43
PREDHRIATIE
1. Grilovaciu platňu potrite trochou kuchynského oleja alebo maslom.
2. Nepoužívajte nízkotučnú nátierku – môže na grile prihorieť.
3. Vložte zástrčku do zásuvky na stene.
4. Regulátor teploty nastavte na 5.
5. Stlačte a pusťte tlačidlo. Zasvieti svetelná kontrolka.
6. Kovovú grilovaciu platňu nechajte zohrievať 3-4 minúty.
7. Kamennú grilovaciu platňu nechajte zohrievať 25-30 minút.
POUŽÍVANIE GRILU
Kamennej platni trvá dlhšie, kým sa zohreje a preto udržiava počas varenia viac tepla. Preto je ideálna na
opečenie zeleniny a chleba do chrumkava, a tiež na prudké opečenie mäsa. Keďže udrží teplo dlhšie a
zostane teplá aj niekoľko minút potom, ako prístroj vypnete, je tiež vynikajúca na udržanie teplého jedla.
1. Nakrájajte mäso alebo zeleninu na tenké plátky a grilujte ich na vrchnej časti grilu.
2. Asi 5 minút pred dokončením grilovania pripravte syr v grilovacích panvičkách.
3. Pripravte jednu grilovaciu panvičku na osobu.
4. Každú grilovaciu panvičku naplňte do troch štvrtín syrom.
5. Položte grilovacie panvičky na základnú dosku, pod ohrievacie teleso.
6. Počkajte, kým sa nepripraví jedlo na grile a syr neroztopí.
7. Hotové jedlo vyberajte pomocou dreveného alebo plastového náradia.
8. Stlačte a pusťte tlačidlo. Svetelná kontrolka zhasne.
9. Syr podávajte s grilovaným jedlom.
PALACINKY
1. Palacinky môžete robiť na kovovej grilovacej platni, veľké na veľkej, malé na malých platniach.
2. Do stredu platne nalejte malé množstvo cesta.
3. Rozotrite ho plastovou stierkou alebo obrátenou stranou drevenej lyžice.
4. Počkajte, kým povrch prestane byť tekutý a palacinka sa dá trochu pohnúť.
5. Pod tretinu palacinky vložte varešku a palacinku obráťte.
6. Nadvihnite okraj a skontrolujte spodnú časť palacinky. Mala by byť viac zlatá než hnedá.
7. Preložte palacinku na drôtenú mriežku.
8. Ak je palacinka príliš hnedá, pred prípravou ďalšej trochu znížte teplotu.
9. Každá dávka cesta bude iná.
RADY A TIPY
• Hustota závisí od pomeru vajec k tekutine; viac tekutiny = tenšie palacinky, viac vajec = hrubšie
palacinky.
• Cesto môžete ochutiť cukrom, bylinkami, korením, alebo trochou piva.
• Pridanie cukru môže spôsobiť, že sa budú palacinky jedna na druhú lepiť, ak budú poukladané na
sebe, a trhať pri prekladaní.
• Vyskúšajte iné druhy múky (z celozrnej múky bude cesto hustejšie).
RECEPTY
ml = mililitrov e = vajce, stredné (53-63g) g = gramov p = štipka
Na 12 palaciniek
• 250g čistá múka
• 500ml mlieko
• 3 e
• 1 p soľ
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE