Použitie, tabuľky, tipy
Varenie parou
Pri varení na pare používajte funkcie rúry Va-
renie parou
alebo Intervalové varenie
.
Varovanie Počas varenia parou sa
dvierka rúry na pečenie nesmú za
žiadnych okolností otvárať!
Dôležité upozornenie Ako kvapalinu
používajte výhradne vodu!
Varenie parou - riad
• Na varenie parou sú vhodné formy z prí-
slušných teplovzdorných materiálov odol-
ných proti korózii.
•Veľmi vhodný je riad z chrómovej ocele
(pozri osobitné príslušenstvo.
Zásuvné úrovne
• Zásuvné úrovne sa uvádzajú v nasledujú-
cej tabuľke. Zásuvné úrovne sa počítajú
smerom odspodu nahor.
Všeobecné pokyny
•Pri časoch varenia dlhších ako 30 minút
alebo pri väčších množstvách varených
potravín doplňte podľa potreby vodu.
Doplňte vodu.
•
Pri funkciách rúry Varenie parou
vy-
berte tukový filter , pretože inak sa dĺžka
prípravy predlžuje.
•Ak spotrebič dlhšiu dobu nebudete použí-
vať, zásuvku na vodu, hadicové spoje a
výrobník pary dôkladne opláchnite (pozri
kapitolu Čistenie a starostlivosť)
Informácie k tabuľkám Varenie parou a
Intervalové varenie
V tabuľkách nájdete výber pokrmov s údajmi
o požadovaných teplotách, dĺžke prípravy a
úrovniach.
• Teploty a časy varenia predstavujú orien-
tačné hodnoty, ktoré sú závislé od zloženia
a veľkosti pripravovaných pokrmov, ich
množstva a od použitého riadu.
• Ak nenájdete žiadne konkrétne údaje pre
vlastný recept, orientujte sa podľa podob-
ného druhu pripravovaných potravín.
•Hodnoty v tabuľkách platia, ak nie je vý-
slovne uvedené inak, pre vloženie do stu-
denej rúry na pečenie.
Varenie parou
Druh prípravy Varenie parou
je vhodný
pre všetky potraviny, či už čerstvé alebo mra-
zené. Tepelne upravovať, zohrievať, rozmra-
zovať, variť vo vodnom kúpeli alebo blanší-
rovať možno zeleninu, mäso, ryby, cestoviny,
ryžu, kukuricu, krupicu a vajcia.
Pečenie celých menu
Celé menu možno pripraviť v jednom kroku.
Ideálne by bolo, ak by ste si vybrali pokrmy,
ktoré si vyžadujú podobné časy prípravy.
Tým sa predíde nedopečeniu alebo prepe-
čeniu jednotlivých komponentov. Množstvo
vody, ktoré treba doplniť, sa určuje podľa
najväčšieho množstva vody pre vybrané jed-
notlivé komponenty. Informácie sa uvádzajú
v tabuľke.
Pokrmy treba uložiť na rošty vo vhodných
nádobách na pečenie. Vzdialenosť medzi ro-
štami si vyberte tak, aby sa para mohla do-
stať na každý pokrm.
Pri príprave celých menu sa podiel vody k ry-
ži, na rozdiel od údajov tabuľky, musí zvýšiť
až na pomer 1 : 1,5 až 1: 2.
Sterilizácia nádob
Funkcia Varenie parou
umožňuje od-
strániť z nádob, napr. z fliaš pre dojčatá, cho-
roboplodné zárodky parou. Čistené nádoby
pritom položte na 1. zásuvnú úroveň otvo-
rom nadol a do stredu roštu. Nádoby vkla-
dajte do rúry mierne nahnuté. Pridajte maxi-
málne množstvo vody (650 ml) a vyberte do-
bu 40 minút pri 96°C.
Tabuľka Varenie parou
Druh pečeného mäsa Pridanie vody po-
mocou zásuvky
na vodu ml
Teplota v
°C
Rúra
čas
1)
v
min.
Rizoto 400 96 2 25-30
Ryža (1:1 s kvapalinou) 650 96 2 35-40
electrolux 17