10
TABUĽKA VARENIA
ČÍM VIAC JEDLA CHCETE PRIPRAVIŤ, tým dlhšie to trvá.
Osvedčené pravidlo - dvojnásobné množstvo
jedla vyžaduje takmer dvojnásobný čas.
ČÍM NIŽŠIA JE VÝCHODISKOVÁ TEPLOTA, tým dlhší čas
varenia je potrebný. Potraviny izbovej
teploty sa uvaria rýchlejšie ako potraviny
vybraté priamo z chladničky.
AK VARÍTE NIEKOĽKO KÚSKOV TOHO ISTÉHO
POKRMU, napríklad zemiaky v šupke,
uložte ich rovnomerne do kruhu.
NIEKTORÉ POTRAVINY MAJÚ ŠUPU ALEBO BLANU
NAPR. ZEMIAKY, jablká a žĺtok vajíčka. Tieto po-
traviny treba prepichnúť vidličkou alebo iným
ostrým predmetom, aby sa znížil tlak a predišlo
sa rozprsknutiu.
MENŠIE KÚSKY SA UVARIA RÝCHLEJŠIE AKO
väčšie a pravidelné kúsky jedla sa uvaria
rovnomernejšie ako nepravidelné.
POSTUPY TRADIČNÉHO VARENIA AKO SÚ MIEŠANIE A OB-
RACANIE JEDLA, sa používajú aj pri varení mik-
rovlnami na zrýchlenie prestupu tepla do stre-
du taniera a proti prevareniu jeho vonkajších
okrajov.
SUROVINY NEPRAVIDELNÉHO TVARU ale-
bo hrúbky ukladajte tenšou časťou
smerom ku stredu taniera, kde sa
zohrejú najneskôr.
POKRM BOHATÝ NA TUKY A CUKOR sa uvarí
rýchlejšie ako pokrm s vysokým obsahom
vody. Tuk a cukor tiež dosahujú vyššiu teplo-
tu ako voda.
PO VARENÍ NECHAJTE jedlo vždy určitý čas odstáť.
Čas odstátia vždy zlepší výsledky, pretože
teplota sa po jedle rovnomerne rozloží.
DRUH
POTRAVÍN
MNOŽSTVO VÝKON DOBA DOBA
ODSTÁTIA
RADY
KURČA (vcelku) 1000 G
MAX
(700 W)
18 - 20
MIN.
5 - 10 MIN.
KURČA V polovici doby
prípravy obráťte. Po ukončení
varenia skontrolujte, či je
šťava bezfarebná.
KURČA (rezne
alebo porcie)
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
PO UKONČENÍ varenia
skontrolujte, či je šťava
bezfarebná.
SLANINA 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
POLOŽTE NA PAPIER NA PEČENIE, na
tanier, v 2 alebo 3 vrstvách
a prikryte papierom na
pečenie.
ZELENINA
(čerstvá)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
VARTE PRIKRYTÚ a pridajte 2 pol.
lyžice soli.
ZELENINA
(mrazená)
250 - 400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
VARTE PRIKRYTÚ.
ZEMIAKY V ŠUPKE
1 KS
4 KS
4 - 6 MIN.
12 - 15
MIN.
2 MIN.
5 MIN.
PREPICHNITE VIDLIČKOU. (1 ks
= 250 g). V polovici doby
prípravy obráťte.
MÄSO (väčší
kus)
600 - 700 G
600 W
12 - 14
MIN.
5 MIN.
RYBY (vcelku) 600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN. KOŽU NAREŽTE a varte prikryté.
RYBY (porcie
alebo lé)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
ULOŽTE TENŠÍMI ČASŤAMI k stredu
taniera. Varte prikryté.