RECEPT FUNKCIA PREDHRIATIE
ÚROVEŇ VRÚRE
(ZDOLA)
TEPL.
(°C)
ČAS (MIN.) PRÍSLUŠENSTVO A POZNÁMKY
Klobásy/kebab/rebierka/
hamburgery
Áno 4 200
30 – 50
Úroveň 4: rošt
(v polovici pečenia jedlo obrátiť)
-
Úroveň 3: nádoba na odkvapkávanie
svodou
Pečené kurča 1 – 1,3kg
-
2
200
55 – 70
Úroveň 2: rošt (po uplynutí dvoch tretín
doby pečenia jedlo podľa potreby obrátiť)
3 55 – 65
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie
svodou
Pečené kurča 1 – 1,3kg
-
2
200
60 – 80 Úroveň 2: otočný ražeň (ak je kdispozícii)
3 55 – 65
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie
svodou
Krvavý roastbeef 1 kg
- 2 200 35 – 50
Pekáč na rošte (po uplynutí dvoch tretín
času pečenia jedlo podľa potreby obrátiť)
Jahňacie stehno/Kolená
- 2 200 60 – 90
Nádoba na odkvapkávanie alebo pekáč
na rošte (po uplynutí dvoch tretín doby
pečenia jedlo podľa potreby obrátiť)
Pečené zemiaky
- 2 200 45 – 55
Nádoba na odkvapkávanie/plech na
pečenie (po uplynutí dvoch tretín času
pečenia jedlo podľa potreby obrátiť)
Gratinovaná zelenina
- 2 200 20 – 30 Pekáč na rošte
Lasagne amäso
Áno 1 - 3 200 50 – 100*
Úroveň 3: pekáč na rošte
(po uplynutí dvoch tretín času pečenia
jedlo podľa potreby obrátiť)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie alebo
pekáč na rošte
Mäso azemiaky
Áno 1 - 3 200 45 – 100*
Úroveň 3: pekáč na rošte
(po uplynutí dvoch tretín času pečenia
jedlo podľa potreby obrátiť)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie alebo
pekáč na rošte
Ryby azelenina
Áno 1 - 3 180 30 – 50*
Úroveň 3: pekáč na rošte
(úrovne vymeňte vpolovici pečenia)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie alebo
pekáč na rošte
* Doba pečenia je približná. Jedlo môžete zrúry vybrať vrôznych časoch podľa vašej osobnej voľby.
ODPORÚČANIA ATIPY
AKO ČÍTAŤ TABUĽKU PRÍPRAVY JEDÁL
Vtabuľke sú uvedené najvhodnejšie funkcie pre dané jedlo na
prípravu na jednej alebo viacerých úrovniach súčasne. Čas pečenia sa
začína vložením jedla do rúry, nezahŕňa dobu predhrievania (keď sa
vyžaduje). Teploty ačas pečenia sú iba približné azávisia od množstva
jedla atypu použitého príslušenstva. Na začiatku použite najnižšie
odporúčané hodnoty, aak jedlo nie je hotové, potom hodnoty
zvýšte. Používajte dodané príslušenstvo auprednostňujte tmavé
kovové pekáče alebo plechy. Okrem toho môžete použiť nádoby
apríslušenstvo zvarného skla alebo kameniny, nezabudnite však, že
pečenie sa trochu predĺži. Na dosiahnutie najlepších výsledkov prísne
dodržiavajte odporúčania vtabuľke prípravy jedál avoľte dodané
príslušenstvo, ktoré sa má vložiť na rôzne úrovne.
PEČENIE RÔZNYCH JEDÁL SÚČASNE
Použitím funkcie „KONVEKČNÉ PEČENIE“ sa dá pripraviť naraz viac
rôznych jedál, ktoré si vyžadujú rovnakú dobu pečenia arovnaký čas
pečenia (napríklad: ryby azeleninu) pri rovnakej teplote ana rôznych
úrovniach. Vprípade potreby po dvoch tretinách cyklu prípravy
vymeňte úrovne. Vyberte jedlo, ktoré sa pečie kratšie, ajedlo, ktoré sa
má piecť dlhšie, nechajte vrúre.
Dezerty
• Jemné zákusky pečte sfunkciou tradičného pečenia iba na jednej
úrovni. Používajte tmavé kovové pekáče avždy ich uložte na dodaný
rošt. Pri pečení na viacerých úrovniach zvoľte funkciu pečenia
svháňaným vzduchom apo čase vymeňte polohy foriem na
pečenie, aby sa zabezpečila optimálna cirkulácia horúceho vzduchu.
• Pri skúške, či je kysnutý koláč upečený, vpichnite do stredu koláča
drevené špáradlo. Ak bude špajľa po vybratí čistá, koláč je hotový.
• Ak používate pekáče steónovým povrchom, okraje nevymastite
maslom, pretože koláč by sa okolo okrajov nemusel dvihnúť
rovnomerne.
• Ak koláč počas pečenia „klesne", nabudúce nastavte nižšiu teplotu
alebo znížte množstvo kvapalín v zmesi a miešajte opatrnejšie.
• Pri koláčoch svlhkou plnkou (tvarohovou alebo ovocnou) použite
funkciu „KONVENČNÉ PEČENIE“. Ak je základ koláča vlhký, pečte
ho na nižšej úrovni apred pridaním plnky posypte korpus koláča
strúhankou alebo pomletými sušienkami.
Mäso
• Používajte pekáč alebo nádobu zvarného skla vhodnej
veľkosti podľa kusu mäsa, ktoré sa má piecť. Pri pečení veľkých
kusov prilejte do pekáča trochu vývaru apočas pečenia mäso
podlievajte. Po upečení nechajte mäso odstáť vrúre počas ďalších
10 – 15 minút alebo ho zabaľte do alobalu.
• Keď chcete grilovať mäso, zvoľte si kusy rovnakej hrúbky,
dosiahnete tak rovnomerné opečenie. Veľmi hrubé kusy si
vyžadujú dlhší čas prípravy. Aby sa predišlo spáleniu povrchu
mäsa, zvoľte nižšiu polohu vrúre, aby bolo mäso ďalej od grilu. Po
uplynutí dvoch tretín času pečenia mäso obráťte.
Na zachytávanie šťavy zmäsa sa odporúča vsunúť priamo pod rošt
spečeným mäsom nádobu, do ktorej ste vliali pol litra vody. Podľa
potreby obráťte.
Otočný ražeň (iba pri niektorých modeloch)
Túto časť príslušenstva používajte na rovnomerné opečenie veľkých
kusov mäsa ahydiny. Nasuňte mäso na otočný ražeň, vprípade kurčaťa
mäso zviažte apred vsunutím ražňa na miesto vstene rúry ajeho
opretím na držiak skontrolujte, či mäso nespadne. Aby ste predišli
zadymeniu ana zachytenie unikajúcej šťavy sa odporúča vložiť na
prvú úroveň vrúre nádobu, do ktorej ste vliali pol litra vody. Ražeň má
plastovú rukoväť, ktorú musíte pred pečením vybrať, apoužiť ju na
vybratie jedla zrúry po pečení, aby ste predišli popáleninám.
Pizza
Plech zľahka vymažte, pizza tak bude mať chrumkavý spodok. Po uplynutí
dvoch tretín času pečenia poukladajte na pizzu plátky mozzarelly.