electrolux
14
Pečenie horúcim vzduchom
Vzduch v rúre sa ohrieva ohrevným
článkom umiestneným okolo ventilátora
za zadným panelom. Ventilátor rozvádza
horúci vzduch, čím sa v rúre udržiava
rovnomerná teplota.
Výhodou pečenia s touto metódou je:
-
Rýchlejší predohrev
Pri pečení s horúcim vzduchom sa
rýchlo dosiahne želaná teplota, preto
nie je nevyhnutné rúru predohrievať, ale
pečenie môže trvať o 5-7 minút dlhšie.
U receptov, pri ktorých sa vyžadujú
vyššie teploty, napr. pri pečení chleba,
koláčov, odpaľovaného cesta, suflé,
dosiahnete najlepšie výsledky, ak rúru
najprv predohrejete.
-
Nižšie teploty
Pečenie s horúcim vzduchom
zvyčajne vyžaduje nižšie teploty ako
pri konvenčnom pečení.
Dodržiavajte teploty odporúčané v
tabuľke pečenia. Nezabudnite znížiť
nastavenie teploty rúry o približne
20-25°C v porovnaní s teplotami
uvádzanými v receptoch pre konvenčné
pečenie.
-
Rovnomerný ohrev pri pečení
Ventilátor zabezpečuje rovnomerný
ohrev na všetkých úrovniach v rúre.
Znamená to, že môžete piecť súčasne
viac dávok rovnakého jedla. Napriek
tomu, jedlo na vrchnej úrovni sa môže
upiecť rýchlejšie ako na spodnej.
Je to normálne. Chuť a vôňa jedál sa
nebude miešať.
Ako používať pečenie s horúcim
vzduchom
1. Zapnite rúru.
2. Stláčaním ovládacieho tlačidla rúry
nastavte funkciu “Horúci vzduch”.
3. Podľa potreby upravte teplotu použitím
tlačidiel “
” alebo “ ”.
Klasické pečenie
- Stredná poloha v rúre umožňuje
najlepšie rozloženie tepla. Aby sa viac
upiekla spodná časť jedla, jednoducho
znížte polohu v rúre. Aby sa viac
pripiekol povrch, zvýšte polohu v rúre.
- Materiál a úprava pekáčov má vplyv na
stupeň zapečenia spodnej časti jedla.
Smaltovaný riad, tmavé, ťažké plechy
a nádoby s úpravou proti pripáleniu
zvyšujú zhnednutie, naopak, sklenený
riad, leštený hliník alebo nerezové plechy
odrážajú teplo a spôsobujú slabšie
zhnednutie spodnej časti jedla.
- Aby sa jedlo upieklo rovnomerne,
uložte ho do strednej časti roštu.
- Potraviny uložte na pekáče vhodnej
veľkosti, aby ste predišli tomu, že jedlo
vykypí na dno rúry, čím si ušetríte
čistenie rúry.
- Neklaďte jedlá, pekáče, ani plechy na
pečenie priamo na dno rúry, pretože
toto sa mimoriadne zohrieva a mohlo
by sa poškodiť. Pri používaní tohto
nastavenia sa teplo privádza z vrchného
a zo spodného ohrevného elementu.
Umožňuje to pečenie na jednej úrovni
a je mimoriadne vhodné pre jedlá, pri
ktorých sa vyžaduje dôkladné
prepečenie ich spodnej časti, ako slané
plnené koláče a koláče s vlhkou plnkou.
Je veľmi vhodné aj pre gratinované jedlá,
lasagne a ostatné zapekané jedlá, pri
ktorých sa vyžaduje zapečenie povrchu.
Ako používať konvenčnú rúru:
1. Zapnite rúru.
2. Stláčajte ovládacie tlačidlo funkcií rúry
, kým sa na displeji nezobrazí
symbol konvenčného pečenia .