11
KAŽDÝ DEŇ RASTIE POČET ĽUDÍ, KTORÍ POUŽÍVAJÚ NA PRÍPRAVU JEDÁL PARU, PRETOŽE TENTO SPÔSOB VARENIA SA POVAŽUJE ZA JEDNU Z
NAJZDRAVŠÍCH METÓD VARENIA.
V
ARENIE V PARE JE VHODNÉ PRE VÄČŠINU JEDÁL A PREKVAPUJÚCE MNOŽSTVO RECEPTOV, OD VARENIA ZELENINY PO RÔZNE JEDLÁ AKO RYBY, MÄSO
A OVOCIE!
VARENIE V PARE JE VLHKOU METÓDOU, PRI KTOREJ SA VYUŽÍVA TRADIČNÉ VEDENIE TEPLA VZDUCHOM, PAROU ALEBO KVAPALINOU. VÝSLEDKOM SÚ
KREHKÉ JEDLÁ, PRETOŽE POTRAVINY NIE SÚ VYSTAVENÉ INTENZÍVNEMU, SUCHÉMU TEPLU AKO PRI INÝCH METÓDACH PRÍPRAVY JEDLA.
PRI VARENÍ V PARE SA VITAMÍNY, VÝŽIVNÉ LÁTKY, TVAR A TEXTÚRA JEDLA UCHOVÁVAJÚ LEPŠIE AKO PRI INÝCH SPÔSOBOCH VARENIA.
N
AVIAC, POTRAVINY SI UCHOVÁVAJÚ TEXTÚRU JEDNODUCHO PRETO, LEBO TEPLO SA VYTVÁRA POMALÝM ŠÍRENÍM PARY CEZ POTRAVINY, ČÍM SA
VYTVÁRA ROVNOMERNE OHRIEVANÉ PROSTREDIE.
N
A ROZDIEL OD INÝCH SPÔSOBOV PRÍPRAVY JEDLA, PARA NENARÚŠA BUNKOVÚ ŠTRUKTÚRU TKANÍV POTRAVÍN, ANI ICH ARÓMY. S PAROU SA LEPŠIE
ROZVINÚ JEDNOTLIVÉ CHUTE A VÔNE JEDÁL, PRETO STAČÍ SOLIŤ A KORENIŤ MENEJ.
PRÍSLUŠENSTVO PARÁKU JE NAVRHNUTÉ TAK, ABY VARENIE V PARE PREBIEHALO OPTIMÁLNYM SPÔSOBOM. VODA V SPODNEJ ČASTI PARÁKU SA
ZOHRIEVA A PARA PRENIKÁ DO POTRAVÍN ULOŽENÝCH NA SITKU.
PARA PRODUKOVANÁ OHREVOM KVAPALÍN SA ŠÍRI VNÚTRI PARÁKU, PRIČOM SA POTRAVINY VARIA VO VEĽMI VLHKEJ ATMOSFÉRE, KTORÁ NAPOMÁHA
UCHOVANIU VITAMÍNOV A MINERÁLOV, AKO AJ CHUTI A VÔNE, ČO UMOŽŇUJE PRÍPRAVU CHUTNÝCH JEDÁL JEDNODUCHÝM SPÔSOBOM!
VYCHUTNAJTE SI JEDLÁ UVARENÉ V PARE VO VAŠEJ MIKROVLNNEJ RÚRE WHIRLPOOL!
ZELENINAZELENINA
TEKVICOVÁ SMOTANOVÁ POLIEVKA S KUSKUSOM
2 PORCIE2 PORCIE
SUROVINYSUROVINY
250 G TEKVICE, ČISTÁ HMOTNOSŤ
30 G KUSKUSU
15
G (3 POL. LYŽICE) NAKRÁJANÉHO PÓRU
300
ML ZELENINOVÉHO VÝVARU
30
ML (2 POL. LYŽICE) SMOTANY
SOĽ A ČIERNE KORENIE
TEKVICU OŠÚPTE A NAKRÁJAJTE NA MALÉ KOCKY, PRIDAJTE PÓR A VARTE V PARÁKU POUŽITÍM
PROGRAMU «VARENIE V PARE» PRE 500 G ZELENINY SO 100 ML ZELENINOVÉHO VÝVARU.
V
YBERTE TEKVICU Z RÚRY, PRILEJTE ZVYŠNÝ ZELENINOVÝ VÝVAR, ŠŤAVU ZO ZELENINY A SMOTANU,
POTOM DÔKLADNE PREMIEŠAJTE.
O
CHUŤTE SOĽOU A ČIERNYM KORENÍM, VLEJTE KRÉMOVÚ POLIEVKU NA DNO PARÁKU, PRIDAJTE
KUSKUS A VARTE PRI VÝKONE JET 3 MINÚTY. DOCHUŤTE JEDLO MALÝM MNOŽSTVOM PANENSKÉHO
OLIVOVÉHO OLEJA.
V
ARENIE: PROGRAM 2. ČAS: 8 MINÚT + 3 MINÚTY PRI VÝKONE JET
Výživová hodnota Celk. na porciu na 100 g
KJ 1169 585 187
Kcal 278 139 45
Bielkoviny (g) 8,5 4,3 1,4
Tuky (g) 12,7 6,4 2,1
Uhľovodíky (g) 34,7 17,4 5,6
Vláknina (g) 2,3 1,2 0,4
SLADKO-KYSLÁ ZELENINA SO SÓJOVOU OMÁČKOU A ZÁZVOROM
2 PORCIE2 PORCIE
SUROVINYSUROVINY
250 G MIEŠANEJ ZELENINY, ČISTEJ HMOTNOSTI
(
KARFIOL, CUKETY, FENIKEL, PAPRIKA)
5
ML (1 ČAJ. LYŽIČKA) JEMNEJ HORČICE
15
ML (1 POL. LYŽICA) BIELEHO OCTU
15
ML (1 POL. LYŽICA) PANENSKÉHO OLIVOVÉHO
OLEJA
10
ML (2 ČAJ. LYŽIČKA) SÓJOVEJ OMÁČKY
ČERSTVÝ ZÁZVOR, PRIBLIŽNE 3 G (½-1 ČAJ.
LYŽIČKA POKRÁJANÉHO ZÁZVORA)
8
G (3/4 POL. LYŽICE) CUKRU
10
ML (2 ČAJ. LYŽIČKY) VODY
SOĽ A ČIERNE KORENIE
ZELENINU UMYTE A POKRÁJAJTE NA ROVNAKO VEĽKÉ KÚSKY A UVARTE JU V PARÁKU POMOCOU
PROGRAMU «VARENIE V PARE» PRE 250 G ZELENINY SO 100 ML VODY V SPODNEJ NÁDOBE.
P
RIPRAVTE MARINÁDU Z CUKRU, BIELEHO OCTU A VODY TAK, ŽE ICH PRIVEDIETE DO VARU.
O
DSTAVTE Z VARNEJ DOSKY A PRIDAJTE HORČICU, PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ, SOĽ, ČIERNE
KORENIE, SÓJOVÚ OMÁČKU A JEMNE NAKRÁJANÝ ZÁZVOR.
Z
ELENINU POLEJTE MARINÁDOU IHNEĎ PO VYBRATÍ Z RÚY, PRIKRYTE JU A NECHAJTE ODSTÁŤ, ABY
MARINÁDA PRENIKLA DO ZELENINY.
P
ODĽA CHUTI PRIDAJTE ČERSTVÚ POSEKANÚ PERTŽLENOVÚ VŇAŤ.
VARENIE: PROGRAM 2. ČAS: 5 MINÚT 15 SEKÚND
Výživová hodnota Celk. na porciu na 100 g
KJ 887 444 297
Kcal 211 106 70
Bielkoviny (g) 5,3 2,7 1,8
Tuky (g) 14,4 7,2 4,8
Uhľovodíky (g) 15,3 7,7 5,1
Vláknina (g) 5,1 2,6 1,7
SLOVAK