56
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Odmerku, varešku a košík na varenie v pare umývajte v teplej vode so saponátom, opláchnite a osušte.
Vonkajší povrch prístroja utrite vlhkou handričkou.
PRÍPRAVA
1. Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
2. Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod záclonami, poličkami, skrinkami alebo čímkoľvek, čo sa
dá ľahko poškodiť unikajúcou parou.
3. Majte poruke kuchynské chňapky (alebo utierku) a tepelne odolnú podložku alebo plytký tanier, na
ktoré položíte nádobu po varení.
4. Nádobu vložte do parného hrnca.
VARENIE
1. Ryžu nasypte do nádoby pomocou odmerky. Odmerku naplňte zarovno s okrajom, nie vrchovato
(obr. A).
2. Naplňte nádobu vodou až po číslo, ktoré sa zhoduje s počtom odmeriek pridanej ryže.
3. Otočte nádobou o štvrť otočky v každom smere, aby ste zabezpečili dobrý kontakt dna nádoby s
ohrievacím telesom.
4. Vrchnák zatvorte a zatlačte nadol, kým nezavakne na mieste. Vždy nechávajte vrchnák počas varenia
zatvorený a zaistený.
5. Posuňte spínač do polohy DOLE. Posuňte prepínač do polohy O .
6. Po uvarení ryže sa spínač presunie do polohy KEEP WARM (UDRŽANIE TEPLOTY). Svetelná kontrolka
O zhasne a rozsvieti sa kontrolka N.
7. Nechajte ryžu stáť asi 10 minút, potom prístroj vypnite a odpojte z elektrickej siete.
8. Stlačte tlačidklo na uvoľnenie vrchnáka a otvorte vrchnák. Myslite na unikajúcu paru a použite
kuchynskú chňapku alebo niečo podobné na ochranu pred popálením.
9. Nádobu vyberte a položte ju na teplovzdornú podložku alebo plytký tanier.
10. Vareškou prevráťte a zamiešajte ryžu, aby ste uvoľnili všetku paru.
• Niekedy sa na vrstve ryže, ktorá je v kontakte so stenami nádoby vytvorí kôra.
• Ak ju nechcete, môžete ju po naservírovaní ryže odstrániť vareškou.
ĎALŠIE PRÍSADY
• Ak pridáte akékoľvek ďalšie prísady (hrozienka, ovocie, oriešky a pod.), mali by ste znížiť množstvo
ryže, aby ste kompenzovali množstvo vody, ktoré tieto absorbujú.
• Hrozienka a sušené ovocie absorbujú toľko vody, čo ryža, takže ich nasypte do odmerky spolu s
ryžou.
• Orechy vo všeobecnosti neabsorbujú veľa vody, takže ich môžete pridať po odmeraní množstva ryže.
POUZÍTIE HRNCA NA VARENIE V PARE
1. Pridajte do nádoby 400 ml studenej vody.
2. Košík vložte do vrchnej časti nádoby a vložte do neho jedlo.
3. Kvôli rovnomernému vareniu pokrájajte všetky kúsky potraviny na približne rovnakú veľkosť.
4. Na hrášok, alebo čokoľvek, čo sa rozpadne alebo popadá do vody, použite balíček z alobalu.
5. Pri vyberaní balíčka si dávajte pozor – použite kuchynské chňapky a plastové kliešte/lyžice.
6. Vrchnák zatvorte a zatlačte nadol, kým nezavakne na mieste. Vždy nechávajte vrchnák počas varenia
zatvorený a zaistený.
7. Použite varný hrniec rovnako, ako pri varení ryže.
8. Sledujte časy varenia v pare.
9. Po skončení varenia v pare nenechávajte jedlo v hrnci – rozmočí sa.
10. Poznačte si typ a množstvo potraviny a množstvo vody. Nabudúce prispôsobnte množsvo vody a
nechajte varný hrniec strážiť čas.