Electrolux KOAAS31WX Recipe book

Typ
Recipe book

Táto príručka je tiež vhodná pre

RADY PRE PEČENIE
SK
Tipy a rady
VAROVANIE!
Pozrite si kapitoly ohľadne
bezpečnosti.
Teploty a časy pečenia
uvedené v tabuľkách sú iba
orientačné. Závisia od
konkrétneho receptu,
množstva a kvality použitých
prísad.
Odporúčania pre pečenie
Vaša rúra môže pri pečení fungovať inak
ako rúra, ktorú ste používali doteraz.
Tabuľky nižšie zobrazujú odporúčané
nastavenia teploty, času pečenia a
úrovne v rúre pre konkrétne druhy jedál.
Ak nie je k dispozícii nastavenie pre
konkrétny recept, vyhľadajte nastavenie
pre podobný recept.
Viac odporúčaní týkajúcich sa pečenia
nájdete v tabuľkách pečenia na našej
webovej lokalite. Pri hľadaní tipov pre
pečenie budete potrebovať číslo výrobku
(PNC) uvedené na typovom štítku na
prednom ráme dutiny rúry.
Tipy pre špeciálne funkcie
ohrevu rúry
Uchovať teplé
Táto funkcia vám umožňuje uchovať
jedlo teplé. Teplota sa automaticky
nastaví na 80 °C.
Ohrev tanierov
Táto funkcia vám umožňuje nahriať
taniere a riad pred podávaním. Teplota
sa automaticky nastaví na 70 °C.
Na drôtený rošt rovnomerne umiestnite
taniere a riad nad seba. Použite prvú
úroveň v rúre. Po polovici času ohriatia
vymeňte ich miesta.
Kysnutie cesta
Táto funkcia vám umožňuje kysnutie
cesta. Cesto vložte do veľkej nádoby.
Použite prvú úroveň v rúre. Nastavte
funkciu: Kysnutie cesta a čas pečenia.
Rozmrazovanie
Jedlo vyberte z obalu a položte ho na
tanier. Jedlo nezakrývajte, môže sa tým
predĺžiť čas rozmrazovania. Použite prvú
úroveň v rúre.
Varenie metódou SousVide
Táto funkcia používa nižšie teploty ako
pri normálnej príprave jedla.
Varenie metódou SousVide
Odporúčania
Použite vysoko kvalitné a čerstvé surové
potraviny. Potraviny pred varením vždy
očistite. Buďte opatrní pri použití
surových vajec.
Nízke teploty sú vhodné iba pre druhy
potravín, ktoré môžu byť konzumované
surové.
Potraviny nevarte príliš dlho keď
používate teplotu pod 60 °C.
Suroviny s obsahom alkoholu pred
vákuovým zabalením prevarte.
Vákuové vrecká položte na mriežku
vedľa seba.
V chladničke môžete uverené jedlo
skladovať 2 – 3 dni. Jedlo rýchlo
ochlaďte (pomocou ľadového kúpeľa).
Nepoužívajte túto funkciu na ohrievanie
zvyškov jedla.
Vákuové balenie
Použite iba vákuové vrecká a komorovú
vákuovú baličku odporúčané na varenie
metódou Sous Vide. Iba tento typ
vákuovej baličky dokáže vákuovo zabaliť
kvapaliny.
Vrecká nepoužívajte opakovane.
Pre rýchlejšie a lepšie výsledky nastavte
maximálny stupeň vákua.
Aby ste zaručili bezpečné uzavretie
vákuového vrecka, uistite sa, že je oblasť
určená na zatavenie čistá.
Ešte predtým ako vrecko zatavíte sa
uistite, že sú okraje jeho vnútornej strany
čisté.
2
Varenie metódou SousVide:
Mäso
Používajte iba vykostené mäso, aby ste
predišli prederaveniu vákuových vreciek.
Hydinové filety vypražte so stranou s
kožou dole pred vákuovým zabalením.
Použite tretiu úroveň v rúre.
HOVÄDZIE
Hovädzia/teľa‐
cia fileta
(°C) (min)
Stredne prepe‐
čené, 4 cm hru‐
bé, 0,8 kg
60 110 - 120
Prepečené, 4 cm
hrubé, 0,8 kg
65 90 - 100
JAHŇACIE/ZVERINA
(°C) (min)
Jahňacie, suro‐
vé, 3 cm hrubé
kúsky, 0,6-0,65
kg
60 180 -
190
Jahňacie, stred‐
ne prepečené, 3
cm hrubé kúsky,
0,6-0,65 kg
65 105 -
115
Diviak, 3 cm hru‐
bé kúsky,
0,6-0,65 kg
90 60 - 70
Králik, 1,5 cm
hrubé kúsky,
0,6-0,65 kg
70 50 - 60
HYDINA
(°C) (min)
Kuracie prsia, 3 cm
hrubé, 0,75 kg
70 70 - 80
Kačacie prsia, 2 cm
hrubé, 0,9 kg
60 140 -
160
Morčacie prsia, 2
cm hrubé, 0,8 kg
70 75 - 85
Varenie metódou SousVide:
Ryby a plody mora
Rybie filety pred vložením do vákuového
vrecka vysušte papierovou utierkou.
Ak varíte mušle, pridajte do vákuového
vrecka pohár vody.
Použite tretiu úroveň v rúre.
RYBY A MORSKÉ PLODY
(°C) (min)
Pražma morská, 4 filety,
1 cm hrubé, 0,5 kg
70 25
Morský vlk, 4 filety, 1
cm hrubé, 0,5 kg
70 25
Treska, 2 filety, 2 cm
hrubé, 0,65 kg
65 70 -
75
Hrebenatky, 0,65 kg 60 100 -
110
Mušle s lastúrou, 1 kg 95 20 -
25
Garnáty bez panciera,
0,5 kg
75 25 -
30
Chobotnica, 1 kg 85 100 -
110
Pstruh, 2 filety, 1,5 cm
hrubé, 0,65 kg
65 55 -
65
3
RYBY A MORSKÉ PLODY
(°C) (min)
Losos, fileta, 3 cm hru‐
bá, 0,8 kg
65 100 -
110
Ak chcete predísť úniku bielkovín,
namočte pstruha alebo lososa na 30
minút do 10 % soľného roztoku (100 g
soli v 1 litri vody) a pred vložením do
vákuového vrecka ju osušte papierovou
utierkou.
Varenie metódou SousVide:
Zelenina
Farba artičok sa zachová, ak ich po
očistení a nakrájaní vložíte do vody s
citrónovou šťavou.
Použite tretiu úroveň v rúre.
ZELENINA
Teplotu nastavte na 90 °C.
(min)
Špargľa, zelená, vcelku, 0,7 –
0,8 kg
40 - 50
Špargľa, biela, vcelku, 0,7 –
0,8 kg
50 - 60
Cuketa, plátky 1 cm, 0,7 – 0,8
kg
35 - 40
Baklažán, plátky 1 cm, 0,7 –
0,8 kg
30 - 35
Tekvica, kúsky, 2 cm hrubé,
0,7 – 0,8 kg
25 - 30
ZELENINA
Teplotu nastavte na 95 °C.
(min)
Pór, prúžky alebo krúžky, 0,6 –
0,7 kg
40 -
45
Paprika, prúžky alebo štvrtiny,
0,7 – 0,8 kg
35 -
40
Zeler, krúžky 1 cm, 0,7 – 0,8 kg 40 -
45
Mrkva, plátky 0,5 cm, 0,7 – 0,8
kg
35 -
45
Koreň zeleru, plátky 1 cm, 0,7
– 0,8 kg
45 -
50
Fenikel, plátky 1 cm, 0,7 – 0,8
kg
35 -
45
Zemiaky, plátky 1 cm, 0,8 – 1
kg
35 -
45
Artičokové srdiečka, štvrtiny,
0,4 – 0,6 kg
45 -
55
Varenie metódou SousVide:
Ovocie a sladkosti
Farba jabĺk a hrušiek sa zachová, ak ich
po očistení a nakrájaní vložíte do vody s
citrónovou šťavou.
Použite tretiu úroveň v rúre.
OVOCIE
(°C) (min)
Broskyne, 4, polovi‐
ce
90 20 - 25
Slivky, polovice, 0,6
kg
90 10 - 15
4
OVOCIE
(°C) (min)
Mangá, 2, nakrájané
na kocky, 2 cm hru‐
90 10 - 15
Hrušky, 4, polovice 90 15 - 30
Nektárinky, 4, polo‐
vice
90 20 - 25
Ananás, plátky 1 cm,
0,6 kg
90 20 - 25
Jablká, 4, štvrtiny 95 25 - 30
Vanilkový krém x2,
350 g v každom vre‐
cúšku
85 20 - 22
Pečenie s parou
Používajte len riad odolný voči teplu a
korózii alebo pochrómovaný oceľový
riad.
Keď pečiete na viac ako jednej úrovni,
uistite sa, že je dostatočná vzdialenosť
medzi úrovňami, aby mohla para
cirkulovať.
Začnite piecť so studenou rúrou, pokiaľ
nie je v tabuľke nižšie odporúčaný
predohrev.
Vlhká Para
Keď je zapnutá funkcia, pri otváraní
dvierok rúry postupujte opatrne. Para
môže uniknúť.
Sterilizácia
Pomocou tejto funkcie môžete
sterilizovať nádoby (napr. detské
fľaštičky).
Čisté nádoby umiestnite hore dnom do
stredu roštu zasunutého do 1. úrovne.
Do zásuvky na vodu nalejte vodu až do
maximálnej úrovne a nastavte čas 40
minút.
Varenie
Táto funkcia vám umožňuje pripraviť
všetky druhy jedla, čerstvého alebo
mrazeného. Môžete ju použiť na tepelnú
úpravu, zohrievanie, rozmrazovanie,
varenie vo vodnom kúpeli alebo
blanšírovanie zeleniny, mäsa, rýb,
cestovín, ryže, krupice a vajec.
Počas jedného konkrétneho varenia
môžete pripraviť jedlo pozostávajúce z
viacerých chodov. Na zabezpečenie, aby
boli všetky pokrmy hotové naraz, začnite
s pokrmom s najdlhšou dobou prípravy a
potom pridajte ostatné pokrmy v správny
čas, ako je uvedené v tabuľkách pečenia.
Príklad: Celkový čas tohto konkrét‐
neho varenia je 40 min. Najprv vložte
Varené zemiaky, na 1/4, po 20 minú‐
tach pridajte Filety z lososa a Broko‐
lica, ružičky po 30 minútach.
(min)
Varené zemiaky,
na 1/4
40
Filety z lososa 20
Brokolica, ružičky 10
Použite najväčšie množstvo vody
potrebné na súčasné varenie viacerých
pokrmov.
Použite druhú úroveň v rúre.
ZELENINA
Teplotu nastavte na 100 °C.
(min)
8 - 10 Brokolica, ružičky, prázd‐
nu rúru predhrejte
10 Lúpané paradajky
10 - 15 Špenát, čerstvý
10 - 15 Cukina, plátky
5
ZELENINA
Teplotu nastavte na 100 °C.
(min)
15 Zelenina, blanšírovaná
15 - 20 Huby nakrájané na plátky
15 - 20 Paprika, prúžky
15 - 25 Brokolica, celá
15 - 25 Špargľa, zelená
15 - 25 Baklažán
15 - 25 Tekvica, kocky
15 - 25 Paradajky
20 - 25 Strukoviny, blanšírované
20 - 25 Valeriánka poľná, ružičky
20 - 25 Kel
20 - 30 Zeler, kocky
20 - 30 Pór, krúžky
20 - 30 Hrášok
20 - 30 Cukrový hrášok / Cukrový
hrášok
20 - 30 Sladké zemiaky
20 - 30 Fenikel
20 - 30 Mrkva
25 - 35 Špargľa, biela
25 - 35 Ružičkový kel
25 - 35 Karfiol, ružičky
25 - 35 Kaleráb, prúžky
25 - 35 Biela fazuľa
30 - 40 Sladká kukurica so šúľ‐
kom
35 - 45 Hadomor španielsky
35 - 45 Karfiol, vcelku
ZELENINA
Teplotu nastavte na 100 °C.
(min)
35 - 45 Zelené fazuľky
40 - 45 Biela alebo červená kapu‐
sta, prúžky
50 - 60 Artičoky
55 - 65 Sušené strukoviny, namá‐
čané, pomer vody/struko‐
vín 2:1
60 - 90 Kyslá kapusta
70 - 90 Červená repa
PRÍLOHY
Teplotu nastavte na 100 °C.
(min)
15 - 20 Kuskus, pomer vody/
kuskusu 1:1
15 - 25 Čerstvé tagliatelle
20 - 25 Semolínový puding, po‐
mer vody/krupice 3,5:1
20 - 30 Šošovica, červená, pomer
vody/šošovice 1:1
25 - 30 Špecle
25 - 35 Bulgur, pomer vody/bulgu‐
ru 1:1
25 - 35 Kysnuté knedle
30 - 35 Ryža, pomer vody/ryže
1:1
30 - 40 Varené zemiaky, na 1/4
6
PRÍLOHY
Teplotu nastavte na 100 °C.
(min)
35 - 45 Žemľová knedľa
35 - 45 Zemiakové knedle
35 - 45 Ryža, pomer vody/ryže
1:1, pomer vody a ryže sa
môže zmeniť podľa druhu
ryže
40 - 50 Polenta, pomer vody 3:1
40 - 55 Ryžový puding, pomer
mlieka/ryže 2,5:1
45 - 55 Nešúpané zemiaky, stred‐
55 - 60 Šošovica, hnedá a zelená,
pomer vody/šošovice 2:1
OVOCIE
Teplotu nastavte na 100 °C.
(min)
10 - 15 Jablkové plátky
10 - 15 Horúce bobule
10 - 20 Roztopená čokoláda
20 - 25 Ovocný kompót
RYBY
(min) (° C)
15 -
20
Tenké rybie filety 75 - 80
20 -
25
Garnáty, čerstvé 75 - 85
20 -
30
Mušle 100
20 -
30
Filety z lososa 85
20 -
30
Pstruh, 0,25 kg 85
30 -
40
Garnáty, mrazené 75 - 85
40 -
45
Pstruh lososový, 1
kg
85
MÄSO
(min) (° C)
15 -
20
Klobásy chipolata 80
20 -
30
Bavorská teľacia
klobása / Biela klo‐
bása
80
20 -
30
Viedenský párok 80
25 -
35
Pošírované kuracie
prsia
90
55 -
65
Varená šunka, 1 kg 100
60 -
70
Kurča, pošírované 1
– 1,2 kg
100
70 -
90
Údené mäso, poší‐
rované
90
7
MÄSO
(min) (° C)
80 -
90
Teľacie / Bravčové
karé, 0,8 – 1 kg
90
110 -
120
Tafelspitz – varené
hovädzie mäso
100
VAJCIA
Teplotu nastavte na 100 °C.
(min)
10 - 11 Vajcia varené namäkko
12 - 13 Vajcia varené stredne
VAJCIA
Teplotu nastavte na 100 °C.
(min)
18 - 21 Vajcia varené natvrdo
Skonbinovanie funkcií: Turbo
gril + Vlhká Para
Tieto funkcie môžete skombinovať na
súčasnú prípravu mäsa, zeleniny a
príloh.
1. Nastavte funkciu: Turbo gril na
pečenie mäsa.
2. Pridajte pripravenú zeleninu a
prílohy.
3. Teplotu v rúre znížte na približne 90
°C. Môžete otvoriť dvierka rúry do
prvej polohy na približne 15 minút.
4. Nastavte funkciu: Vlhká Para. Varte
všetky pokrmy spolu, kým nebudú
hotové.
Použite prvý úroveň v rúre na mäso a tretiu úroveň v rúre na zeleninu.
Turbo gril
Prvý krok: varte mäso
Vlhká Para
Druhý krok: pridajte zeleninu
(°C) (min) (°C) (min)
Rozbif, 1 kg /
Ružičkový kel,
polenta
180 60 - 70 100 40 - 50
Pečené brav‐
čové, 1 kg / Ze‐
miaky / Zeleni‐
nová omáčka
180 60 - 70 100 30 - 40
Pečená teľaci‐
na, 1 kg / Ry‐
ža / Zelenina
180 50 - 60 100 30 - 40
8
Vlhkosť Vysoká
Použite druhú úroveň v rúre.
(°C) (min)
Tenké rybie fi‐
lety
85 15 - 25
Pečené vajcia 90 - 110 15 - 30
Malá ryba, až
do 0,35 kg
90 20 - 30
Hrubé rybie fi‐
lety
90 25 - 35
Celá ryba, až
do 1 kg
90 30 - 40
Nákyp, torta v
malých mi‐
skách
90 35 - 45
Terina 90 40 - 50
Knedle 120 - 130 40 - 50
Vlhkosť Stredná
Použite druhú úroveň v rúre.
(°C) (min)
Sladké pečivo
z kysnutého
cesta
170 - 180 20 - 35
Pečivo z chle‐
bového cesta
180 - 200 25 - 35
Pečené rybie fi‐
170 - 180 25 - 40
Sladký chlieb 160 - 170 30 - 45
Pečená ryba 170 - 180 35 - 45
Sladké pečené
jedlá
160 - 180 45 - 60
Použite druhú úroveň v rúre.
(°C) (min)
Rôzne druhy
chleba 0,5 – 1
kg
180 - 190 45 - 60
Rebierka 140 - 150 75 - 100
Dusené / Duse‐
né mäso
140 - 150 100 -
140
Vlhkosť Nízka
Použite druhú úroveň v rúre, pokiaľ nie je
uvedené inak.
(°C) (min)
Predpečené pečivo 200 15 - 20
Predpečené bagety
40 – 50 g
200 15 - 20
Predpečené bage‐
ty, zmrazené 40 –
50 g
200 25 - 35
Fašírka, surová,
0,5 kg
180 30 - 40
Cestovinový nákyp 170 -
190
40 - 50
Lasagne 170 -
180
45 - 55
Chlieb 0,5 – 1 kg 180 -
190
45 - 60
Zapečené zemiaky 160 -
170
50 - 60
Kurča, 1 kg 180 -
210
50 - 60
Bravčové karé,
údené, 0,6 – 1 kg,
namáčajte na 2 ho‐
diny
160 -
180
60 - 70
9
(°C) (min)
Rozbif, 1 kg 180 -
200
60 - 90
Kačka 1,5 – 2 kg 180 70 - 90
Pečená teľacina, 1
kg
180 80 - 90
Pečené bravčové,
1 kg
160 -
180
90 - 100
Hus, 3 kg, použite
prvú úroveň v rúre
170 130 -
170
Regenerácia
Použite druhú úroveň v rúre.
(°C) (min)
Jedlá na tanieri 110 10 -
15
Cestoviny 110 10 -
15
Ryža 110 10 -
15
Knedle 110 15 -
25
Funkcia Jogurt
Táto funkcia vám umožňuje pripraviť
jogurt.
Zmiešajte 0,25 kg jogurtu s 1 l mlieka.
Zmes naplňte do jogurtových pohárov.
Ak používate surové mlieko, najprv ho
prevarte a potom ho ochlaďte na 40 °C.
Použite druhú úroveň v rúre.
(h)
Krémový jogurt 5 - 6
Použite druhú úroveň v rúre.
(h)
Hrubý jogurt 7 - 8
Steamify
Para na parnú prípravu
Použite druhú úroveň v rúre.
ZELENINA
Teplotu nastavte na maximálne
100 °C.
(min)
8-10 Brokolica, ružičky,
prázdnu rúru predhrej‐
te
10 Lúpané paradajky
10-15 Špenát, čerstvý
10-15 Cukina, plátky
15 Zelenina, blanšírovaná
15-20 Paprika, prúžky
15-20 Huby nakrájané na
plátky
15-25 Baklažán
15-25 Karfiol, vcelku
15-25 Brokolica, celá
15-25 Špargľa, zelená
15-25 Paradajky
15-25 Tekvica, kocky
20-25 Valeriánka poľná, ru‐
žičky
20-25 Kel
10
ZELENINA
Teplotu nastavte na maximálne
100 °C.
(min)
20-25 Strukoviny, blanšírova‐
20-30 Sladké zemiaky
20-30 Hrášok
20-30 Fenikel
20-30 Mrkva
20-30 Pór, krúžky
20-30 Zeler, kocky
20-30 Cukrový hrášok
25-35 Karfiol, ružičky
25-35 Kaleráb, prúžky
25-35 Ružičkový kel
25-35 Špargľa, biela
25-35 Biela fazuľa
30-40 Sladká kukurica so šúľ‐
kom
35-45 Zelené fazuľky
35-45 Hadomor španielsky
40-45 Biela alebo červená
kapusta, prúžky
50 - 60 Artičoky
55-65 Sušené strukoviny, na‐
máčané
60-90 Kyslá kapusta
70-90 Červená repa
PRÍLOHY
Teplotu nastavte na maximálne
100 °C.
(min)
15-20 Kuskus, pomer vody/
kuskusu 1:1
15-25 Čerstvé tagliatelle
20-25 Semolínový puding, po‐
mer vody/krupice 3,5:1
20-30 Šošovica, červená, po‐
mer vody/šošovice 1:1
25-30 Špecle
25-35 Bulgur, pomer vody/
bulguru 1:1
25-35 Kysnuté knedle
30-35 Ryža, pomer vody/ryže
1:1
30-40 Varené zemiaky, na 1/4
35-45 Zemiakové knedle
35-45 Ryža, pomer vody a ry‐
že 1:1, pomer vody a
ryže sa môže zmeniť
podľa druhu ryže.
35-45 Žemľová knedľa
40-50 Polenta, pomer vody
3:1
40-55 Ryžový puding, pomer
mlieka/ryže 2,5:1
45-55 Nešúpané zemiaky,
stredné
55-60 Šošovica, hnedá a ze‐
lená, pomer vody/šošo‐
vice 2:1
11
OVOCIE
Teplotu nastavte na 100 °C.
(min)
10-15 Jablkové plátky
10-15 Horúce bobule
10-20 Roztopená čokoláda
20-25 Ovocný kompót
RYBY
(min) (°C)
15-20 Tenké rybie file‐
ty
75-80
20-25 Garnáty, čerstvé 75-85
20-30 Hrubé rybie file‐
ty
75-85
20-30 Pstruh, 0,25 kg 75-85
20-30 Mušle 100
30-40 Garnáty, mraze‐
75-85
MÄSO
(min) (°C)
15-20 Klobásy chipola‐
ta
80
20-30 Bavorská teľacia
klobása
/ Biela klobása
80
20-30 Viedenský párok 80
MÄSO
(min) (°C)
25-35 Pošírované ku‐
racie prsia
90
55-65 Varená šunka, 1
kg
100
60-70 Kurča, pošírova‐
né 1 – 1,2 kg
100
70-90 Údené mäso,
pošírované
90
80-90 Teľacie / Brav‐
čové karé, 0,8 –
1 kg
90
110-120 Tafelspitz – va‐
rené hovädzie
mäso
100
VAJCIA
(min) °C
10-11 Vajcia varené
namäkko
100
12-13 Vajcia varené
stredne
100
18-21 Vajcia varené
natvrdo
100
35-45 Nákyp / Oblože‐
ný koláč
85
40-50 Terina 85
Para na dusenie
(min) (°C)
15 - 20 Pečené vajcia 110
12
(min) (°C)
20 - 30 Celá ryba, až do
1 kg
120 -
130
40 - 50 Knedle 120 -
130
50 - 60 Dusené / Duse‐
ná ryba
130
60 - 90 Dusené / Duse‐
né kurča
130
100 - 140 Dusené / Duse‐
né mäso
130
Para na chrumkavú kôrku
(min) (°C)
20 - 40 Gratinovaná ry‐
ba
150
35 - 50 Plnená zelenina 150
35 - 45 Cestovinový ná‐
kyp / Dusené/
Zapekané jedlá
150
40 - 50 Lasagne 150
60 - 70 Zapečené ze‐
miaky
150
75 - 100 Rebierka 140 -
150
Para na pečenie
(min) (°C)
15 - 20 Predpečené ba‐
gety 0,04 – 0,05
kg
200
15 - 25 Sušienky 155-170
20 - 35 Sladké pečivo z
kysnutého cesta
170 -
180
(min) (°C)
25 - 35 Predpečené ba‐
gety, zmrazené
0,04 – 0,05 kg
200
25 - 35 Pečivo z chlebo‐
vého cesta
180 -
200
25 - 40 Pečené rybie filé 170 -
180
30 - 40 Fašírka, nevare‐
ná, 0,5 kg
180
30 - 40 Jedlo zapečené
v kastróle
160
30 - 40 Omeleta 160-170
30 - 45 Sladký chlieb 160 -
170
35 - 45 Pečená ryba 170 -
180
45 - 60 Rôzne druhy
chleba 0,5 – 1
kg
180 -
190
45 - 60 Sladké jedlá 160 -
180
50 - 60 Kurča, 1 kg 180-210
60 - 70 Bravčové karé,
údené 0,6 – 1 kg
160-180
60 - 90 Rozbif, 1 kg 180-200
70 - 90 Kačka 1,5 – 2 kg 180
80 - 90 Pečená teľacina,
1 kg
180
90 - 100 Pečené bravčo‐
vé, 1 kg
160-180
13
Použite prvú úroveň v rúre.
(min) (°C)
15-30 Pizza / Focaccia 190 -
210
30-45 Drobné pečivo z
lístkového ce‐
sta / Slaný ko‐
láč / Pečivo
155 -
180
45-60 Trené cesto 155 -
170
130-170 Hus, 3 kg 170
Pečenie
Po prvýkrát použite nižšiu teplotu.
Ak pečiete koláče na viacerých
úrovniach, čas pečenia môžete predĺžiť
o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych úrovniach
neopečú vždy rovnako dohneda. Ak sa
vyskytne nerovnomerné zhnednutie, nie
je potrebné zmeniť nastavenie teploty.
Rozdiely sa stratia počas pečenia.
Plechy v rúre sa môžu počas pečenia
vykriviť. Keď plechy znova vychladnú,
deformácia zmizne.
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možné príčiny Riešenie
Spodok koláča nie je
dostatočne prepečený.
Úroveň roštu/plechu nie je
správna.
Koláč vložte do nižšej úrovne v
rúre.
Koláč je nízky a vlhký
alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Teplota rúry je príliš vyso‐
ká.
Nabudúce nastavte mierne niž‐
šiu teplotu rúry.
Príliš krátky čas pečenia. Nabudúce nastavte dlhší čas
pečenia a nižšiu teplotu rúry.
Koláč je príliš suchý. Teplota rúry je príliš nízka. Nabudúce nastavte vyššiu te‐
plotu rúry.
Príliš dlhý čas pečenia. Nabudúce nastavte kratší čas
pečenia.
Koláč sa upiekol ne‐
rovnomerne.
Teplota v rúre je príliš vy‐
soká a čas pečenia je prí‐
liš krátky.
Nastavte nižšiu teplotu pečenia
v rúre a predĺžte čas pečenia.
Cesto na koláč nie je rov‐
nomerne rozložené.
Nabudúce rozložte cesto na ko‐
láč rovnomerne na plechu na
pečenie.
Koláč sa neupečie za
čas uvedený v recep‐
te.
Teplota rúry je príliš nízka. Nabudúce nastavte mierne vyš‐
šiu teplotu rúry.
14
Pečenie na jednej úrovni
PEČENIE VO FORMÁCH
(°C) (min)
Guľatý koláč /
Brioška
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 50 - 70 1
Linecké koláče /
Ovocné koláče
Teplovzdušné
Pečenie
140 - 160 70 - 90 1
Korpus z krehké‐
ho cesta, prázdnu
rúru predhrejte
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 20 - 30 2
Korpus z piškóto‐
vého cesta
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 170 20 - 25 2
Tvarohový koláč Tradičné peče‐
nie
170 - 190 60 - 90 1
KOLÁČE/PEČIVO/ŽEMLIČKY NA PLECHOCH
Predhrejte prázdnu rúru, pokiaľ nie je uvedené inak.
(°C) (min)
Pletenec / Veniec
z kysnutého ce‐
sta, predohrev nie
je potrebný
Tradičné peče‐
nie
170 - 190 30 - 40 3
Vianočná štóla Tradičné peče‐
nie
160 - 180 50 - 70 2
Ražný chlieb: Tradičné peče‐
nie
najprv: 230 20 1
potom: 160 - 180 30 - 60
Koláče so šľahač‐
kou / Veterníky
Tradičné peče‐
nie
190 - 210 20 - 35 3
Piškótová roláda, Tradičné peče‐
nie
180 - 200 10 - 20 3
Suché koláče po‐
sypané mrvenič‐
kou, predohrev
nie je potrebný
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 20 - 40 3
15
KOLÁČE/PEČIVO/ŽEMLIČKY NA PLECHOCH
Predhrejte prázdnu rúru, pokiaľ nie je uvedené inak.
(°C) (min)
Maslový mandľo‐
vý koláč / Cukro‐
vý koláč
Tradičné peče‐
nie
190 - 210 20 - 30 3
Ovocné koláče,
predohrev nie je
potrebný
Tradičné peče‐
nie
180 35 - 55 3
Kysnutý koláč s
jemnou plnkou
(napr. tvaroho‐
vou, smotanovou,
pudingovou)
Tradičné peče‐
nie
160 - 180 40 - 60 3
SUŠIENKY
Použite tretiu úroveň v rúre.
(°C) (min)
Krehké cesto / Piškó‐
tový koláč
Teplovzdušné Peče‐
nie
150 - 160 15 - 25
Snehové pusinky Teplovzdušné Peče‐
nie
80 - 100 120 - 150
Mandľové sušienky Teplovzdušné Peče‐
nie
100 - 120 30 - 50
Sušienky z kysnutého
cesta
Teplovzdušné Peče‐
nie
150 - 160 20 - 40
Pečivo z lístkového ce‐
sta, prázdnu rúru pred‐
hrejte
Teplovzdušné Peče‐
nie
170 - 180 20 - 30
Pečivo, prázdnu rúru
predhrejte
Tradičné pečenie 190 - 210 10 - 25
16
Pečenie zapekaných a gratinovaných pokrmov
Použite prvú úroveň v rúre.
(°C) (min)
Cestovinový nákyp Tradičné pečenie 180 - 200 45 - 60
Lasagne Tradičné pečenie 180 - 200 25 - 40
Gratinovaná zelenina,
prázdnu rúru predhrej‐
te
Turbo gril 170 - 190 15 - 35
Bagety s roztopeným
syrom
Teplovzdušné Pečenie 160 - 170 15 - 30
Mliečna ryža Tradičné pečenie 180 - 200 40 - 60
Zapečené ryby Tradičné pečenie 180 - 200 30 - 60
Plnená zelenina Teplovzdušné Pečenie 160 - 170 30 - 60
Viacúrovňové pečenie
Túto funkciu používajte: Teplovzdušné
Pečenie.
Pre 2 plechy použite prvú a štvrtú úroveň
v rúre.
KOLÁČE/PEČIVO/ŽEMLIČ‐
KY NA PLECHOCH
(° C) (min)
Koláče so šľahačkou /
Veterníky, prázdnu rúru
predhrejte
160 -
180
25 -
45
Suchý koláč s mrvenič‐
kou
150 -
160
30 -
45
SUŠIENKY
(° C) (min)
Sušienky z krehkého
cesta
150 -
160
20 -
40
Snehové pusinky 80 -
100
130 -
170
Mandľové sušienky 100 -
120
40 -
80
Sušienky z kysnutého
cesta
160 -
170
30 -
60
Pečivo z lístkového ce‐
sta, prázdnu rúru pred‐
hrejte
170 -
180
30 -
50
Pečivo 180 20 -
30
Tipy pre pečenie
Použite teplovzdorný riad do rúr.
Chudé mäso pečte zakryté.
17
Veľké kusy mäsa pečte priamo na plechu
na pečenie alebo na drôtenom rošte
umiestnenom nad plechom.
Do roštu nalejte malé množstvo vody,
aby ste zabránili pripáleniu kvapkajúceho
tuku.
Pečené mäso po uplynutí 1/2 až 2/3
doby pečenia obráťte.
Pečte mäso a rybu vo veľkých kusoch (1
kg alebo viac).
Kusy mäsa niekoľkokrát podlejte počas
pečenia vlastnou šťavou.
Pečenie mäsa
Použite prvú úroveň v rúre.
HOVÄDZIE
(°C) (min)
Dusené mäso v
pekáči
1 – 1,5 kg Tradičné peče‐
nie
230 120 - 150
Neprepečený roz‐
bif alebo fileta,
prázdnu rúru pred‐
hrejte
1 cm hrubé Turbo gril 190 - 200 5 - 6
Stredne prepeče‐
ný rozbif alebo fi‐
leta, prázdnu rúru
predhrejte
1 cm hrubé Turbo gril 180 - 190 6 - 8
Prepečený rozbif
alebo fileta, prázd‐
nu rúru predhrejte
1 cm hrubé Turbo gril 170 - 180 8 - 10
BRAVČOVÉ
Túto funkciu používajte: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Pliecko / Krkovička /
Stehno
1 - 1.5 150 - 170 90 - 120
Kotlety / Rebierka 1 - 1.5 170 - 190 30 - 60
Fašírka 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60
Bravčové koleno, pred‐
varené
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120
18
TEĽACIE
Túto funkciu používajte: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Pečená teľacina 1 160 - 180 90 - 120
Teľacie koleno 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150
JAHŇACIE
Túto funkciu používajte: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Jahňacie stehno /
Pečené jahňacie
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120
Jahňací chrbát 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60
ZVERINA
(kg)
(°C) (min)
Chrbát / Zaja‐
čie stehno,
prázdnu rúru
predhrejte
1 Turbo gril 180 - 200 35 - 55
Srnčí chrbát 1.5 - 2 Tradičné peče‐
nie
180 - 200 60 - 90
Srnčie stehno 1.5 - 2 Tradičné peče‐
nie
180 - 200 60 - 90
19
HYDINA
Túto funkciu používajte: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Porciovaná hydina 0.2 - 0.25 200 - 220 30 - 50
Kurča, polovica 0.4 - 0.5 190 - 210 40 - 50
Kurča, vykŕmené 1 - 1.5 190 - 210 50 - 70
Kačka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100
Hus 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180
Morka 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150
Morka 4 - 6 140 - 160 150 - 240
RYBY
(kg)
(°C) (min)
Celá ryba 1 - 1.5 Turbo gril 180 - 200 30 - 50
Pečenie chleba
Predhriatie sa neodporúča.
Použite druhú úroveň v rúre.
CHLIEB
(°C) (min)
Biely chlieb 170 - 190 40 - 60
Bageta 200 - 220 35 - 45
Brioška 180 - 200 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Ražný chlieb 170 - 190 50 - 70
Celozrnný chlieb 170 - 190 50 - 70
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux KOAAS31WX Recipe book

Typ
Recipe book
Táto príručka je tiež vhodná pre