Mikrovlny
•Stačí zapnúť spotrebič, keď je jedlo vnútri. Bez jedla vnútri by sa spotrebič mohol preťažiť.
• Používajte len riad vhodný pre mikrovlnné žiarenie . Pozrite si časť „Použitie, tabuľky a
tipy: vhodný kuchynský riad a materiály“.
• Ak chcete ochrániť spotrebič pred koróziou spôsobenou unikajúcou parou, spotrebič po kaž-
dom použití vysušte handričkou.
• Spotrebič nenechávajte bez dohľadu, keď ohrievate alebo varíte jedlo v jednorazových nád-
obách vyrobených z plastu, papiera alebo iných horľavých materiálov.
• Ak zacítite dym, nechajte spotrebič zatvorený. Spotrebič vypnite a odpojte ho od elektrickej
siete. Spotrebič nepoužívajte, ak nefunguje správne.
• Pri ohrievaní tekutín vždy dajte do nádoby čajovú lyžičku alebo sklenenú trubičku, aby ste
zabránili oneskorenému zovretiu. Pri oneskorenom zovretí sa teplota varu dosiahne bez
typických parných bublín.
Ak sa nádobou zatrasie, tekutina môže náhle zovrieť alebo prudko vystreknúť. Hrozí nebez-
pečenstvo popálenia!
• Pred varením niekoľkokrát popichajte vidličkou „kožku“ alebo „šupku“ jedla, napríklad ze-
miakov, paradajok, klobás, aby jedlo nepopraskalo.
• Pri varení alebo ohrievaní jedla sa presvedčte, že sa dosiahla minimálna teplota 70 °C .
Zistíte to podľa údajov o výkone a čase v tabuľkách. Na meranie teploty jedla nepoužívajte
ortuťové ani kvapalné teplomery.
• Jedlo varené pri mikrovlnách odovzdáva teplo kuchynskému riadu. Používajte kuchynské
rukavice alebo podobnú ochranu.
• Jedlá nevarte nadmerne nastavením príliš vysokého výkonu a času. Jedlo sa môže vysu-
šiť, zhorieť
alebo na niektorých miestach pripáliť.
• Vnútorná strana rúry, ohrevné teleso grilu a príslušenstvo sa rozpália, keď je spotrebič v
prevádzke. Manipulujte s nimi opatrne a používajte kuchynské rukavice alebo podobnú
ochranu. Hrozí nebezpečenstvo popálenia!
• Kovové objekty musia byť minimálne 2 cm od stien spotrebiča a dvierok spotrebiča. V opač-
nom prípade sa môžu uvoľniť iskry a spotrebič sa môže poškodiť.
• Ak nie je uvedené inak, nepoužívajte alobal.
• Nedovoľte, aby sa niečo zachytilo medzi dvierkami a rámom dvierok.
• Dbajte na to, aby bolo tesnenie dvierok, povrch tesnenia dvierok a vnútro spotrebiča čisté.
Špina v spotrebiči môže spôsobiť nebezpečné situácie.
• V rúre neuchovávajte horľavé materiály. Pri zapnutí rúry by sa mohli vznietiť.
• Jedlo pre deti vždy ohrievajte v nádobách alebo fľašiach s odkrytým viečkom alebo vrchná-
kom. Po zohriatí ho dobre zamiešajte alebo potraste. Skôr, ako dáte dieťaťu jedlo pre deti,
presvedčte sa, že jeho teplota nie je príliš vysoká.
Spotrebič nepoužívajte:
• Na varenie vajíčok v škrupine a slimákov, pretože môžu popraskať. Pri príprave volských
ôk, najprv prepichnite žĺtka.
• Na ohrievanie oleja na varenie (fondue, fritovanie) alebo nápojov s vysokým obsahom alko-
holu. Hrozí spontánne vznietenie! Nebezpečenstvo výbuchu!
6 Bezpečnostné pokyny