– Aby sa jedlo upieklo rovnomerne, uložte ho
do strednej časti roštu.
– Potraviny uložte na pekáče vhodnej veľko-
sti, aby ste predišli znečisteniu dna rúry,
čím si zjednodušíte čistenie rúry.
–
Neklaďte jedlá, pekáče, ani plechy na pe-
čenie priamo na dno rúry, pretože toto sa
mimoriadne zohrieva a mohlo by sa po-
škodiť. Pri použití tohto nastavenia sa teplo
privádza z vrchného aj zo spodného
ohrevného článku. Umožňuje to pečenie
na jednej úrovni. Je to mimoriadne vhodné
pre jedlá, pri ktorých sa vyžaduje dôkladné
prepečenie ich spodnej časti, ako slané
plnené koláče a koláče s vlhkou plnkou.
Je veľmi vhodné aj pre gratinované jedlá, la-
sagne a ostatné zapekané jedlá, pri ktorých
sa vyžaduje zapečenie povrchu.
Ako používať vrchný a spodný ohrev:
1. Otočte ovládač rúry do polohy želanej
funkcie
2. Ovládač teploty otočte do polohy želanej
teploty.
Spodný ohrev
Táto funkcia je mimoriadne vhodná pri peče-
ní cesta na koláče a cesta bez plnky, ako aj
na dopečenie plnených koláčov a slaných
tort, čo zaručí ich dokonalé prepečenie.
Kontrolka teplotného regulátora bude
svietiť, kým sa nedosiahne želaná teplo-
ta. Potom sa bude striedavo zapínať a
zhasínať, čo znamená udržiavanie teplo-
ty.
Horný ohrevný prvok
Túto funkciu používajte na zapečenie po-
vrchu jedál ako lasagne alebo gratinovaný
karfiol.
Grilovanie
–Väčšinu jedál treba položiť na rošt vložený
v grilovacom pekáči, aby sa dosiahla ma-
ximálna cirkulácia vzduchu a aby sa jedlo
čo najlepšie zbavilo tukov a štiav. Ak chce-
te, jedlá ako ryby, pečeň a ľadvinky môžete
uložiť priamo na grilovací pekáč.
– Potraviny treba pred grilovaním dôkladne
osušiť, aby sa predišlo vystrekovaniu tuku.
Mäso a ryby mierne potrite olejom alebo
rozpusteným maslom, počas pečenia sa
nevysušia.
– Pri grilovaní mäsa môžete prílohy ako pa-
radajky a huby poukladať pod rošt.
– Pri zapekaní chleba vám odporúčame
použiť vrchnú polohu vodiacej lišty.
–Potraviny podľa potreby v rúre obráťte.
Používanie grilu
Gril zabezpečuje rýchly a priamy ohrev v
strednej časti grilovacieho roštu. Aby ste do-
siahli najlepšie výsledky, grilujte malé množ-
stvá jedál. Tento spôsob napomáha šetreniu
energie.
1.
Aby ste zapli rúru, otočte ovládač na
.
2. Ovládač teploty otočte do polohy želanej
teploty.
3. Zvoľte vhodnú polohu roštu a grilovacie-
ho pekáča, aby sa zohľadnili rôzne hrúb-
ky jedál. Postupujte podľa pokynov na
grilovanie.
Výhrevné teleso grilu je ovládané termosta-
tom. Počas grilovania sa bude gril automa-
ticky vypínať a zapínať, aby sa predišlo pre-
hriatiu.
Rady a tabuľky pečenia
Pečenie:
Koláče a sušienky treba piecť pri stredných
teplotách (od 150°C do 200°C).
Rúru treba preto nechať predhirať približne
na. 10 minút.
Dvierka rúry neotvárajte, kým neuplynuli 3/4
doby pečenia.
Krehké cesto pečte v otváracej tortovej for-
me alebo na plechu, kým neuplynú 2/3 doby
pečenia, potom pridajte plnku a koláč do-
pečte.
Doba pečenia závisí od druhu a množstva
plnky.
Zmes na piškótové cestá sa musí ťažko od-
deľovať od lyžice.
Ak je zmes veľmi tekutá, doba pečenia sa
zbytočne predĺži.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy s ko-
láčikmi alebo sušienkami, medzi plechmi mu-
sí byť voľná jedna úroveň vodiacich líšt.
Ak do rúry vložíte súčasne dva plechy s ko-
láčikmi alebo sušienkami, po uplynutí približ-
progress 7