SK
7
Dezerty
• Jemné zákusky pečte sfunkciou tradičného pečenia
iba na jednej úrovni. Používajte tmavé kovové
pekáče avždy ich uložte na dodaný rošt. Pri pečení
na viacerých úrovniach zvoľte funkciu pečenia
svháňaným vzduchom apo čase vymeňte polohy
foriem na pečenie, aby sa zabezpečila optimálna
cirkulácia horúceho vzduchu.
• Pri skúške, či je kysnutý koláč upečený, vpichnite do
stredu koláča drevené špáradlo. Ak bude špajľa po
vybratí čistá, koláč je hotový.
• Ak používate pekáče steflónovým povrchom, okraje
nevymastite maslom, pretože koláč by sa okolo
okrajov nemusel dvihnúť rovnomerne.
• Ak koláč počas pečenia „klesne“, nabudúce nastavte
nižšiu teplotu alebo znížte množstvo tekutiny vzmesi
amiešajte opatrnejšie.
• Ukoláčov svlhkou plnkou (tvarohovou alebo
ovocnou) použite funkciu "KONVENČNÉ PEČENIE" (ak
je kdispozícii). Ak je základ koláča vlhký, pečte ho na
nižšej úrovni apred pridaním plnky posypte korpus
koláča strúhankou alebo pomletými sušienkami.
Mäso
• Používajte pekáč alebo nádobu zvarného skla
vhodnej veľkosti podľa kusu mäsa, ktoré sa má piecť.
Pri pečení veľkých kusov prilejte do pekáča trochu
vývaru apočas pečenia mäso polievajte, aby sa
zlepšila jeho chuť. Keď je mäso upečené, nechajte ho
ešte 10 až 15 minút odpočívať vrúre, alebo ho zabaľte
do alobalu.
• Keď chcete mäso grilovať, vyberte rovnomerne
hrubé kúsky, aby sa ugrilovali rovnomerne. Veľmi
hrubé kusy si vyžadujú dlhší čas prípravy. Aby sa
zabránilo spáleniu povrchu mäsa, zvoľte nižšiu polohu
vrúre, aby bolo mäso ďalej od grilu. Po uplynutí
dvoch tretín času pečenia mäso obráťte.
Na zachytávanie šťavy zmäsa sa odporúča vsunúť
priamo pod rošt spečeným mäsom nádobu, do ktorej
ste vliali pol litra vody. Podľa potreby doplňte.
Otočný ražeň (iba pri niektorých modeloch)
Túto časť príslušenstva používajte na rovnomerné
opečenie veľkých kusov mäsa ahydiny. Nasuňte
mäso na ražeň, vprípade kurčaťa mäso zviažte apred
vsunutím ražňa na miesto vstene rúry ajeho opretím
na držiak skontrolujte, či mäso nespadne. Aby ste
predišli zadymeniu ana zachytenie unikajúcej šťavy,
odporúča sa vložiť na prvú úroveň vrúre nádobu,
do ktorej ste vliali pol litra vody. Ražeň má plastovú
rukoväť, ktorú musíte pred pečením vybrať, apoužiť
ju na vybratie jedla zrúry po pečení, aby ste predišli
popáleninám.
Pizza
Plech zľahka vymastite, pizza tak bude mať
chrumkavý spodok. Po uplynutí dvoch tretín času
pečenia poukladajte na pizzu plátky mozzarelly.
Funkcia kysnutia (k dispozícii iba priurčitých
modeloch)
Pred vložením cesta do rúry sa odporúča prikryť ho
vlhkou utierkou. Vporovnaní skysnutím cesta pri
izbovej teplote (20 – 25°C) sa stouto funkciou čas
kysnutia cesta skracuje približne ojednu tretinu. Čas
na vykysnutie 1kg dávky cesta na pizzu je približne
jedna hodina.
VONKAJŠIE POVRCHY
Povrchy čistite vlhkou utierkou zmikrovlákna. Ak
je povrch veľmi špinavý, pridajte do vody niekoľko
kvapiek pH neutrálneho čistiaceho prípravku.
Poutierajte suchou utierkou.
Nepoužívajte korozívne ani abrazívne čistiace
prostriedky. Ak sa niektorý ztýchto produktov
dostane neúmyselne do kontaktu spovrchmi
spotrebiča, okamžite ho poutierajte vlhkou utierkou
zmikrovlákna.
VNÚTORNÉ POVRCHY
• Po každom použití nechajte rúru vychladnúť apotom
ju očistite, najlepšie, ak je ešte teplá, aby ste odstránili
usadeniny alebo škvrny od zvyškov jedla. Na vysušenie
prípadnej kondenzácie, ktorá sa vytvorila po príprave
jedla svysokým obsahom vody, nechajte rúru úplne
vychladnúť apotom utrite handričkou alebo špongiou.
• Na uľahčenie čistenia skla možno dvierka ľahko
vybrať aznovu nasadiť.
WWW
• Sklo dvierok očistite vhodnými tekutými čistiacimi
prostriedkami.
• (IBA PRINIEKTORÝCH MODELOCH) Vrchné ohrievacie
teleso grilu možno spustiť, aby sa dal vyčistiť aj
vrchný panel rúry: Vytiahnite ohrievacie teleso zo
sedla, potom ho spustite. Ohrievacie teleso vrátite na
miesto tak, že ho zdvihnete, trochu potiahnete ksebe
apresvedčíte sa, či je podpera správne vsedle.
PRÍSLUŠENSTVO
Ihneď po použití príslušenstvo namočte do vody,
do ktorej ste pridali umývací prostriedok, aak je
príslušenstvo horúce, pri manipulácii používajte
rukavice. Zvyšky jedál sa ľahko dajú odstrániť kefkou
alebo špongiou.
Nepoužívajte čistiace zariadenia
využívajúce paru.
Pri všetkých činnostiach
používajte ochranné rukavice.
Požadované operácie
vykonávajte, keď je rúra studená.
Odpojte spotrebič od napájania.
Nepoužívajte drôtenku, drsné
čistiace potreby alebo abrazívne/
korozívne čistiace prostriedky,
pretože by mohli poškodiť
povrch spotrebiča.
ÚDRŽBA AČISTENIE