ECG PCB 728 S Návod na používanie

Kategória
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod na používanie
PEKÁREŇ NA CHLIEB
PCB 728 S
VOD NA OBSLUHU
Pred uvedením výrobku do prevádzky si dôkladne prečítajte
tento návod a bezpečnostné pokyny, ktoré sú v tomto návode
obsiahnuté. Návod musí byť vždy priložený k prístroju.
SK
31
OBSAH
BEZPEČNOSTNÉ POKYNY ..............................................................................................................32
POPIS ..............................................................................................................................................33
OVLÁDACÍ PANEL ..........................................................................................................................34
1. Displej – základné nastavenie ........................................................................................34
2. Tlačidlo ŠTART/STOP .......................................................................................................34
3. Tlačidlo FARBA .................................................................................................................34
4. Tlačidlo VEĽKOSŤ .............................................................................................................34
5. Tlačidlo MENU ..................................................................................................................34
6. Tlačidlo ČAS .....................................................................................................................35
FUNKCIE PEKÁRNE NA CHLIEB .....................................................................................................36
Zvukový signál ....................................................................................................................36
Uchovanie teploty ................................................................................................................36
Nastavenie hodín .................................................................................................................36
Pamäť ....................................................................................................................................36
Bezpečnostná funkcia ..........................................................................................................36
POSTUP PEČENIA ...........................................................................................................................37
Príprava na použitie – programovacia fáza pečenia chleba ............................................ 37
Ako pripraviť chlieb .............................................................................................................. 37
Koniec naprogramovaných fáz ...........................................................................................38
Časový priebeh programov .................................................................................................39
ČISTENIE A ÚDRŽBA ...................................................................................................................... 41
RADY A TIPY ..................................................................................................................................41
Po pečení sa chlieb lepí na nádobu. .................................................................................... 41
Ako zabrániť tvorbe dier v chlebe spôsobených prítomnosťou hnetacích hákov?
.....................41
Cesto prekysne cez okraj nádoby .......................................................................................42
Chlieb vykysne, ale pri pečení spadne ................................................................................ 42
Kedy je možné otvoriť veko pekárne počas prevádzky? ..................................................42
Pšeničné múky ......................................................................................................................42
Ražné múky ..........................................................................................................................42
Čo je pšeničná celozrnná múka? .........................................................................................42
Čo sa musí robiť pri použití žitnej múky? ........................................................................... 43
Je možné použiť aj doma mletú múku? .............................................................................. 43
Lepok v múke .......................................................................................................................43
Aké druhy múky existujú a ako sa používajú? ..................................................................43
Ako je možné vyrobiť čerstvý chlieb pre ľahšie trávenie? ................................................. 43
Čo je možné robiť, keď chlieb chutí po droždí? ................................................................43
Prečo kupovaný chlieb chutí inak než chlieb pečený v domácej pekárni? .....................43
POZNÁMKY K RECEPTOM ............................................................................................................44
1. Ingrediencie ......................................................................................................................44
2. Prispôsobovanie dávok ...................................................................................................44
3. Pridávanie a odmeriavanie ingrediencií a množstiev ..................................................44
4. Hmotnosti a objemy chleba ............................................................................................44
5. Výsledky penia .............................................................................................................44
NEDOSTATKY V RECEPTOCH ........................................................................................................45
ODSTRAŇOVANIE PROBLÉMOV ................................................................................................... 47
TECHNICKÉ ÚDAJE ........................................................................................................................47
RECEPTY K PEKÁRNI CHLEBA .......................................................................................................49
SK
32
BEZPEČNOSTNÉ POKYNY
ČÍTAJTE POZORNE A USCHOVAJTE PRE BUDÚCU POTREBU!
Varovanie: Bezpečnostné opatrenia a pokyny uvedené v tomto návode nezahŕňajú všetky možné
podmienky a situácie, ku ktorým môže dôjsť. Používateľ musí pochopiť, že faktorom, ktorý nie je možné
zabudovať do žiadneho z výrobkov, je zdravý rozum, opatrnosť a starostlivosť. Tieto faktory teda musia
byť zaistené používateľom/používateľmi používajúcimi a obsluhujúcimi toto zariadenie.Nezodpovedáme
za škody spôsobené počas prepravy, nesprávnym používaním, kolísaním napätia alebo zmenou či úpravou
akejkoľvek časti zariadenia.
Aby nedošlo k vzniku požiaru alebo k úrazu elektrickým prúdom, mali by byť pri používaní elektrických
zariadení vždy dodržiavané základné opatrenia vrátane tých nasledujúcich:
1. Uistite sa, že napätie vo vašej zásuvke zodpovedá napätiu uvedenému na štítku zariadenia a
že je zásuvka riadne uzemnená. Zásuvka musí byť inštalovaná podľa platných bezpečnostných
predpisov.
2. Nepoužívajte pekáreň na chlieb, ak je prívodný kábel poškodený. Všetky opravy vrátane výmeny
napájacieho kábla zverte odbornému servisu! Nedemontujte ochranné kryty zariadenia, hrozí
nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom!
3. Chráňte zariadenie pred priamym kontaktom s vodou a inými tekutinami, aby nedošlo
k prípadnému úrazu elektrickým prúdom.
4. Pekáreň na chlieb by nemala byť ponechaná počas chodu bez dozoru.
5. Nepoužívajte pekáreň chleba na vykurovanie miestnosti!
6. Výrobok odporúčame počas pečenia nevyskúšaného receptu kontrolovať!
7. Pekáreň nikdy neponárajte do vody (ani čiastočne)!
8. Pri manipulácii so spotrebičom postupujte tak, aby nedošlo k poraneniu (napr. popáleniu, opareniu).
V priebehu pečenia vystupuje horúca para z vetracích otvorov a povrch pekárne je horúci.
9. Ak z pekárne vychádza dym spôsobený vznietením pripravovaných surovín, nechajte veko
uzatvorené, pekáreň ihneď vypnite a odpojte od elektrickej siete.
10. Odporúčame nenechávať pekáreň na chlieb so zasunutým prívodným káblom v zásuvke bez
dozoru. Pred údržbou vytiahnite prívodný kábel zo sieťovej zásuvky. Vidlicu nevyťahujte zo
zásuvky ťahaním za kábel. Kábel odpojte od zásuvky uchopením za vidlicu.
11. Nepoužívajte pekáreň na chlieb vonku alebo vo vlhkom prostredí. Nedotýkajte sa prívodného
kábla alebo pekárne na chlieb mokrými rukami. Hrozí nebezpečenstvo úrazu elektrickým
prúdom.
12. Dbajte na zvýšenú pozornosť, ak používate pekáreň na chlieb v blízkosti detí.
13. Prívodný kábel sa nesmie dotýkať horúcich častí ani viesť cez ostré hrany. Neovinujte prívodný
kábel okolo spotrebiča, predĺži sa tak jeho životnosť.
14. Teplota povrchov v blízkosti prístroja môže byť počas jeho chodu vyššia než obvykle. Pekáreň
na chlieb umiestnite mimo dosahu ostatných predmetov tak, aby bola zaistená voľná cirkulácia
vzduchu potrebná na jeho správnu činnosť.
15. Nikdy nezakrývajte priestor medzi plášťom a formou na pečenie a nevsúvajte do tohto priestoru
žiadne predmety (napr. prsty, lyžice, atď.). Priestor medzi plášťom a formou na pečenie musí byť
voľný.
16. Počas použitia a po ňom sa nedotýkajte plôch na pečenie ani horúcich častí výrobku, pokým
výrobok nevychladne. Dotýkať sa môžete iba držadla, aby ste sa vyvarovali popáleniu.
17. Opekacie plochy tohto výrobku majú nepriľnavý povrch, takže sa ľahko čistia. Nepoužívajte teda
na čistenie vnútorných/vonkajších častí výrobku a na manipuláciu s chlebom žiadne kovové ani
tvrdé predmety či náradie, aby ste povrch plôch na pečenie nepoškodili.
18. Pekáreň na chlieb neklaďte na horúci povrch ani ju nepoužívajte v blízkosti zdroja tepla (napr.
platničky sporáka).
19. Tento spotrebič nie je určený na používanie osobami (vrátane detí), ktorým fyzická, zmyslová
SK
33
alebo mentálne neschopnosť či nedostatok skúseností a znalostí zabraňuje v bezpečnom
používaní spotrebiča, ak na ne nebude dohliadané alebo ak neboli inštruované pre použitie
spotrebiča osobou zodpovednou za ich bezpečnosť. Na deti by sa malo dozerať, aby sa zaistilo,
že sa nebudú so spotrebičom hrať.
20. Tento spotrebič je určený pre použitie v domácnosťech a podobnom prostrediu, ako napríklad:
- kuchyňky pre personál v obchodoch, kancelárou a podobnom pracovním prostrediu;
- farmy;
- použittie klienty hotela, motela a dialších typů obývajúcích zarízení;
- zarízení nabízejúcí ubytovánie so snídaňou (bed & breakfast).
21. Používajte iba v súlade s pokynmi uvedenými v tomto návode. Výrobca nezodpovedá za škody
spôsobené nesprávnym používaním spotrebiča a príslušenstva (napr. znehodnotenie potravín,
poranenie, popálenie, oparenie, požiar a pod.).
POPIS
1
2
7
8
3
4
5
6
1. Hnetacie háky
2. Forma na pečenie
3. Veko
4. Ovládací panel
5. Kryt z nehrdzavejúcej ocele
6. Nástroj na vybratie hákov
7. Odmerná ly žica
8. Odmerka
SK
34
OVLÁDACÍ PANEL
1. Displej – základné nastavenie
Po uvedení pekárne do prevádzky sa na displeji objaví program BASIC
(KLASIK). Príklad „1 3:10. Číslica 1 označuje, ktorý program bol
zvolený, číslica 3:10 čas prípravy zvoleného programu. Polohy dvoch
šípok poskytujú informáciu o zvolenej farbe korky pečeného chleba
a hmotnosti. Základné nastavenie po pripojení pekárne k el. sieti je
(veľkosť II. a farba korky STREDNÝ). Počas prevádzky je možné na displeji
sledovať priebeh postupu programu.
KNEAD (1+2) = hnetenie: na displeji sa zobrazí vždy v pracovnej
fáze hnetenia.
ADD = pridanie ingrediencií: 10 × za sebou zaznie
signálny tón, ktorý upozorňuje, že je možné pridať
do cesta oriešky, semienka a pod.
RISE (1-3) = kysnutie: signalizuje čiastkové fázy kysnutia
cesta. Na začiatku poslednej fázy kysnutia, tzn.
hneď ako sa na displeji objaví RISE III, je možné
prípadne odobrať z cesta hnetač (pozrite tiež
tabuľku s popisom programov).
BAKE = pečenie: chlieb sa pečie.
COMPLETE = hotovo: pečenie je dokončené, môžete vybrať
chlieb z formy.
KEEP WARM = uchovanie teploty: pečený chlieb je možné
uchovať 1 hodinu teplý.
2. Tlačidlo START/STOP
Slúži na začatie a ukončenie priebehu programu. Po stlačení tlačidla
START/STOP začnú údaje času blikať. Na displeji sa zobrazí základný
program BASIC (KLASIK). Ak chcete použiť iný program, vyberte ho
pomocou tlačidla MENU. Podržaním tlačidla STOP na približne 1,5
sekundy zaznie zvukový signál (pípnutie), čo znamená, že sa program
vypol. Táto funkcia pomáha predchádzať náhodnej zmene programu.
3. Tlačidlo COLOR (FARBA)
Pomocou tohto tlačidla nastavíte požadovanú farbu kôrky chleba, t. j. menovite: SVETLÝ / STREDNÝ /
TMAVÝ. Tuto funkciu nemožete nastaviť u programov JAM (DŽEM) a DOUGH (CESTO).
4. Tlidlo LOAF SIZE (VEĽKOSŤ)
Pomocou tohto tlačidla je možné v rôznych programoch nastaviť:
Chlieb s nižšou hmotnosťou = asi 1130 g.
Chlieb s všou hmotnosťou = asi 1350 g.
5. Tlačidlo MENU
Pomocou tohto tlačidla je možné zvoliť jednotlivé programy, ktoré sú popísané nižšie:
1. BASIC (KLASIK) - Štandardný program pre všetky druhy chleba (biely pšeničný, hnedý žitný
chlieb, pre chlieb ochutený bylinkami a hrozienkami). Tento program sa používa najviac.
2. WHOLE WHEAT (CELOZRN) - na prípravu celozrnného chleba.
3. FRENCH (HRIANKOVÝ) - ľahký svetlý chlieb s dlhším časom kysnutia. Chlieb pečený v tomto
programe bude mať chrumkavejšiu kôrku a ľahšiu textúru.
4. QUICK (SPRINT) - na rýchlu prípravu svetlého, pšeničného a žitného chleba. Chlieb pečený
v tomto režime je obvykle menší a hutnejší.
1.BASIC
2.WHOLE WHEAT
3.FRENCH
4.QUICK
5.SWEET
6.CAKE
7.JAM
8.DOUGH
9.ULTRA FAST
10.BAKE
11.HOME MADE
PAUSE
COLOR
CYCLE
TIME
LOAF
SIZE
START
STOP
MENU
BASIC - KLASIK
WHOLE WHEAT - CELOZRN
FRENCH - HRIANKOVÝ
QUICK - SPRINT
SWEET - SLADKÝ
CAKE - KYPRIACI PRÁŠOK
JAM - DŽEM
DOUGH - CESTO
ULTRA FAST - SPRINT CELOZRNNÝ
BAKE - PEČENIE
HOME MADE - VOLITEĽ
LOAF SIZE - VEĽKOST
COLOR - FARBA
CYCLE - CYKLUS
TIME - ČAS
PAUSE - PAUZA
MENU - MENU
START/STOP - ŠTART/STOP
SK
35
5. SWEET (SLADKÝ) - miešanie, kysnutie a pečenie sladkého chleba.
6. CAKE (KYPRIACI PRÁŠOK) - na prípravu pečiva, do ktorého sa pridáva kypriaci prášok, napr.
koláč z treného cesta.
7. JAM (DŽEM) - príprava džemu z čerstvého ovocia alebo marmelády. Pri častej príprave džemu
vám odporúčame si obstarať druhú formu, ktorú budete používať výhradne na tento účel.
Kyseliny uvoľňujúce sa pri varení z ovocia by mohli spôsobiť, že chlieb upečený v rovnakej
forme sa nebude dobre vyklápať.
8. DOUGH (CESTO) - v tomto režime sa pripraví len cesto bez pečenia. Cesto po príprave môžete
použiť na chlebové rožky, pizzu atď. Pri tomto nastavení môžete pripraviť v pekárni
akékoľvek cesto, ktoré je možné ďalej spracovávať a upiecť bežne v rúre.
9. ULTRA FAST (SPRINT CELOZRNNÝ) - na rýchlu prípravu celozrnného chleba, ktorý bude vďaka
kratšiemu času kysnutia pevnejší než chlieb pečený v normálnom programe
CELOZRNNÝ.
10. BAKE (PEČENIE) - na pečenie hnedého chleba alebo tort. Program s dlhším časom pečenia.
11. HOME MADE (VOLITEĽNÝ) - na individuálne nastavenie vlastného programu. Zvoľte tento
program a stlačte tlačidlo CYKLUS, na displeji sa zobrazí „knead 1“ (Hnetenie).
Tlačidlom ČAS si zvolíte požadovaný čas pečenia. Potvrďte tlačidlom CYKLUS,
jeho opätovným stlačením prejdete do programu „rise 1“(Kysnutie). Takto
môžete nastaviť celý program hnetenie 1, kysnutie 1, hnetenie 2, kysnutie
2, kysnutie 3, pečenie a uchovanie teploty. Na potvrdenie celého nastavenia
stlačte tlačidlo START/ STOP. Opätovným stlačením potom program spustíte. Čas
pečenia sa vám zobrazí na displeji pri opakovanom stlačení tlačidla ČAS. Cyklus
„kysnutie 3“ je možné úplne vypnúť (OFF), ostatné cykly musia prebehnúť!
ČAS PROGRAMOV
Program Malý chlieb 1130 g Veľký chlieb 1350 g
1. KLASIK 3:05 3:10
2. CELOZRNNÝ 3:42 3:50
3. HRIANKOVÝ 3:45 3:55
4. SPRINT 2:10* 2:10*
5. SLADKÝ 2:55 3:00
6. KYPRIACI PRÁŠOK* 1:48* 1:48*
7. DŽEM 1:20* 1:20*
8. CESTO 1:30* 1:30*
9. SPRINT CELOZRN 1:28 1:38
10. PEČENIE* 1:00*max 1:00*max
11. VOLITEĽNÝ 6:59max 6:59max
* U těchto programov je již hmotnosť prednastavena a niemožete ju zmenit.
6. Tlačidlo TIME AS)
Pomocou tohto tlačidla nastavíte čas pečenia chleba.
Pozor: Pri práci s časovou funkciou nikdy nepoužívajte ingrediencie podliehajúce skaze ako mlieko,
vajíčka, ovocie, jogurt, cibuľa atď.!
1. Najskôr nastavte aktuálny čas podľa kapitoly Nastavenie hodín.
2. Vložte všetky prísady do formy.
3. Stlačením tlačidla MENU zvoľte požadujúcí program, tlačidlom LOAF SIZE (VEĽKOSŤ)
množstvo surovín a tlačidlom COLOR (FARBA) požadovanú farbu korky chleba.
4. Stlačením tlačidla TIME (ČAS) sa na displeji zobrazí čas ukončenia programu + 10 minút.
SK
36
5. Tlačidlom TIME (ČAS) posúvajte hodiny po 10 minútach na čas, keď chcete mať chlieb hotový.
Príklad:
Je 8:00 ráno a prajete si mať o 16:00 čerstvo upečený chlieb.
Nastavte program teda na 4:00 PM. Displej tiež ukazuje či program skončí v ten deň (same day)
alebo druhý deň (next day).
Max. čas odloženého štartu je až 24 hodín.
6. Tlačidlom START/STOP sa funkcia aktivuje a na displeji sa zobrazí nastavený čas. Na zobrazenie
aktuálneho času stlačte tlačidlo TIME (ČAS).
7. Nastavenie zrušíte dlhším stlačením tlačidla START/STOP.
FUNKCIE PEKÁRNE NA CHLIEB
Zvukový signál
Zvukový signál sa spustí:
pri stlačení ktoréhokvek z programových tlačidiel,
pas druhého hnetacieho cyklu pri programoch BASIC (KLASIK), WHOLE WHEAT (CELOZRNNÝ),
FRENCH (HRIANKOVÝ), SWEET (SLAD) pre signalizáciu, že cereálie, ovocie, orechy alebo iné
ingrediencie môžu byť pridané,
keď je program pri konci,
počas prihrievania na konci postupu pečenia zvukový signál zaznie opakovane.
Uchovanie teploty
Chlieb bude automaticky udržiavaný teplý ešte počas 1 hodiny po dopečení. Ak by ste chceli chlieb
vybrať, vypnite program stlačením tlačidla START/STOP.
Nastavenie hodín
Ako zasunete vidlicu prívodnej šňůry do zástrčky, objeví sa na displeji 12:00. Stlačením tlačidla PAUSE
(PAUZA) hodiny začnú blikať. Tlačidlom TIME (ČAS) nastavíte hodiny. Pozor na označenie AM =
dopoludnie a PM = popoludnie. Ďalším stlačením tlačidla PAUSE (PAUZA) môžete nastaviť minúty. Na
potvrdenie opäť stlačte tlačidlo PAUSE (PAUZA), alebo vyčkajte 5 sekúnd.
Pre toto nastavenie musí byť prívodný kábel zapojený v zásuvke.
Pať
V prípade prerušenia dodávky energie počas procesu prípravy chleba bude program automaticky
pokračovať, hoci nestlačíte tlačidlo START/STOP, ak dôjde k obnoveniu dodávky energie do 10 minút.
Ak by prerušenie trvalo dlhšie než 10 minút, údaje nezostanú v pamäti, a potom musíte použiť nové
prísady a pekáreň znovu zapnúť. Ak cesto vo chvíli prerušenia dodávky energie nedosiahlo fázu kysnutia,
môžete rovno stlačiť tlačidlo “START/STOP” a spustiť tak program od začiatku.
Bezpečnostná funkcia
1. Ak je teplota pekárne ešte príliš vysoká (nad 40 °C) napr. po predchádzajúcom použití, na displeji
sa objaví nápis H:HH, pri opätovnom stlačení tlačidla START/STOP sa ozve zvukový signál.
Držte tlačidlo START/STOP stlačené, pokým nápis H:HH nie je vymazaný a základné nastavenie
sa neobjaví na displeji. Vyberte formu na pečenie a vyčkajte, než pekáreň vychladne a bude sa
nachádzať znovu na začiatku pôvodne zvoleného programu.
2. Pokiaľ sa na displeji po stlačení tlačidla START/STOP zobrazí E:EE došlo k poruche na vykurovacom
telese. V takom prípade sa obráťte na odborný servis.
SK
37
POSTUP PEČENIA
Domácu pekáreň používajte len v miestnostiach s teplotou 18 °C a viac. Ak by ste pekáreň umiestili do
chladnejšej miestnosti, tiesto by Vám špatne vykysnulo.
Príprava na použitie – programovacia fáza pečenia chleba
1. Pred prvým použitím umyte časti, ktoré prídu do styku s potravinami, v teplej vode s prídavkom
saponátu. Dôkladne opláchnite čistou vodou a vytrite do sucha, prípadne nechajte oschnúť.
2. Nastavte pekáreň na program BAKE (PEČENIE) a asi 10 minút pečte na prázdno, potom nechajte
pekáreň vychladnúť a znovu očistite všetky demontované časti. Prípadné krátke, mierne dymenie sa
nepovažuje za poruchu. Umiestnite pekáreň na rovný a suchý povrch. Vidlicu napájacieho prívodu
pripojte k elektrickej sieti.
3. Formu na pečenie uchopte oboma rukami, zasuňte ju do pekárne a dotlačte tak, aby bola dobre
vložená v strede priestoru na pečenie. Následne zasuňte dva hnetacie háky na hriadele vo forme
na pečenie. Do formy vložte ingrediencie v poradí predpísanom príslušným receptom. Uzavrite
veko pekárne. Na ovládacom paneli nastavte padovaný program MENU/LOAF SIZE (VEĽKOSŤ)/
COLOR (FARBA)/TIME (ČAS). Nakoniec stlačte tlačidlo START.
4. Pekáreň automaticky mieša a hnetie cesto, pokým sa nedocieli správna konzistencia. Po ukonče
posledného cyklu hnetenia sa pekáreň ohreje na optimálnu teplotu pre vykysnutie cesta. Následne
pekáreň automaticky nastaví teplotu a čas pečenia chleba.
5. Ak je chlieb na konci programu pečenia príliš svetlý, použite program BAKE (PEČENIE) pre jeho
ďalšie zhnednutie. Stlačte tlačidlo START/STOP, potom navoľte program BAKE (PEČENIE) a zapnite
pekáreň. Po ukončení pečenia zaznie zvukový signál, chlieb môžete vybrať z pekárne. Následne sa
zapne jednohodinové prihrievanie.
Ako pripraviť chlieb
1. Vložte formu na pečenie do pekárne, potom ju dotlačte tak, až zacvakne na svoje miesto. Na
hriadele nasaďte hnetacie háky. Hnetacie háky otočte v smere hodinových ručičiek, až zacvaknú
na svoje miesto. Odporúčame pred nasadením hnetacích hákov vložiť do formy margarín na
pečenie, aby ste predišli prichyteniu cesta na háky. Navyše takto budete môcť vybrať hnetacie háky
z bochníka ľahšie.
2. Vložte do formy na pečenie prísady. Dodržte poradie uvedené v recepte. Obvykle sú najskôr
pridávané tekuté prísady alebo voda, nasleduje cukor, soľ a múka, ako posledné vždy pridávajte
kvasnice alebo prášok do pečiva.
Kvasnice alebo sóda
Suché prísady
Voda alebo iné tekutiny
3. V múke vytvorte malú jamku, do nej vložte kvasnice a uistite sa, že neprídu do styku s tekutinami
alebo soľou.
SK
38
4. Jemne zavrite veko a zapojte napájací kábel do zásuvky.
5. Zapnite vypínač na boku pekárne.
6. Stlačte opakovane tlačidlo MENU, kým nezvolíte požadovaný program.
7. Stlačením tlačidla COLOR (FARBA) zvoľte požadovanú farbu kôrky.
8. Stlačením tlačidla LOAF SIZE (VEĽKOSŤ) zvoľte požadovanú hmotnosť chleba (1,1 kg alebo
1,3 kg).
9. Odložený štart nastavte stlačením tlačidla TIMEAS) alebo TIMEAS) . Tento krok môžete
preskočiť, ak chcete začať s prípravou chleba okamžite.
10. Stlačením tlačidla START/STOP spustíte prípravu.
11. Pri programoch BASIC (KLASIK, WHOLE WHEAT (CELOZRNNÝ), FRENCH (HRIANKOVÝ), SWEET
(SLADKÝ) zaznie počas prípravy dlhé pípnutie. To je upozornenie, že môžete pridať prísady. Otvorte
veko a vložte požadované prísady. Vetracími otvormi môže počas pečenia unikať para.
12. Po dokončení procesu sa ozve jedno pípnutie. Stlačením a podržaním tlačidla START/STOP
počas asi 3 sekúnd proces zastavíte a môžete chlieb vybrať. Otvorte veko a použitím kuchynských
chňapiek pevne uchopte formu na pečenie a vyberte ju z pekárne.
13. Upozornenie: forma na pečenie aj chlieb môžu byť veľmi horúce!vajte preto vždy
pozor.
14. Pred vybratím bochníka nechajte formu na pečenie vychladnúť. Potom pomocou nepriľnavej
špachtle jemne oddeľte strany bochníka od formy.
15. Formu otočte hore nohami na mriežku alebo čistú pracovnú dosku a jemne s ňou zatraste, až sa
bochník úplne uvoľní.
16. Než chlieb nakrájate, nechajte ho asi 20 minút vychladnúť. Odporúčame krájať chlieb elektrickým
krájačom alebo nožom na pečivo, nie nožom na ovocie alebo kuchynským nožom. V opačnom
prípade by sa chlieb mohol zdeformovať.
17. Ak nemáte priestor alebo ste nestlačili tlačidlo START/STOP po dokoení procesu, chlieb bude
počas 1 hodiny udržiavaný automaticky v teple. Po uplynutí tohto času sa ozve 10x pípnutie
a následne sa pekáreň automaticky vypne.
18. Ak pekáreň nepoužívate alebo nechcete proces dokončiť, vypnite ju a odpojte napájací kábel od
zdroja energie.
Poznámka: Než bochník nakrájate, vyberte pomocou nástroja hnetacie háky z jeho spodnej časti.
Bochník je horúci, nikdy preto nevyberajte hnetacie háky rukami.
Poznámka: Ak chlieb nezjete celý, odporúčame vám uložiť zvyšok do plastového vrecka alebo nádoby.
Chlieb môžete skladovať až 3 dni pri izbovej teplote. Ak ho potrebujete uskladniť na dlhší čas, vložte
ho do plastového vrecka alebo nádoby a následne do mrazničky. Skladujte max. 10 dní. Pretože doma
vyrobený chlieb neobsahuje žiadne konzervačné látky, jeho skladovací čas všeobecne nie je dlhší n
skladovací čas pre chlieb zakúpený v obchode.
Koniec naprogramovaných fáz
Po ukončení programu ťahom vyberte formu na pečenie, položte ju na tepelne odolnú pevnú podložku
(napr. dosku). Pokiaľ chlieb nevypadne z formy na podložku, hýbte hnetacími hriadeľmi niekoľkokrát
sem a tam, kým sa chlieb neuvoľní. Potom môžete chlieb ľahko rozrezať a úplne vybrať hnetacie háky.
SK
39
ČASOVÝ PRIEBEH PROGRAMOV (v minútach)
Program
1. KLASIK 2. CELOZRN 3. HRIANKOVÝ
4. SPRINT
5. SLADKÝ
6.
KYPRIACI
PRÁŠOK
Nastaviteľná veľkosť (hmotnosť chleba) 1350 g 1130 g 1350 g 1130 g 1350 g 1130 g 1350 g 1130 g
Celkový čas 3:10 3:05 3:50 3:42 3:55 3:45 2:10 3:00 2:55 1:48
Kneading 1
Hnetenie 1
Motor ON / OFF 1 s / 1 s2222222222
Motor ON / OFF 29 s / 1 s4444443442
Pokračuje hnetenie bez
zahrievania
444312105442
RISE1
Kysnutie 1
ohrev ON/OFF
5 s / 25 s
bez hnetenia
20 20 25 25 40 40 10 5 5 9
Kneading 2
Hnetenie 2
Motor ON / OFF 29 s / 1 s 5 5 5 3 2 2 - 5 5 -
Pokračuje hnetenie 5A 5A 5A 5A 10A 7A 5A 5A 5A 5A
ON / OFF 29 s / 1 s 5 5 10 10 10 10 5 10 10 8
RISE2
Kysnutie 2
ohrev ON/OFF
5 s / 25 s
20 20 20 20 20 20 - 23 22 -
Pohyb hnetacieho noža
Motor: ON
0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 - 0,5 0,5 -
ohrev ON/OFF
5 s / 25 s
14,5 14,5 24,5 24,5 14,5 14,5 - 19,5 19,5 -
RISE3
Kysnutie 3
ohrev ON/OFF
5 s / 25 s
bez hnetenia
45 45 65 65 50 50 30 40 40 -
BAKE
Pečenie
Krok 1 TK = 122 °C
ohrev ON/OFF (22 s/8 s)
25 22 25 22 30 27 30 27 23
35/TK =
113 °C
Krok 2 TK = 137 °C
(MEDIUM)
ohrev ON/OFF (22 s/8 s)
40 38 40 38 40 38 40 35 35
45/TK =
123 °C
KEEPWARM
Uchovanie
teploty
68 °C ohrev ON / OFF 60606060606060606060
SK
40
ČASOVÝ PRIEBEH PROGRAMOV (v minútach)
Program
7. DŽEM 8. CESTO 9. SPRINT CELOZRNNÝ 10. PEČENIE 11. VOLITEĽNÝ
Nastaviteľná veľkosť (hmotnosť chleba) 1350 g 1130 g
Celkový čas 1:20 1:30 1:38 1:28 0:10 3:00
Kneading 1
Hnetenie 1
Motor ON / OFF 1 s / 1 s
-
222-2
Motor ON / OFF 29 s / 1 s 4 3 3 - 4
Pokračuje hnetenie bez
zahrievania
14 - - - 0 – 60
RISE1
Kysnutie 1
ohrev ON/OFF
5 s / 25 s
bez hnetenia
15 TK = 113 °C Ak
t < 112 °C ohrev
ON/OFF (15 s/
15 s)
- - - - 20 – 60
Kneading 2
Hnetenie 2
Motor ON / OFF 29 s / 1 s - -
13 TK = 51 °C
Motor:
ON/ 29 s, OFF/ 1 s
13 TK = 51 °C
--
Pokračuje hnetenie - - - 0 – 15 A
ON / OFF 29 s / 1 s-----5
RISE 2
Kysnutie 2
ohrev ON/OFF
5 s / 25 s
20 - - - 0 – 115
Pohyb hnetacieho noža
Motor: ON
-0,5---0,5
ohrev ON/OFF
5 s / 25 s
9,5 - - - 4,5
RISE 3
Kysnutie 3
ohrev ON/OFF
5 s / 25 s
bez hnetenia
45 hnetenie, TK =
107 °C
Ak t < 105 °C
ohrev ON/OFF
(15 s/15 s)
40
30 TK = 51 °C Ak
t < 50 °C ohrev
ON/OFF (5 s/25 s)
25 TK = 51 °C
ohrev ON/OFF
- 0 – 120
BAKE
Pečenie
Krok 1 TK = 122 °C
ohrev ON/OFF (22 s/8 s)
--
50 TK = 143 °C
Ak t < 142 °C
ohrev ON/OFF (22
s/8 s)
Ak t > 143 °C
ohrev OFF
45 TK = 143 °C
Ak t < 142 °C
ohrev ON/OFF
- 0 – 80
Krok 2 TK = 137 °C
(MEDIUM)
ohrev ON/OFF (22 s/8 s)
Zvok 20 - 10 – 60 T = 127 °C
KEEPWARM
Uchovanie
teploty
68 °C ohrev ON / OFF - - 60 60 60 0 – 60
SK
41
ČISTENIE A ÚDRŽBA
Pred každou údržbou odpojte výrobok od elektrickej siete! Čistenie vykonávajte vždy na
vychladnutom spotrebiči a pravidelne po každom použití!
Po použití nechajte pekáreň vždy najprv vychladnúť, než ju začnete čistiť alebo ukladať. Pekáreň
je možné po vychladnutí, ktoré trvá asi pol hodiny, bezprostredne znovu použiť na pečenie alebo
prípravu cesta.
Na čistenie používajte jemné čistiace prostriedky, v žiadnom prípade chemické čističe, benzín alebo
čistiace prostriedky na rúry alebo hrubé piesky, ktoré by mohli povrch spotrebiča poškriabať.
Vlhkou textíliou odstaňte všetky zvyšné suroviny a omrvinky z veka, priestoru na pečenie aj celej
pekárne. Pekáreň nikdy neponárajte do vody! Nikdy nenalievajte vodu do priestoru určeného
na pečenie!
Formu na pečenie utrite z vonkajšku navlhčenou textíliou. Vnútro je možné vypláchnuť teplou vodou.
Pokiaľ na forme zostanú zvyšky cesta, nalejte do nej horúcu vodu a nechajte pôsobiť asi 30 min., až
sa zvyšky uvoľnia. Používanie čistiacich prostriedkov v zásade nie je potrebné, príp. použite jemný
čistiaci prostriedok. Formu nenechávajte vo vode ponorenú dlhšie, aby nezhrubla tesniaca hmota na
dne formy.
Hnetač aj hnací hriadeľ umyte vždy ihneď po použití. Pokiaľ hnetač zostane vo forme, je ťažké ho
neskôr vybrať. V danom prípade nalejte do formy asi na 30 min. teplú vodu, hnetač potom pôjde
ľahšie vybr.
Forma na pečenie je vybavená kvalitným nepriľnavým povrchom. Na jeho čistenie preto nepoužívajte
kovové predmety, ktoré by mohli povrch poškodiť. Bežné je, že sa po čase zmení farba povrchovej
úpravy, jej funkčnosť však zostáva bezo zmeny.
Po každom použití pekárne utrite vlhkou textíliou tiež priezor vo veku. Ak je silne znečistený, použite
prípravok na čistenie skiel a potom priezor utrite a osušte mäkkou textíliou.
Pred odložením pekárne na uskladnenie sa vždy uistite, že celkom vychladla, je čistá a suchá. Veko
zavrite.
Poznámka: Odporúčame nerozoberať veko za účelom jeho vyčistenia.
RADY A TIPY
Po pečení sa chlieb lepí na nádobu.
Po ukončení pečenia nechajte chlieb asi 10 minút vychladnúť a sledne obráťte formu dnom hore.
Podľa potreby po pečení pohybujte hriadeľmi hnetacích hákov zľava doprava. Pre ďalšie pečenie celú
formu vrátane hnetacích hákov vymastite.
Ako zabrániť tvorbe dier v chlebe spôsobených prítomnosťou hnetacích hákov?
Hnetacie háky môžete vybrať prstami pokrytými múkou pred poslednou fázou kysnutia cesta.
SK
42
Cesto prekysne cez okraj nádoby.
To sa stáva, najmä keď sa používa pšeničná múka, a je to následok vyššieho obsahu lepku.
a) Znížte množstvo múky a prispôsobte ostatné ingrediencie. Hotový chlieb bude mať ešte stále
dostatočný objem.
b) Na cesto roztrite polievkovú lyžicu horúceho roztaveného margarínu.
Chlieb vykysne, ale pri pečení spadne
a) Ak sa uprostred chleba vytvorí ryha tvaru V, múka neobsahuje dosť lepku. To určuje, že múka
obsahuje príliš málo proteínu (čo sa stáva najmä za daždivého leta) alebo že je múka príliš vlhká.
Opatrenie: pridajte polievkovú lyžicu pšeničného lepku na každých 500 g múky.
b) Ak je chlieb uprostred zúžený, môže príčina spočívať v jednom z nasledujúcich dôvodov: teplota
vody bola príl vysoká, bolo použité nadmerné množstvo vody alebo bola múka chudob na
lepok.
Kedy je možné otvoriť veko pekárne počas prevádzky?
eobecne povedané je možné veko pekárne otvoriť vždy počas fázy hnetenia. Počas tejto fázy môžu
byť ešte pridané malé množstvá múky alebo tekutiny. Ak má mať chlieb po dopečení určité aspekty,
postupujte takto:
Pred poslednou fázou kysnutia odklopte veko a opatrne narežte tvoriacu sa kôrku chleba ostrým
predhriatym nožom, rozptýľte naň cereálie alebo roztrite na kôrku zmes zemiakovej múky a vody
za účelom docielenia lesklej povrchovej úpravy. To je však naposledy, keď môže byť veko otvorené,
pretože inak prostriedok chleba poklesne.
Pšeničné múky
00 Pšeničná múka hladká svetlá
T 400 Pšeničná výberová polohrubá
T 405 je umletá zo zrna, ktoré má odstránený klíček a obal (otrubu) a je vlastne najsvetlejšia, a teda
“najmenej celozrnná
T 450 Pšeničná hrubá (krupica)
T 512 eničná pekárska špeciál
T 530 Pšeničná múka hladká svetlá – pekárska špeciál
T 550 Pšeničná múka polohrubá svetlá
T 650 Pšeničná múka hladká polosvetlá, na pečenie chleba sú vhodnejšie múky s T 650.
T 700 Pšeničná múka svetlá, chlebová
T 1000 Pšeničná múka hladká tmavá (chlebová)
T 1050 Pšeničná múka chlebová, je hladká, tmavá
T 1150 Chlebová múka
T 1800 Pšeničná celozrnná, hrubá; celozrnná, jemná
Ražné múky
T 960 Ražná chlebová
T 1700 Ražná celozrnná
Čo je pšeničná celozrnná múka?
Celozrnná múka sa vyrába zo všetkých druhov cereálií (obilnín), vrátane pšenice. Termín „celozrnný“
určuje, že múka bola umletá z celých zŕn a preto má vyšší obsah nestráviteľných častíc a tmavšiu
farbu. Použitie celozrnnej múky ale nedáva chlebu tmavšie zafarbenie, ako sa všeobecne verí.
SK
43
Čo sa musí robiť pri použití žitnej múky?
Žitná múka neobsahuje lepok a chlieb sotva vykysne. Aby sa chlieb stal ľahko stráviteľným, musí sa
pripraviť celozrnný ražný chlieb s kvasnicami.
Je možné použiť aj doma mletú múku?
Na prípravu chleba je možné použiť aj doma mletú múku. Podiel otrúb by však nemal presahovať
50 %, zvyšná múka musí byť veľmi jemne umletá a preosiata. Ideálna je zmes z 30 % otrúb a 70 %
múky. Majte, prosím, na pamäti, že pri použití doma mletej múky bude možno potrebné pridať do
cesta viac tekutiny.
Lepok v múke
Čím vyššie je typové číslo múky, tým nižší je podiel lepku v múke a tým menej cesto kysne. Najvší
podiel lepku obsahuje pšeničná múka T 550.
Aké druhy múky existujú a ako sa používajú?
a) Kukuričná, ryžová a zemiaková múka je vhodná pre osoby alergické na lepok alebo pre tých,
ktorí trpia maloabsorpčným syndrómom alebo brušnými chorobami. Pozrite príslušné recepty
v receptári.
b) Múka zo špaldovej pšenice je drahá, ale neobsahuje chemické prísady, pretože pšenica rastie
na veľmi chudobnej pôde a nevyžaduje žiadne hnojivo. Špaldová múka je obzvlášť vhodná pre
alergikov. Je možné ju použiť vo všetkých receptoch popísaných v receptári a obsahujúcich múku
typu 405, 550 a 1050.
c) Múka z prosa je obzvlášť vhodná pre osoby trpiace mnohými alergiami. Je možné ju použiť vo
etkých receptoch predpisujúcich múku typu 405, 550 a 1050, ako je popísané v receptári.
d) Múka z tvrdej pšenice (Durum) je vhodná na bagety vďaka svojej konzistencii a môže byť
nahradená krupicou z tvrdej pšenice.
Ako je možné vyrobiť čerstvý chlieb pre ľahšie trávenie?
Pridaním popučeného vareného zemiaka do múky a následným hnetením cesta sa stane čerstvý chlieb
ľahšie stráviteľným.
Čo je možné robiť, keď chlieb chutí po droždí?
a) Táto chuť je často odstraňovaná pridaním cukru. Pridanie cukru dáva chlebu svetlejšiu farbu.
b) Pridajte do vody 1 polievkovú lyžicu octu pre malé bochníky chleba a 2 polievkové lyžice pre
veľké bochníky.
c) Namiesto vody použite cmar alebo kefír. To platí pre všetky recepty a odporúča sa pre zlepšenie
sviežosti chleba.
Prečo chlieb pečený v klasickej peci chutí odlišne od chleba vyrobeného v pekárni na chlieb? Závisí to
od rozdielneho stupňa vlhkosti: chlieb pečený v klasickej peci je suchší z dôvodu väčšieho priestoru na
pečenie, zatiaľ čo chlieb zhotovený v zariadení na pečenie chleba je vlhkejší.
Prečo kupovaný chlieb chutí inak než chlieb pečený v domácej pekárni?
Príčinou je rôzna vlhkosť: Chlieb pečený v klasickej peci je suchší z dôvodu väčšieho priestoru na
pečenie, zatiaľ čo chlieb pečený v domácej pekárni je vlhkejší.
SK
44
POZNÁMKY K RECEPTOM
1. Ingrediencie
Keďže každá ingrediencia hrá špecifi ckú rolu pre úspešné pečenie chleba, je odmeriavanie rovnako
dôležité ako poradie, v ktorom sa ingrediencie pridávajú.
Najdôležitejšie ingrediencie ako tekutina, múka, soľ, cukor a droždie (je možné použiť buď
suché, alebo čerstvé droždie) ovplyvňujú úspešný výsledok prípravy cesta a chleba. Vždy použite
správne množstvo v správnom pomere.
Použite teplé ingrediencie, ak sa cesto má pripraviť ihneď. Ak si želáte nastaviť funkciu časovania
programových fáz, odporúča sa použiť studené ingrediencie, aby sa predišlo stavu, keď droždie
začne kysť príliš skoro.
Margarín, maslo a mlieko ovplyvňujú chuť a vôňu chleba.
Aby kôrka bola svetlejšia a tenšia, je možné znížiť množstvo cukru o 20 % bez ovplyvnenia úspešného
výsledku pečenia. Ak dávate prednosť mäkšej a svetlejšej kôrke, nahraďte cukor medom.
Ak si želáte pridať cereálne zrná, nechajte ich cez noc namáčať. Znížte množstvo múky a tekutiny
(až o 1/5). Pri žitnej múke sú kvasnice nenahraditeľné.
Ak chcete obzvlášť ľahký chlieb, bohatý na stravu pre povzbudenie činnosti čriev, pridajte do
cesta pšeničné otruby. Príslušné dávkovanie je 1 polievková lyžica na 500 g múky a zvýšte
množstvo tekutiny o 1 polievkovú lyžicu.
2. Prispôsobovanie dávok
Ak majú dávky byť zvýšené alebo znížené, zaistite, aby boli dodržané pomery pôvodných receptov. Pre
docielenie perfektných výsledkov sa riaďte ďalej uvedenými základnými pravidlami pre prispôsobenie
dávok ingrediencií:
Tekutiny/múka: Cesto by malo byť mäkké (ale nie príliš) a jednoducho hnetené bez toho, aby sa
stalo vláknitým. Ľahkým hnetením by sa mala vytvoriť guľa. To ale nie je prípad ťažkých ciest ako
z celozrnného žita alebo s cereálnym chlebom. Skontrolujte cesto 5 minút po prvom hnetení.
Ak je príliš vlhké, pridaním múky po malých dávkach sa docieli správna konzistencia cesta. Ak je
cesto príliš suché, pridávajte počas hnetenia vodu po lyžiciach.
Nahradzovanie tekutín: Pri používaní receptom predpísaných ingrediencií obsahujúcich tekutinu
(napr. tvaroh, jogurt atď.) sa musí znížiť množstvo tekutiny na predpokladané celkové množstvo.
Pokiaľ používate vajíčka, je potrebné ich ušľahať v odmeriavacom pohári a doplniť pohár ďalšou
požadovanou tekutinou na predpokladané množstvo. Ak žijete na vysoko položenom mieste
(nad 750 m nad morom), cesto vykysne rýchlejšie. V takom prípade je možné množstvo droždia
znížiť až o 1/4 až 1/2 kávovej lyžičky pre pomerné zníženie jeho vykysnutia. To isté platí obzvlášť
o mäkkej vode.
3. Pridávanie a odmeriavanie ingrediencií a množstiev
Vždy vložte v prvom rade tekutinu, droždie až nakoniec. Pre spomalenie kysnutia (najmä pri
použití funkcie časovania) by sa malo zabrániť styku droždia s tekutinou.
Na meranie použite vždy rovnaké merné jednotky. Hmotnosti v gramoch musia byť presne
odmerané.
Pre mililitrové označenie je možné použiť dodaný odmerný pohár, ktorý má dieliky stupnice od
50 do 300 ml.
Ovocné, orechové alebo cereálne ingrediencie: Ak si želáte pridať ďalšie ingrediencie, môžete tak
urobiť pomocou zvláštnych programov po zaznení zvukového signálu. Ak pridáte ingrediencie
príliš skoro, budú počas hnetenia rozdrvené.
SK
45
4. Hmotnosti a objemy chleba
Napriek presným hmotnostným údajom môžu nastať malé rozdiely. Skutočná hmotnosť chleba
veľmi závisí od vlhkosti miestnosti v čase prípravy.
etky chleby s podstatným podielom pšenice dosahujú veľký objem a presahujú hranu nádoby
po poslednom vykysnutí v prípade najvšej hmotnostnej triedy. Chlieb sa ale nerozleje. Časť
chleba mimo formy ľahšie zhnedne v porovnaní s chlebom vo vnútri formy.
Kde je pre sladké chleby navrhnutý program SPRINT, môžete použiť ingrediencie v menších
množstvách (platí tiež pre program TORTA na výrobu ľahšieho pečiva).
5. Výsledky pečenia
Výsledok pečenia závisí od miestnych podmienok (mäkká voda / vysoká relatívna vlhkosť
vzduchu / vysoká nadmorská výška / konzistencia ingrediencií atď.). Preto údaje v receptoch
tvoria referenčné body, ktoré môžu byť vhodne upravené. Ak jeden alebo iný recept nevyjde na
prvýkrát, nenechajte sa odradiť. Snažte sa nájsť dôvod a skúste to znovu obmenou podielov.
Ak je chlieb po pečení príliš bledý, môžete ho nechať zhnednúť v rámci programu pečenia.
Odporúčame upiecť skúšobný chlieb pred nastavením funkcie na použitie cez noc, takže
v prípade nutnosti budete môcť vykonať potrebné zmeny.
NEDOSTATKY V RECEPTOCH
Problém Príčina Riešenia
Chlieb príliš rýchlo vykysne. Príliš veľa droždia, príliš veľa múky, nedostatok soli
(alebo niekko týchto príčin).
a/b
Chlieb vôbec nevykysne
alebo len nedostatočne.
Vôbec žiadne alebo príliš málo droždia.
Staré alebo droždie po záruke.
Tekutina bola príliš horúca.
Droždie sa dostalo do styku s tekutinou.
Nesprávny typ múky alebo múka po záruke.
Príliš veľa alebo nedostatok tekutiny.
Nedostatok cukru.
a/b
d
c
d
d
a/b/f
a/b
Chlieb príliš vykysne a rozleje
sa na formu na pečenie.
Ak je voda príliš mäkká, droždie viac kvasí.
Príliš veľa mlieka ovplyvní kvasenie droždia.
e
c
Stred chleba sa znižuje. Objem cesta je väčší než forma a chlieb sa zníži.
Kvasenie je príliš krátke alebo nie je dosť dlhé z dôvodu
nadmernej teploty vody alebo priestoru na pečenie
alebo nadmernej vlhkosti.
c/g
c/g
Po dokončení pečenia je
v chlebe priehlbeň.
Tekutiny je príliš veľa. a/b
Štruktúra chleba je ťažká
a hrudkovitá.
Príliš veľa múky alebo nedostatok tekutiny.
Nedostatok droždia alebo cukru.
Príliš veľa ovocia, hrubej múky alebo jednej z ostatných
ingrediencií.
Stará alebo múka po záruke.
a/b
a/b
b
d
Stred chleba nie je upeče. Príliš veľa alebo nedostatok tekutiny.
Recept obsahuje vlhké ingrediencie.
a/b/f
f
množstvách (platí tiež pre program CAKE (KYPRIACÍ PRÁŠOK) na výrobu ľahšieho pečiva).
SK
46
Problém Príčina Riešenia
Otvorená alebo hrubá
štruktúra chleba alebo príliš
veľa dier.
Príliš veľa vody.
Žiadna soľ.
Vysoká vlhkosť, voda príliš horúca.
Príliš veľa tekutiny.
f
b
g
c
Chlieb je na povrchu
nedopečený.
Objem je príliš veľký voči forme na pečenie.
Nadmerné množstvo múky, najmä pre biely chlieb.
Príliš veľa droždia a málo soli.
Príliš veľa cukru.
Sladké ingrediencie navyše k cukru.
a/e
b
a/b
a/b
b
Krajce sú nerovnomerné
alebo hrudkovité.
Chlieb nebol dostatočne vychladený (para neunikla). g
Usadeniny múky na kôrke. Múka nebola počas hnetenia na bokoch dobre
spracovaná.
e
Riešenia problémov:
a) Ingrediencie správne odmerajte.
b) Nastavte dávkovanie ingrediencií.
c) Použite inú tekutinu alebo ju nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Ingrediencie predpísané
receptom pridajte v správnom poradí. Utvorte malú prehĺbeninu uprostred múky a vložte do nej
rozdrobené droždie alebo suché droždie. Vyvarujte sa priamemu styku droždia s tekutinou.
d) Používajte len čerstvé a správne skladované ingrediencie.
e) Opravte množstvo tekutiny. Ak sa používajú ingrediencie obsahujúce vodu, dávka pridávanej
vody sa musí náležite znížiť.
f) V prípade veľmi vlhkého počasia znížte množstvo vody o 1 až 2 polievkovej lyžice.
g) Vyberte chlieb z formy ihneď po upečení a pred rozrezaním ho nechajte najmenej 15 minút
vychladnúť na vhodnej podložke (napr. drevenom lopáriku).
ODSTRAŇOVANIE PROBLÉMOV
Ak sa počas používania pekárne na chlieb stretnete s nejakým problémom, prejdite si,
prosím, pred tým, ako sa obrátite na servisné stredisko, nasledujúce informácie:
Problém Príčina Riešenia
Dym vychádza z priestoru na
pečenie alebo z ventilačných
otvorov.
Ingrediencie sa prilepujú na
priestor na pečenie alebo na
vonkajšiu stranu formy na
pečenie.
Odpojte napájací prívod od
el. inštalácie a vyčistite vonkajšie
časti formy na pečenie alebo
priestor na pečenie.
Stred chleba klesá
a naspodku je vlhký.
Chlieb zostal po ukončení
pečenia a prihrievaní príliš
dlho vo forme na pečenie.
Vyberte chlieb z formy na pečenie
pred ukončením prihrievacej fázy.
Chlieb sa náročne vybe
z formy na pečenie.
Spodná strana bochníka
je prilepená na hnetacích
hákoch.
Hýbte hriadeľom sem a tam, pokým
chlieb nevypadne. Po pečení
vyčistite hnetacie háky a hriadele.
Podľa potreby naplňte formu na
pečenie na 30 minút teplou vodou.
Potom je možné jednoducho vybrať
hnetacie háky a vyčistiť ich.
SK
47
Problém Príčina Riešenia
Ingrediencie nie sú správne
miešané a chlieb sa nepečie
správne.
Nesprávne nastavenie
programu.
Skontrolujte zvolený program
a ostatné nastavenia.
Počas prevádzky pekárne
došlo k stlačeniu tlačidla
ŠTART/ STOP.
Pozri kapitolu Funkcie pekárne na
chlieb.
Počas prevádzky pekárne
bolo veko niekoľkokt
otvorené.
Neotvárajte veko po poslednom
vykysnutí.
Dlhodobý výpadok el. siete
počas prevádzky pekárne.
Pozri kapitolu Funkcie pekárne na
chlieb.
Otáčanie hnetacích hákov je
zablokované.
Skontrolujte, či hnetacie háky nie sú
zablokované zrnami a pod. Vyberte
formu na pečenie a skontrolujte, či sa
hriadele voľne otáčajú. Ak to tak nie
je, obráťte sa na zákaznícky servis.
Forma na pečenie sa počas
hnetenia nadvihuje.
Cesto je príliš husté. Hnetacie
háky sú zablokované a forma
na pečenie je vytlačovaná
hore.
Otvorte veko a do cesta pridajte
trochu tekutiny. Potom veko opäť
uzavrite.
Pekáreň nie je možné spustiť.
Displej zobrazuje H:HH.
Pekáreň je ešte horúca
z predchádzajúceho cyklu
pečenia.
Držte tlačidlo ŠTART/STOP stlačené,
pokým sa na displeji neobjaví
základné nastavenie KLASIK.
Odstráňte formu na pečenie
a nechajte pekáreň vychladnúť.
Potom vráťte formu na pečenie
na svoje miesto, nastavte znovu
program a zapnite pekáreň.
TECHNICKÉ ÚDAJE
Plne automatická príprava (miesenie, kynutie, pečenie)
2 miešací háky
11 programov na prípravu chleba
Voľba stupňa prepečenia kôrky
Odložený štart až 24 hodín
Akustický signál pre vloženie ďalších prísad
Max. hmotnosť chleba 1350 g
Podsvietený LCD displej
Veko so skleným priezorom
Forma na chlieb s antiadhézným povlakom (vhodné pre umývanie v umývačke)
Vhodná pre prípravu bezlepkových zmesí
Antikorové provedenie
Príslušenstvo: formy, 2 miešací háky, pomôcka na vybratie háka, odmerky, návod na obsluhu s recepty
Menovité napätie: 230 V ~ 50 Hz
Menovitý príkon: 800W
Držte tlačidlo START/STOP
stlačené, pokým sa na displeji
neobjaví základné nastavenie
BASIC (KLASIK). Odstráňte formu
na pečenie a nechajte pekáreň
vychladnúť. Potom vráťte formu na
pečenie na svoje miesto, nastavte
znovu program a zapnite pekáreň.
SK
48
VYUŽITIE A LIKVIDÁCIA OBALOV
Baliaci papier a vlnitá lepenka – odovzdajte do zberných surovín. Prebalová fólia, PE vrecká, plastové
diely – vyhadzujte do kontajnerov na plasty.
LIKVIDÁCIA VÝROBKU PO SKONČENÍ ŽIVOTNOSTI
Likvidácia použitých elektrických a elektronických zariadení (platí v členských krajinách EÚ
a ďalších európskych krajinách so zavedeným systémom triedenia odpadu)
Vyobrazený symbol na produkte alebo na obale znamená, že s produktom by sa nemalo nakladať ako s
domovým odpadom. Produkt odovzdajte na miesto určené na recykláciu elektrických a elektronických
zariadení. Správnou likvidáciou produktu zabránite negatívnym vplyvom na ľudské zdravie a život
prostredie. Recyklácia materiálov prispieva k ochrane prírodných zdrojov. Viac informácií o recyklácii
tohto produktu vám poskytne obecný úrad, organizácia na spracovanie domového odpadu alebo
predajné miesto, kde ste produkt kúpili.
SK
49
RECEPTY K PEKÁRNI CHLEBA
OBSAH
1. Klasický biely chlieb
2. Celozrnný chlieb
3. Sladký chlieb
4. Super rýchly chlieb
5. Obyčajný chlieb
6. Kysnutý chlieb
7. Sezamov ý chlieb
8. Kávový chlieb
9. Banánový chlieb
10. Francúzsky chlieb
11. Orechový chlieb
12. Hrozienkový chlieb
13. Kokosový chlieb
14. Chlieb s kešu orieškami
15. Medochlieb
16. Piškótový chlieb
17. Smotanový piškótový chlieb
18.em
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122

ECG PCB 728 S Návod na používanie

Kategória
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod na používanie

Súvisiace články