• 2 polievkové lyžice oleja
• 1 čajová lyžička soli
• 1 čajová lyžička sladkej papriky
• 1/2 čajovej lyžičky bazalky
• 1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky
• polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
• voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky
prekrojte na polovice a vložte ich do
zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku a
bazalku a zmes rozotrite po teľacom
kolene. Teľacie koleno vložte do pekáča
a posypte ho hubami. K teľaciemu kolenu
pridajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno
by malo byť pokryté do výšky 10 - 15
mm.
• Čas v spotrebiči: 160 minút
1.9 Ryža
Prísady:
• 200 g dlhozrnnej ryže
• 50 g divokej ryže
• soľ a čierne korenie
• 2 čajové lyžičky zeleninového bujónu
• 600 ml vody
• 1 malá červená paprika
• 2 čajové lyžičky hnedého cukru
• 2 čajové lyžičky paradajkového
pretlaku
• 400 ml hovädzieho vývaru
Po varení:
• 1 malá plechovka sladkej kukurice
(150 g)
• Kukuricu sceďte a pridajte ju do
uvarenej ryže.
Príprava:
Dlhozrnnú ryžu, divokú ryžu, soľ, korenie,
zeleninový vývar a vodu dajte do misy
pol hodiny pred varením. Pripravte
papriku, nakrájajte ju na malé kocky,
pridajte ju do ryže a potom uvarte.
• Čas v spotrebiči: 40 minút
1.10 Lasagne
Prísady na mäsovú zmes:
• 100 g prerastenej slaniny
• 1 cibuľa
• 1 mrkva
• 100 g zeleru
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 400 g mletého mäsa (zmes
hovädzieho a bravčového)
• 100 ml mäsového vývaru
• 1 malá plechovka posekaných
paradajok (asi 400 g)
• oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 600 ml mlieka
• soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Pripraviť spolu s:
• 3 polievkové lyžice masla
• 250 g zelených lasagní
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 50 g nastrúhaného mäkkého syra
Príprava:
Slaninku oddeľte ostrým nožom od kože
a chrupavky a nakrájajte na drobné
kocky. Ošúpte cibuľu a mrkvu, očistite
zeler a všetku zeleninu nakrájajte na
malé kocky.
V hrnci zohrejte olej a za stáleho
miešania na ňom osmažte slaninku a
nakrájanú zeleninu.
Postupne pridávajte mleté mäso, za
stáleho miešania ho osmažte a zalejte
mäsovým vývarom. Mäsovú zmes
posoľte a ochuťte paradajkovým
pretlakom, bylinkami a čiernym korením
a približne 30 minút povarte prikryté pri
miernom výkone.
Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Na panvici rozpustite maslo,
pridajte múku a za stáleho miešania ju
osmažte do zlatista. Postupne a za
neustáleho miešania dolejte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orieškom a
približne 10 minút neprikrytú mierne
povarte.
Po veľkej obdĺžnikovej teplovzdornej
nádobe rozotrite 1 polievkovú lyžicu
masla. Striedavo ukladajte do formy
vrstvu cestovín, mäsového ragú,
bešamelovej omáčky a miešaného syra.
Vrchnú vrstvu pokrmu by mala tvoriť
vrstva bešamelu posypaná syrom.
www.aeg.com4