Na piškótový koláč:
• 4vajcia
• 125g krupicového cukru
• 125g múky
Na našľahaný krém:
• ½litra mlieka
• 250g cukru
• 4vajcia
• 70g múky
• 250g zmäknutého masla
nakrájaného na kocky
• 1vanilkový struk
• 500g jahôd
• 1okrúhla tortová forma
Pripravte si piškótový koláč: predhrejte rúru na stupni
7(210°C). Pripravte si misku z nehrdzavejúcej ocele a metličku,
potom miešajte vajcia s cukrom 5minút pri rýchlosti 6, kým
nedostanete veľmi svetlú zmes. Vypnite mixér, potom lopatkou
ručne vmiešajte preosiatu múku, premiešaním misky zhora
smerom nadol. Hlboký plech na pečenie 40x 30cm vysteľte
papierom na pečenie. Vylejte cesto na vystlaný plech a uhlaďte
ho pomocou lopatky, potom pečte 7minút. Nechajte vychladnúť
a z piškótového cesta pomocou okrúhlej formy vykrojte 2rovnako
veľké kruhy.
Pripravte si našľahaný krém: prekrojte vanilkový struk na
polovicu a vyškriabte z neho vanilkové semienka. Nalejte mlieko
do hrnca, pridajte 125g cukru a vanilkové semienka. Uveďte
do varu. Medzitým dajte do misky z nehrdzavejúcej ocele 125g
cukru a vajcia. Pripojte metličku, potom mixujte 2minúty pri
rýchlosti 6. Pridajte múku a znova mixujte 30sekúnd pri rýchlosti
6. Do vajíčkovej zmesi vložte štvrť litra vriaceho mlieka a mixujte
30sekúnd pri rýchlosti 3. Nalejte túto zmes do hrnca so zvyškom
mlieka a varte na miernom ohni za neustáleho miešania, kým
zo zmesi nevznikne tuhý krém. Po zhustnutí krému ho nalejte do
misky, zakryte potravinovou fóliou a na 1hodinu odložte bokom,
kým sa krém neschladí na izbovú teplotu. Umyte a vysušte
misku z nehrdzavejúcej ocele. Pridajte krém, ktorý ste odložili
bokom, a pomocou metličky ho vymiešajte pri rýchlosti 6. Po
1minúte prístroj prepnite na rýchlosť 3a postupne zamiešajte
zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Pokračujte a miešajte
ďalších 30sekúnd, kým nedostanete hladkú zmes.
Dokončenie: Vysteľte kovovú okrúhlu formu na koláč papierom
na pečenie. Položte 1z 2tortových plátov na spodok kruhovej
formy a druhý plát odložte bokom. Položí sa navrch na jahodový
krém. Prekrojte jahody na polovicu a poukladajte ich po obvode
kruhu s narezanou stranou smerom von. Jednu tretinu krému
naložte do tortovej formy a dobre rozotrite. Pridajte nakrájané
jahody a potom na vrch pridajte tenkú vrstvu krému. Nakoniec
vložte druhý tortový plát na jahodový krém. Prikryte jahodový
krémový koláč potravinovou fóliou a vložte na 24hodín do
chladničky. Vytiahnite krémový koláč z chladničky 30minút pred
podávaním a dozdobte ho.
Ozdobenie jahodového krémového koláča: Posypte pracovnú
dosku práškovým cukrom a rozviňte marcipán po pracovnej
doske. Z marcipánu vyrežte kruh rovnakej veľkosti, ako je kruh
koláča, a položte ho navrch jahodového krémového koláča.
Metlička na šľahanieMisa
Jahodový krémový koláč
Tip: dozdobte
jahodový krémový koláč
ešte pár kúskami jahôd.
VÝNIMOČNÉ MOMENTY
136 / 137
SK