17
DRUH PO
TRAVÍN
MNOŽSTVO VÝKON DOBA DOBA
ODSTÁTIA
RADY
KURČA
(vcelku)
1000 G
700 W
18 - 20
MIN.
5 - 10 MIN.
KURČA v polovici doby prípravy
obráťte. Po ukončení varenia
skontrolujte, či je šťava
bezfarebná.
KURČA porcie
alebo rezne
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
PO UKONČENÍ varenia skontrolujte,
či je šťava bezfarebná.
SLANINA 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
POLOŽTE NA PAPIER NA PEČENIE, na
tanier, v 2 alebo 3 vrstvách a
prikryte papierom na pečenie.
ZELENINA
(čerstvá)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
VARTE PRIKRYTÚ a pridajte 2 pol.
lyžice soli.
ZELENINA
(mrazená)
250 - 400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
VARTE PRIKRYTÚ.
ZEMIAKY V
ŠUPKE
1 KS
4 KS
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
PREPICHNITE VIDLIČKOU. (1 ks = 250 g).
V polovici doby prípravy obráťte.
MÄSO (väčší
kus)
600 - 700 G
600 W
12 - 14 MIN. 5 MIN.
RYBY (vcelku) 600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN. KOŽU NAREŽTE a varte prikryté.
RYBY (porcie
alebo filé)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
ULOŽTE TENŠÍMI ČASŤAMI k stredu
taniera. Varte prikryté.
TABUĽKA PRÍPRAVY JEDLA
PRI VÄČŠINE POTRAVÍN SA POUŽÍVA DLŠIA DOBA VARE-
NIA ako je potrebné. Základným pravidlom je,
že dvojnásobné množstvo potravín si vyžaduje
takmer dvojnásobnú dobu prípravy.
AK JE TEPLOTA POTRAVÍN NA ZAČIATKU NIŽŠIA,
bude potrebná dlhšia doba na prípravu
jedla. Potraviny pri izbovej teplote sa
uvaria rýchlejšie ako potraviny vybraté
priamo z chladničky.
PRI VARENÍ NIEKOĽKÝCH KUSOV
rovnakých potravín, ako zem- i-
aky v šupke, ich uložte do kruhu, aby
sa uvarili rovnomerne.
MALÉ KÚSKY POTRAVÍN SA UVARIA RÝCHLEJŠIE ako
veľké kusy a rovnomerné kusy sa uvaria v ce-
lom objeme lepšie ako nerovnomerne tva-
rované potraviny.
MIEŠANIE A OBRÁTENIE POTRAVÍN SÚ techniky
používané pri konvenčnom varení, ako
aj pri varení mikrovlnami na rýchlejšie
rozloženie tepla k stredu jedla a pred-
chádzajú prehriatiu vonkajších častí po-
travín.
KEĎ SÚ POTRAVINY, KTORÉ PRIPRAVUJETE, NEPRAVI-
DELNÉHO TVARU alebo sú veľké, uložte tenšie časti
potravín na stred taniera, kde sa ohrejú neskôr.
POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHOM TUKU A CUKRU sa
uvaria rýchlejšie ako potraviny
obsahujúce veľa vody. Tuk a
cukor okrem toho dosiahnu
vyššiu teplotu ako voda.
PO PRÍPRAVE NECHAJTE JEDLO vždy
odstáť. Doba odstátia vždy zlepší výsledky,
pretože teplota sa rovnomerne rozloží v celom
objeme jedla.
NIEKTORÉ POTRAVINY MAJÚ KOŽU ALEBO BLA-
NU napr. zemiaky, jablká a vaječné
žĺtky. Tieto potraviny treba pred
prípravou prepichnúť vidličkou
alebo špáradlom, aby sa uvoľnil tlak a tak sa
predišlo ich prasknutiu.