Slovensky
Sk-5
1) Dĺžka prípravy jedla
• Dĺžka prípravy jedla uvedená v kuchárskej knihe
je len približná. Čas potrebný na prípravu jedla
závisí od stavu potravín, teploty, množstva jedla
a od typu nádob.
• Aby ste jedlo neprevarili, začnite s kratšími inter-
valmi prípravy. Ak jedlo nie je dostatočne tepelne
upravené, môžete ho radšej ešte chvíľu povariť.
UPOZORNENIE: Ak prekročíte odporúčanú
dĺžku prípravy jedla, jedlo sa môže znehod-
notiť a v krajnom prípade aj vznietiť, a poško-
diť tak vnútro mikrovlnnej rúry.
2) Menšie porcie jedla
• Menšie porcie jedla alebo jedlá s malým ob-
sahom vlhkosti sa pri nadmerne dlhej príprave
môžu pripáliť, vysušiť alebo aj vznietiť. Ak sa
obsah vnútri mikrovlnnej rúry vznieti, nechajte
dvierka mikrovlnnej rúry zatvorené, vypnite ju
a vytiahnite sieťový prívod zo zásuvky.
3) Vajíčka
• V režime MIKROVLNNÉHO OHREVU nepripra-
vujte vajíčka v škrupine ani celé vajíčka natvrdo.
Vzniknutý tlak by mohol spôsobiť explóziu vajíč-
ka, a to dokonca aj po ukončení mikrovlnného
ohrevu.
4) Prepichnutie šupky a kože
• Jedlá, ktoré nemajú pórovitý povrch (ako napr.
zemiaky, žĺtok vajíčka a párky, klobásy či sa-
lámy) musíte pred použitím MIKROVLNNÉHO
OHREVU prepichnúť – predídete tak ich prask-
nutiu.
5) Teplomer na mäso
• Ak chcete zistiť, či je mäso alebo hydina už hoto-
vá, teplomer na mäso môžete použiť, len keď je
mäso vybraté z mikrovlnnej rúry. V režime MIK-
ROVLNNÉHO OHREVU a v režime KOMBINO-
VANEJ PRÍPRAVY nepoužívajte bežný teplomer
na mäso, pretože môže spôsobiť iskrenie.
6) Tekutiny
• Pri ohreve tekutých pokrmov, napr. polievok,
omáčok a nápojov v mikrovlnnej rúre sa môže
stať, že k prehriatiu tekutiny nad bod varu dôjde
aj bez viditeľného bublania, následkom čoho
môže nastať nepredvídané vykypenie horúcej
tekutiny. Aby ste tomu predišli, postupujte podľa
nasledujúcich krokov:
a) Nepoužívajte nádoby s rovnými stenami
a úzkymi hrdlami.
b) Neprehrievajte tekutiny na nadmernú
Dôležité informácie
teplotu.
c) Pred vložením nádoby do mikrovlnnej
rúry tekutinu premiešajte. Tekutinu potom
znova premiešajte v priebehu ohrevu.
d) Po zohriatí nechajte tekutinu chvíľu odstáť
v mikrovlnnej rúre, potom ju znova premi-
ešajte a nádobu opatrne vyberte z mikro-
vlnnej rúry.
7) Papierové a plastové nádoby
• Pri ohreve jedla v plastových alebo papiero-
vých nádobách často kontrolujte mikrovlnnú
rúru, pretože tieto materiály sa v prípade
prehriatia ľahko vznietia.
• Nepoužívajte v rúre výrobky z recyklovaného
papiera (napr. papierové kuchynské obrúsky).
Takéto výrobky môžete použiť iba v prípade,
ak je na nich uvedené, že používanie v mik-
rovlnnej rúre je bezpečné. Výrobky z recyklo-
vaného papiera môžu obsahovať nečistoty,
ktoré môžu pri použití v mikrovlnnej rúre
spôsobiť vznik iskier a požiaru.
• Z balenia určeného na pečenie pred vlože-
ním do mikrovlnnej rúry zložte drôtené uza-
tváracie spony.
8) Nádoby a fólie
• V mikrovlnnej rúre nezohrievajte uzatvorené
konzervy, zaváraninové nádoby ani fľaše –
mohli by explodovať.
• Pri MIKROVLNNOM OHREVE nepoužívajte
kovové nádoby ani riady s kovovými ozdobný-
mi prvkami. Spôsobili by iskrenie.
• Ak používate alobal, kovové ihly na mäso
alebo kovové riady, ich vzdialenosť od stien
a dvierok mikrovlnnej rúry by mala byť mini-
málne 2 cm – predídete tým iskreniu.
9) Dojčenské fľaše a nádoby s detskou
výživou
• Pred vložením do mikrovlnnej rúry musíte
z dojčenských fl iaš a nádob s detskou výži-
vou zložiť vrchnák a cumeľ alebo viečko.
• Obsah dojčenskej fľaše a nádoby s detskou
výživou premiešajte alebo potraste.
• Aby ste predišli popáleniu, pred podaním
ohriatej potravy dieťaťu skontrolujte jej teplo-
tu.