Sk-4
Dôležité informácie
1. Dĺžka prípravy jedla
• Dĺžka prípravy jedla uvedená v kuchárskej
knihe je len približná. Čas potrebný na
prípravu jedla závisí od stavu potravín,
teploty, množstva jedla a od typu nádob.
• Aby ste jedlo neprevarili, začnite s kratšími
intervalmi prípravy. Ak jedlo nie je dostatočne
tepelne upravené, môžete ho radšej ešte
chvíľu povariť.
UPOZORNENIE: Ak prekročíte odporúčanú
dĺžku prípravy jedla, jedlo sa môže
znehodnotiť a v krajnom prípade aj vznietiť,
a poškodiť tak vnútro mikrovlnnej rúry.
2. Menšie porcie jedla
• Menšie porcie jedla alebo jedlá s malým
obsahom vlhkosti sa pri nadmerne dlhej
príprave môžu pripáliť, vysušiť alebo aj
vznietiť. Ak sa obsah vnútri mikrovlnnej rúry
vznieti, nechajte dvierka mikrovlnnej rúry
zatvorené, vypnite ju a vytiahnite sieťový
prívod zo zásuvky.
3. Vajíčka
• V režime MIKROVLNNÉHO OHREVU
nepripravujte vajíčka v škrupine ani celé
vajíčka natvrdo.
Vzniknutý tlak by mohol spôsobiť explóziu
vajíčka, a to dokonca aj po ukončení
mikrovlnného ohrevu.
4. Prepichnutie šupky a kože
• Jedlá, ktoré nemajú pórovitý povrch
(ako napr. zemiaky, žĺtok vajíčka a párky,
klobásy či salámy) musíte pred použitím
MIKROVLNNÉHO OHREVU prepichnúť -
predídete tak ich prasknutiu.
5. Teplomer na mäso
• Ak chcete zistiť, či je mäso alebo hydina už
hotová, teplomer na mäso môžete použiť, len
keď je mäso vybraté z mikrovlnnej rúry.
V režime MIKROVLNNÉHO OHREVU
a v režime KOMBINOVANEJ PRÍPRAVY
nepoužívajte bežný teplomer na mäso, pretože
môže spôsobiť iskrenie.
6. Tekutiny
• Pri ohreve tekutých pokrmov, napr. polievok,
omáčok a nápojov v mikrovlnnej rúre sa
môže stať, že k prehriatiu tekutiny nad bod
varu môže dôjsť aj bez viditeľného bublania,
následkom čoho môže nastať nepredvídané
vykypenie horúcej tekutiny.
Aby ste tomu predišli, postupujte podľa
nasledujúcich krokov:
a) Nepoužívajte nádoby s rovnými stenami
a úzkymi hrdlami.
b) Neprehrievajte tekutiny na nadmernú
teplotu.
c) Pred vložením nádoby do mikrovlnnej
rúry tekutinu premiešajte. Tekutinu potom
znova premiešajte v priebehu ohrevu.
d) Po zohriatí nechajte tekutinu chvíľu odstáť
v mikrovlnnej rúre, potom ju znova
premiešajte a nádobu opatrne vyberte
z mikrovlnnej rúry.
7. Papierové a plastové nádoby
• Pri ohreve jedla v plastových alebo
papierových nádobách často kontrolujte
mikrovlnnú rúru, pretože tieto materiály sa
v prípade prehriatia ľahko vznietia.
• Nepoužívajte v rúre výrobky z recyklovaného
papiera (napr. papierové kuchynské obrúsky).
Takéto výrobky môžete použiť iba v prípade,
ak je na nich uvedené, že používanie
v mikrovlnnej rúre je bezpečné. Výrobky
z recyklovaného papiera môžu obsahovať
nečistoty, ktoré môžu pri použití v mikrovlnnej
rúre spôsobiť vznik iskier a požiaru.
• Z balenia určeného na pečenie pred
vložením do mikrovlnnej rúry zložte drôtené
uzatváracie spony.
8. Nádoby a fólie
• V mikrovlnnej rúre nezohrievajte uzatvorené
konzervy, zaváraninové nádoby ani fľaše -
mohli by explodovať.
• Pri MIKROVLNNOM OHREVE nepoužívajte
kovové nádoby ani riady s kovovými
ozdobnými prvkami. Spôsobili by iskrenie.
• Ak používate alobal, kovové ihly na mäso
alebo kovové riady, ich vzdialenosť od stien
a dvierok mikrovlnnej rúry by mala byť
minimálne 2 cm - predídete tým iskreniu.
9. Dojčenské fľaše a nádoby s detskou
výživou
• Pred vložením do mikrovlnnej rúry musíte
z dojčenských fl iaš a nádob s detskou
výživou zložiť vrchnák a cumeľ alebo viečko.
• Obsah dojčenskej fľaše a nádoby s detskou
výživou premiešajte alebo potraste.
• Aby ste predišli popáleniu, pred podaním
ohriatej potravy dieťaťu skontrolujte jej
teplotu.