SK
15
UŽITOČNÉ TIPY
AKO ČÍTAŤ TABUĽKU PRÍPRAVY JEDÁL
V tabuľke sú uvedené najvhodnejšie funkcie pre
dané jedlo na prípravu na jednej alebo viacerých
úrovniach súčasne. Čas pečenia sa začína vložením
jedla do rúry, nezahŕňa dobu predhrievania (keď
sa vyžaduje). Teploty a čas pečenia sú iba približné
a závisia od množstva jedla a typu použitého
príslušenstva. Na začiatku použite najnižšie
odporúčané hodnoty a ak jedlo nie je hotové,
hodnoty zvýšte. Používajte dodané príslušenstvo
a uprednostňujte tmavé kovové pekáče a plechy.
Okrem toho môžete použiť nádoby a príslušenstvo
z varného skla alebo z porcelánu, nezabudnite však,
že pečenie sa trochu predĺži. Najlepšie výsledky
dosiahnete, ak budete pri výbere príslušenstva
a jeho umiestnení na príslušné úrovne dôsledne
dodržiavať odporúčania v tabuľke pre prípravu
jedla.
PEČENIE RÔZNYCH JEDÁL SÚČASNE
Použitím funkcie „Horúci vzduch“ môžete súčasne
piecť rôzne jedlá, ktoré si vyžadujú rovnakú teplotu
pečenia (napríklad: ryby a zeleninu) pri rovnakej
teplote a na rôznych úrovniach. Vyberte jedlo, ktoré
sa pečie kratšie, a jedlo, ktoré sa má piecť dlhšie,
nechajte v rúre.
ZÁKUSKY
- Jemné zákusky pečte pri funkcii tradičného
pečenia na jednej úrovni. Používajte kovové formy
na pečenie tmavej farby a vždy ich uložte na
dodaný rošt. Pri pečení na viac ako jednej úrovni
zvoľte funkciu Vháňaný vzduch a umiestnite pekáče
na rôzne úrovne, aby sa zabezpečila optimálna
cirkulácia horúceho vzduchu.
Používajte kovové formy na pečenie tmavej farby
a vždy ich uložte na dodaný rošt.
Ak chcete zistiť, či je kysnutý koláč upečený, vsuňte
do stredu drevenú špajľu. Ak bude špajľa po vybratí
čistá, koláč je hotový.
- Ak používate pekáče s nepriľnavým povrchom,
okraje nepotierajte maslom, pretože koláč by sa
okolo okrajov nemusel dvihnúť rovnomerne.
Ak sa koláč počas pečenia „naduje“, nabudúce
nastavte nižšiu teplotu a zvážte množstvo tekutín
v zmesi a miešajte ju opatrnejšie.
- Na pečenie koláčov s vlhkými plnkami (tvarohové
alebo ovocné koláče) používajte funkciu „Vháňaný
vzduch“. Ak je spodok koláča premočený, preložte
ho na nižšiu úroveň a pred pridaním plnky posypte
korpus koláča strúhankou alebo pomletými
sušienkami.
MÄSO
- Používajte pekáč alebo nádobu z varného skla
vhodnej veľkosti pre kus mäsa, ktorý sa má piecť.
Pri pečení veľkých kusov prilejte do pekáča
trochu vývaru a počas pečenia mäso podlievajte.
Nezabúdajte, prosím, že počas pečenia sa bude
vytvárať para. Po upečení nechajte mäso odstáť
v rúre počas ďalších 10 – 15 minút alebo ho zabaľte
do alobalu.
- Pri grilovaní kúskov mäsa vyberajte kusy rovnakej
veľkosti, aby sa prepiekli rovnako. Veľmi hrubé
kusy si vyžadujú dlhší čas prípravy. Aby sa predišlo
spáleniu povrchu mäsa, zvoľte nižšiu polohu v rúre,
aby bolo mäso ďalej od grilu. Po uplynutí dvoch
tretín času pečenia mäso obráťte. Pozorne otvorte
dvere, pretože môže uniknúť horúca para.
Na zachytávanie štiav odporúčame priamo
pod rošt, na ktorom je uložené jedlo, položiť
odkvapkávaciu nádobu, do ktorej nalejete 200 ml
pitnej vody. Podľa potreby obráťte.
PIZZA
Plech mierne vymažte, pizza tak bude mať
chrumkavý spodok. Po uplynutí dvoch tretín času
pečenia poukladajte na pizzu plátky mozzarelly.
CHLIEB AUTOMATICKÁ FUNKCIA
Túto funkciu používajte pri pečení chleba.
Najlepšie výsledky dosiahnete, ak budete dôsledne
postupovať podľa receptu.
Recept na 1 000 g cesta:
600 g múky, 360 g vody, 11 g soli, 25 g čerstvých
kvasníc (alebo dva balíčky sušených kvasníc).
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ.
Rozpusťte droždie v mierne teplej vode (cca 35 °C).
- Urobte v múke jamku a pridajte zmes vody
s kvasnicami a vypracujte hladké, trochu
lepkavé cesto. Mieste cesto ručne, naťahovaní
a prekladaním asi 10 minút. Vytvarujte cesto do
gule a nechajte ho nakysnúť v miske prikrytej
priesvitným vekom, aby povrch cesta nevyschol.
- Počkajte, kým cesto nakysne do dvojnásobného
objemu. Optimálne kysnutie trvá asi 90 minút pri
izbovej teplote alebo 60 minút v rúre s funkciou
„Kysnutie“.
- Rozdeľte cesto na jeden alebo dva pecne,
poprášte múkou a urobte na povrchu malé zárezy.
Potom položte chlieb na plech vyložený papierom
na pečenie.