Tefal QB504G38 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
ZÁKLADNÉ DOBROTY
OBČERSTVENIE PRE GURMÁNOV
VÝNIMOČNÉ MOMENTY
CHUTNÉ CHVÍLE
SK
Šľahačka
............................. 130
Linecké cesto ......................... 130
Palacinkové cesto ..................... 130
Cesto na gofry ........................ 130
Cereálny chlieb ....................... 131
Koláč ................................ 131
Biely chlieb ........................... 132
Odpaľované cesto ..................... 132
Sušienky cookies s kúskami čokolády
...... 133
Čokoládovo-pekanové brownies ......... 133
Čokoládová pena ...................... 134
Mrkvový koláč s polevou ................ 134
Neodolateľný jablkový koláč ............ 135
Čokoládové cake pops .................. 135
Citrónový koláč
....................... 136
Jahodový krémový koláč ................ 137
Vanilkové makarónky
.................. 138
Tiramisový pohár ...................... 139
Malinové cupcakes s bielou čokoládou .... 139
Kráľovská čokoláda
.................... 140
Lahodný bochník
...................... 141
Paradajkový džús s bazalkovou šľahačkou . 141
Cesto na pizzu ........................ 141
Zapekaná cukina ...................... 142
Mäsové guľky ......................... 142
Múku, maslo a soľ vložte do misky z nehrdzavejúcej ocele. Založte metličku na hnetenie
a veko a zmes miajte niekoľko sekúnd na rýchlosti 1. Za stáleho mixovania cez otvor
vo veku pridávajte vlažnú vodu. Zariadenie nechajte zapnuté, kým sa z cesta nevytvorí
guľa. Cesto nechajte odpočívať na chladnom mieste prikryté potravinárskou fóliou
minimálne hodinu pred vyvkaním a pečením.
Droždie zmiešajte s malým množstvom vlažného mlieka. Na zariadenie založte nádobu
mixéra pridajte vajcia, soľ, vanilkový cukor, zvné mlieko, maslo a droždie. Zaistite veko.
Zariadenie zapnite na rýchlosť 4a cez otvor na veku s odmerkou postupne pridávajte
múku. V prípade potreby na niekoľko sekúnd použite funkciu Pulse, aby sa múka lepšie
zamiešala do cesta. Zariadenie nechajte zapnuté približne dve minúty, kým cesto
nebude hladké. Pred pečením gofry cesto nechajte hodinu odlež.
Na jeden koláč s
hmotnosťou približne
350g
200g polohrubej múky
100g masla
50ml vody
• Jedna štipka soli.
Na 24ks gofier
250g polohrubej múky
15g čerstvého droždia
2vajcia
• 1 štipka soli
400ml mlieka
125g mäkkého masla
• 1vrecko vanilkového
cukru (alebo niekoľko
kvapiek vanilkovej
esencie).
25cl veľmi studenej
smotany na šľahanie 50g
práškového cukru
Na 20palaciniek
750 ml mlieka
375 g múk
• 4vajcia
40g cukru
100ml oleja
• 1 polievková lyžica vody z
pomarančového kvetu alebo
ochuteného alkoholu
Smotanu na šľahanie spolu s práškovým cukrom vložte do misky z nehrdzavejúcej ocele
vybavenej viacramennou metličkou na šľahanie a vekom. Zariadenie zapnite na rýchlosť 4a
nechajte zapnuté dve minúty, potom prepnite na maximálnu rýchlosť a mixujte ešte tri a pol
minúty.
x 6/8
x 6/8
Misa
Misa
Metlička na šľahanie
Mixovacia nádoba
k na hnetenie
Mixovacia nádoba
Vajcia, olej, cukor, mlieko a príchuť vložte do nádoby mixéra. Nastavte rýchlosť 2a zariadenie
nechajte zapnuté niekoľko sekúnd. Potom cez otvor vo veku s odmerkou pridajte múku a
mixujte ešte jeden a pol minúty. Pred pečením palaciniek cesto nechajte odležať pri izbovej
teplote minimálne jednu hodinu.
Palacinkové cesto
Linecké cesto
Cesto na gofry
Šľahačka
Rada: Gofry podávajte so
šľahačkou, čokoládovou polevou
a pod.
Na jeden bochník s
hmotnosťou približne 800g
500g miešanej cereálnej
múky
285ml vlnej vody
10g sušeného droždia
10g soli
• Ovsené vločky na
posypanie
250g bielej chlebovej
múky
• 5g soli
25g cukru
100g masla
• 2celé vajcia a 1vaječný
žĺtok
• 3polievkové lyžice
vlažného mlieka
• 2polievkové lyžice vody
• 5g sušeného droždia
Múku, soľ a droždie dajte do misky z nehrdzavejúcej ocele. Založte hák na hnetenie
a veko. Zariadenie nastavte na rýchlosť 1a zmes miešajte niekoľko sekúnd. Potom
cez otvor vo veku pridajte vodu. Hneťte osem minút. Cesto prikryte kuchynským
uterákom a nechajte odpočívať 15minút na teplom mieste. Potom položte cesto na
múkou posypanú pracovnú dosku. Cesto rukou vyrovnajte do štvorca. Rohy zložte do
stredu a cesto znova vyrovnajte päou. Tento postup znova zopakujte. Vytvarujte
oválny bochník. Bochník položte do 25cm formy. Mierne navlhčite povrch bochníka
a posypte ho ovsenými vločkami. Cesto prikryte vlhkým kuchynským uterákom a
nechajte kysnúť 60minút na teplom mieste. Potom po dĺžke bochníka urobte 1cm
hlboký zárez. Bochník vložte do rúry predhriatej na 240°C, do ktorej ste vložili ma
nádobu plnú vody, aby sa kôrka pekne upiekla dozlata. Pečte približne 30minút.
Bochník vyberte z formy a nechajte vychladnúť na drôtenom podnose.
Múku nasypte do misky z nehrdzavejúcej ocele a urobte v nej dve jamky: do jednej
dajte soľ a do druhej dajte droždie, cukor, vlažné mlieko a vodu. Soľ a droždie sa
nesmú pridávať spolu, pretože droždie reaguje negatívne pri kontakte so soľou.
Pridajte vajcia a vlte hák na hnetenie a veko. Nastavte rýchlosť 1a hnte
15sekúnd, potom prepnite na rýchlosť 2a hnte 2minúty 45sekúnd. Zariadenie
nechajte zapnuté a pridajte maslo, ktoré nesmie byť veľmi mäkké (pred použitím
ho nechajte odpívať pol hodinu pri izbovej teplote). Hneťte ďalších 5minút na
rýchlosti 2a potom 5minút na rýchlosti 3. Cesto prikryte a nechajte kysnúť dve
hodiny pri izbovej teplote, následne cesto ešte dôkladne ručne spracujte v miske.
Cesto prikryte a nechajte kysnúť ďalšie dve hodiny v chladničke; následne cesto
te dôkladne rne spracujte v miske. Potom cesto prikryte potravinárskou fóliou
a nechajte kysnúť cez noc v chladničke. Na druhý deň formu na koláč vymastite
maslom a vysypte múkou. Cesto vytvarujte do gule. Vlte ho do formy a nechajte
kysnúť na teplom mieste, kým cesto nevyplní formu (dve až tri hodiny). Formu vložte
do rúry vyhriatej na 180°C a pečte približne 25minút.
x 6
Misa
Misa
k na hnetenie
k na hnetenie
Cereálny chlieb
Koč
Rada: Urobte malé
rolky pre hostí. Posypte
ich makom alebo
sezamovými semienkami.
Rada: Pridajte
čokoládové hoblinky
alebo kandizova
ovocie.
NEVYHNUTNÉ DOBROTY
130 / 131
SK
Na jeden okrúhly bochník
s hmotnosťou približne
800g
500g bielej chlebovej
múky 300ml vlažnej vody
10g sušeného droždia
10g soli
Na 20veľkých alebo
40malých koláčikov
300ml vody
• Trochu soli
• Trochu cukru
120g masla
240g polohrubej múky
• 6vajec
Múku, soľ a sušené droždie vložte do misky z nehrdzavejúcej ocele. Založte hák na hnetenie
a veko a zmes miešajte niekoľko sekúnd na rýchlosti 1. Cez otvor vo veku pridávajte vl
vodu. Hnte osem minút. Cesto nechajte odpočívať pri izbovej teplote približne pol hodiny.
Potom z cesta ručne vytvarujte guľu. Cesto položte na vymastený a múkou vysypaný plech.
Nechajte kysnúť druhýkrát pri izbovej teplote približne hodinu. Rúru predhrejte na 240°C. Na
vrchu bochníka urobte zárezy ostrým nožom a vrch potrite vodou. Do rúry vložte malú nádobu
s vodou: týmto spôsobom sa chlebová kôrka upečie dozlata. Pečte 40minút na 240°C.
V hrnci zohrejte vodu s maslom, soľou a cukrom. Priveďte do varu a naraz pridajte múku.
Miešajte drevenou vareškou, kým cesto neabsorbuje všetku tekutinu. Nechajte vychladnúť.
Po vychladnutí vlte cesto do misky z nehrdzavejúcej ocele a zalte metličku na mixovanie
a veko. Nastavte rýchlosť 1a postupne cez otvor vo veku primiešajte všetky vajcia. Po úplnom
zamiešaní vajec cesto ešte spracujte ďalšie dve až tri minúty, aby bolo hladké. Malou ličkou
alebo cukrárskym vreckom vytvarujte na maslom vymastený a múkou posypaný papier na
pečenie malé kopčeky cesta. Pte 40minút v rúre vyhriatej na 180°C. Nechajte vychladnúť v
rúre s otvorenými dvierkami. Nevyberajte ich z rúry okamžite, pretože by cesto mohlo spľasnúť.
Keď sú úplne vychladnuté, naplňte ich pevnou šľahačkou, zmrzlinou alebo cukrárskym krémom.
k na hnetenie
Mixér
Misa
Misa
Biely chlieb
Odpaľované cesto
Rada: Droždie sa
nikdy nesmie dostať do
priameho kontaktu ani
so soľou ani s cukrom,
pretože sa negatívne
ovplyvní činnosť droždia.
Rada: Ak chcete
upiecť syrové koláčiky,
cukor zameňte za
štipku soli a koláčiky
pred pečením posypte
postrúhaným syrom.
Na 20veľkých sušienok:
250g neslaného
zmäknutého masla
125g krupicového cukru
125g hnedého cukru
• 1ČL vanilkového extraktu
• 2vajcia
400g múky
• 1ČL prášku do pečiva
200g kúskov čokolády
• 3veľké vajcia
200g horkej čokolády
200g masla
15g masla na vymastenie
plechu
180g cukru
• 2balenia vanilkového
cukru
80g preosiatej múky
50g pekanových orieškov
Maslo a oba druhy cukru vložte do misky z nehrdzavejúcej ocele. Vložte misku do
prístroja a mixujte 20sekúnd pri rýchlosti 3. Vypnite prístroj a pomocou lopatky
vkriabte misku z nehrdzavejúcej ocele z vnútorných bokov, potom mixujte znova
20sekúnd pri rýchlosti 5. Pridajte zvyšok prísad, zakryte misku viečkom a mixujte pri
rýchlosti 2, kým sa vám nevymiesi jemné cesto. Cesto vypracujte do guličky, zabte
do potravinovej fólie a vlte do chladničky aspoň na 1hodinu. Predhrejte rúru na
180°C, vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na malé guličky. Vlte ich na plech
vystlaný papierom na pečenie a pečte ich v rúre približne 10minút.
Prehrejte rúru na 200°C a maslom vymastite 20cm štvorcový plech. Roztopte
čokoládu a 200g masla v mikrovlnke a dobre vymixujte. Vajcia a oba druhy cukru
dajte do misky z nehrdzavejúcej ocele. Pripojte metličku a zakryte viečkom, potom
mixujte 1minútu pri rýchlosti 6. Pridajte roztopenú čokoládu a mixujte 20sekúnd
pri rýchlosti 6. Pridajte preosiatu múku a mixujte 15sekúnd pri rýchlosti 6. Nakoniec
do zmesi pridajte pekanové oriešky a vymiešajte ich do cesta lopatkou. Vylejte zmes
na vymastený plech a pte 25minút pri teplote 200°C. Pred podávaním nechajte
vychladnúť.
Metlička na šľahanie
Mixér
Misa
Misa
x 6/8
Sušienky cookies s kúskami čokolády
Čokoládovo-pekanové brownies
OBČERSTVENIE PRE GURMÁNOV
Tip: kúsky čokolády
môžete nahradiť
orieškami alebo sušeným
ovocím.
Tip: nahrte
pekanové oriešky
vlašskými a podávajte s
kopčekom zmrzliny alebo
so šľahačkou.
132 / 133
SK
150g veľmi kvalitnej
čokolády na varenie
150g jemného cukru
6vajec
Na cesto:
130g hnedého cukru
120ml slnečnicového oleja
• 4vajcia
• Kôra a šťava z
1pomaranča
240g múky
10g prášku do pečiva
• 2ČL mletej škorice
250g strúhanej mrkvy
50g rozdrvených vlašských
orechov
50g hrozienok
Na polevu:
100g rozpusteného masla
150g mäkkého syra s
25% tuku
100g práškového cukru
Čokoládu polámte na kúsky. Kúsky vložte do malého hrnca s dvomi polievkovými lyžicami
vody. Nechajte rozpustiť na slabom ohni a miešajte drevenou vareškou. Keď vznikne hladká
čokoládová hmota, hrniec zložte zo sporáka. Za stáleho miešania pridajte šesť vaječných
žĺtkov. Bielka vyšľahajte s 25g cukru na tuhý sneh v miske z nehrdzavejúcej ocele vybavenej
viacramennou metličkou na šľahanie a vekom na rýchlosti 5jeden a trištvrte minúty. Pridajte
zvyšný cukor a šľahajte ďalších 30sekúnd na maximálnej rýchlosti. Lyžicu snehu z bielkov
pridajte do vaječno-čokoládovej hmoty a dôkladne zamiešajte, aby sa cesto uvoľnilo. Potom
do čokoládovej hmoty opatrne vmiešajte zvný sneh z bielkov. Zmes vložte do chladničky a
nechajte odležať niekoľko hodín.
Príprava cesta: Predhrejte rúru na 180°C. Pripravte si mixér a misku z nehrdzavejúcej ocele,
dajte do misky hnedý cukor, olej, vajcia, potom šťavu a kôru z pomaranča. Zakryte viečkom
a mixujte 1minútu pri rýchlosti 5. Pridajte múku, pšok do pečiva a škoricu, potom znovu
mixujte 1minútu pri rýchlosti 5. Nakoniec do zmesi pridajte mrkvu, oriešky a hrozienka a
mixujte 15sekúnd pri rýchlosti 2. Vymastite okrúhlu tortovú formu a posypte ju múkou, vylejte
do nej cesto a pečte 45minút pri teplote 180°C.
Príprava polevy: Kým sa koláč pie, pripravte si misku z nehrdzavejúcej ocele a mixér. Pridajte
roztopené maslo, mäkký syr a práškový cukor a mixujte pri rýchlosti 2, kým nedostanete jemnú
zmes. Odložte ju do chladničky. Keď je mrkvový koláč úplne vychladnutý, polevu rozotrite
pomocou lopatky po vrchu.
Metlička na šľahanie
Mixér
Misa
Misa
x 6/8
x 8/10
Čokoládová pena
Mrkvový koláč s polevou
Rada: Do snehu z
bielkov pridajte jemne
nastrúhanú kôru z
pomaranča.
Tip: koláč môžete
ozdobiť hoblinkami
strúhaného kokosu.
• 4jablká nakrájané na
kocky
250g krupicového cukru
• 2vajcia
150ml mlieka
125g rozpusteného masla
250g múky
• 1balenie prášku do piva
• 2ČL práškovej vanilky
• 2ČL mletej škorice
• 2štipky soli
Na cesto:
75g rozpusteného masla
• 2vajcia
100g cukru
60g mletých lieskových
orechov
65g múky
• ½vrecúška práška do
pečiva
150g smotanovej syrovej
nátierky
Na polevu:
200g horkej čokolády
• 2PL sezamového oleja
• Balíček lízatkových paličiek
alebo drevených špajd
• Perly z cukru alebo
čokoládové hoblinky na
ozdobu
Predhrejte rúru na 180°C. Pripravte si misku z nehrdzavejúcej ocele a mixér a do
misky dajte vajcia, mlieko a maslo, potom pridajte práškové prísady (cukor, múku,
prášok do pečiva, práškovú vanilku, mletú škoricu a s). Zakryte viečkom a mixujte
2minúty pri rýchlosti 6. Vypnite prístroj, zodvihnite viečko prístroja a vnútorné boky
misky vkriabte pomocou lopatky. Vraťte vrch prístroja a znovu mixujte 1minútu
pri rýchlosti 6. Keď je cesto hotové, pridajte jablko nakrájané na kocky a pomocou
lopatky dobre vymiešajte. Vymastite a posypte múkou tortovú formu, vylejte na ňu
cesto a pečte 50minút pri teplote 180°C.
Predhrejte rúru na 175°C. Pripravte si misku z nehrdzavejúcej ocele a metličku.
Vlte do nej vajcia, cukor, roztopené maslo, mleté lieskové orechy, múku a prášok
do pečiva. Mixujte 15sekúnd pri rýchlosti 3, potom prepnite na maximálnu rýchlo
a mixujte 4minúty. Nalejte zmes na vymastený a múkou posypaný plech a pečte
40minút pri teplote 175°C. Keď koláč úplne vychladne, rozdrobte ho do veľkej misy,
pridajte smotanový syr a rukami zo zmesi vymieste cesto. Zo zmesi vytvarujte guličky
o veľkosti malých pingpongových loptičiek, potom ich položte na plech vystlaný
papierom na pečenie. Do každej koláčikovej guličky zasuňte lízatkovú paličku a dajte
ich na 30minút do chladničky.
Na prípravu polevy pre cake pops dajte čokoládu a olej do misky a nechajte zmes
roztopiť v mikrovlnke (na nízkom stupni). Po roztopení do nej namáčajte cake pops,
nechajte trochu čokolády odkvapnúť späť do misky a poukladajte cake pops na
plech vystlaný papierom na pečenie. Ozdobte cake pops perličkami z cukru alebo
čokoládovými hoblinkami ešte skôr, ako čokoláda stuhne, potom ich znovu vložte
do chladničky.
MixérMisa
Metlička na šľahanie
x 8
Misa
Neodolateľný jablkový koláč
Čokoládové cake pops
OBČERSTVENIE PRE GURMÁNOV
Tip: ak chcete chuť
koláča ešte zvýrazniť,
môžete pridať aj
polievkovú lyžicu rumu.
Tip: pre rozmanité
farby a dekorácie vašich
cake pops ich môžete
posypať mliečnou alebo
bielou čokoládou. Do
bielej čokolády môžete
pridať aj potravinárske
farbivo.
134 / 135
SK
Na piškótový koláč:
• 4vajcia
125g krupicového cukru
125g múky
Na našľahaný krém:
• ½litra mlieka
250g cukru
• 4vajcia
70g múky
250g zmäknutého masla
nakrájaného na kocky
• 1vanilkový struk
500g jahôd
• 1okrúhla tortová forma
Na cesto
250g polohrubej múky
125g masla
30g mletých mandlí
80g práškového cukru
1vajce
• 1štipka soli
Na plnku: 6vajec
300g cukru
• 3citróny (kôru treba
zbaviť hornej voskovej
vrstvy)
100g roztopeného
masla
Na sneh
• 3vaječné bielky
60g práškového cukru
• 1štipka soli
Pripravte cesto: Múku, studené maslo pokrájané na malé kocky,
pomleté mandle, cukor a soľ vlte do misky z nehrdzavejúcej ocele
vybavenej hákom na hnetenie a vekom. Zariadenie zapnite na rýchlo
1a mixujte desať sekúnd a potom prepnite na rýchlosť 3. Keď cesto
vyzerá ako strúhanka, cez otvor vo veku pridajte vajcia a mixujte
ďalších päť minút. Zariadenie vypnite hneď ako sa z cesta vytvorí
guľa. Cesto nechajte odpočívať minimálne jednu hodinu v chladničke
prikryté potravinárskou fóliou.
Pripravte plnku: Citróny umyte a osušte. Kôru postrúhajte a šťavu
vytlačte. Vajcia, cukor, citrónovú šťavu a kôru a roztopené maslo vložte
do misky z nehrdzavejúcej ocele vybavenej metličkou na mixovanie a
vekom. Zariadenie prepnite z rýchlosti 1až na rýchlosť 4, kým zmes nie
je homogénna. Rúru predhrejte na 210°C. Maslom vymastite formu
s priemerom 28cm. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 4mm a popichajte
vidličkou. Prikryte papierom na pečenie a sušenou fazuľou. Samotné
cesto pečte 15minút. Odstráňte papier na pečenie a sušenú fazuľu. Na
cesto vylejte plnku a pečte 25minút na 180°C.
Pripravte sneh: Bielka šľahajte s 20g práškového cukru v miske z
nehrdzavejúcej ocele vybavenej viacramennou metličkou na šľahanie
a vekom na rýchlosti 5jeden a pol minúty a potom na maximálnej
rýchlosti, kým nevznikne tuhý sneh. Na koniec pridajte zvyšných 40g
práškového cukru a pokračujte v šľahaní. Keď je koláč upečený, lyžicou
na vrch naneste sneh. Koláč ešte vložte na niekoľko minút do rúry, kým
sneh mierne zhnedne.
k na hnetenie
Misax 6/8
Metlička na šľahanie
Mixér
Citrónový koláč
Rada: Vrch koláča
ozdobte plátkami citróna.
Na piškótový koláč:
• 4vajcia
125g krupicového cukru
125g múky
Na našľahaný krém:
• ½litra mlieka
250g cukru
• 4vajcia
70g múky
250g zmäknutého masla
nakrájaného na kocky
• 1vanilkový struk
500g jahôd
• 1okrúhla tortová forma
Pripravte si pkótový koláč: predhrejte rúru na stupni
7(210°C). Pripravte si misku z nehrdzavejúcej ocele a metličku,
potom miešajte vajcia s cukrom 5minút pri rýchlosti 6, kým
nedostanete veľmi svetlú zmes. Vypnite mixér, potom lopatkou
ručne vmiešajte preosiatu múku, premiešaním misky zhora
smerom nadol. Hlboký plech na penie 40x 30cm vysteľte
papierom na pečenie. Vylejte cesto na vystlaný plech a uhlte
ho pomocou lopatky, potom pečte 7minút. Nechajte vychladnúť
a z piškótového cesta pomocou okrúhlej formy vykrojte 2rovnako
veľké kruhy.
Pripravte si našľahaný krém: prekrojte vanilkový struk na
polovicu a vyškriabte z neho vanilkové semienka. Nalejte mlieko
do hrnca, pridajte 125g cukru a vanilkové semienka. Uveďte
do varu. Medzitým dajte do misky z nehrdzavejúcej ocele 125g
cukru a vajcia. Pripojte metličku, potom mixujte 2minúty pri
rýchlosti 6. Pridajte múku a znova mixujte 30sekúnd pri rýchlosti
6. Do vajíčkovej zmesi vlte štvrť litra vriaceho mlieka a mixujte
30sekúnd pri rýchlosti 3. Nalejte túto zmes do hrnca so zvyškom
mlieka a varte na miernom ohni za neustáleho miešania, kým
zo zmesi nevznikne tuhý krém. Po zhustnutí krému ho nalejte do
misky, zakryte potravinovou fóliou a na 1hodinu odložte bokom,
m sa krém neschladí na izbovú teplotu. Umyte a vyste
misku z nehrdzavejúcej ocele. Pridajte krém, ktorý ste odložili
bokom, a pomocou metličky ho vymiešajte pri rýchlosti 6. Po
1minúte prístroj prepnite na rýchlosť 3a postupne zamiešajte
zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Pokračujte a miešajte
ďalších 30sekúnd, kým nedostanete hladkú zmes.
Dokončenie: Vysteľte kovovú okrúhlu formu na koláč papierom
na pečenie. Položte 1z 2tortových plátov na spodok kruhovej
formy a druhý plát odložte bokom. Položí sa navrch na jahodový
krém. Prekrojte jahody na polovicu a poukladajte ich po obvode
kruhu s narezanou stranou smerom von. Jednu tretinu krému
naložte do tortovej formy a dobre rozotrite. Pridajte nakrájané
jahody a potom na vrch pridajte tenkú vrstvu krému. Nakoniec
vložte druhý tortový plát na jahodový krém. Prikryte jahodový
krémový koláč potravinovou fóliou a vložte na 24hodín do
chladničky. Vytiahnite krémový koláč z chladničky 30minút pred
podávaním a dozdobte ho.
Ozdobenie jahodového krémového koláča: Posypte pracovnú
dosku práškom cukrom a rozviňte marcipán po pracovnej
doske. Z marcipánu vyrežte kruh rovnakej veľkosti, ako je kruh
koláča, a položte ho navrch jahodového krémového koláča.
Metlička na šľahanieMisa
Jahodový krémový koláč
Tip: dozdobte
jahodový krémový koláč
te pár kúskami jahôd.
VÝNIMOČNÉ MOMENTY
136 / 137
SK
Tip: vanilku nahraďte
jahodovým želé a
do makarónkového
cesta pridajte ružo
potravinárske farbivo.
Na makarónky:
200g práškového cukru
200g mletých mandlí
• 2x 80g vaječných bielok
200g krupicového cukru
75ml vody
• ½vanilkového struku
Na našľahaný krém:
500ml mlieka
• 6vaječných žĺtkov
125g cukru
100g masla
nakrájaného na kocky
20g múky
30g kukuričného škrobu
• ½vanilkového struku
Pripravte si makarónky: zmiešajte 200g práškového cukru a 200g
mletých mandlí v kuchynskom robotovi. Táto zmes mandľovej múky
a múčkového cukru sa nazýva „tant pour tant“. Preosejte túto zmes a
odložte bokom. V hrnci nechajte zovrieť vodu s krupicovým cukrom bez
toho, aby ste zmes miešali. Teplomerom skontrolujte, že teplota sirupu
neprekračuje 115°C. Pripravte si misku z nehrdzavejúcej ocele a metličku.
V miske vyšľahajte 80g bielkov pri rýchlosti 3, kým nevyšľaháte sneh.
Zvýšte rýchlo, keď teplota sirupu dosiahne 105°C. Sirup stiahnite z
plameňa, keď dosiahne teplotu 115°C a pomaly ho nalejte do zmesi
vyšľahaných bielkov v miske z nehrdzavejúcej oceli. Pokračujte v šľaha
te 6minút, kým výsledná snehová zmes trochu nevychladne. Pridajte
zvyšok nevľahaných bielkov (80g) k zmesi „tant pour tant“, ktorú ste
odložili bokom a mixujte dohladka. Prekrojte vanilkový struk napoly, z
jednej polovice vyškriabte vanilkové semienka a pridajte ich do zmesi.
Zmiajte asi tretinu snehovej zmesi s mandľovou pastou pomocou
pružnej lopatky, aby sa trochu zmes trochu uvoľnila, a primiešajte
zvyšok snehu. Asi 1minútu dobre miešajte pomocou lopatky smerom
zvrchu nadol. Toto cesto naplňte do cukrárskeho vrecka s otvorom
8mm. Vysteľte plech papierom na pečenie. Pomocou cukrárskeho
vrecka našajte cesto do malých a jednotne vkých kruhov o veľkosti
lieskového orieška, rovnomerne rozložených na plechu. Potom plechom
niekoľkokrát buchnite o pracovnú dosku a nechajte postáť pri izbovej
teplote asi 30minút. Predhrejte rúru na 150°C. Pečte 14minút, potom
na navlhčenú pracovnú plochu položte papier na pečenie, aby sa dali
makarónky jednoducho vybrať.
Pripravte si vanilkový penový krém: na miernom ohni zohrejte mlieko,
pridajte vanilkové semienka z druhej polovice vanilkového struku. V
miske z nehrdzavejúcej ocele pomocou metličky vymiajte žĺtka s
cukrom 2minúty pri rýchlosti 6, potom pridajte múku a kukuričný škrob
a miešajte znova 1minútu pri rýchlosti 4. Nalejte horúce mlieko do
zmesi, vymiajte pomocou ručnej metličky a výsledné cesto nechajte
za nepretitého miešania zhustnúť na miernom plameni asi 3až
4minúty. Odstavte a vmiešajte nakrájané maslo. Nalejte krém do
vzduchotesnej nádoby a vložte do chladničky aspoň na 1,5hodiny.
Dokončenie: Naplňte vanilkový našľahaný krém do 8mm cukrárskeho
vrecka a naplňte polovicu makaróniek. Spojte prázdnu makarónku s
naplnenou a uložte ich do vzduchotesnej nádoby.
Metlička na šľahanieMisa
Vanilkové makarónky
Na 12koláčikov:
Na cesto:
170g múky
150g krupicového cukru
150g zmäknutého masla
• 3vajcia
• 1ČL prášku do pečiva
45g plnotučného mlieka
• 1ČL vanilkového extraktu
100g mrazených malín
Na polevu:
60g vaječných bielok
65g krupicového cukru
115g zmäknutého masla
100g bielej čokolády
• 2PL sezamového oleja
• Papierové košíčky
• Plech na muffiny alebo
cupcakes
Príprava cesta: Predhrejte rúru na 180°C. Pripravte si misku z nehrdzavejúcej ocele
a mixér, pridajte do misky múku, prášok na pečenie, cukor, vajcia, vanilku, maslo
a mlieko. Prikryte viečkom a mixujte 2minúty pri rýchlosti 6. Nakoniec do zmesi
pridajte kúsky malín a mixujte 15sekúnd pri rýchlosti 3. Do každého otvoru plechu
na muffiny vložte papierový košík a do 2/3ho naplňte cestom. Pte 15minút pri
teplote 180°C, potom nechajte vychladnúť.
Pripravte si polevu: roztopte bielu čokoládu so sezamovým olejom v mikrovlnke
na nízkom stupni. Bielka a cukor dajte do misky na vodný kúpeľ a miešajte, kým
zmes nezíska dvojitý, nadýchaný objem. Pripravte si misku z nehrdzavejúcej ocele a
metličku na šľahanie. Vložte zmes do misky a prikryte vikom, potom šľahajte pri
rýchlosti 5, kým sa nevytvorí sneh. Pridajte zmäknuté maslo a mixujte 30sekúnd
pri rýchlosti 6. Zdvihnite vrch prístroja, vyškriabte misku pomocou lopatky zvnútra
a pridajte roztopenú bielu čokoládu. Mixujte ešte raz 30sekúnd pri rýchlosti 6.
Naplňte polevu do cukrárskeho vrecúška so špičkou v tvare hviezdy a ozdobte celkom
vychladnuté koláčiky.
Mixér Metlička na šľahanieMisa
Malinové cupcakes s bielou čokoládou
VÝNIMOČNÉ MOMENTY
• 3šálky silnej kávy
• 3vajcia
• 1balenie dlhých piškót
75g krupicového cukru
250g mascarpone
• Trochu horkého kakaového
prášku
Vaječné žĺtka oddeľte od bielkov. V miske z nehrdzavejúcej ocele miešajte žĺtka s
cukrom 2minúty pomocou metličky pri rýchlosti 6, kým nevznikne svetlá zmes.
Pridajte mascarpone a znovu miešajte 2minúty pri rýchlosti 6. Vlte krém do
misky na šľahanie a odložte bokom. Umyte a vysušte misku z nehrdzavejúcej ocele a
metličku. Prelejte bielka do misky z nehrdzavejúcej ocele a pripojte metličku. Miešajte
bielka asi 30sekúnd pri rýchlosti 5, kým sa nevytvorí sneh, potom pridajte 1čajovú
lyžičku cukru a znovu miajte asi 1minútu 30sekúnd pri rýchlosti 6. Pomocou
lopatky jemne vmiešajte vyšľahaný sneh do mascarpone krému.
Dokončenie: namočte niekoľko dlhých piškót do kávy, potom ich poukladajte na dno
sklenenej nádoby ako prvú vrstvu. Na to natrite vrstvu krému, potom ďalšiu vrstvu
namočených dlhých piškót. Vrstvy opakujte, kým nie je pohár plný, pričom poslednou
vrstvou je krém. Poprášte kakaovým práškom a vložte poháre do chladničky asp
na 12hodín.
Metlička na šľahanieMisax 6/8
Tiramisový pohár
Tip: rozmaznávajte sa
a ozdobte vaše koláčiky
aj perličkami z cukru
alebo čokoládovými
hoblinkami
Tip: nahraďte kávu
ovocnou šťavou a
pridajte čerstvé ovocie a
dostanete ľahký dezert.
138 / 139
SK
Na 8pohárov
• 4paradajky
• 2červené papriky
14veľkých bazalkových
listov 4polievkové lyžice
olivového oleja
• 2polievkové lyžice
paradajkového octu
200ml dobre vychladenej
plnotučnej smotany na
šľahanie
• Soľ a čierne korenie
Na sušienky:
45g mletých mandlí
10g strúhaného kokosu
20g mletých lieskových
orechov
50g práškového cukru
20g múky
80g bielok (3malé
vajíčka)
50g cukru
Na chrumkavé pralinky:
240g pralinkovej
čokolády
140g francúzskych
chrumkavých palaciniek
(crêpes dentelles)
200g šálky čokoládovej
polevy
• Tortový kruh s
priemerom 26cm
Na čokoládovú penu:
90g mlieka
• 3plátky želatíny
90g horkej čokolády
50g mliečnej čokolády
250g šľahačky s 30%
tukom
Pripravte si sušienky: V miske zmixujte práškový cukor, múku, mleté
mandle, mleté lieskové oriky a kokos. Prelejte bielka do misky z
nehrdzavejúcej ocele a pripojte metličku. Miajte pri maximálnej
rýchlosti, kým z bielok nevyšľaháte tuhý sneh. Postupne pridávajte
cukor a vypracujte veľmi pevnú snehovú zmes. Pridajte suchú zmes
a pomocou lopatky jemne premiešajte. Naplňte túto zmes do
cukrárskeho vrecka. Položte plát hrubý asi 1cm s priemerom 25cm
na plech vystlaný papierom na pečenie a posypte práškovým cukrom.
Pečte asi 15minút pri 170°C.
Pripravte si chrumkavé pralinky: roztopte čokoládu s lyžičkou
sezamového oleja v mikrovlnke. Rozdrvte chrumkavé palacinky a
zmiešajte ich s roztopenou čokoládou. Natrite 5mm vrstvu zmesi medzi
2hárky papiera na pečenie a vložte do chladničky. Keď je sušienka
vychladená, pripravte čokoládovú penu: roztopte horkú čokoládu a
mliečnu čokoládu v mikrovlnke. V malom hrnci nechajte zovrieť mlieko
a pridajte vopred namočenú želatínu (namočte ju do studenej vody
na asi 10minút, potom ju vyžmýkajte, aby zmäkla). Nalejte horúce
mlieko do roztopenej čokolády a dobre premiešajte ručnou metličkou
a dohladka vymiešajte. Nechajte vychladnúť. Uistite sa, že je miska
z nerezovej ocele veľmi studená, potom do nej prilejte tekutý krém.
Pripojte metličku a viko, potom mixujte 2minúty pri rýchlosti 4,
potom 4minúty pri rýchlosti 6. Do čokolády pridajte šľahku a jemne
premiešajte zmes, aby ste získali čokoládovú penu.
Dokončenie: zosúlaďte kruhovú formu s papierom na pečenie,
aby sa dala kruhová forma ľahko vybrať. Dajte sušienkový plát na
spodok kruhovej formy. Z chrumkavej pralinkovej zmesi vyrežte plát
s rovnakým priemerom, ako je sušienkový plát, a polte ho naň.
Vložte kruhovú formu okolo sušienkového plátu a dokončite natretím
čokoládovej peny. Uistite sa, že je pena natretá dohladka a vložte
tortu do mrazničky na aspoň 12hodín. Pred podávaním polte tortu
na podnos a vyberte kruhovú formu. Zohrejte čokoládovú polevu
v mikrovlnke a koláč ňou polejte. Po 5minútach preneste koláč na
podnos a pred podávaním ho nechajte 2hodiny rozmraziť.
Metlička na šľahanieMisax 8
Kráľovská čokoláda
CHUTNÉ CHVÍLE
200g polohrubej múky
• 4vajcia
11g prášku do pečiva
100ml mlieka
50ml olivového oleja
12paradajok sušených
na slnku
200g syru feta
15vykôstkovaných
zelených olív
• Štipku kari korenia
(voliteľné)
• Soľ a čierne korenie
Na 8pohárov
• 4paradajky
• 2červené papriky
14veľkých bazalkových
listov 4polievkové lyžice
olivového oleja
• 2polievkové lyžice
paradajkového octu
200ml dobre vychladenej
plnotučnej smotany na
šľahanie
• Soľ a čierne korenie
Na jednu pizzu:
150g chlebovej múky
90ml vlažnej vody
• 2polievkové lyžice
olivového oleja 3g
sušeného droždia
• Soľ
Rúru predhrejte na 180°C. Formu na bochník vymastite maslom a vysypte múkou.
V miske z nehrdzavejúcej ocele vybavenej metličkou na mixovanie a vekom zmixujte
spolu múku, vajcia a prášok do pečiva. Začnite na rýchlosti 1a postupne zvýšte na
rýchlosť 3. Pridajte olivový olej a mlieko a mixujte ďalšiu minútu a pol. Rýchlosť znížte
na 1a pridajte sušené paradajky(pokrájané na kúsky), kocky syra feta, zelené olivy
(pokrájané na kúsky) a kari korenie. Ochuťte. Zmes vylejte do formy a pečte v rúre
30až 40minút, v závislosti od rúry. Nožom kontrolujte, či je bochník upený.
Paradajky, červené papriky a šesť veľkých bazalkových listov porežte na kúsky.
Vlte ich do oťavovača. Pridajte ocot a tri polievkové lyžice olivového oleja
a do podávača nalejte 150ml vody, aby sa vypláchol košík odšťavovača a
získal zvyšnú šťavu. Paradajkový džús pomiajte a podľa potreby pridajte
soľ a čierne korenie. Do misky vlejte smotanu na šľahanie, polievkovú lyžicu
olivového oleja a zvnú časť nasekaných bazalkových listov. Ochuťte. Zalte
viacramennú metličku na šľahanie a veko. Zmes šľahajte desať minút, kým sa
nevytvorí tuhá pena. Zmes odlte na 30minút do chladničky. Paradajkový
ús nalejte do vkých alebo malých pohárov. A pred podávaním ozdobte
jednou polievkovou lyžicou bazalkovej šľahačky.
Múku a soľ vložte do misky z nehrdzavejúcej ocele vybavenej hákom na hnetenie.
Zalte veko. Zariadenie zapnite na niekoľko sekúnd na rýchlosť 2, pridajte droždie
a zšte rýchlosť na 4. Pridajte vlažnú vodu, olivový olej a miešajte, kým sa z cesta
nevytvorí hladká guľa. Cesto nechajte kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Vyvaľkajte ho a použite podľa receptu.
Mixér
Metlička na šľahanie
Misa
Misa
k na hnetenie
x 6
Odšťavňovač
Misa
Lahodný bochník
Paradajkový džús s bazalkovou šľahačkou
Cesto na pizzu
Rada: Syr feta
zameňte za mozzarelu
a pridajte niekoľko
posekaných lístkov
bazalky.
Rada: Bazalku
nahraďte pažítkou.
140 / 141
SK
• 1kg cukín
• 3vajcia
250g smotany na
šľahanie
100g syru gruyère (tvr
syr ementálskeho typu)
• Soľ, čierne korenie,
muškátový oriešok
500g nemastného
hovädzieho mäsa
1zarovnanú polievkovú
lyžicu polohrubej múky
• 1stredne veľká jarná
cibuľka
• 1strúčik cesnaku
• 3vetvičky petržlenu
• Soľ a čierne korenie
Rúru predhrejte na 220°C. Cukiny narežte pomocou rezača zeleniny vybaveného kotúčom A
na rýchlosti 3. Desať minút ich opečte na panvici. Odlte nabok. Syr nastrúhajte na rýchlosti
2pomocou rezača zeleniny vybaveného kotúčom D. Odlože bokom. Smotanu na šľahanie
a vajcia vyšľahajte v miske z nehrdzavejúcej ocele vybavenej viacramennou metličkou
na šľahanie a vekom. Pridajte soľ, čierne korenie a muškátový oriok. Nastavte rýchlosť
2a zariadenie nechajte zapnuté 30sekúnd. Polovicu cukín vložte do maslom vymastenej
teplovzdornej nádoby a posypte polovicou syru. Zakryte druhou polovicou cukín a vrch
posypte zvyšným syrom. Cukiny zalejte zmesou vajec, smotany, soli, čierneho korenia a
muškátového orieška. Pečte približne 25až 30minút pri 220°C. Podávajte horúce.
Rúru predhrejte na 200°C. Mäso pomeľte na rýchlosti 4pomocou mlynčeka s mriežkou s
malými otvormi. Pomleté mäso a všetky ostatné ingrediencie vložte do misky z nehrdzavejúcej
ocele. Založte metličku na mixovanie a veko a zariadenie nechajte zapnuté jednu minútu na
rýchlosti 1. Dlaňami vytvarujte malé guľôčky vo veľkosti vlašského orecha. Mäsové guľky
položte na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečte v rúre 25minút. V polovici pečenia
sové gky otte.
Misa
Misa
Mlynček na zeleninu
Mlynček na mäso
x 6
x 4
Metlička na šľahanie
Mixér
Zapekaná cukina
Mäsové guľky
Rada: Pridaním
malého množstva mäty
dodáte tomuto jedlu
sviežosť.
Rada: Hovädzie mäso
zameňte za jahňacie a
petržlen za koriander.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188

Tefal QB504G38 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka