Ignis AKB 3010 IX Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
SK
Rýchly sprievodca používaním
ĎAKUJEME ZA KÚPU NÁŠHO VÝROBKU.
Prv než spotrebič začnete používať, pozorne si prečítajte
Bezpečnostné pokyny.
PRVÉ POUŽITIE SPOTREBIČA
ZOHREJTE RÚRU
Znovej rúry môžu vychádzať pachy, ktoré zostali od výroby. Je to
úplne normálne. Preto prv, než vnej začnete pripravovať jedlo,
odporúča sa zohriať ju naprázdno, aby sa prípadné pachy odstránili.
Odstráňte zrúry všetky ochranné kartóny apriesvitnú fóliu avyberte
zvnútra všetko príslušenstvo. Zohrievajte rúru na 250°C zhruba jednu
hodinu: Rúra musí byť pritom prázdna. Správne dodržujte pokyny na
nastavenie funkcie.
Upozornenie: Po prvom použití spotrebiča sa odporúča miestnosť vyvetrať.
OVLÁDACÍ PANEL
1 2 3
1. VOLIACI GOMBÍK
Na zapnutie rúry voľbou funkcie.
Rúru vypnete otočením gombíka do polohy
.
2. OVLÁDACÍ GOMBÍK TERMOSTATU
Otáčaním zvoľte požadovanú teplotu.
3. LED KONTROLKA TERMOSTATU/PREDOHREVU
Rozsvieti sa počas prebiehajúceho predohrevu.
Vypne sa po dosiahnutí požadovanej teploty.
Upozornenie: Všetky ovládače sú aktivované stlačením. Zatlačte na stred
ovládača, aby ste ho uvoľnili zjeho polohy.
PRÍSLUŠENSTVO
Množstvo príslušenstva sa môže meniť vzávislosti od zakúpeného
modelu. Ďalšie príslušenstvo, ktoré nie je priložené, sa dá kúpiť samostatne
vpopredajnom servise.
DRÔTENÝ ROŠT Používa sa na prípravu jedál alebo ako
držiak na hrnce, formy na koláče ainé nádoby vhodné
na pečenie vrúre.
ODKVAPKÁVACIA NÁDOBA* Používajte ako pekáč na
pečenie mäsa, rýb, zeleniny, focaccie apod. alebo
umiestnite pod rošt na zachytávanie štiav zpečenia.
PLECH NA PEČENIE* Používajte na pečenie všetkých
pekárenských a cukrárenských výrobkov, ale aj na
pečenie mäsa, rýb valobale apod.
Vložte rošt vodorovne posúvaním po vodiacich lištách tak, aby boli
zdvihnuté okraje obrátené nahor. Ostatné príslušenstvo, ako nádoba na
odkvapkávanie aplech na pečenie, sa vsúva vodorovne, rovnako ako rošt.
*K dispozícii len na niektorých modeloch.
FUNKCIE AKDODENNÉ POUŽÍVANIE
1. VYBERTE FUNKCIU
Ak chcete vybrať funkciu, otočte voliacim gombíkom na symbol
požadovanej funkcie.
V YP.
OSVETLENIE
Zapnutie vnútorného osvetlenia rúry.
STATICKÝ OHREV
Funkcia vhodná na pečenie všetkých druhov jedál na jednej
úrovni. Rúru predhrejte na želanú teplotu apotraviny vložte do rúry po
indikácii dosiahnutej nastavenej teploty. Pri pečení sa odporúča používať
druhú alebo tretiu úroveň vrúre. Táto funkcia je vhodná aj na prípravu
hotových mrazených jedál; postupujte podľa pokynov na obale jedla.
KONVEKČNÉ PEČENIE
Na pečenie koláčov svlhkou plnkou (slaných alebo sladkých) na
jednej úrovni. Táto funkcia je ideálna aj na pečenie na dvoch úrovniach.
Ak je to potrebné, odporúčame zmeniť polohu jedál, aby boli jedlá
uvarené rovnomernejšie.
GRILL (GRIL)
Na grilovanie rebierok, špízov, klobások, gratinovanie zeleniny
ana zapečenie chleba. Rúru predhrejte počas 3 – 5 min. Počas pečenia
musia zostať dvierka rúry zatvorené. Vprípade pečenia mäsa sa
odporúča naliať trochu vody do nádoby na odkvapkávanie vloženej
na prvú úroveň vrúre. Umožní to zníženie množstva dymov azabráni
vystrekovaniu tuku. Odporúčame otočiť potraviny počas prípravy.
TURBOGRILL
Na grilovanie veľkých kusov mäsa (rozbif, pečené mäsá). Počas
varenia musia ostať dvierka rúry zatvorené. Vprípade pečenia mäsa sa
odporúča naliať do nádoby na odkvapkávanie trochu vody avsunúť
ju na prvú úroveň vrúre. Zníži sa tým množstvo dymov atuk bude
vystrekovať menej. Počas grilovania mäso obracajte.
ROZMRAZOVANIE
Funkciu môžete používať na urýchlenie rozmrazenia potravín na
izbovú teplotu. Potraviny treba vložiť do rúry zabalené, predídete tak ich
vysušeniu.
2. AKTIVOVANIE FUNKCIE
Na spustenie vybranej funkcie otočte gombíkom termostatu anastavte
požadovanú teplotu. Ak chcete funkciu kedykoľvek prerušiť, vypnite
rúru, otočte voliacim gombíkom agombíkom termostatu na
a .
3. PREDHRIEVANIE
Po aktivovaní funkcie sa LED kontrolka termostatu rozsvieti, čím
signalizuje, že proces predhrievania sa začal. Na konci tohto procesu
sa LED kontrolka termostatu vypne, čo znamená, že rúra dosiahla
nastavenú teplotu. Vložte jedlo do rúry apokračujte vpečení.
Upozornenie: Ak vložíte jedlo do rúry pred skončením predhrievania, môže
to mať nepriaznivý účinok na konečný výsledok.
TABUĽKA PRÍPRAVY JEDÁL
RECEPT FUNKCIA PREDHRIATIE
ÚROVEŇ VRÚRE
(ZDOLA)
TEPL. (°C) ČAS (MIN.) PRÍSLUŠENSTVO APOZNÁMKY
Kysnuté koláče
Áno 2 160 – 180 35 – 55 Forma na tortu na rošte
Áno 1 – 3 150 – 170 30 – 90
Úroveň 3: forma na pečenie na rošte
(úrovne vymeňte vpolovici pečenia)
Úroveň 1: forma na tortu na rošte
Plnené koláče
(tvarohový koláč, štrúdľa, jablkový
koláč)
Áno 2 150 – 190 30 – 85
Nádoba na odkvapkávanie/plech na
pečenie zákuskov alebo forma na tortu na
rošte
Áno 1 – 3 150 – 190 35 -90
Úroveň 3: forma na pečenie na rošte
(úrovne vymeňte vpolovici pečenia)
Úroveň 1: forma na tortu na rošte
Sušienky/košíčky
Áno 3 170 – 180 15 – 40
Nádoba na odkvapkávanie/plech na
pečenie
Áno 1 – 3 150 – 175 20 – 45
Úroveň 3: rošt (úrovne vymeňte vpolovici
pečenia)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie/plech
na pečenie
Odpaľované cesto
Áno 3 180 30 – 40
Nádoba na odkvapkávanie/plech na
pečenie
Áno 1 – 3 170 – 190 35 – 45
Úroveň 3: pekáč na rošte (úrovne vymeňte
vpolovici pečenia)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie/plech
na pečenie
Snehové pusinky
Áno 3 90 120 – 130
Nádoba na odkvapkávanie/plech na
pečenie
Áno 1 – 3 90 130 – 150
Úroveň 3: pekáč na rošte (úrovne vymeňte
vpolovici pečenia)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie/plech
na pečenie
Chlieb/pizza/posúch
Áno 2 190 – 250 15 – 50
Nádoba na odkvapkávanie/plech na
pečenie
Áno 1 – 3 190 – 250 25 – 45
Úroveň 3: pekáč na rošte (úrovne vymeňte
vpolovici pečenia)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie/plech
na pečenie
Mrazená pizza
Áno 2 250 10 – 15
Úroveň 2: nádoba na odkvapkávanie/plech
na pečenie alebo rošt
Áno 1 – 3 250 10 – 20
Úroveň 3: pekáč na rošte (úrovne vymeňte
vpolovici pečenia)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie/plech
na pečenie
Slané plnené koláče
(zeleninové koláče, kiš)
Áno 2 175 – 200 40 – 50 Forma na tortu na rošte
Áno 1 – 3 180 – 190 40 – 55
Úroveň 3: forma na pečenie na rošte
(úrovne vymeňte vpolovici pečenia)
Úroveň 1: forma na tortu na rošte
Slané asladké odpaľované cestá
Áno 3 180 – 200 20 – 30
Nádoba na odkvapkávanie/plech na
pečenie
Áno 1 – 3 180 – 190 20 – 40
Úroveň 3: pekáč na rošte (úrovne vymeňte
vpolovici pečenia)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie/plech
na pečenie
Lasagne/zapečené cestoviny/
cannelloni/nákypy
Áno 2 190 – 200 40 – 65
Nádoba na odkvapkávanie alebo pekáč na
rošte
Jahňacie/Teľacie/Hovädzie/
Bravčové 1 kg
Áno 2 190 – 200 90 – 110
Nádoba na odkvapkávanie alebo pekáč na
rošte
Kurča/Králik/Kačica 1 kg
Áno 2 190 – 200 65 – 85
Nádoba na odkvapkávanie alebo pekáč na
rošte
Moriak/Hus 3 kg
Áno 1/2 190 – 200 140 – 180
Nádoba na odkvapkávanie alebo pekáč na
rošte
Pečené ryby/ ryby pečené
valobale (lé, vcelku)
Áno 2 180 – 200 40 – 60
Nádoba na odkvapkávanie alebo pekáč na
rošte
RECEPT FUNKCIA PREDHRIATIE
ÚROVEŇ VRÚRE
(ZDOLA)
TEPL. (°C) ČAS (MIN.) PRÍSLUŠENSTVO APOZNÁMKY
Plnená zelenina (paradajky, cukety,
baklažány)
Áno 2 175 – 200 50 – 60 Pekáč na rošte
Hrianka
Áno 4 200 2 – 5 Rošt
Rybie lé/steaky
Áno 4
200 30 – 40
Úroveň 4: rošt (vpolovici pečenia jedlo
obrátiť)
Stredná 20 – 30
Úroveň 3: nádoba na odkvapkávanie
svodou
Klobásy/kebab/rebierka/
hamburgery
Áno 4 200
30 – 50
Úroveň 4: rošt (vpolovici pečenia jedlo
obrátiť)
-
Úroveň 3: nádoba na odkvapkávanie
svodou
Pečené kurča 1 – 1,3kg
-
2
200
55 – 70
Úroveň 2: rošt (po uplynutí dvoch tretín
doby pečenia jedlo podľa potreby obrátiť)
3 55 – 65
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie
svodou
Pečené kurča 1 – 1,3kg
-
2
200
60 – 80 Úroveň 2: otočný ražeň (ak je kdispozícii)
3 55 – 65
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie
svodou
Krvavý roastbeef 1 kg
- 2 200 35 – 50
Pekáč na rošte (po uplynutí dvoch tretín
času pečenia jedlo podľa potreby obrátiť)
Jahňacie stehno/Kolená
- 2 200 60 – 90
Nádoba na odkvapkávanie alebo pekáč
na rošte (po uplynutí dvoch tretín doby
pečenia jedlo podľa potreby obrátiť)
Pečené zemiaky
- 2 200 45 – 55
Nádoba na odkvapkávanie/plech na
pečenie (po uplynutí dvoch tretín času
pečenia jedlo podľa potreby obrátiť)
Gratinovaná zelenina
- 2 200 20 – 30 Pekáč na rošte
Lasagne amäso
Áno 1 – 3 200 50 – 100*
Úroveň 3: pekáč na rošte (po uplynutí
dvoch tretín času pečenia jedlo podľa
potreby obrátiť)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie alebo
pekáč na rošte
Mäso azemiaky
Áno 1 – 3 200 45 – 100*
Úroveň 3: pekáč na rošte (po uplynutí
dvoch tretín času pečenia jedlo podľa
potreby obrátiť)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie alebo
pekáč na rošte
Ryby azelenina
Áno 1 – 3 180 30 – 50*
Úroveň 3: pekáč na rošte (úrovne vymeňte
vpolovici pečenia)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie alebo
pekáč na rošte
* Doba pečenia je približná. Jedlo môžete zrúry vybrať vrôznych časoch podľa vašej osobnej voľby.
ODPORÚČANIA ATIPY
AKO ČÍTAŤ TABUĽKU PRÍPRAVY JEDÁL
Vtabuľke sú uvedené najvhodnejšie funkcie pre dané jedlo na
prípravu na jednej alebo viacerých úrovniach súčasne. Čas pečenia sa
začína vložením jedla do rúry, nezahŕňa dobu predhrievania (keď sa
vyžaduje). Teploty ačas pečenia sú iba približné azávisia od množstva
jedla atypu použitého príslušenstva. Na začiatku použite najnižšie
odporúčané hodnoty, aak jedlo nie je hotové, potom hodnoty
zvýšte. Používajte dodané príslušenstvo auprednostňujte tmavé
kovové pekáče alebo plechy. Okrem toho môžete použiť nádoby
apríslušenstvo zvarného skla alebo kameniny, nezabudnite však, že
pečenie sa trochu predĺži. Na dosiahnutie najlepších výsledkov prísne
dodržiavajte odporúčania vtabuľke prípravy jedál avoľte dodané
príslušenstvo, ktoré sa má vložiť na rôzne úrovne.
Dezerty
Pri skúške, či je kysnutý koláč upečený, vpichnite do stredu koláča
drevené špáradlo. Ak bude špajľa po vybratí čistá, koláč je hotový.
Ak používate pekáče steónovým povrchom, okraje nevymastite
maslom, pretože koláč by sa okolo okrajov nemusel zdvihnúť
rovnomerne.
Ak koláč počas pečenia „klesne“, nabudúce nastavte nižšiu teplotu
alebo znížte množstvo tekutiny vzmesi amiešajte opatrnejšie.
Mäso
Používajte pekáč alebo nádobu zvarného skla vhodnej
veľkosti podľa kusu mäsa, ktoré sa má piecť. Pri pečení veľkých
kusov prilejte do pekáča trochu vývaru apočas pečenia mäso
podlievajte. Po upečení nechajte mäso odstáť vrúre počas ďalších
10 – 15 minút alebo ho zabaľte do alobalu.
Keď chcete grilovať mäso, zvoľte si kusy rovnakej hrúbky,
dosiahnete tak rovnomerné opečenie. Veľmi hrubé kusy si
vyžadujú dlhší čas prípravy. Aby sa predišlo spáleniu povrchu
mäsa, zvoľte nižšiu polohu vrúre, aby bolo mäso ďalej od grilu. Po
uplynutí dvoch tretín času pečenia mäso obráťte.
Na zachytávanie šťavy zmäsa sa odporúča vsunúť priamo pod rošt
spečeným mäsom nádobu, do ktorej ste vliali pol litra vody. Podľa
potreby doplňte.
Pizza
Plech zľahka vymažte, pizza tak bude mať chrumkavý spodok. Po
uplynutí dvoch tretín času pečenia poukladajte na pizzu plátky
mozzarelly.
400011484107
Zásady, štandardnú dokumentáciu aďalšie informácie ovýrobku nájdete:
Na našej webovej stránke docs . whirlpool . eu
Pomocou QR kódu
Prípadne sa obráťte na náš popredajný servis (Telefónne číslo nájdete vzáručnej knižke).
Pri kontaktovaní nášho popredajného servisu uveďte, prosím, kódy zvýrobného štítku vášho
spotrebiča.
Model: xxxXXXXxx
X
X
XX
X
X
XXX
X
X
XXX
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
ČISTENIE AÚDRŽBA
Pred údržbou alebo čistením sa presvedčte, či rúra vychladla. Nepoužívajte parné čistiace zariadenia. Nepoužívajte drôtenku, drsné
čistiace potreby alebo abrazívne/korozívne čistiace prostriedky, pretože by mohli poškodiť povrch spotrebiča. Používajte ochranné
rukavice. Pred vykonávaním údržby musíte rúru odpojiť od elektrickej siete.
VONKAJŠIE POVRCHY
Povrchy čistite vlhkou utierkou zmikrovlákna. Ak je povrch veľmi
špinavý, pridajte do vody niekoľko kvapiek pH neutrálneho čistiaceho
prípravku. Poutierajte suchou utierkou. Nepoužívajte korozívne ani
abrazívne čistiace prostriedky. Ak sa niektorý ztýchto produktov
dostane neúmyselne do kontaktu spovrchmi spotrebiča, okamžite ho
poutierajte vlhkou utierkou zmikrovlákna.
VNÚTORNÉ POVRCHY
Po každom použití nechajte rúru vychladnúť apotom ju očistite,
najlepšie, ak je ešte teplá, aby ste odstránili usadeniny alebo škvrny od
zvyškov jedla. Na vysušenie prípadnej kondenzácie, ktorá sa vytvorila
po príprave jedla svysokým obsahom vody, nechajte rúru úplne
vychladnúť apotom utrite handričkou alebo špongiou. Sklo dvierok
očistite vhodnými tekutými čistiacimi prostriedkami.
PRÍSLUŠENSTVO
Ihneď po použití príslušenstvo namočte do vody, do ktorej ste pridali
umývací prostriedok, aak je príslušenstvo horúce, pri manipulácii
používajte rukavice. Zvyšky jedál sa ľahko dajú odstrániť kefkou alebo
špongiou.
SPUSTITE VRCHNÉ OHRIEVACIE TELESO (iba vniektorých
modeloch)
Vrchné ohrievacie teleso grilu možno spustiť, aby sa dal vyčistiť aj
vrchný panel rúry. Vyberte bočné doplnkové police. Povytiahnite
ohrevný článok (1) aspusťte ho (2). Aby ste ohrievacie teleso
namontovali na miesto, nadvihnite ho miernym potiahnutím ksebe,
uistite sa, že sa opiera obočné podpery (3).
1 2 3
VYBRATIE ANASADENIE DVIEROK
Ak chcete dvierka vybrať, celkom ich otvorte azdvihnite úchytky
apotlačte ich dopredu, až sú vpolohe odomknutia (1). Zatvorte
dvierka, pokiaľ to ide. Pevne dvierka chyťte oboma rukami – nedržte
ich za rukoväť. Dvierka jednoducho vyberiete tak, že ich budete ďalej
zatvárať apritom ťahať nahor, až kým sa neuvoľnia zo sedla (2). Dvierka
odložte nabok na mäkký povrch.
1
b
a
2
a
b
~15°
Dvierka opäť nasadíte tak, že ich priložíte krúre, zarovnáte háčiky
pántov sdosadacími plochami aupevníte vrchnú časť na sedlo.
Dvierka spustite apotom celkom otvorte. Úchytky sklopte do pôvodnej
polohy (3): Dbajte, aby ste ich sklopili úplne.
Opatrne potlačte, aby ste skontrolovali, či sú úchytky vsprávnej
polohe.
3
b
a
Skúste dvierka zatvoriť askontrolujte, či sú zarovno sovládacím
panelom. Ak nie, zopakujte predchádzajúce kroky: Pri nesprávnom
fungovaní by sa dvierka mohli poškodiť.
VÝMENA ŽIAROVKY
Odpojte rúru od napájania, odskrutkujte kryt svetla, vymeňte žiarovku
anaskrutkujte kryt naspäť.
Rúru opäť zapojte doelektrickej siete.
Upozornenie: Používajte iba halogénové žiarovky 20 – 40 W/230 Vtypu
G9, T300°C. Žiarovka používaná vo vnútri spotrebiča je špeciálne určená
pre domáce spotrebiče anie je vhodná na bežné osvetľovanie miestností
vdomácnosti (Nariadenie ES 244/2009). Žiarovky dostanete vnašom
autorizovanom servise. Ak používate halogénové žiarovky, nechytajte
ich holými rukami, pretože odtlačky prstov by ich mohli poškodiť. Rúru
nepoužívajte, kým nenamontujete kryt žiarovky.
RIEŠENIE PROBLÉMOV
Čo robiť, ak... Možné príčiny Riešenia
Rúra nefunguje. Výpadok prúdu.
Odpojenie od elektrickej siete.
Skontrolujte, či je elektrická sieť pod napätím ači je rúra pripojená
kelektrickej sieti.
Rúru vypnite aznova zapnite askontrolujte, či sa problém odstránil.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Ignis AKB 3010 IX Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide