Russell Hobbs 19270-56 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
63
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku
niekomu inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
A DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
1 Tento spotrebič musí byť používaný len pod dohľadom zodpovednej dospelej osoby. Tento
spotrebič používajte a skladujte mimo dosahu detí.
2 Nenamáčajte základňu do tekutiny. Nepoužívajte prístroj v kúpeľni, v blízkosti vody
alebo vonku.
3 Nevkladajte do parného hrnca zmrazené mäso alebo hydinu – pred použitím ich úplne
rozmrazte.
4 Naplňte zásobník po max (1,2 l). Ak ho naplníte viac, môže prskať vriacu vodu a môžete parný
hrniec poškodiť.
5 Nedotýkajte sa horúcich povrchov základne, vrchnáka, košíkov, nádoby na ryžu, alebo
zbernej misky. Používajte kuchynské chňapky alebo utierky a dhajte ich iba za rúčky.
6 Nenaťahujte sa ponad spotrebič a ruky, ramená, tvár a pod. nevystavujte unikajúcej pare.
7 Tento spotrebič nesmie byť prevádzkovaný prostredníctvom externého časového spínača
alebo diaľkového ovládania.
8 Spotrebič neprikrývajte a na jeho vrchnú časť nedávajte žiadne predmety.
9 Košíky nevystieľajte papierom, fóliou a pod. – zablokujete tým otvory na paru.
10 Spotrebič odpojte od prívodu elektrickej energie, keď ho nepoužívate, premiestňujete alebo
čistíte.
11 Pred premiestňovaním alebo čistením nechajte prístroj úplne vychladnúť.
12 Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
13 Tento spotrebič nesmie byť ovládaný prostredníctvom externého časového spínača alebo
diaľkového ovládania.
14 Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo vznikne porucha.
15 Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom, jeho servisným technikom
alebo iným kvalifikovaným odborníkom, aby nedošlo k riziku.
len na domáce použitie
C PRÍPRAVA
1 Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
2 Prívodný kábel veďte tak, aby neprevísal, aby sa oň nemohlo zakopnúť alebo zachytiť.
3 Para bude unikať. Neumiestňujte spotrebič v blízkosti záclon, pod poličky alebo skrinky alebo
čokoľvek, čo môže unikajúca para poškodiť.
4 Majte pripravené taniere alebo tácku, na ktoré môžete vyložiť košíky po vybratí, keďže z nich
bude kvapkať. Toto by mohol byť vhodný čas na vybratie servírovacích lyžíc, klieští a pod. na
vyloženie jedla z košíkov. Nezabudnite na kuchynské chňapky.
C PLNENIE
5 Naplňte zásobník po max (1,2 l). To vám umožní 60 minút prípravy jedla v pare, čo postačuje
väčšine potravín.
pokyny (Slovenčina)
nákres y
4 vetracie otvory
5 rúčka
6 vrchnák
7 nádoba na ryžu
8 košík
9 zberná miska
10 voda
11 trubica na paru
12 ohrievacie teleso
13 nalievací otvor
14 zásobník
15 okienko s vodoznakom
16 základňa
17 svetelná kontrolka
18 časovač
64
6 Do vody nič nepridávajte. Dohucovadlá, marinády a pod. by mali byť pridané k jedlu, nie do
vody na prípravu pary. V pare nebudú cirkulovať a budú sa koncentrovať v zásobníku, čím
môžu poškodiť povrch zásobníka a ohrievacieho telesa.
7 Trubicu na paru upevnite okolo ohrievacieho telesa tak, aby bolo teleso v strede.
8 Na základňu položte zbernú misku.
9 Zberná miska sedí iba v jednom smere, aby neprekážala panelu s ovládačmi. Zabraňuje tomu,
aby sa šťava z jedla dostala k ohrievaciemu telesu a do zásobníka.
10 čky košíkov sú označené 1, 2 a 3. Môžete použiť 1, 2 alebo 3 košíky naraz.
a) Košík 1 upevnite na zbernú misku.
b) Vložte do košíka potraviny.
c) Upevnite košík 2 na košík 1.
d) Vložte do košíka potraviny.
e) Upevnite košík 3 na košík 2.
f) Vložte do košíka potraviny.
g) Zalte vrchnák.
dávajte pozor na chute
11 Šťavy z vrchného košika budú kvapkať do košíka pod ním. Neukladajte potraviny s jemnou
chuťou pod tie so silnou chuťou, alebo zeleninu pod mastné potraviny.
C CIRKULÁCIA
12 Aby ste umožnili pare cirkulovať:
a) potraviny ukladajte do košíkov voľne
b) vždy, keď je to možné používajte jednu vrstvu potravín
c) nechávajte medzi kúskami medzery
d) pri tvorení vrstiev v košíku nechávajte medzery medzi kúskami v každej vrstve, aby ste
umožnili pare cirkulovať cez vrstvy
C ROVNOMERNOSŤ
13 Pre rovnomerné varenie:
a) Snažte sa pokrájať všetky kúsky potravín v košíku na zhruba rovnakú veľkosť.
b) Väčšie kusy, alebo potraviny vadujúce dlhší čas varenia uložte čo najbližšie k zásobníku.
c) Menšie kúsky, alebo potraviny vyžadujúce krátky čas varenia uložte čo najďalej od
zásobníka.
C PREVARENIE
14 Prevarenia jedla sa nemusíte veľmi obávať – varenie v pare je pomerne šetrná metóda
varenia a niekoľko minút navyše vo všeobecnosti nebude veľmi cítiť.
15 Ryby nevarte príliš dlho – budú sa žuť ako guma a chutiť ako kartón.
C VARENIE
16 Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
17 Otočte časovačom v smere hodinových ručičiek na požadovaný čas.
18 Zasvieti svetelná kontrolka.
19 Para začne napĺňať košíky.
20 Keď sa časovač vráti na 0, zazvoní zvonček a parný hrniec sa vypne.
C ČASOVAČ
21 Časovač je naťahovací hodinový strojček a funguje iba jedným smerom.
22 Nepokúšajte sa ho otáčať proti smeru hodinových ručičiek, aby ste ho nepokazili.
23 Bude bzučať dovtedy, kým sa pružina nestiahne.
24 Nemusí vás to znepokojovať – ak je svetielko zhasnuté, je vypnuté aj ohrievacie teleso.
25 Ak chcete prístroj vypnúť predčasne, odpojte ho z elektrickej siete.
65
C HOTOVO?
26 Odpojte prístroj z elektrickej siete.
27 Všetko bude horúce – použite kuchynskú chňapku alebo utierku – používajte rúčky.
28 Keď zdvihnete vrchnák, začne unikať para a horúci vzduch. Mierne ho nakloňte, aby ste paru
nasmerovali smerom od seba.
29 Vrchnák položte na tanier alebo tácku.
30 Vytiahnite košíky a položte ich na taniere alebo tácku.
31 Opatrne vyberte zbernú misku – šťavy budú horúce a môžu zanechať pri vyprsknutí na
oblečení škvrny.
32 Zásobník vyprázdnite cez jeden z nalievacích otvorov na boku.
časy prípravy & bezpečnosť potravín
, Nepoužívajte mušle, ktoré sú pred varením otvorené. Nechajte ich v pare, kým sa úplne
neotvoria a vyhoďte všetky, ktoré sa neotvoria počas varenia.
33 Tieto časy sa vzťahujú na jednu vrstvu potravín. Budete musieť experimentovať, aby ste zistili
časy potrebné na vaše obľúbené jedlá a ich kombinácie.
34 Tieto časy predĺžte:
a) ak používate 2 alebo 3 košíky – para musí zohriať viac potravín
b) ak je potravina v košíku navrstvená
35 Vo všeobecnosti platí, že čím je potravina ďalej od ohrievacieho telesa, tým dlhšie bude trvať
jej tepelná príprava.
36 Na stanovenie správnej doby prípravy a umiestnenia, vhodných pre naše obľúbené jedlá a
ich kombinácie budete musieť experimentovať.
37 Tieto časy používajte výlučne ako orientačné.
38 Pred podávaním skontrolujte, či je jedlo riadne uvarené. Ak máte pochybnosti, varte ho
trochu dlhšie.
39 Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká
čistá šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
40 Listovú zeleninu by ste mali variť čo najmenej, aby ste ju zachovali zelenú a krehkú. Pri
ponorení do ľadovej vody zastavíte proces jej varenia.
potravina (čerstvá) mnstvo čas (minúty)
artičoky, čerst 2-3 40-45
špargľa 400g 10
zelená fazuľka 400g 15-20
brokolica 400g 10
ružičkový kel 400g 15
kapusta (bez srdiečka a na štvrťky) 1 15
mrkva (plátky) 400g 10-15
karfiol 1 15
kukuričné struky 4 15
cuketa (plátky) 400g 10
hrášok, vylúpaný 400g 12
papriky, bez jadierok a nakrájané 1 8-10
zemiaky (štvrťky) 900g 20
špenát 200g 6-8
šampiňóny 200g 10-13
kura (bez kostí) 400g 20-30
rybie filety (tenké) 200g 10
rybie filé (hrubé) 200g 12-17
krevety 400g 6-8
chvost kraba (mrazený) 2 20-22
mušle 400g 10-15
66
C NÁDOBA NA RYŽU
41 Nádobu na ryžu naplňte najviac do polovice.
42 Pridajte do nádoby na ru vodu – jeden a štvrť krát viac ako je objem ryže (ryža časť vody
absorbuje).
43 dobu na ru vložte do najvrchnejšieho košíka. Ak ryžu uložíte pod iné potraviny, šťava z
týchto potravín zmení chuť ryže a dodatočná tekutina z nej urobí kašu.
44 Ryža by mala byť hotová za 15 až 20 minút, v závislosti od druhu, množstva a od toho, ako ju
máme radi.
45 Po 15 minútach ju ochutnajte a potom varte dlhšie podľa potreby.
C DLHŠIE AKO 60 MINÚT?
46 Ak plánujete variť v pare dlhšie ako 60 minút:
a) sledujte úroveň vody a/alebo časovač, doplňte vodu do zásobníka pri dosiahnutí značky
polovice a znovu nastavte časovač
alebo
b) nastavte čas na polovicu času naparovania, potom vás zvonček upozorní na doplnenie
zásobníka vodou – nezabudnite znovu nastaviť časovač
doplnenie vody
c) Pomaly nalejte vodu cez jeden z otvorov na stranách zbernej misky
d) Sledujte pozorne hladinu vody – nedovoľte, aby sa dostala nad max
C VYVARENIE VODY
47 Ak sa všetka voda v prístroji vyvarí, termostat preruší dodávku elektriny k ohrievaciemu
telesu.
48 Svetielko zhasne, ale časovač pôjde ďalej.
49 Termostat bude cyklicky zapínať a vypínať dovtedy, kým nepridáte vodu, alebo kým sa
časovač nevráti na 0 a vypne sa.
50 Základnňu odpojte z elektrickej siete, nechajte ju niekoľko minút vychladnúť, potom naplňte
zásobník vodou a začnite odznova.
51 Pri stanovovaní potrebného času berte do úvahy celý čas varenia v pare do vypnutia a časť
doby od vyparenia vody do reštartu, keďže proces varenia sa nezastavil okamžite po
vyparení vody v zásobníku.
52 Ak pozorne sledujete proces varenia, nie je dôvod, aby proces záchrany nebol úspešný na
100%.
53 Ak nie je, potom by mala pomôcť pikantná omáčka – najskôr skúste niečo s citrónom alebo
limetou. Ak všetko ostatné zlyhá, zázvor, cesnak alebo čili prekryjú absolútne všetko.
C PREDČASNÉ ZASTAVENIE
54 Odpojte základňu z elektriny.
C STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
55 Spotrebič odpojte a nechajte ho vychladnúť pred čistením alebo pred uskladnením.
56 Vymeniteľné časti umývajte v teplej vode so saponátom, dobre ich opláchnite a nechajte
voľne vyschnúť.
57 Základňu vyutierajte, zvnútra aj zvonku, čistou vlhkou utierkou.
58 Nevkladajte žiadne časti spotrebiča do umývačky riadu.
C ODSTRÁNENIE VODNÉHO KAMEŇA
59 V zásobníku aj na ohrievacom telese môžu vzniknúť usadeniny vodného kameňa.
60 Dbajte na to, aby bola kuchyňa dobre vetraná, keďže zohrievaný ocot spôsobuje nepríjemný
zápach.
61 Nezakladajte zbernú misku, košíky, nádobu na ru ani vrchnák.
67
62 Do zásobníka nalejte 600 ml bieleho octu, zapojte ho do elektriny a časovač nastavte na 20
minút.
63 Po vypršaní 20 minút ho nechajte úplne vychladnúť, potom ocot vylejte a zásobník
vypláchnite niekoľkokrát studenou vodou, aby ste odstránili všetky stopy octu.
64 Základňu dôkladne osušte.
65 Nepoužívajte nič iné ako biely ocot a nepožívajte vlastný odvápňovač.
H OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v
elektrických a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto
symbolom likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova
použiť alebo recyklovať.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116

Russell Hobbs 19270-56 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka