Sk-4
Sk
Dôležité informácie
a) Vyhnite sa používaniu nádob s kolmými
stenami a úzkymi hrdlami.
b) Zabráňte prehrievaniu.
c) Pomiešajte tekutinu pred umiestnením
nádoby do rúry, pričom opakovane tak
urobte v polovici času prípravy.
d) Po ohriatí ju nechajte krátku dobu odstáť
v rúre, znova ju pred opatrným vybratím
nádoby pomiešajte.
7. Papier/plasty
• Pri ohrievaní jedla v plastických alebo
papierových nádobách rúru často kontro-
lujte, pretože tieto druhy nádob sa v prípade
prehriatia vznietia.
• Nepoužívajte výrobky z recyklovaného
papiera (napr. kuchynské utierky), pokiaľ
daný papierový výrobok nie je označený
ako bezpečný na používanie v mikrovlnnej
rúre. Výrobky z recyklovaného papiera
môžu obsahovať nečistoty, ktoré počas ich
používania môžu spôsobiť iskrenie, resp.
oheň.
• Odnímte z vreciek na pečenie pred umiest-
nením vreciek do rúry drôtené spony.
8. Riad/fólia
• Nezohrievajte žiadne zatvorené konzervy
alebo fľaše, pretože tieto môžu vybuchnúť.
• Kovové nádoby alebo misy s povrchovou
úpravou obsahujúcou kovy by sa na
prípravu v mikrovlnnej rúre nemali používať.
Bude dochádzať k iskreniu.
• Ak používate hliníkovú fóliu, ihlice do mäsa
alebo kovové nástroje, vzdialenosť medzi
nimi a stenami rúry a dvierkami by mala byť
prinajmenšom 2 cm, aby ste zabránili iskre-
niu.
9. Dojčenské fľaše
• Vrchnák a cumeľ na dojčenských fľašiach je
pred ich vložením do rúry nutné odstrániť.
• Obsah dojčenských fliaš treba pomiešať
alebo pretriasť.
• Kvôli zabráneniu popáleniu je pred
konzumáciou nevyhnutné skontrolovať
teplotu.
1. Časy prípravy
• Doba potrebná na prípravu potravín závisí
od podmienok, teploty, množstva jedla a
typu používaných nádob na prípravu.
• Začnite s minimálnym časom prípravy, aby
ste zabránili prehriatiu. Ak jedlo nie je dosta-
točne uvarené, vždy ho môžete nechať ešte
trochu povariť.
Nezabudnite: Ak sa odporúčané časy
potrebné na prípravu potravín prekročia,
jedlo sa pokazí, pričom v krajnom prí-
pade môže začať horieť a prípadne
poškodiť vnútrajšok rúry.
2. Malé množstvá jedál
• Pri dlhšom varení malého množstvá jedla
alebo jedál s nízkou vlhkosťou môžu tieto
zhorieť, vyschnúť alebo vzplanúť ak. V prí-
pade vzplanutia materiálov vnútri rúry,
ponechajte dvere zatvorené, rúru vypnite a
odpojte zo zástrčky.
3. Vajcia
• Nepripravujte vajcia v škrupinách a celé
natvrdo varené vajcia v MIKROVLNNOM
režime. Môže sa vytvárať tlak a vajcia môžu
vybuchnúť, dokonca aj po ukončení
mikrovlnného ohrievania.
4.Prepichovanie povrchu
• Jedlá s povrchom bez pórov, ako sú zemi-
aky, žĺtka vajec a párky, sa musia pred
prípravou v MIKROVLNNOM režime
prepichnúť, aby sa zabránilo ich prasknutiu.
5.Mäsový teplomer
• Mäsový teplomer sa používa na kontrolu
stupňa prípravy pečeného mäsa a hydiny až
po vybratí mäsa z rúry. Pri používaní
MIKROVLNNÉHO alebo
KOMBINOVANÉHO režimu nepoužívajte
bežný mäsový teplomer, pretože tento môže
spôsobovať iskrenie.
6.Tekutiny
• Pri ohrievaní tekutín, napr. polievok, omáčok
a nápojov v mikrovlnnej rúre môže dôjsť k
prehriatiu tekutiny nad bod varu bez toho,
aby bolo prítomné bublanie. Toto môže mať
za následok náhle vykypenie horúcej
tekutiny. Kvôli zabráneniu uvedenej možnos-
ti by sa mali prijať nasledujúce kroky: