovú zeleninu by ste mali variť čo najmenej, aby ste ju zachovali zelenú a krehkú. Pri ponorení do
ľadovo studenej vody zastavíte proces jej varenia.
W
OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v elektrických
a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto symbolom likvidované s netriedeným
komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova použiť alebo recyklovať.
/