•Pri časoch prípravy dlhších ako 30 minút
alebo pri väčších množstvách potravín
doplňte vodu podľa potreby. Doplňte vo-
du.
•Ak spotrebič dlhšiu dobu nebudete použí-
vať, zásuvku na vodu, hadicové spoje a
výrobník pary dôkladne prepláchnite (pozri
kapitolu Čistenie a starostlivosť).
Informácie k tabuľkám Varenie parou a
Intervalové varenie
V tabuľkách nájdete výber pokrmov s údajmi
o požadovaných teplotách, dĺžke prípravy a
úrovniach.
• Teploty a časy prípravy predstavujú orien-
tačné hodnoty, ktoré sú závislé od zloženia
a veľkosti pripravovaných pokrmov, ich
množstva a od použitého riadu.
• Ak nenájdete žiadne konkrétne údaje pre
vlastný recept, orientujte sa podľa podob-
ného druhu pripravovaných potravín.
• Ak nie je uvedené inak, hodnoty v tabuľ-
kách platia od vloženia pokrmu do stude-
nej rúry na pečenie.
Varenie parou
Druh prípravy Varenie parou
je vhodný
pre všetky potraviny - čerstvé alebo mraze-
né. Tepelne upravovať, zohrievať, rozmrazo-
vať, variť vo vodnom kúpeli alebo blanšírovať
možno zeleninu, mäso, ryby, cestoviny, ryžu,
kukuricu, krupicu a vajcia.
Príprava celého menu
Celé menu možno pripraviť naraz. Ideálne by
bolo, ak by ste si vybrali pokrmy, ktoré si vy-
žadujú podobné časy prípravy. Tým sa pred-
íde nedopečeniu alebo prepečeniu. jednotli-
vých komponentov. Množstvo vody sa urču-
je podľa komponentu s najväčším potreb-
ným množstvom vody. Informácie sú uvede-
né v tabuľke.
Pokrmy treba uložiť na rošty vo vhodných
nádobách na pečenie. Vzdialenosť medzi ro-
štami si vyberte tak, aby sa para mohla do-
stať ku každému pokrmu.
Na rozdiel od údajov v tabuľke sa pomer vo-
dy a ryže pri príprave celého menu musí zvý-
šiť až na 1 : 1,5 až 1 : 2.
Sterilizácia nádob
Funkcia Varenie parou
umožňuje parou
odstrániť choroboplodné zárodky z nádob,
napr. z fliaš pre dojčatá. Čistené nádoby pri-
tom položte na 1. zásuvnú úroveň otvorenou
stranou nadol a do stredu roštu. Nádoby
vkladajte do rúry mierne naklonené. Pridajte
maximálne množstvo vody (650 ml) a vyberte
dobu 40 minút pri 96 °C.
Tabuľka Varenie parou
Druh pripravovanej potraviny Pridanie vody po-
mocou zásuvky
na vodu ml
Teplota v
°C
Zásuvná
úroveň
Čas
1)
v
min.
Rizoto 400 96 2 25-30
Ryža (1:1 s kvapalinou) 650 96 2 35-40
Kukurica (polenta 1:3 s kvapalinou) 550 96 2 35-40
Zemiaky v šupke, strednej veľkosti 650 96 2 50-60
Solené zemiaky 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Ružičkový kel 550 96 2 30-35
Ružičky brokolice 550 96 2 25-30
Karfiol, vcelku 650 96 2 40-45
Ružičky karfiolu 600 96 2 30-35
Kyslá kapusta 650 96 2 50-60
Paradajky, vcelku 250 96 2 15-20
Červená repa, vcelku 550 96 2 60-70
Kaleráb/zeler/fenikel, nakrájané 550 96 2 35-40
Cukiny, nakrájané 400 96 2 20-25
electrolux 17