Russell Hobbs 20810-56 Používateľská príručka

Kategória
Fritézy
Typ
Používateľská príručka

Tento návod je vhodný aj pre

65
[
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku
niekomu inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
A DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
1 Tento prístroj môžu používať deti od 8 rokov a osoby so
zníženými fyzickými, zmyslovými alebo psychickými
schopnosťami alebo nedostatkom skúseností a vedomostí ak sú
pod dozorom/poučení a sú si vedomí s tým spojených rizík. Deti
sa s prístrojom nemajú hrať. Čistenie a používateľská údržba
nemajú byť vykované dmi ak nie sú staršie ako 8 rokov a pod
dozorom. Prístroj a elektrickú šnúru uchovávajte mimo dosahu
detí mladších ako 8 rokov.
¬ Povrchy spotrebiča budú horúce.
2 Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod horľavými
materiálmi (napr. záclonami).
3 Nepripájajte prístroj pomocou časovača alebo systému
diaľkového ovládania.
4 Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom,
jeho servisným technikom alebo iným kvalifikovaným
odborníkom, aby nedošlo k riziku.
H Neponárajte spotrebič do tekutiny.
5 Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
6 Okolo celého spotrebiča nechajte voľný priestor aspoň 50 mm.
7 Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká
čistá šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
8 Nepoužívajte nič kovové alebo ostré, aby ste nepoškodili nepriľnavé povrchy.
9 Vyhýbajte sa vetraciemu otvoru v zadnej časti prístroja – bude z neho vychádzať horúci
vzduch.
10 Nepoužívajte prístroj na žiadny iný účel okrem prípravy jedla.
11 Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo má poruchu.
len na domáce použitie
U PRED PRVÝM POUŽIM
•Odnímateľné časti umývajte ručne.
•Na začiatku môže ohrievacie teleso trochu dymiť.
•Môže to trochu zapáchať, ale nie je to nič, čoho by ste sa mali obávať. Zabezpte dob
vetranie miestnosti.
pokyny (Slovenčina)
nákresy
1 časovač
2 svetelná kontrolka
napájania
3 svetielko termostatu
4 regulátor teploty
5 telo
6 nádoba
7 priehradka
8 košík
9 rúčka
10 kryt
11 zámok (stlačiť)
` vhodný do umývačky riadu
66
d AKO TO FUNGUJE
1 Je to podobné teplovzdušnej rúre, varenie pomocou horúceho vzduchu a sálavého tepla.
2 Olej pridávajte k jedlu ako náter, nenalievajte olej do nádoby.
3 Založením priehradky do otvorov vo vnútri košíka môžete spolu pripravovať rôzne jedlá, napr.
krevety a hranolčeky (oboje mrazené) – pečte hranolčeky 5 minút, vyberte nádobu, pridajte
krevety, nádobu vráťte a pte ďalších 15 minút.
4 Majte poruke kuchynské chňapky (alebo utierku) a tepelne odolnú podložku alebo plytký
tanier, na ktoré položíte nádobu po varení.
C RÚČKA
5 Rúčka drží nádobu a košík.
6 Vyberanie nádoby z tela:
a) Pridržiavajte vrchnú časť tela.
b) Druhou rukou uchopte rúčku.
c) Nádobu vytiahnite z tela.
d) Nádobu položte na izolovanú podložku.
7 Vyberanie košíka z nádoby:
a) Odsuňte kryt smerom k telu, aby ste odkryli väčšiu časť zámku.
b) Stlačte zámok a odomknite rúčku z nádoby.
c) Dvihnite rúčku s košíkom von z nádoby.
C PREDHRIATIE
8 Vlte zástrčku do zásuvky na stene.
9 Nastavte ovládač teploty na požadovanú teplotu.
10 Časovač nastavte na 5.
11 Svetelná kontrolka napájania bude svietiť.
12 Keď prístroj dosiahne pracovnú teplotu, svetielko termostatu bude svietiť.
13 Potom bude cyklicky zapínať a zhasínať podľa toho, ako bude pracovať termostat pri
udržiavaní teploty.
14 Keď sa časovač vráti do 0, rúra sa vypne.
C POUŽITIE
15 Nádobu vyberte z tela.
16 Ak je to potrebné, založte priehradku.
17 Vložte jedlo do košíka – košík neprepĺňajte.
18 Medzi kúskami jedla nechajte priestor na cirkuláciu horúceho vzduchu.
19 Nádobu vložte späť do tela.
20 Nastavte časovač na čas, ktorý potrebujete.
C POTRASTE NÁDOBOU
21 V polovici varenia nádobu vyberte, potraste ňou a/alebo jedlo obráťte, potom nádobu znovu
vložte do tela.
22 Keď nádobu vyberiete, prístroj sa vypne, potom sa znovu zapne, keď ju vrátite na miesto.
23 Časovač bude pokračovať v odpočítavaní.
24 Keď sa časovač vráti do 0, rúra sa vypne.
25 Odpojte prístroj z elektrickej siete.
26 Ak chcete prístroj vypnúť ručne, otočte časovač na 0.
C HOTOVO?
27 Nádobu vyberte z tela.
28 Skontrolujte, či je jedlo uvarené. Ak máte pochybnosti, varte ho o čosi dlhšie.
29 Položte nádobu na plytký tanier.
30 Stlačte zámok a vyberte rúčku a košík z nádoby.
67
[
C STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
31 Spotrebič vytiahnite zo zásuvky a nechajte vychladnúť.
32 Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
33 Odnímateľné časti umývajte ručne.
` Tieto časti môžete umývať v umývačke riadu.
34 Extrémne prostredie v umývačke riadu môže zmeniť povrchovú úpravu príslušenstva.
35 Prípadné poškodenie by malo byť iba kozmetické, a nemalo by ovplyvniť fungovanie prístroja.
W
OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v
elektrických a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto symbolom
likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova použiť alebo
recyklovať.
recepty
T = polievková lyžica (15 ml) g = gramov E = vajce, veľké (63-73)
p = štipka s = vetvička c = strúčik (ov)
cibuľové krúžky
cibuľa mlieko
múka s korením zeleninový olej
Predhrejte rúru na 180. Nakrájajte cibuľu. Oddeľte krúžky. Namáčajte jedlo v mlieku. Obaľte
jedlo v múke s korením. Pokvapkajte jedlo olejom. Pečte na 180 stupňoch 15 – 20 minút.
rybacie koláčiky
½ cibuľa 2 s petržlen
1 p práškového čili 1 filé z ryby
6 T strúhanka 1 E
múka s korením soľ a čierne korenie
Predhrejte rúru na 180. Miešajte cibuľu a petržlen 5 sekúnd, pridajte rybu, čili, soľ a čierne
korenie a miešajte 10 sekúnd. Preneste do nádoby a vmiešajte 2 T strúhanky. Rozdeľte zmes
na 10 menších porcií alebo 4 väčšie porcie. Z každej porcie vytvarujte guľku. Obaľte jedlo v
múke s korením. Obaľte jedlo vo vyšľahanom vajci. Obaľte jedlo v strúhanke. Porcie vyrovnajte.
Malé porcie pripravujte 1015 minút, veľké porcie 15– 20 minút. V polovici prípravy jedlo otočte.
kuracie Kiev
2 c cesnak 2 kuracie prsia, bez kosti a kože
50 g maslo 2 s petržlen
1 E strúhanka
1 p čierne korenie
Predhrejte rúru na 180. Miešajte cesnak, petržlen a čierne korenie 10-20 sekúnd, pridajte maslo
a miešajte 15 sekúnd. Prekrojte všetky kuracie prsia po dĺžke a otvorte ich do tvaru motýľa.
Zakryte jedlo potravinovou fóliou a vyklepte na plocho. Do stredu každého mäsa pridajte za
lyžicu zmesi a potom ju zabaľte do kuracieho mäsa. Obaľte jedlo v múke s korením. Obaľte jedlo
vo vyšľahanom vajci. Obaľte jedlo v strúhanke. Zakryte mastným papierom. Nechajte hodinu
odležať v chladničke. Jedlo varte 30-35 minút. V polovici prípravy jedlo otočte.
klasický piškótový koláč Viktória
100 g múka s prísadou kypriaceho prášku 100 g maslo
100 g práškový cukor 2 E
Predhrejte rúru na 155. Všetko spolu miešajte mixérom 2 minúty. Do košíka vložte veľ
papierové vrecko. Zmes preložte lyžicou do papierového vrecka. Nechajte v strede malú
priehlbinu, aby ste zabránili prílišnému vystúpeniu v prostriedku. Jedlo varte 15-20 minút.
Nekontrolujte aspoň 10 minút, inak cesto spľasne.
68
karbonátky
500 g pomletého hovädzieho mäsa ½ cibuľa
2 s tymián 2 s petržlen
1 p Cayenské korenie soľ a čierne korenie
5 E strúhanka
ochutená múka zeleninový olej
Predhrejte rúru na 170. Zmiešajte cibuľu, soľ, čierne korenie, cayenské korenie a bylinky. Pridajte
zmes do mletého mäsa. Uvarte 4 vajcia na mäkko. Škrupiny z vajec olúpte. Vajcia obaľte múkou
a úplne zakryte mletým mäsom. Obaľte jedlo vo vyšľahanom vajci. Obaľte jedlo v strúhanke.
Pokvapkajte jedlo olejom. Jedlo varte 15 minút. V polovici prípravy jedlo otočte.
bravčová roštenka s horčicou a medom s pečenou zeleninou
2 mrkva bravčová roštenka, hrúbky 4 rezňov
2 paštrnák 2 červená cibuľa
6 paradajky cherry, rozkrojené napoly 2 cuketu
2 T Dijonská horčica 1 T med
1 T zeleninový olej soľ a čierne korenie
Predhrejte rúru na 170. Nakrájajte mrkvu, paštrnák, cukety a cibuľu na kocky. Zeleninu
zamiešajte v nádobe s olejom, soľou a čiernym korením tak, aby boli všetky dobre obalené.
Zmiešajte horčicu a med v miske, potom rozotrite po celej roštenke. Roštenku vlte do stredu
košíka a lyžicou rozložte okolo nej zeleninu. Jedlo varte 40-60 minút. Čas závisí od veľkosti jedla.
Každých 15 minút otočte roštenku a zamiešajte zeleninu.
kurací schnitzel
1 E 2 kuracie prsia, bez kosti a kože
2 T múka s korením 75 g strúhanka
1 T citrónová kôra, postrúhaná 15 g parmezán, nastrúhaný
1 s petržlen 1 T zeleninový olej
soľ a čierne korenie
Predhrejte rúru na 180. Prekrojte všetky kuracie prsia po dĺžke a otvorte ich do tvaru motýľa.
Zakryte jedlo potravinovou fóliou a vyklepte na plocho. Zmiešajte strúhanku, citrónovú šťavu,
parmezán a petržlen. Obte jedlo v múke s korením. Obte jedlo vo vyšľahanom vajci. Obaľte
jedlo v strúhankovej zmesi. Pokvapkajte jedlo olejom. Jedlo varte 15-20 minút. V polovici
prípravy jedlo otočte.
teľací/bravčový schnitzel
Postupujte podľa receptu na kurací schnitzel, ale nahraďte 2 kusy pŕs teľacím alebo dvoma
kusmi bravčového, bez kosti a tuku.
C ČASY PRÍPRAVY & BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN
•Tieto časy používajte výlučne ako orientačné.
•Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká
čistá šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
•Pri príprave zabalených potravín sa rite návodom na balení alebo nálepke.
69
f
t
T
(min)
V polovici prípravy jedlo otočte.
hranolčeky 200 20
opláchnite, osušte utierkou, premiešajte so soľou,
čiernym korením a 1 čajovou lyžičkou oleja
mrazené hranolčeky 200 12-20
jedna vrstva – 12 minút
košík naplnený do polovice – 15 minút
plný košík (voľne, nie natesno) – 20 minút
opekané americké
zemiaky
200 20
opláchnite, osušte utierkou, premiešajte so soľou,
čiernym korením a 1 čajovou lyžičkou oleja
mrazené americké
zemiaky
200 12-20
celé zemiaky v šupke 180 30-40 na dosiahnutie chrumkavej šupky potrite olejom
opekané zemiaky celé 180 25-35
opláchnite, osušte utierkou, premiešajte so soľou,
čiernym korením, roztlačeným rozmarínom (môže sa
vynechať) a a 1 čajovou lyžičkou oleja
samosa 180 10-15
mrazené samosa 180 20
kačacie rolky 180 10-15
mrazené kačacie rolky 180 20
rybacie koláčiky, veľké 180 15-20
rybacie koláčiky, malé 180 10
mrazené rybacie koláčiky,
veľ
180 20-25
mrazené rybacie koláčiky,
malé
180 15-20
mrazené krevety 180 10-15
mrazené cibuľové krúžky 180 15
kuracie polotovary bez
kosti (mrazené)
180 15
ryba typu „goujon“ 180 10
nakrájajte rybu na pásiky, obaľte vajíčkom, potom v
strúhanke s korením
kuracie goujon 180 10-15
nakrájajte mäso na pásiky, obaľte vajíčkom, potom v
strúhanke s korením
schnitzel (kurací/teľací/
bravčový)
180 15
vyklepte mäso, obaľte vo vajíčku, potom v strúhanke s
korením
kuracie stehná 180 25-30 čas závisí od veľkosti jedla
tortilly 200 5-10 k dosiahnutiu chrumkavého povrchu potrite olejom
karbonátky 170 15-20 čas závisí od veľkosti jedla
rýchlo opte 180 25-30
premiešajte so soľou, čiernym korením a 1 čajovou
lyžičkou oleja, 5 minút pred koncom pridajte trochu
omáčky (čili, sladké čili, cesnaková, atď.)
párky 180 10 tuk kvapká do nádoby
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124

Russell Hobbs 20810-56 Používateľská príručka

Kategória
Fritézy
Typ
Používateľská príručka
Tento návod je vhodný aj pre