4545
Ruský šalát
Sivá kazeta (E4): kocky
Prísady pre 8 osôb
3 stredné mrkvy, ošúpané, uvarené • 3 zemiaky, ošúpané, uvarené • 3 stredné repy, uvarené, ošúpané
• 3 stredné nakladané uhorky • ½ červenej cibule, ošúpaná • 150 g zeleného hrášku, vysušeného • 4 mladé
cibuľky, nakrájané najemno • petržlenová vňať • 1 ½ polievkovej lyžice rastlinného oleja • soľ, čierne korenie
Pred prípravou šalátu nechajte varené prísady ochladiť na izbovú teplotu. Nakrájajte zemiaky, mrkvu, repu,
nakladané uhorky a cibuľu na kocky pomocou sivej kazety (E4). Takto pripravenú zeleninu vložte do veľkej
šalátovej misy. Pridajte do misy zelený hrášok a mladú cibuľku nakrájanú najemno. Opatrne premiešajte.
Pridajte soľ a čierne korenie. Pridajte rastlinný olej a znova premiešajte. Pred podávaním ozdobte petržlenovou
vňaťou.
Nápad: Pridajte kocky klobásy nakrájanej pomocou sivej kazety (E4).
Tip: Prísady nevarte príliš dlho, aby si po nakrájaní zachovali dobrý tvar.
Polievka Minestrone
Zelená kazeta (E1): plátky
Sivá kazeta (E4): kocky
Prísady pre 4 osoby
1 cibuľa, ošúpaná, rozkrojená na dve časti • 1 stredná mrkva, ošúpaná • 1 stredný zemiak, ošúpaný • 1 stredná
cuketa, ošúpaná • 100 g zelenej kapusty, nakrájanej na kúsky • 2 struky cesnaku, rozdrveného • 1 l hovädzieho
bujónu • 400 g paradajok nakrájaných na kocky z konzervy • 400 g bielych fazúľ z konzervy, opláchnutých,
vysušených • 15 g listov bazalky nakrájaných najemno • 1 polievková lyžica olivového oleja
Nakrájajte cibuľu, mrkvu, zemiak a cuketu na kocky pomocou sivej kazety (E4). Nakrájajte kapustu na plátky
pomocou zelenej kazety (E1). Na veľkú panvicu pridajte olivový olej a pražte cibuľu a cesnak 3 minúty.
Pridajte kocky mrkvy, zemiaka a cukety. Dobre premiešajte. Pridajte hovädzí bujón a paradajky. Priveďte k
varu. Nechajte dusiť 30 minút. Pridajte kapustu, fazuľu a bazalku. Okoreňte podľa chuti. Nechajte dusiť ešte
10 minút.
Ovocné carpaccio
Zelená kazeta (E1): plátky
Prísady pre 6 osôb
2 jablká, ošúpané, rozkrojené na dve časti • 1 mango, ošúpané, nakrájané na štvrtiny • 3 banány, ošúpané
• 2 kivi, ošúpané • 200 g jahôd • ½ citróna • práškový cukor • 1 zväzok čerstvej mäty
Nakrájajte ovocie na plátky pomocou zelenej kazety (E1). Jemne pocukrujte a polejte malým množstvom
citrónovej šťavy. Rozložte ovocie na taniere tak, aby ste vytvorili zaujímavú farebnú kompozíciu. Pomocou
štetca naneste trocha šťavy, ktorá vznikla pri spracovaní ovocia, aby sa pokrm leskol. Rukou potrhajte listy
mäty a rozložte ich na tanier.
Podávajte veľmi čerstvé. Môžete podávať s kopčekom zmrzliny podľa vlastného výberu.