Domo B3962 DO496WK DO498BL Návod na obsluhu

Kategória
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod na obsluhu

Táto príručka je tiež vhodná pre

B3962
4
ZÁRUKA
Pre záruku začínajúcich dňom predaja spotrebiča platí na území SR tieto podmienky:
1. trvania záruky: 2 roky
2. poskytovanie záruky:
a) záručnú opravu vykonáme podľa nášho zvážení opravou alebo výmenou
chybných dielov, ak tieto závady vznikli preukázateľne chybou materiálu alebo
chybou pri výrobe
b) záručná oprava bude vykonaná len pri predložení tohto záručného listu a
dokladu o zaplatenie
c) ak dôjde k oprave alebo výmene spotrebiča v záručnej dobe, záručná doba sa
predlžuje.
3. záruka sa nevzťahuje
a) na mechanické poškodenie
b) nesprávne používanie v rozpore s návodom na použitie
1. záruka zaniká:
- Pri použití spotrebiča inak ako v domácnosti
- Pri vykonávaní opravy alebo zmeny na spotrebiči osobou inou ako poverenou naším
servisom
Na tento spotrebič poskytujeme záruku na nedostatky, ktoré sú označené ako výrobné
chyby alebo chyby materiálu. Záručná doba začína dňom predaja a je uznaná po
predložení potvrdeného tohoto záručného listu alebo orig.dokladu o zaplatení +
tento nepotvrdený, ale vyplnený ZL pre záznam opravy. Prípadné reklamácie môžete
uplatniť v mieste nákupu tohto prístroja alebo v servisnom stredisku rmy:
Domo-elektro s.r.o. Hluboká 147, 34506 Kdyně pozri www.domo-elektro.cz
tel. 379 789 684 alebo na [email protected], tel. 379 422 550
B3962
8
RECYCLING INFORMATION
This symbol on the product or on its packaging indicates that this product may not
be treated as household waste. Instead it must be brought to the applicable collection
point for recycling of electrical and electronic equipment. By ensuring this product is
disposed of correctly, you will help prevent potential negative consequences for the
environment and human health, which could otherwise be caused by inappropriate
waste handling of this product. For more detailed information about recycling of this
product, please contact your local city ofce, your household waste disposal service or
the shop where you purchased the product. The packaging is
recyclable. Please treat the packaging ecologically.
INFORMACIÓN DE RECICLAJE
El símbolo en el producto o el embalaje indica que este
producto no puede ser tratado como residuo doméstico. Los
residuos de aparatos tienen que ser depositados en un punto
de recogida destinado al reciclaje de aparatos eléctricos y
electrónicos. Eliminando este producto de manera correcta,
se puede evitar las consecuencias negativas posibles para el
hombre y el medio ambiente en caso de un tratamiento de
residuos incorrecto. Si desea obtener más información sobre
el reciclaje de este producto, pónganse en contacto con la
ocina municipal, la empresa o el servicio de recogida de
residuos domésticos correspondiente o con el establecimiento
dónde ha adquirido el producto. El material de embalaje es
reciclable. Trate el embalaje de manera ecológica.
INFORMACE O RECYKLACI ODPADU
Symbol na přístroji či na jeho obalu znamená, že s tímto výrobkem není možno
nakládat jako s běžným domovním odpadem, nýbrž musí být odevzdán na místech
určených ke sběru a likvidaci elektrických a elektronických zařízení. Dodržením
tohoto doporučení chráníte životní prostředí a zdraví spoluobčanů. Více informací o
možnostech likvidace nebezpečného odpadu obdržíte na obecních nebo městských
úřadech, sběrných dvorech nebo v prodejně, kde jste přístroj zakoupili. Obalové
materiály jsou recyklovatelné, nakládejte s nimi podle předpisů pro životní prostředí.
INFORMÁCIE O RECYKLÁCIU ODPADU
Symbol na prístroji alebo na jeho obale znamená, že s týmto výrobkom nie je možné
nakladať ako s domovým odpadom, ale musí byť odovzdaný na miestach určených
na zber a likvidáciu elektrických a elektronických zariadení. Dodržaním tohto
odporúčania chránite životné prostredie a zdravie spoluobčanov. Viac informácií o
možnostiach likvidácie nebezpečného odpadu obdržíte na obecných alebo mestských
úradoch, zberných dvoroch alebo v predajni, kde ste prístroj zakúpili. Obalové
materiály sú recyklovateľné, nakladajte s nimi podľa predpisov pre životné prostredie.
WEBSHOP
Accessoires en onderdelen van Domo-toestellen kunnen vanaf nu ook online besteld worden
via de webshop van Domo*:
http://webshop.domo-elektro.be
De webshop is ook te bereiken via de Domo-website: www.domo-elektro.be.
Hiernaast zijn de accessoires en onderdelen ook nog altijd te verkrijgen in de winkel waar u het
toestel heeft aangekocht.
Les accessoires et pièces détachées de Domo sont à présent disponibles en ligne sur le
webshop*:
http://webshop.domo-elektro.be
Le webshop est aussi accessible via le site internet de Domo: www.domo-elektro.be.
Vous pouvez toujours vous procurer les accessoires et pièces détachées au point de vente dont
provient votre appareil.
Zubehör und Ersatzteile von Domo-Geräten können ab jetzt auch online im Domo-Webshop
bestellt werden*:
http://webshop.domo-elektro.be
Zum Domo-Webshop gelangen Sie auch über die Domo-Internetseite: www.domo-elektro.be.
Außerdem können Sie nach wie vor Domo-Zubehör und -Ersatzteile in Geschäften bekommen,
wo Domo-Gerät verkauft werden.
From now on, accessories and parts of Domo appliances can also be ordered online from the
Domo webshop*:
http://webshop.domo-elektro.be
You can reach the webshop through the Domo website as well: www.domo-elektro.be. The
accessories and parts can also still be obtained at the store where you bought the appliance.
Nyní je možné nakupovat originální příslušenství i náhradní díly online přes internetový
obchod:
www.domo-elektro.cz
(platí pouze pro Českou a Slovenskou republiku)
Příslušenství i náhradní díly je možné objednat i přes obchod, kde jste zakoupili vás spotřebič.
* Enkel in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.
* Seulement dans la Belgique, le Pays-Bas, le Luxembourg, la France et l’Allemagne.
* Nur in Belgien, die Niederlande, Luxemburg, Frankreich und Deutschland.
* Only in Belgium, the Netherlands, Luxemburg, France and Germany.
NL
FR
DE
EN
CZ
B3962
122
DÔLEŽITÉ
Prečítajte si pozorne tento návod na použitie a uschovajte si
ho pre neskoršie nahliadnutie a radu.
Tento prístroj bol vyrobený iba pre využitie v domácnosti a
môže sa používať výhradne podľa pokynov uvedených nižšie.
Tento prístroj nesmie byť samostatne obsluhovaný osobami
s mentálnou alebo motorickou poruchou a tiež ľuďmi bez
základných skúseností pre obsluhu. Obsluhu je nutné riadne
preškoliť, zoznámiť ju s možnými rizikami alebo nechať
pracovať pod dozorom. Zvlášť deťom nie je dovolené si s
prístrojom hrať alebo ho samostatne obsluhovať. údržbu
a čistenie prístroja nesmie vykonávať deti mladšie ako 16
rokov. Prístroj nesmie byť používaný po extrémne dlhú dobu
ako profesionálne prístroje. Je určený najmä do kuchyniek
pracovných kolektívov, kancelárií, hotelových izieb alebo
podobných zariadení pre nárazové použitie.
Pozor: Tento prístroj je zakázané používať s externým
časovačom alebo iným diaľkovým ovládaním.
Prístroj môže byť počas používaniahorúci. Dbajte na to, aby
sa prívodný kábel nedotýkal jeho horúcich častí a
prístroj ničím neprikrývajte.
Pred prvým použitím si pozorne prečítajte všetky
inštrukcie.
Predtým, než prístroj pripojíte k elektrickej sieti, sa uistite,
že napätie uvedené na prístroji zodpovedá napätiu Vašej
elektrickej siete.
B3962
123
www.domo-elektro.be
Nedovoľte, aby sa elektrický kábel dotýkal horúcich
plôch a aby nebol ohnutý cez ostré hrany stolov, alebo
pracovných pultov.
Prístroj nepoužívajte ak má poškodený prívodný kábel,
zástrčku, alebo je prístroj sám inak poškodený, ak
netesní, alebo Vám spadol na zem. Nechajte prístroj vždy
skontrolovať v odbornom servise, alebo preškoleným
opravárom, aby ste predišli riziku zranenia elektrickým
prúdom a iným zraneniam.
Opatrnosť dbajte, ak sú v blízkosti prístroja deti.
Používajte len originálne príslušenstvo dodané výrobcom.
Použitie iného príslušenstva Vám môže spôsobiť vážne
zranenie.
Keď prístroj nepoužívate, alebo ho chcete čistiť, vždy ho
odpojte od elektrickej siete. Prístroj najskôr uveďte do
vypnutého stavu a potom ho odpojte od elektrickej siete.
Nikdy neťahajte za kábel, ale vždy len za zástrčku.
Nikdy nenechávajte zapnutý prístroj bez dozoru.
Prístroj je určený len na použitie v domácnosti.
Nepoužívajte prístroj vo vonkajších priestoroch. Výrobca
nemôže ručiť za škody vzniknuté nedodržaním varovanie
v tomto návode, ani za škody vzniknuté nevhodným
používaním prístroja.
Prístroj používajte iba na účely, na ktoré je určený.
Všetky opravy prístroja smie vykonávať iba autorizovaný
servis, alebo výrobca.
Aby ste zabránili úrazu elektrickým prúdom, nesmiete
nikdy potápať kábel, sieťovú zástrčku alebo samotný
prístroj do vody alebo iných tekutín. Ak k tomu dôjde a
prístroj Vám spadne do vody, alebo inej tekutiny, okamžite
ho odpojte od elektrickej siete a nechajte ho skontrolovať
B3962
124
odborným servisom.
Uistite sa, že sa s prístrojom nemôžu hrať deti a dbajte na
to, aby sa prístroje nedotýkali.
Pred prvým použitím z prístroja odstráňte všetky obalové
materiály a reklamné samolepky.
Prístroj vždy umiestňujte na teplu odolné, suché, rovné a
stabilné miesto.
Neumiestňujte prístroj v blízkosti zapnutého plynového
sporáka, alebo elektrické rúry, ani do elektrickej rúry,
alebo do blízkosti iného horúceho prístroja, či na neho.
Neumiestňujte prístroj v blízkosti zápalných a horľavých
látok, výbušnín, či zápalných plynov.
Vždy sa uistite, že prístroj nemá zakryté vetracie otvory.
Ak potrebujete použiť predlžovací kábel, smiete použiť
iba taký, ktorý svojimi vlastnosťami odpovedá štítku na
prístrojmi.
Predlžovací kábel umiestnite vždy tak, aby o neho nikto
nemohol zakopnúť, alebo za neho omylom zatiahnuť.
Aby ste predišli vzniku požiaru, neumiestňujte nikdy na
prístroj žiadne predmety a nikdy nezakrývajte vetracie
otvory, ani samotný prístroj.
Pekáreň bude počas používania horúca. Dotýkajte sa iba
rukoväťou a tlačidiel a ak je to nutné použite ochranné
kuchynské rukavice.
Ako budete s pekárňou manipulovať, uistite sa, že je už
dostatočne vychladnutá a vytiahnite zástrčku z elektrickej
zásuvky.
Ak pekáreň obsahuje horúce ingrediencie, alebo tekutiny,
nepremiestňujte ju.
Vyhnite sa kontaktu s pohybujúcimi sa hnetacími hákmi,
mohli by Vás zraniť.
B3962
125
www.domo-elektro.be
Nepoužívajte pekáreň ako úložisko pre potraviny, alebo
kuchynské náčinie a iné.
Nečistite prístroj hubkou na riad. malé časti hubky by sa
mohli dostať k elektrickým častiam prístroje a spôsobiť
Vám úraz elektrickým prúdom, alebo skrat.
Nepoužívajte pekáreň na sušenie potravín, alebo iných
objektov.
Maximálne množstvo všetkých surovín nesmie byť väčšia,
než 900g.
Nikdy nepoužívajte viac ako 605 g múky na jeden chlieb.
Nikdy nedávajte viac ako 19 g čerstvých kvasníc, alebo 3
čajových lyžičiek kvasníc sušených.
POPIS PRÍSTROJA
1. Veko
2. Priezor
3. Nádoba na pečenie
4. Hnetací hák
5. Ovládací panel
6. Vonkajší plášť prístroja
7. Hák pre vyťahovanie
hnetače z chleba
8. Pohárik s odmerkou
9. Lyžicový odmerka
PRED PRVÝM
POUŽITÍM
1. V obale nájdete pekáreň
na chlieb, nádobu na
pečenie, miesič, pohár
s odmerkou, dvojitou
Lyžicový odmerku a návod na použitie.
2. Všetky časti prístroja očistite navlhčenou handričkou - najmä časti, ktoré prídu
do styku s potravinami. Nádoba na pečenie a háky sú opatrené nepriľnavým
povrchom. Nikdy tieto plochy nečistite hrubými nástrojmi a agresívnymi
čistiacimi prostriedkami. Tieto plochy môžete čistiť iba papierovú kuchynskou
utierkou, alebo jemným navlhčenou handričkou. Ak ste tak ešte neurobili,
odstráňte ochrannú fóliu z displeja.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
B3962
126
3. Pri prvom zapnutí prístroja budete počuť hlasný zvukový signál a na displeji sa
ukáže “3:00” a prístroj je teraz pripravený na použitie.
4. Je úplne v poriadku, ak sa pri prvom použití objavia z prístroja trocha dymu.
5. Pred prvým použitím je potrebné ako prvý spustiť na prázdno program pečenia
“BAKE”. Program nechajte prebehnúť 10 minút. Potom nechajte pekáreň
vychladnúť a znovu očistite nádobu na pečenie a hnetacie hák.
6. Kvalita chleba závisí na mnohých faktoroch. Uistite sa vždy, že všetky použité
suroviny majú izbovú teplotu a že ich vkladáte do nádoby správne množstvo.
SUROVINY
Upečenie výborného chleba závisí najmä na týchto troch faktoroch: kvalita, čerstvosť
a správne množstvo surovín.
Upozornenie: nikdy nedávajte viac surovín, ako je maximum pre Vašu pekáreň! (900
g).
Nikdy neprekračujte toto množstvo surovín, pre jednu pečenie:
• múka: 605 g max.
• droždie: 19 g čerstvého, alebo 3 sušeného max.
• voda: 360 ml max.
MÚKA
Múka je základná súčasť chleba. Váha múky sa líši druh od druhu. preto je absolútne
nutné jej množstvo správne odvážiť. Pri nákupe múky si všimnite aj texte na obale.
Musí tam stáť, že múka je okrem iného vhodná na pečenie chleba.
LEPOK
Lepok sa nachádza prirodzene takmer v každej múke a podporuje kysnutie chleba. V
tzv. chlebové múke je lepku však najviac.
DROŽDIE
Droždie je mikroorganizmus, ktorý rastie na rôznych rastlinných potravinách. Má
schopnosť premeniť cukor v alkohol a v kysličník uhličitý, pričom veľmi rýchlo
nadobúda. Je to ideálne, aby mohlo cesto vykysnúť a bolo lepšie stráviteľné.
Odporúčame používať sušené droždie. Spracovanie tohto (zrnovitého) droždie je
jednoduchšie, a tiež je trvácnejšie ako droždie čerstvé a vykazuje stálejšie výsledky ..
SOĽ
Soľ nezabezpečuje len určitú chuť chleba, ale reguluje aj aktivitu droždia, spevňuje
cesto a zabraňuje tomu, aby chlieb príliš vykysol.
MASLO / OLEJ
Maslo a olej dávajú chlebu lepšiu chuť a zvláčňujú ho. Pred použitím musí mať maslo
aj olej izbovú teplotu.
B3962
127
www.domo-elektro.be
CUKOR
Cukor je zdroj obživy pre droždie a dôležitá súčasť kysnutie cesta. môžete použiť
normálne biely cukor, hnedý cukor, sirup alebo med. Cukor dodáva chlebu istú
krehkosť, zvyšuje výživovú hodnotu a prispieva k tomu, že chlieb dlhšie vydrží.
pozor:
Nepoužívajte hrubý cukor alebo cukor kockový, napr. Pre kvasný chlieb, pretože to
poškodzuje ochrannú vrstvu formy na pečenie.
VODA
Keď sa premieša múka s vodou, vytvorí sa lepok, vzduch sa nasýti, takže chlieb môže
nadobúdať. Pri normálnej izbovej teplote použite vlažnú vodu, pretože studená voda
neaktivizuje droždie a horúca by bola zasa príliš.
MLIEKO
Chlebová kôrka vďaka mlieku zhnedne, zlepší sa chuť chleba, zvýši sa výživná
hodnota a vnútro chleba má krásnu smotanovú barvu.Když použijete čerstvé mlieko,
musíte adekvátne znížiť množstvo vody, aby množstvo tekutín zostalo v rovnováhe.
Pozor: Nepoužívajte čerstvé mlieko, ak chcete pečenie spustiť s odloženým štartom.
Mlieko by mohlo skysnúť.
OSTATNÉ PRÍSADY
V kuchárskych knihách môžete nájsť recepty, ktoré vyžadujú korenie, orechy,
hrozienka, ovocie alebo zeleninu a i. Používajte vždy čerstvé prísady. Keď používate
orechy, slnečnicové semienka, sušené ovocie a pod., nechajte ich vopred namočené
vo vode, aby zmäkli, dobre osušené zľahka pokropte a až potom ich pridajte do cesta.
Dávajte pozor, aby tieto ingrediencie neboli príliš veľké a ostré, aby nepoškodili
ochrannú vrstvu formy.
OVLÁDACÍ PANEL
1. Štart / stop
2. Nastavenie času +, -
3. Farba: výber stupňa opečenia kôrky
4. Veľkosť chleba (hmotnosť)
5. Menu: výber programu
5
34
22
1
B3962
128
Tlačidlo “Menu”
Toto tlačidlo použite, keď chcete zvoliť správny program pečenia. Zakaždým, keď
stlačíte toto tlačidlo, budete počuť signál a číslo programu sa na displeji zmení. podľa
vybraného programu sa bude tiež meniť prednastavený čas.
• Vaša pekáreň má 12 rôznych programov:
1. Normal - normálny
2. French - francúzský
3. Whole Wheat - celozrnný
4. Quick - rýchly
5. Sweet - sladký
6. Glutén free - bezlepkový
7. Ultra fast – ultra rýchly
8. Dough - cesto
9. Kneading – hnetenie
10. Cake - koláč
11. Sandwich - sendvič
12. Bake – pečenie
“Colour” - tlačidlo
Toto tlačidlo použite, keď chcete udať, či by ste chceli svetlú, stredné alebo tmavú
kôrku. Na displeji sa bude presúvať šípka ukazujúca na práve nastavený typ kôrky.
Keď skúšate nejaký recept prvýkrát, odporúčame vám, aby ste si vybrali farbu kôrky
stredná.
“Loaf size” - tlačidlo
Toto tlačidlo použite, keď chcete udať váhu chleba, ktorý máte v úmysle upiecť.
Môžete voliť v rozmedzí 700 g a 900 g. Majte na pamäti, že celkové množstvo prísad
uvedených v recepte je váha chleba, ktorý chcete upiecť.
“Štart / stop” - tlačidlo
Týmto tlačidlom zahájite alebo ukončíte zvolený program. Ak ste omylom vybrali zlý
program, môžete ho zmeniť tak, že stlačíte a na pár sekúnd podržíte toto tlačidlo. Tým
zrušíte všetky nastavenia a môžete pekáreň nastaviť znova.
Štart: Keď chcete začať program, stlačte tlačidlo, budete počuť signál. dvojbodka
medzi časy na displeji bude blikať, prístroj bude odpočítavať čas a zvolený program
tým ubieha.
Stop: Pre ukončenie programu stlačte tlačidlo na niekoľko sekúnd, kým nebudete
počuť signál. To potvrdí, že program je vypnutý.
Vypnutie / Zapnutie
Ako zistíte, že prístroj pracuje a program beží? Keď dvojbodka bliká a ukazovateľ
svieti, program beží. Keď dvojbodka svieti nepretržite, je program ukončený.
B3962
129
www.domo-elektro.be
Tlačidlá “Time +, -”
Týmito tlačidlami môžete sami určiť, kedy bude váš chlieb hotový, a to stlačením
tlačidla + alebo -. Stlačením tohto tlačidla sa začiatok programu o 10 minút odsunie.
Funkcia udržania teplého chlebe
Keď pekáreň dokončí pečenie, bude ešte po dobu jednej ďalšie hodiny udržiavať
chlieb v pekárni teplý. Ak chlieb z pekárne vyberiete skôr, nezabudnite vypnúť
program dlhším stlačením tlačidla “Štart / stop”.
Funkcia pamäte
Keď je prístroj znovu-zapnutý po výpadku prúdu (cca 10 min), tak sa program pečenia
či miesenie sám znovu spustí. Funkcia sa neaktivuje, ak bol program ukončený
stlačením tlačidla “Štart / stop”.
PROGRAMY
Príslušný program si vyberte pomocou tlačidla “Menu”. Číslo vybraného programu
bude zobrazené na displeji.
Program 1 - základný: Najviac používaný program pre pečenie klasického chleba.
Program 2 - francúzsky: Čas miesenia a kysnutia je dlhšia ako u základného
programu. Výsledkom je chrumkavejšiu kôrka a svetlejšie štruktúra.
Program 3 - celozrnný: Najvhodnejšie program pre pečenie tmavého chleba, ako je
chlieb celozrnný alebo viaczrnný. Chlieb môže byť o niečo menšia ako biely chlieb,
pretože múka je ťažšia. S týmto programom sa neodporúča používať odložený štart -
výsledky pečenia by mohli byť výrazne horšie.
Program 4 - rýchly: Na miesenie, kysnutie a pečenie chleba s jedlou sódou alebo
pečenie práškom. Výsledkom je zvyčajne menší chlieb s hustejšou štruktúrou.
Program 5 - sladký: Program je určený na pečenie všetkých druhov sladkých ciest.
Program 6 - bezlepkové pečenie: Program vhodný pre prípravu bezlepkového
chleba.
Program 7: ultra rýchly: Pre vyhnětení, vykysnutí a pečenie chleba s kypriacim
práškom alebo jedlou sódou do 1,5 hodiny. Výsledkom je hutnejší menšie chlieb.
Program 8 - cesto: Ak chcete nechať cesto len vymiesime a vykysnúť.
Program 9: hnetenie: Tento program vyberte iba pre miesenie cesta.
Program 10 - koláč: Pomocou tohto programu môžete upiecť chleba, ktorý je
pripravený napr. s práškom do pečiva.Tímto programom upečené chleby nie sú tak
vysoké a pevné.
Funkcia vlastného nastavenia doby pečenia tu nemôže byť použitá, pretože prášok
do pečiva účinkuje hneď. Ak chcete pomocou tohto programu urobiť trený koláč,
vložte prísady do formy. Potom prístroj nastavte a pred zapnutím musíte ešte prísady
zamiešať drevenou lyžicou. To pomáha miesenie.
Program 11 - sendvič: Program pre prípravu ľahkého bieleho cesta vhodného pre
prípravu napr. malých chlebových houstiček.
B3962
130
Program 12 - pečenia: Program na upečenie už hotového cesta. Tento program môže
byť použitý na dokončenie chleba či rozohriatie chleba už skôr hotového.
Pre predčasné ukončenie ktoréhokoľvek programu podržte tlačidlo “START / STOP”
aspoň na 3 sekundy, kým nezačne pípať zvukový signál.
Počas miesenia pri programoch “základný”, “francúzsky”, “celozrnný”, “rýchly”,
“sladký”, “sendvič”, “bezlepkový” a “koláč” začujete zvukový signál. tento signál
znamená, že môžete pridať ďalšie ingrediencie ako napríklad oriešky, hrozienka a pod.
Otvorte veko a nasypte ingrediencie, zatvorte veko a proces miesenie bude
pokračovať. Uistite sa, že oriešky, či hrozienka boli pred vložením do nádoby na
pečenie namočené a teraz sú všetky utreté a osušené napríklad papierovou utierkou.
Tieto prísady nesmú byť nikdy príliš veľké, alebo ostré, aby nepoškodili nepriľnavú
plochu nádoby. Pokiaľ potrebujete piecť s odloženým štartom, dajte všetky
ingrediencie do nádoby vopred, teda už o začiatku.
POUŽITIE PRÍSTROJA
1. Miernym pootočením doprava a ťahaním hore vyberte z pekárne nádobu na
pečenie.
2. Nasaďte hnetač (priložený) na os v strede formy. Hnetač musí byť nasadený
správnym a starostlivým spôsobom, aby všetky prísady boli dostatočne
premiešané a Uhnetené.
3. Vložte všetky prísady do formy takto a v tomto poradí:
1. voda / mlieko
2. maslo / olej
3. eventuálne vajcia
4. múka
5. cukor (nasypte cukor na jednu stranu)
6. soľ (soľ nasypte na opačnú stranu)
7. droždie (droždie vložte do jamky uprostred)
Pozor! Droždie nesmie prísť do styku s vodou, cukrom a soľou. Mohlo by sa
stať, že voda droždie zaktivizuje, skôr než sa prísady dostatočne premiešajú a
premiesime.
4. Odstráňte všetky zvyšky prísad z vonkajšej strany formy. Vložte formu opäť do
prístroje zhora na ňu zatlačte a pootočte.
5. Uzatvorte veko.
6. Dajte zástrčku do zásuvky
7. Nastavte tlačidlom “menu” správny program.
8. Tlačidlom “colour” môžete nastaviť farbu chlebovej kôrky. Môžete zvoliť buď
svetlú, stredná, alebo tmavú.
9. Nastavte eventuálne funkciu vlastného naprogramovania času
10. Stlačte START. Dvojbodka bude teraz blikať a tým udáva, že prístroj pracuje.
Pokiaľ máte nastavené oddialenie programu, program spustí až po uplynutí
nastaveného času.
B3962
131
www.domo-elektro.be
Program 700 g 900 g
1. Normálny 2:53 3:00
2. Francúzský 3:40 3:50
3. Celozrnný 3:32 3:40
4. Rýchly 2:10* 2:10*
5. Sladký 2:50 2:55
6. Bezlepkový 2:50 2:55
7. Ultra rýchly 1:28 1:38
8. Cesto 1:30* 1:30*
9. Hnetenie 0:40* 0:40*
10. Koláč 1:50* 1:50*
11. Sendvič 2:55 3:00
12. Pečenie 1:00* 1:00*
*Ak si zvolíte jeden z týchto programov, nemôžete voliť hmotnosť alebo dobu
pečenia.
Doba, ktorá je uvedená na displeji, je udaná v hodinách a minútach. Príklad: program
1, normálne, 900 gramov, doba 2 hodiny 53 (zápis).
Keď je chlieb hotový, zaznie niekoľko signálov. Stlačte STOP a niekoľko sekúnd
nepúšťajte. Prístroj znova signalizuje, aby potvrdil, že je program zastavený.
Vytiahnite zástrčku zo zásuvky a otvorte veko prístroja. Vytiahnite formu von
pomocou rukavíc. Chlieb nechajte ochladiť vo forme asi 10 - 15 minút, potom formu
obráťte a vyklopte chlieb z formy.
Nikdy nepokladajte chlieb ani formu na vonkajšiu stranu prístroja alebo priamo na
plastikový obrus. Keď sa chlieb hneď neuvoľní, otáčajte osou na spodnej strane formy,
kým sa chlieb neuvoľní Keď chlieb vyberiete z prístroja a hnetač zostane v chlebe,
pozorne ho vyberte z chleba von. Alebo nechajte chleba ešte vychladiť na rošte,
takže potom môžete hnetač vytiahnuť rukami. Dávajte pozor, aby bol hnetač dobře
vychladený. Odporúča krájať chlieb až po 15 - 20 minútach.
EXTRA: Ak napríklad niekedy nie ste včas doma, hreje piecka ešte 60 minút. Táto
doba nie je zahrnutá v programovacom čase.
POUŽITIE ODLOŽENÉHO ŠTARTU
Ak chcete túto funkciu použiť, musíte ju nastaviť, skôr ako stlačíte START.
Dôležité: nepoužívajte túto funkciu, ak majú prísady obmedzenú trvanlivosť.
Postupujte podľa ôsmich krokov popísaných v kapitole “Spôsob použitia”. keď
nastavíte správny program a farbu chlebovej kôrky, stlačte tlačidlá Time +, aby ste
mohli zvýšiť dobu na displeji. Všetko je uvedené v kapitole “ovládací panel”.
B3962
132
Príklad: Je 9:00 ráno a vy by ste chceli mať popoludní v 17:00 čerstvo upečený
chlieb.
Naprogramujete teda čas pečenia na 8:00 Stlačte tlačidlo START. Dvojbodka na
displeji bude blikať, doba bude ubiehať, než sa dosiahne okamihu, keď piecka musí
začať s hnetením. prebehne celkovo nastavený program, takže chlieb bude hotový v
dobe, ktorú ste zvolili.
ČISTENIE A ÚDRŽBA PEKÁRNE
PRED ČISTENÍM PEKÁREŇ VYPNITE, VYTIAHNITE ZÁSTRČKU ZO
ZÁSUVKY A NECHAJTE PEKÁREŇ ÚPLNĚ VYCHLADNÚT.
Zovňajšok, veko a vnútro pekárne
Zovňajšok prístroja a priezor zotrite vlhkou handrou alebo špongiou. Formu vopred
vyberte von. Ak by bolo nutné, môžete zovňajšok prístroja vyčistiť jemným čistiacim
prostriedkom.
Forma na pečenie a háky
Formu a miesič je možné umývať teplou vodou a vlhkou jemnou handričkou.
Dávajte pozor, aby ste nepoškodili ochrannú vrstvu. Keď sa vám nepodarí vybrať
hnetač z formy von, musíte nechať formu úplne vychladnout.Pak nalejte trochu teplej
vody do formy tak, aby hnetač bol pod vodou. Voda pomôže tomu, že prilepené časti
sa uvoľní a hnetač pôjde dobre vybrať.
Nepoužívajte žiadne čistiace prostriedky alebo kefy, pretože by mohli poškodiť
ochrannú vrstvu formy. Forma na pečenie nie je vhodná do umývačky riadu.
Dôležité
Pri čistení vykurovacieho telesa dbajte na zvýšenú opatrnosť. Než pekáreň uskladníte,
uistite a, že je úplne vychladnutá a vyschnuté.
NIEKOĽKO TIPOV NA PRÍPRAVU ZNAMENITÉHO CHLEBA
Vždy všetky prísady presne odviažte a dbajte na to, aby mali izbovú teplotu.
Prísady pridávajte v správnom poradí. Všetky prísady musia byť čerstvé. Droždie
dávajte do formy ako posledný. Urobte v múke malý jamku. Nesmie prísť do styku so
soľou, cukrom a vodou (mliekom).
TIP: Ak je droždie čerstvé, môžete zistiť nasledujúcim testom: V polovici šálke
vlažnej vody rozmiešajte 1 kávovú lyžičku cukru a potom pridajte 1 kávovú lyžičku
droždie. Po niekoľkých minútach bude zmes bublať a kypět, až potom spoznáte, že
droždie je čerstvé.
TIP: Asi po 5 - 10 minútach po štarte piecky môžete skúsiť, či je cesto dobré. Musí
vyzerať ako hladká a elastická koule.Otevřete veko, krátko sa dotknite prsty vrchná
časti cesta. Dávajte ale pozor, pretože hnetač sa stále točí. Ak vám ostane trochu
B3962
133
www.domo-elektro.be
cesta na prstoch, je cesto dobré. Ak zostane cesto nalepené na forme, je príliš mokré.
Ak cesto na vašich prstoch nezostane, potom je príliš vysušené. Buďte opatrní,
nedotýkajte sa cesta, ak miesiaci hák ešte hnetie.
TIP: Soľ obmedzuje účinok droždie a cukor ho naopak povzbuzuje.Pokud na základe
diéty nesmiete použiť jednu z týchto prísad, potom musíte tiež vynechať aj tú druhú.
Potom získate chlieb bez cukru a soli. Ak by ste chceli hneď piecť ďalšie chlieb,
nechajte prístroj 10 - 20 minút vychladiť a potom môžete začať.
Rôzne druhy chleba majú rôznu štruktúru a veľkosť, pretože sa líšia použité prísady.
Niektoré chleby môžu byť tuhšie a menšie ako ostatné. To je normálne. Môže sa stať,
že u niektorých receptov musíte dávky upraviť. Tým myslíme: množstvo droždia,
múky alebo vody. Nikdy nemeňte všetko súčasne! To by totiž nemalo žiadny účinok.
Prispôsobenie môže byť potrebné v súvislosti s nasledujúcim:
Kvalita a špecická hmotnosť múky
Teplotné rozdiely okolí
Čerstvosť prísad
Chlieb, ktorý pečiete sami, neobsahuje žiadne konzervačné prostriedky, a je preto
tiež obmedzene trvanlivý. Keď chlieb nepriedušne zabalíte a potom ho necháte dobře
vychladnúť, môžete ho niekoľko dní kvalitne uchovať. Môžete ho samozrejme tiež
nechať zmraziť a spotrebovať ho neskôr.
PROBLÉMY, KTORÉ MÔŽU NAST
Existujú rôzne faktory, ktoré môžu spôsobiť, že sa chlieb nepodarí. uvádzame tu
niekoľko príkladov a ich eventuálne odstránenie:
CHLIEB SA PREPADOL
Keď sa chlieb na všetkých stranách zosunul, znamená to, že cesto bolo príliš vlhké.
Skúste pridať o niečo menej vody. Keď používate konzervované ovocie alebo
zeleninu, nechajte ich najprv dobre odkvapkať a utrite ich do sucha. Sú dlhšiu dobu
nasiaknuté, čím majú v sebe prebytočnú vlhkosť. Môžete tiež skúsiť použiť ľahší druh
múky.
Môže tiež dôjsť k silnému vykysnutí, cesto vykysol tak silno, že už to nemohlo
zvládnuť. Pridajte o niečo menej droždia - 1-2 gramy alebo zvoľte kratší program.
CHLIEB JE V STREDU NEDOSTATOČNE UPEČENÝ
Keď je chlieb uprostred málo pečený, chyba môže byť v použitom druhu múky.
To nastane väčšinou v dôsledku použitia ťažšieho druhu múky, napr. ražnej alebo
celozrnné. Keď použijete jeden z týchto druhov, nerobte viac hnetacích procesov. Keď
prístroj ukončil prvé hnetenie, vypnite ho. Potom prístroj zase zapnite a stlačte
ŠTART: Prístroj začne zase hniesť, prijme ale do cesta väčšie množstvo vzduchu. Je
možné tiež zvoliť tmavý stupeň zafarbenia kôrky, čím bude teplota pečenia o niečo
vyššia.
B3962
134
CHLIEB PŘEKYNUL
Ak váš chlieb vykysol viac ako normálne, použili ste príliš veľa droždia alebo vody.
Skontrolujte, či ste mali správne množstvo a správny typ droždia. Príliš veľa cukru
môže tiež silne aktivovať droždie. Znížte množstvo cukru a dávajte pozor tiež na
sušené ovocie a med, ktoré tiež obsahujú cukor. Znížte množstvo vody o 10-20 ml.
Nižšia vlhkosť droždie tiež zabraňuje droždia byť príliš aktívny. Tiež jemne zomletá
múka môže spôsobiť, že chlieb príliš vykysne. Tieto druhy múky
nepotrebujú tak aktívne droždie ako ťažšie alebo hrubšie zomleté.
CHLIEB JE SUCHÝ
Použite o Niečo Menej múky a PRIDAJ 1 polievkovú Lyžica tekutiny. ked piecka
premiešava ťažšie cesto, a preto potrebuje dlhšej čas na jeho miesenie, mozem sa stať,
že prístroj začne na
stole vibrovať. Postarajte sa o to, aby stál na rovnajte a stabilnej podložky, nie príliš
blízko k ostatným predmetom a tiez nie blízko pri okraji stola.
NÍZKY CHLIEB
Ak použijete v mlyne zomletú muku Alebo muku celozrnnom, mozem hoci chlieb
plochý.
Ked chlieb nevykysne, je potrebne Vybrať všetko droždím. Nezabudli ste Pridať
droždím?
A na chlieb vykysol ľan lahko, mohlo sa stať, že droždím bolo staré.
Moc studená Alebo teplá voda tiez zabraňuje aktivizácii droždím.
Preskúšajte tiez dávku použitej soli. Uistite sa, že ste nepoužili príliš Parfemy soli.
HLÁSENIE CHYBY NA DISPLEJI
Ak vidíte po stlačení tlačidla “štart / stop” na displeji nápis “EE1”, znamená to,
že pekáreň je stále ešte príliš horúca po poslednom pečení. Ukončite program a
vytiahnite zástrčku z elektrickej zásuvky. Nechajte pekáreň vychladiť ďalších 10
až 20 minút s otvoreným vekom.
Ak sa na displeji ukáže chyba “EE2” znamená to, že pekáreň je príliš studená.
Nechajte teda pekáreň po nejaký čas ohriať v miestnosti na izbovú teplotu.
Ak sa na displeji ukáže chyba “EE3”, alebo “EE4” znamená to, že pekáreň musí
byť odovzdaná odbornému servisu, aby ju prezrel a prípadne opravil.
NAJČASTEJŠIE POLOŽENÉ OTÁZKY
PREČO JE VŽDY ROZDIEL VO VÝŠKE CHLIEB?
Forma a výška chleba závisí na teplote okolia, kvalite a množstve prísad.
PREČO CHLIEB NEVYKYSNE?
Ak chlieb nevykysne alebo zostane “sploštený”, môže to spôsobiť to, že ste zabudli
pridať droždie, alebo ste dali droždie málo, alebo bolo staré.
B3962
135
www.domo-elektro.be
AKO FUNGUJE VLASTNÉ NAPROGRAMOVANIE ODLOŽENÉHO ŠTARTU?
Vlastné naprogramovanie doby pečenia nie je možné nastaviť na menej ako doba
zvoleného
programu a viac ako 13 hodín. Prísady sa môžu pokaziť, keď zostanú dlhšie ako 13
hodín vnútri pekárne, bez toho aby sa piekli.
PREČO SA NESMIE ZÁKLADNÝCH PRÍSADÁM PRIDANIE ZÁROVEŇ EŠTE
ĎALŠIE?
Aby cesto alebo chlieb mali správnu formu a vykysol, ako sa patrí, musí byť pridané
sušené hrozienka a podobné prísady až neskôr.
Tieto prísady by sa mohli počas miesenia zničiť. Môžu sa na seba nalepiť a nie sa
rovnomerne zapracovať do cesta. Smiete je pridať až po zaznení prvého signálu.
Nie je možné pridávať prísady, keď používate jeden z rýchlych programov. Táto
funkcia
nefunguje tiež v rámci programu “cesto”.
SMIEM POUŽIŤ ČERSTVÉ MLIEKO MIESTO VODY?
Áno, môžete, ale nesmiete prekročiť celkové množstvo tekutín.
PREČO PEKÁREŇ NEHNĚTE AJ KEDY MOTOR PRACUJE?
Skontrolujte usadenie nádoby aj hnetacieho háku v nej.
VŠEOBECNE POZNAMKY
KŮRKA JE NIEKEDY BRIGHT, NIEKEDY TMAVŠÍ
To môžete zmeniť sami pomocou tlačidla “colour”. Niektoré múky majú pomalší dobu
stmavnutie a niektoré tmavnú rýchlejšie.
PREČO CHLIEB VYKYSOL DO ÚROVNE VEKÁ?
Použili ste príliš veľa droždia alebo cukru, čím vznikli v chlebe bubliny a chlieb
moc vykysol. Tiež väčšie množstvo vody má za následok výraznejšie kysnutia.
PREČO SA NESMIE VYROBIŤ CHLEBA PODĽA OVOCIE POMOCOU
RÝCHLEHO PROGRAMU?
Doba kysnutia je v tomto programe skrátená, a keď pridáte viac prísad, je takisto
ovplyvnená doba pečenia, takže nebude dosiahnutá pekného výsledného produktu, ak
použijete také recepty v rámci tohto programu.
Pri výrobe ťažšieho chleba hnetie piecka pomalšie.
Pri použití takých receptov je to úplne normálne. Pre prístroj to nie je žiadny problém,
len je dobré, keď zároveň pridáte jednu polievkovú lyžicu tekutiny.
PREDTÝM NEŽ PRÍSTROJ NECHÁTE OPRAVIŤ
VÁŠ CHLIEB SE NIKDY NEPOVEDIE
Odporúčali by sme vám urobiť chlieb pomocou hotové chlebovej zmesi. do týchto
B3962
136
zmesou stačí dodať len vodu a máslo.Je Ak je výsledok dobrý, znamená to, že je váš
prístroj
v poriadku a vy musíte skontrolovať čerstvosť normálnych prísad.
Ak je výsledok zlý, potom sa obráťte na našu zákaznícku alebo technickú službu a
poraďte sa, ako postupovať ďalej.
PRÍSTROJ NEFUNGUJE
Je zapnutý?
Teplota piecky je príliš vysoká.
Z VETRACÍCH OTVOROV VYSTUPUJE DYM
Prísady sa možno dostali na vykurovacie teleso.
CHLIEB JE PREPADAJÚCI / STRED JE VLHKÝ
Chlieb bol ponechaný v pečenie forme príliš dlhú dobu po upečení.
Bolo použité moc vody alebo droždia.
HORNÁ STRANA CHLEBA JE PRAKLÁ A TMA
Príliš veľa múky, droždia alebo cukru.
NA VRCHNÉ ČASTI CHLIEBA JE EŠTE MÚKA
Nedostatok vody.
PRÍLIŠ MALÝ CHLIEB
Málo múky, droždia, cukru alebo vody.
Použitie celozrnného chleba alebo múky, ktoré obsahujú chemické droždie (prášok do
pečiva).
Použitie zlého typu droždie.
Použitie múky alebo droždia, ktoré už nie sú čerstvé.
CHLIEB NIE JE DOSTATOČNE PEČENÝ
Stop-tlačidlo bolo stlačené po zapnutí prístroja.
Veko bolo otvorené počas pečenia.
CHLIEB JE PRÍLIŠ TVRDÝ
Veľa cukru.
Zafarbenia kôrky je nastavené na tmavú farbu.
CHLIEB MÁ ZLÝ TVAR
Málo múky.
Málo vody.
Formy na pečenie a hnetacie háky sú považované za spotrebný materiál a musí sa po
B3962
137
www.domo-elektro.be
určitej dobe, závislé od intenzity používania, vymeniť. Odretý vnútorný povrch sa
preto nepovažuje za príčinu reklamácie. Nesmie sa samozrejme lúpať, alebo inak
znemožňovať správne používanie pekárne.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138

Domo B3962 DO496WK DO498BL Návod na obsluhu

Kategória
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod na obsluhu
Táto príručka je tiež vhodná pre