10
•
1 POPIS RÚRY
PRÍSLUŠENSTVO
Bezpečnostná mriežka proti sklopeniu
(obr. A)
Umožňuje funkciu hriankovača, opečenia
do zlata alebo grilovania.
Mriežka sa v žiadnom prípade nesmie
používať s inými kovovými nádobami
pri funkcii mikrovlnného žiarenia, grilu +
mikrovlnnej rúry alebo pečenia s ventiláto-
rom + mikrovlnné žiarenie.
Môžete si však ohriať jedlo v nádobe z
hliníka, ktorá je izolovaná od mriežky po-
mocou taniera.
Sklenená panvica (obr. B).
Možno ju používať do polovice naplnenú
vodou na pečenie nad vodným kúpeľom
s ohrievaním s ventilátorom. Môže sa
používať ako zapekacia misa.
Poznámka:
Dbajte na to, aby bola panvica v
strede mriežky, aby sa nemenilo prúde-
nie vzduchu.
Mriežka + sklenená panvica (obr. C)
na pečenie a zbieranie šťavy z pečenia
vložte pod panvicu mriežku.
Držiaky (obr. D)
2 držiaky na zavesenie vám umožňujú
použiť mriežku na 3 úrovniach.
Točňa (obr. E)
Točňa vám umožňuje rovnomerné varenie
potravín bez manipulácie.
Bez zásahu sa otočí v 2 smeroch. Ak sa
nevypne, skontrolujte, či sú všetky časti
správne umiestnené.
Možno ju používať ako misku na varenie.
Vyberte ju pomocou prístupových zón
nachádzajúcich sa vnútri rúry.
Unášač umožňuje otáčanie sklenenej
točne.
Ak vyberiete unášač, dávajte pozor, aby
sa do otvoru hriadeľa motora nedostala
voda.
Nezabudnite znova vložiť späť unášač,
držiak s kolieskami a sklenenú točňu.
Nesnažte sa ho otáčať sklenenú točňu
ručne, v opačnom prípade hrozí riziko poš-
kodenia hnacieho systému. V prípade nes-
právneho otáčania skontrolujte, či sa pod
točňou nenachádzajú cudzie predmety.
Točňa v zastavenej polohe umožňuje
prípravy veľkých jedál na celom povrchu
rúry. V tomto prípade je potrebné v polovici
programu otočiť nádoby alebo premiešať
jej obsah.
PRINCÍP FUNGOVANIA
Mikrovlnné žiarenie používané na varenie
sú elektromagnetické vlny. Vyskytujú sa
bežne v našom prostredí, ako rádiové vlny,
svetlo alebo infračervené žiarenie.
Ich frekvencia sa nachádza v pásme 2 450
MHz.
Ich správanie:
• odrážajú sa kovov,
• prechádzajú cez všetky ostatné mate-
riály,
• pohlcujú ho molekuly vody, tuku a
cukru.
Keď je jedlo vystavené mikrovlnného žiare-
nia, dochádza k rýchlej agitácii jeho molekúl,
ktorá spôsobuje zahrievanie. Hĺbka prenika-
nia vĺn do potravín je približne 2,5 cm, ak je
jedlo hrubšie, stred sa bude zohrievať ako v
prípade tradičnej prípravy.
Upozorňujeme, že mikrovlnné žiarenie spô-
sobuje vnútri pokrmu jednoduchý tepelný
úkaz a nie sú zdraviu škodlivé.
2