15
TABUĽKA PRÍPRAVY JEDLA
ČÍM VÄČŠIE JE MNOŽSTVO POTRAVÍN, tým dlhšia bude
príprava. Základným pravidlom je, že dvojná-
sobné množstvo potravín si vyžaduje takmer
dvojnásobnú dobu prípravy.
ČÍM NIŽŠIA JE VÝCHODISKOVÁ TEPLOTA, tým dlhší
čas varenia je potrebný. Potraviny pri iz-
bovej teplote sa uvaria rýchlejšie ako po-
traviny vybraté priamo z chladničky.
PRI PRÍPRAVE NIEKOĽKÝCH KUSOV
toho istého jedla, ako zem-
iaky v šupke, ich uložte na tanier
do kruhu.
PREMIEŠANIE A OBRÁTENIE SÚ techniky používané
pri tradičnej príprave jedál, ako aj pri varení
v mikrovlnných rúrach, účelom je rýchlejšie
rozloženie tepla smerom k stredu jedla a
predchádzanie prevareniu okrajov jed-
la.
PRI PRÍPRAVE POTRAVÍN S NEPRAVIDELNÝM TVA-
ROM alebo hrúbkou ich ukladajte tak,
aby tenšia časť smerovala do stredu ná-
doby, kde sa ohreje nakoniec.
POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHOM TUKU A CUKRU sa
uvaria rýchlejšie ako potraviny obsahujúce veľa
vody. Tuk a cukor okrem toho dosiahnu vyššiu
teplotu ako voda.
VŽDY NECHAJTE JEDLÁ po uvarení
odstáť. Doba odstátia vždy
zlepší výsledky, pretože
teplota sa rovnomerne
rozloží v celom objeme jedla.
NIEKTORÉ POTRAVINY MAJÚ ŠUPU ALEBO BLANU napr.
zemiaky, jablká a žĺtok vajíčka. Ti-
eto potraviny treba pred prípra-
vou prepichnúť vidličkou alebo
špáradlom, aby sa uvoľnil tlak a tak
sa predišlo ich prasknutiu.
MALÉ KUSY SA PRIPRAVIA RÝCHLEJŠIE ako väčšie kusy a
kusy rovnakého tvaru sa uvaria rovnomernejšie
ako nepravidelne tvarované potraviny.
DRUH PO
TRAVÍN
MNOŽSTVO
ÚROVEŇ
VÝKONU
PRIBL.
DOBA
ODSTÁ
TIA
RADY
KURČA (vcelku) 1000 G
700W
18 - 20
MIN.
5 - 10 MIN.
KURČA PO UPLYNUTÍ polovice doby
prípravy otočte. Po ukončení
varenia skontrolujte, či je šťava
bezfarebná.
KURČA (rezne
alebo porcie)
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
PO UKONČENÍ VARENIA skontrolujte,
či je šťava bezfarebná.
SLANINA 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
POLOŽTE NA PAPIER NA PEČENIE, na
tanier, v 2 alebo 3 vrstvách a
prikryte papierom na pečenie.
ZELENINA
(čerstvá)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
VARTE PRIKRYTÚ a pridajte 2 pol.
lyžice soli.
ZELENINA (mra-
zená)
250 - 400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN. VARTE PRIKRYTÉ
ZEMIAKY V ŠUPKE
1 KS
4 KS
4 - 6 MIN.
12 - 15
MIN.
2 MIN.
5 MIN.
PREPICHNITE VIDLIČKOU.
(1 ks = 250 g). V polovici doby
prípravy obráťte.
MÄSO (väčší
kus)
600 - 700 G
500W
12 - 14
MIN.
5 MIN.
RYBY (vcelku) 600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN. KOŽU NAREŽTE a varte prikryté.
RYBY (porcie
alebo lé)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
ULOŽTE TENKÝMI ČASŤAMI smerom k
stredu taniera. Varte prikryté.