zatvorené a počas pečenia ich
zbytočne neotvárajte.
– Úsporu energie podporíte použitím
kovového riadu.
– Ak je to možné, vložte jedlo do rúry
bez predhrievania.
– Ak proces pečenia pokrmu trvá viac
ako 30 minút, 3-10 minút pred
ukončením pečenia (v závislosti od
času pečenia) znížte teplotu v rúre
na minimum. Pokrm sa bude
naďalej piecť vďaka zvyškovému
teplu v rúre.
– Zvyškové teplo použite na ohrev
ostatných pokrmov.
• Pečenie s ventilátorom - keď je to
možné, použite funkcie pečenia s
ventilátorom, aby ste ušetrili energiu.
• Zvyškové teplo
– Pri niektorých funkciách rúry sa
ohrevné články automaticky vypnú
približne o 10 % skôr, ak je zapnutý
program s časovou funkciou
(Trvanie, Koniec, Posunutý štart) a
čas pečenia je dlhší ako 30 minút.
Ventilátor a osvetlenie budú naďalej
v činnosti.
• Pečenie s vypnutým osvetlením -
vypnite osvetlenie počas pečenia a
zapnite ho, iba keď ho potrebujete.
• Uchovanie teploty jedla - ak chcete
jedlo uchovať teplé pomocou
zvyškového tepla, zvoľte najnižšie
možné nastavenie teploty. Na displeji
sa zobrazí zvyšková teplota.
• Eko funkcie – prečítajte si časť
„Funkcie rúry“.
MIKROVLNNÁ PREVÁDZKA
Mikrovlny
Všeobecné:
UPOZORNENIE! Spotrebič
nenechávajte v činnosti, keď v
ňom nie sú žiadne potraviny.
• Po vypnutí spotrebiča nechajte pokrm
niekoľko minút odstáť. Informácie
nájdete v tabuľkách varenia mikrovlnnej
rúry: zostatkový čas (čas odstátia).
• Pred prípravou z pokrmu odstráňte
obal z hliníkovej fólie, kovové nádoby a
pod.
• Pri používaní mikrovlnnej prevádzky sa
neodporúča použiť viac ako jednu
úroveň.
• Jedlo položte na tanier na dne dutiny
rúry, ak nie je uvedené inak.
• Ak je to možné, jedlo vždy pred
servírovaním premiešajte.
Varenie:
• Ak je to možné, jedlo varte prikryté
materiálom vhodným pre mikrovlnné
rúry. Jedlo varte odkryté iba v prípade,
ak chcete vytvoriť chrumkavú kôrku.
• Dbajte na to, aby sa pokrmy nadmerne
neprepiekli, preto nenastavujte príliš
vysoký výkon a dlhý čas. Jedlo sa
môže vysušiť, pripáliť alebo sa na
niektorých miestach vznietiť.
• Spotrebič nepoužívajte na varenie
vajíčok v škrupine ani slimákov,
pretože môžu prasknúť a vyprsknúť. Pri
príprave volských ôk najprv prepichnite
žĺtky.
• Pred varením zemiakov, paradajok,
klobás a pod. niekoľkokrát prepichnite
vidličkou „kožu“ alebo „šupku“ jedla,
aby nepopraskalo.
• Pre chladené alebo mrazené potraviny
nastavte dlhší čas varenia.
• Pokrmy, ktoré obsahujú omáčku, je
potrebné z času na čas premiešať.
• Po uplynutí polovice času varenia
väčšie kusy obráťte.
• Ak je to možné, zeleninu pokrájajte na
rovnako veľké kusy.
• Používajte plytký a široký riad.
• Nepoužívajte kuchynský riad vyrobený
z porcelánu, keramiky alebo hliny, ktorý
má neglazovaný spodok alebo drobné
otvory, napr. na rukovätiach. Vlhkosť,
ktorá prenikne do otvorov, môže
spôsobiť, že pri zohriatí kuchynský riad
praskne.
Rozmrazovanie mäsa, hydiny, rýb:
12 Progress