12
SK
Malé množstvá potravín
Malé množstvá potravín s malým
obsahom tekutín môžu vyschnúť,
spáliť sa alebo spôsobiť požiar,
ak sa pečú nadmerne dlho. Ak sa
predmety v rúre vznietia, nechajte
dvierka zatvorené, rúru vypnite
a odpojte zástrčku od elektrickej
zásuvky.
Potraviny s nízkym obsahom
vlhkosti
Mikrovlnná rúra je určená len pre
ohrev pokrmov a nápojov. Zvýšte
pozornosť pri ohreve pokrmov s
nízkym obsahom tekutín, napr.
pečiva, čokolády, sušienok a
cestovín. Tieto sa môžu ľahko
spáliť, vysušiť alebo spôsobiť
požiar, ak sa ohrievajú veľmi dlho.
Neodporúčame ohrievať potraviny
s nízkym obsahom vlhkosti ako
je popcorn alebo pečivo. Sušenie
potravín, novín alebo odevov a
ohrev ohrevných podušiek, papúč,
špongií, vlhkých utierok, vreciek
na pečivo, nádob na tekutiny a
podobných predmetov môže
viesť k zraneniu, vznieteniu alebo
požiaru.
Vajíčka
Nevarte vajíčka v škrupine ani celé
natvrdo uvarené vajcia režimom
MIKROVLNY. Môže sa nahromadiť
tlak a vajíčka môžu explodovať, aj
po skončení mikrovlnného ohrevu.
Prepichnutie šupky
Pokrmy s neporéznou šupkou,
ako sú paradajky, vaječné žĺtky a
klobásy, musíte pred pečením v
režime MIKROVLNY prepichnúť,
aby ste zabránili prasknutiu.
Dôležité bezpečnostné pokyny
Teplomer na mäso
Použite teplomer na mäso na
kontrolu stupňa upečenia mäsa
a hydiny len vtedy, keď mäso
vyberiete z rúry. Nepoužívajte
bežný teplomer na mäso v
mikrovlnnej rúre, pretože môže
spôsobiť iskrenie.
Tekutiny
Pri ohreve tekutín, napr. polievok,
omáčok a nápojov v mikrovlnnej
rúre, môže dôjsť k ich prehriatiu
a tekutiny môžu byť uvedené do
varu bez vzniku vzduchových
bublín. Horúce tekutiny môžu
nečakane vykypieť.
Aby ste tomu zabránili, vykonajte
nasledujúce kroky:
a Vyhnite sa použitiu nádob
s rovnými stenami a úzkymi
hrdlami.
b Pokrmy nadmerne
neprehrievajte.
c Tekutiny premiešajte pred
vložením nádoby do rúry a v
polovici času ohrevu.
d Po ohreve nechajte tekutinu
chvíľu odstáť v rúre, opäť
zamiešajte pred opatrným
vybratím nádoby.