43
pokyny (Slovenčina)
VARENIE
1. Ryžu nasypte do nádoby pomocou odmerky.
2. Naplňte nádobu vodou až po číslo, ktoré sa zhoduje s počtom odmeriek pridanej ryže.
3. Otočte nádobou o štvrť otočky v každom smere, aby ste zabezpečili dobrý kontakt dna
nádoby s ohrievacím telesom.
4. Založte na nádobu pokrievku.
5. Vložte zástrčku do zásuvky na stene. Posuňte spínač zapnutia a vypnutia do pozície I.
Posuňte prepínač do polohy N .
6. Posuňte prepínač do polohy P. Kontrolka N zhasne.
7. Keď bude ryža hotová, prepínač sa posunie do polohy N, kontrolka P zhasne, a rozsvieti sa
kontrolka N.
8. Nechajte ryžu stáť asi 10 minút, potom prístroj vypnite a odpojte z elektrickej siete.
9. Založte si kuchynské chňapky.
10. Keď nadvihnete pokrievku, bude unikať para a horúci vzduch. Pokrievku trochu nakloňte,
aby ste paru odklonili smerom od seba.
11. Nádobu vyberte a položte ju na teplovzdornú podložku alebo plytký tanier.
12. Vareškou prevráťte a zamiešajte ryžu, aby ste uvoľnili všetku paru.
• Niekedy sa na vrstve ryže, ktorá je v kontakte so stenami nádoby vytvorí kôra.
• Ak ju nechcete, môžete ju po naservírovaní ryže odstrániť vareškou.
ĎALŠIE PRÍSADY
• Ak pridáte akékoľvek ďalšie prísady (hrozienka, ovocie, oriešky a pod.), mali by ste znížiť množstvo
ryže, aby ste kompenzovali množstvo vody, ktoré tieto ingrediencie absorbujú.
• Hrozienka a sušené ovocie absorbujú toľko vody, čo ryža, takže ich nasypte do odmerky spolu s ryžou.
• Orechy vo všeobecnosti neabsorbujú veľa vody, takže ich môžete pridať po odmeraní množstva ryže.
POUŽÍVANIE PRÍSTROJA NA VARENIE V PARE
• Prevarenia jedla sa nemusíte veľmi obávať – varenie v pare je pomerne šetrná metóda varenia a
niekoľko minút navyše vo všeobecnosti nebude veľmi cítiť.
• Nevarte príliš dlho ryby.
1. Pridajte požadované množstvo vody.
2. Košík vložte do vrchnej časti nádoby a navrstvite doň ingrediencie.
3. Kvôli rovnomernému vareniu pokrájajte všetky kúsky potraviny na približne rovnakú veľkosť.
4. Potraviny, ktoré by sa mohli rozpadnúť alebo prepadnúť do vody, alebo potraviny malých rozmerov
(napr. hrášok), zabaľte do alobalu.
5. Pri vyberaní zabalených potravín si dávajte pozor – použite kuchynské chňapky a plastové kliešte/
lyžice.
6. Na košík dajte pokrievku.
7. Použite varný hrniec rovnako, ako pri varení ryže.
8. Dodržiavajte časy určené na varenia v pare.
9. Po skončení varenia v pare nenechávajte jedlo v hrnci – rozmočí sa.
10. Poznačte si typ a množstvo potraviny a množstvo vody. Nabudúce prispôsobte množsvo vody a
nechajte prístroj pracovať na základe časovača.
HOTOVO?
1. Vypnite prístroj a odpojte ho z elektrickej siete.
2. Neprenášajte hrniec na varenie ryže s plnou nádobou vo vnútri. Bude ťažký a kábel sa vám pri
pohybe môže o niečo zachytiť.
3. Pred vyberaním ryže z nádoby vyberte nádobu z hrnca. Ak sa budete snažiť vybrať jedlo z nádoby,
ktorá je ešte v hrnci, môže vám z neho časť spadnúť do hrnca a poškodiť ho.
STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
1. Vypnite prístroj, odpojte ho z elektrickej siete a nechajte vychladnúť.
2. Pokrievku, nádobu a mriežku umyte v teplej vode so saponátom, opláchnite a osušte.
3. Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
4. Nevkladajte žiadne časti spotrebiča do umývačky riadu.