Horúci vzduch
Jedlo sa pripravuje horúcim vzduchom, ktorý
sa rovnomerne rozvádza ventilátorom
umiestneným na zadnej stene samotnej rúry.
Teplo dosiahne všetky časti rúry rovnomerne
a rýchlo Umožňuje to súčasnú prípravu rôz-
nych druhov jedla umiestnených na rôznych
úrovniach v rúre.
Výhodou pečenia s touto metódou je:
– Rýchlejší predohrev
Pri pečení s horúcim vzduchom sa rýchlo
dosiahne želaná teplota, preto nie je ne-
vyhnutné rúru predohrievať, ale pečenie
môže trvať o 5-7 minút dlhšie. Pri recep-
toch, pri ktorých sa vyžadujú vyššie teplo-
ty, napr. pri pečení chleba, koláčov, odpa-
ľovaného cesta, suflé, dosiahnete najlep-
šie výsledky, ak rúru najprv predohrejete.
– Nižšie teploty
Pečenie s horúcim vzduchom si zvyčajne
vyžaduje nižšie teploty ako konvenčné pe-
čenie (horný a dolný ohrev).
Dodržiavajte teploty odporúčané v tabuľke
pečenia. Nezabudnite znížiť nastavenie te-
ploty rúry o približne 20-25 °C v porovnaní
s teplotami uvádzanými v receptoch pre
konvenčné pečenie
– Rovnomerný ohrev pri pečení
Ventilátor rúry zabezpečuje rovnomerný
ohrev na všetkých zásuvných úrovniach.
Znamená to, že v rúre môžete piecť sú-
časne viac dávok rovnakého jedla Napriek
tomu, jedlo na vrchnej úrovni sa môže
upiecť rýchlejšie ako na spodnej.
Je to normálne. Chuť a vôňa jedál sa ne-
bude miešať.
Ako používať prípravu horúcim vzduchom
1. Zapnite rúru.
2.
Stláčajte tlačidlo funkcií rúry
, až kým
sa na displeji nezobrazí symbol
.
3. V prípade potreby upravte nastavenie te-
ploty pomocou tlačidiel "
" a " ".
Vrchný a spodný ohrevný článok
– Stredná poloha v rúre umožňuje najlepšie
rozloženie tepla. Aby sa viac upiekla spod-
ná časť jedla, jednoducho vložte koláč ale-
bo sušienky na nižšiu polohu v rúre Aby sa
viac pripiekol povrch, zvýšte polohu v rúre.
– Materiál a úprava pekáčov má vplyv na
stupeň zapečenia spodnej časti jedla.
Smaltovaný riad, tmavé, ťažké plechy a
nádoby s úpravou proti pripáleniu zvyšujú
zhnednutie, naopak, sklenený riad, leštený
hliník alebo antikorové plechy odrážajú
teplo a spôsobujú slabšie zhnednutie
spodnej časti jedla.
– Aby sa jedlo upieklo rovnomerne, uložte ho
do strednej časti roštu.
– Potraviny uložte na pekáče vhodnej veľko-
sti, aby ste predišli znečisteniu dna rúry,
čím si zjednodušíte čistenie rúry.
–
Neklaďte jedlá, pekáče, ani plechy na pe-
čenie priamo na dno rúry, pretože toto sa
mimoriadne zohrieva a mohlo by sa po-
škodiť. Pri použití tohto nastavenia sa teplo
privádza z vrchného aj zo spodného
ohrevného článku. Umožňuje to pečenie
na jednej úrovni. Je to mimoriadne vhodné
pre jedlá, pri ktorých sa vyžaduje dôkladné
prepečenie ich spodnej časti, ako slané
plnené koláče a koláče s vlhkou plnkou.
Je veľmi vhodné aj pre gratinované jedlá, la-
sagne a ostatné zapekané jedlá, pri ktorých
sa vyžaduje zapečenie povrchu.
Ako používať konvenčnú rúru
1. Zapnite rúru.
2. Vyberte funkciu vrchný a spodný ohrevný
prvok; a to tak, že stláčate tla
čidlo funkcií
rúry
, až kým sa na displeji nezobrazí
symbol
.
3. V prípade potreby upravte nastavenie te-
ploty pomocou tlačidiel "
" a " ".
Spodný ohrev
Táto funkcia je mimoriadne vhodná pri peče-
ní cesta na koláče a cesta bez plnky, ako aj
na dopečenie plnených koláčov a slaných
tort, čo zaručí ich dokonalé prepečenie.
Grilovanie
–Väčšinu jedál treba položiť na rošt vložený
v grilovacom pekáči, aby sa dosiahla ma-
ximálna cirkulácia vzduchu a aby sa jedlo
čo najlepšie zbavilo tukov a štiav. Ak chce-
te, jedlá ako ryby, pečeň a ľadvinky môžete
uložiť priamo na grilovací pekáč.
– Potraviny treba pred grilovaním dôkladne
osušiť, aby sa predišlo vystrekovaniu tuku.
Mäso a ryby mierne potrite olejom alebo
rozpusteným maslom, počas pečenia sa
nevysušia.
– Pri grilovaní mäsa môžete prílohy ako pa-
radajky a huby poukladať pod rošt.
– Pri zapekaní chleba vám odporúčame
použiť vrchnú polohu vodiacej lišty.
–Potraviny podľa potreby v rúre obráťte.
Ako používať gril
8 progress