Electrolux EOB64201X Používateľská príručka

Kategória
Meranie, testovanie
Typ
Používateľská príručka
návod na používanie
Vstavaná elektrická rúra
EOB64201
Electrolux. Thinking of you.
Viac o nás na www.electrolux.com
Obsah
Bezpečnostné pokyny 2
Popis výrobku 3
Pred prvým použitím 4
Každodenné používanie 4
Užitočné rady a tipy 8
Ošetrovanie a čistenie 19
Čo robiť, keď... 22
Likvidácia 22
Servis a náhradné diely 23
Zmeny vyhradené
Bezpečnostné pokyny
Bezpečnosť detí a postihnutých osôb
•Tento spotrebič nesmú používať osoby
(vrátane detí), ktorým nedostatočné fyzic-
ké, zmyslové alebo duševné schopnosti
alebo nedostatok skúseností a poznatkov
bránia používať ho bezpečne, ak na nich
nedohliada alebo ich nepoučí osoba zod-
povedná za ich bezpečnosť.
V prítomnosti detí aktivujte detskú poistku.
Detská poistka bráni tomu, že deti rúru ná-
hodne zapnú.
Bezpečnostné predpisy pri inštalácii
•Spotrebič dajte nainštalovať vyškolenému
elektrikárovi. Ak spotrebič nenainštaluje
vyškolený elektrikár, v prípade poškodenia
sa naň nebude vzťahovať záruka.
•Bezpečnostné predpisy týkajúce sa inšta-
lácie nájdete v časti "Inštalácia"
Bezpečnosť elektrickej inštalácie
Elektrické zapojenie spotrebiča dajte vy-
konať vyškolenému elektrikárovi.
•Bezpečnostné predpisy týkajúce sa inšta-
lácie nájdete v časti "Inštalácia"
Nebezpečenstvo požiaru
Dvierka otvárajte opatrne. Používanie su-
rovín obsahujúcich alkohol môže spôsobiť
tvorbu zmesi výparov alkoholu so vzdu-
chom. Hrozí nebezpečenstvo požiaru.
•Nedovoľte, aby pri otváraní dvierok spo-
trebiča došlo v jeho blízkosti k iskreniu a
nepribližujte sa k nemu s otvoreným pla-
meňom. Hrozí nebezpečenstvo požiaru.
•V spotrebiči neskladujte horľavé predmety.
Hrozí nebezpe
čenstvo požiaru.
Bezpečnostné predpisy pri prevádzke
Zmena farby smaltu rúry neovplyvňuje
výkonnosť spotrebiča. Tento jav nespa-
dá pod záruku.
•Spotrebič používajte iba na prípravu jedál,
pečenie mäsa a jedál z cesta.
Pri zapojení spotrebiča do zásuvky elek-
trickej siete nedovoľte, aby sa káble dotý-
kali alebo nachádzali v blízkosti horúcich
dvierok rúry.
•Počas používania sa vnútorné steny spo-
trebiča veľmi zohrejú. Hrozí riziko popále-
nín.
•Spotrebič neprikrývajte alobalom, aby ste
predišli poškodeniu smaltu rúry.
Na dno rúry neklaďte pekáče, plechy na
pečenie a pod., aby ste predišli poškode-
niu smaltovaného povrchu rúry.
Horúcu vodu nikdy nevlievajte priamo do
spotrebiča, aby ste nepoškodili povrch
smaltu rúry.
•Pri pečení s vysokým obsahom vlhkosti
použite hlboký plech. Ak nie, ovocné ko-
če by mohli spôsobiť neostrániteľ
škvrny.
Na otvorené dvierka rúry netlačte.
Pri vyberaní alebo inštalácii sklenených pa-
nelov buďte opatrní.
•Vnútri spotrebiča nenechávajte jedlá s vy-
sokým obsahom vlhkosti, aby ste zabránili
poškodeniu smaltu.
Po vypnutí chladiaceho ventilátora nene-
chávajte v spotrebiči neprikryté jedlo. V
spotrebiči alebo na skle dvierok môže kon-
denzovať vlhkosť.
2 electrolux
Starostlivosť a čistenie
Pred vykonávaním údržby vypnite spotre-
bič a uistite sa, že sa ochladil.
•Spotrebič nečistite prístrojom, ktorý využí-
va na čistenie prúd pary, ani vysokotlako-
vým prístrojom.
Sklenené dvierka rúry nečistite abrazívny-
mi prípravkami ani kovovými drôtenkami,
ktorými by ste mohli poškriabať ich povrch.
Sklo by sa mohlo zlomiť alebo prasknúť
Popis výrobku
Celkový pohľad
9
12
10
11
13
14
16 5
4
3
2
1
15
2
1
23 4 5 6 7
8
1 Ovládací panel
2 Indikátory varných zón
3 Kontrolka prevádzky
4 Ovládací gombík funkcií rúry
5 Displej
6 Ovládací gombík teploty
7 Kontrolka teploty
8 Ovládacie gombíky varných zón
9 Ohrievací článok
10 Osvetlenie rúry
11 Zásuvka teplotnej sondy na kontrolu mä-
sa
12 Osvetlenie rúry
13 Ventilátor a tukový filter
14 Spodný ohrev
15 Vyberateľné vedenia pre rošty rúry
16 Polohy roštov
Príslušenstvo rúry na pečenie
Rošt rúry
Na riad, formičky na koláče, pečené kusy
jedla
Plochý plech na pečenie
Na koláče a sušienky.
Hlboký pekáč
Na pečenie mäsa a cesta alebo na zachy-
távanie tuku.
electrolux 3
Teplotná sonda na mäso
Na meranie stupňa prepečenia mäsa.
Pred prvým použitím
Prvé čistenie
Vyberte všetky časti zo spotrebiča.
Pred prvým použitím spotrebič vyčistite.
Pozor Na čistenie nepoužívajte
abrazívne prostriedky! Mohli by poškodiť
povrch. Pozrite si kapitolu "Starostlivosť
a čistenie".
Nastavenie času
Rúra sa uvádza do činnosti až po nasta-
venom čase.
Keď spotrebič pripojíte k elektrickému napá-
janiu alebo v prípade výpadku napájacieho
napätia sa automaticky rozbliká indikátor ča-
sovej funkcie.
Na nastavenie aktuálneho času použite tla-
čidlo " + " alebo " - ".
Približne po 5 sekundách sa blikanie zastaví
a displej zobrazí nastavený denný čas.
Pri zmene času nesmie byťčasne na-
stavená automatická funkcia (Doba tr-
vania
alebo Ukončiť ).
Každodenné používanie
Aby ste mohli rúru použiť, stlačte zásuv-
ný gombík. Gombík sa vysunie.
Zapínanie a vypínanie rúry
1. Ovládač funkcií rúry prestavte na funkciu
rúry.
2. Gombík ovládania teploty prestavte na
teplotu.
Kontrolka zapnutia svieti, keď je rúra v
činnosti.
Kontrolka teploty sa rozsvieti, keď teplota
v rúre stúpa.
3. Rúra sa vypína prestavením ovládacieho
gombíka funkcií rúry a ovládacieho gom-
bíka teploty do vypnutej polohy.
Chladiaci ventilátor
Chladiaci ventilátor sa zapne automaticky,
aby sa povrch spotrebiča udržal chladný. Ak
spotrebič vypnete, chladiaci ventilátor osta-
ne v činnosti, pokým sa spotrebič neochladí.
Funkcie rúry na pečenie
Funkcia rúry na pečenie Aplikácia
Osvetlenie Použitím tejto funkcie môžete rozsvietiť v rúre.
Prúdenie vzduchu s kruho-
vým ohrevným telesom
Na pečenie na maximálne troch úrovniach v rúre súčasne. V
porovnaní s funkciou Tradičného pečenia znížte teplotu
(20-40 °C). A na sušenie potravín.
4 electrolux
Funkcia rúry na pečenie Aplikácia
Nastavenie Pizza Na pečenie jedál na jednej úrovni rúry s intenzívnejším zhned-
nutím a chrumkavým korpusom. Znížte teplotu rúry (o 20 - 40
°C) oproti tradičnému pečeniu.
Tradicne Pecenie Na pečenie koláčov a mäsa na jednej úrovni.
Spodný ohrev Na pečenie koláčov s krehkou alebo chrumkavou spodnou
kôrkou a na zaváranie.
Rozmraziť Rozmrazovanie mrazených potravín.
Gril Na grilovanie plochých potravín v strede roštu a na prípravu
hrianok.
Velky Gril Grilovanie väčších množstiev plochých jedál a príprava hria-
nok.
Grilovanie s prúdením vzdu-
chu
Na pečenie väčších kusov mäsa alebo hydiny na jednej úrov-
ni. Aj na gratinovanie a zapekanie.
Montáž príslušenstva rúry
Zasúvacie príslušenstvo vložte do rúry tak,
aby boli dvojité okraje v zadnej časti rúry a
smerovali dolu. Zatlačte zasúvacie príslušen-
stvo medzi vodiace lišty v jednej z polôh v rú-
re.
Hlboký pekáč a rošt rúry majú dvojité
okraje. Tieto okraje a tvar vodiacich líšt
bránia prevráteniu príslušenstva v rúre.
Vloženie roštu a hlbokého pekáča
spoločne
Položte rošt na hlboký pekáč. Zatlačte hlbo-
ký pekáč medzi vodiace lišty v jednej z úrovní
rúry.
electrolux 5
Vkladanie / vyberanie tukového filtra
Tukový filter používajte iba pri pečení mäsa
na ochranu ohrievacieho telesa v zadnej ste-
ne pred odstrekujúcim tukom.
Vkladanie tukového filtra
Tukový filter držte za jazýček a dva výstupky
zasuňte nadol do otvoru na zadnej stene rúry
(otvor pre ventilátor).
Vyberanie tukového filtra
Tukový filter chyťte za jazýček, uvoľnite ho z
čikov a nadvihnutím ho vyberte.
Teplotná sonda na mäso
Teplotná sonda na mäso meria vnútornú te-
plotu mäsa. Po dosiahnutí nastavenej teploty
sa rúra automaticky vypne.
Treba nastaviť dve teploty:
Teplota rúry: Pozri tabuľku Pečenie mäsa
Teplota vnútri mäsa: Pozri tabuľku Teplot-
ná sonda na mäso
Dôležité upozornenie Používajte iba
dodávanú teplotnú sondu na mäso alebo
originálne náhradné diely
Varovanie Sonda na mäso je horúca!
Hrozí nebezpečenstvo popálenín! Pri
vyberaní hrotu sondy a jej odpájaní
dávajte pozor.
1. Zasuňte zástrčku sondy na mäso do zá-
suvky na bočnej stene rúry.
2. Hrot sondy na mäso vpichnite čo naj-
hlbšie do stredu mäsa.
3.
Opakovane stláčajte tlačidlo voliča
, až
kým nezačne blikať kontrolka sondy na
mäso
.
4.
Tlačidlami " + " / " - " nastavte požado-
vanú teplotu vnútri mäsa. Teplotu môžete
nastaviť v rozmedzí od 30 °C po 99 °C.
Odporúčané hodnoty nájdete v tabuľke.
5. Ovládačmi nastavte požadovanú funkciu
rúry a teplotu.
6. Po dosiahnutí nastavenej teploty vnútri
mäsa sa rúra automaticky vypne.
7. Sondu na mäso vyberte.
Ak výsledky pečenia nie sú uspokojivé, zo-
pakujte hore uvedené kroky a nastavte vyššiu
teplotu vnútri mäsa.
Displej
1 2
456
3
1 Indikátor teplotnej sondy na mäso
2 Displej času
3 Kontrolky funkcií
4 Tlačidlo " + "
5 Tlačidlo voliča
6
Tlačidlo " - "
Nastavenie funkcií hodín
1.
6 electrolux
Opakovane stláčajte tlačidlo voliča, až
kým nezačne blikať kontrolka potrebnej
funkcie.
2. Na nastavenie času na kuchynských
stopkách
, dĺžky trvania alebo
skončenia pečenia
použite tlačidlo "
+ " alebo " - ".
Príslušná kontrolka funkcie sa rozsvieti.
Po uplynutí nastaveného času bliká kon-
trolka funkcie a na 2 minúty sa rozoznie
zvukový signál.
Pri funkciách doba trvania a skonče-
nie pečenia
sa rúra automaticky vy-
pne.
3. Signál sa vypne stlačením ktoréhokoľvek
tlačidla.
Časová funkcia Aplikácia
Denný čas Zobrazujú čas. Na nastavenie, zmenu alebo zistenie denného času.
Kuchynské stopky Slúži na nastavenie odrátavania času.
Po uplynutí nastaveného času sa rozoznie zvukový signál.
Táto funkcia nemá vplyv na činnosť rúry.
Doba trvania Na nastavenie času, po ktorý má byť rúra v činnosti.
Koniec Na nastavenie času vypnutia funkcie rúry.
Funkciu dĺžka trvania a skončenie pe-
čenia
možno použiťčasne, ak sa
rúra má zapnúť aj vypnúť automaticky v
nastavenom čase. V takomto prípade
nastavte najprv dĺžku trvania
a skon-
čenie pečenia
.
Zrušenie funkcií hodín
1. Opakovane stláčajte tlačidlo voliča, až
kým nezačne blikať kontrolka správnej
funkcie.
2.
Stlačte a podržte stlačené tlačidlo " - ".
Po niekoľkých sekundách sa funkcia ho-
dín vypne.
Zámka dvierok
Pri dodávke nového spotrebiča nie je zámka
dvierok aktívna.
Aktivácia zámky dvierok: Potiahnite zá-
mku dopredu, aby sa zablokovala na mieste.
Zrušenie zámky dvierok: Zatlačte zámku
späť do panelu.
Otvorenie dvierok spotrebiča:
1.
Potlačte a podržte zámku dvierok.
2. Otvorte dvierka.
Pri zatváraní dvierok spotrebiča nestláčajte
zámku dvierok!
Dôležité upozornenie Vypnutie spotrebiča
nezruší mechanickú zámku dvierok.
electrolux 7
Užitočné rady a tipy
Vnútroná strana dvierok
Na vnútornej strane dvierok rúry nájdete:
čísla úrovní roštov
informáciu o funkciách rúry, odporúčané
úrovne roštov a teploty pre niektoré typic-
ké jedlá.
Teploty a doby pečenia v tabuľkách sú
iba približné. Závisia od receptov, kvality
a množstva použitých surovín.
Pečenie
Všeobecné pokyny
Vo vašej novej rúre sa budú jedlá a mäso
piecť ináč ako v spotrebiči, ktorý ste mali
predtým. Prispôsobte zvyčajné nastavenia
(teplotu, doby pečenia) a úrovne roštov
hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhom pečení jedál môžete rúru vypnúť
10 minút pred uplynutím doby pečenia,
jedlo sa dopečie zvyškovým teplom.
Pri používaní mrazených jedál sa plech
počas pečenia môže ohnúť. Po ochlad-
nutí sa plech znovu narovná.
Ako používať tabuľky pečenia
Prvýkrát vám odporúčame použiť nižšie
teploty.
Ak neviete nájsť nastavenia pre špeciálne
recepty, postupujte podľa údajov pre naj-
viac podobné jedlá.
•Dobu pečenia môžete predĺžiť o 10-15 mi-
nút, ak pečiete na viac ako jednej úrovni.
•Koláče a pečivo na rôznych úrovniach sa
spočiatku nebudú piecť rovnako rýchlo. V
takom prípade nemeňte nastavenie teplo-
ty. Rozdiely sa vyrovnajú počas pečenia.
Pečenie na jednej úrovni - Pečenie vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry na peče-
nie
Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Bábovka alebo brioška Prúdenie vzduchu
s kruhovým ohrev-
ným telesom
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Kráľovská bábovka/
Ovocné koláče
Prúdenie vzduchu
s kruhovým ohrev-
ným telesom
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Piškótový koláč Prúdenie vzduchu
s kruhovým ohrev-
ným telesom
1 140 0:25 - 0:40
Piškótový koláč Tradicne Pecenie 1 160 0:25 - 0:40
Tortový korpus - kreh-
ké cesto
1)
Prúdenie vzduchu
s kruhovým ohrev-
ným telesom
3 170-180 0:10 - 0:25
Tortový korpus z piškó-
tového cesta
Prúdenie vzduchu
s kruhovým ohrev-
ným telesom
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Jablkový koláč Tradicne Pecenie 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Jablkový koláč (2 for-
my, priemer 20 cm, po
uhlopriečke)
Prúdenie vzduchu
s kruhovým ohrev-
ným telesom
1 160 1:10 - 1:30
Jablkový koláč (2 for-
my, priemer 20 cm, po
uhlopriečke)
Tradicne Pecenie 1 180 1:10 - 1:30
Pikantná torta (napr.
Quiche Lorraine)
Prúdenie vzduchu
s kruhovým ohrev-
ným telesom
1 160 - 180 0:30 - 1:10
8 electrolux
Druh pečenia Funkcia rúry na peče-
nie
Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Tvarohový koláč Tradicne Pecenie 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rúru predhrejte
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni - Koláče/pečivo/žemle na plechoch
Druh pečenia Funkcia rúry na peče-
nie
Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Pletenec/Veniec z kys-
nutého cesta
Tradicne Pecenie 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Vianočka
1)
Tradicne Pecenie 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chlieb (ražný chlieb) Tradicne Pecenie 1
- najprv
1)
230 0:25
- potom 160 - 180 0:30 - 1:00
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
Tradicne Pecenie 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Piškótová roláda
1)
Tradicne Pecenie 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Suché koláče posypa-
né mrveničkou
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandľový maslový ko-
č/cukrové koláče
1)
Tradicne Pecenie 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Ovocné koláče (na
kysnutom/piškótovom
ceste)
2)
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 150 0:35 - 0:50
Ovocné koláče (na
kysnutom/trenom ce-
ste)
2)
Tradicne Pecenie 3 170 0:35 - 0:50
Ovocný koláč z kreh-
kého cesta
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Kysnuté koláče s jem-
nou plnkou (napr. tva-
rohovou, smotanovou,
pudingovou)
1)
Tradicne Pecenie 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
1)2)
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (tenké cesto)
1)
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
1 200 - 220 0:10 - 0:25
electrolux 9
Druh pečenia Funkcia rúry na peče-
nie
Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Nekysnutý chlieb Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Švajčiarske pečivo Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rúru predhrejte
2) Používajte hlboký pekáč na mäso
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni - Drobné pečivo
Druh pečenia Funkcia rúry na peče-
nie
Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Sušienky z krehkého
cesta
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viedenské striekané
pečivo
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 140 0:20 - 0:30
Viedenské striekané
pečivo
1)
Tradicne Pecenie 3 160 0:20 - 0:30
Sušienky z piškótové-
ho cesta
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bielkové sušienky, pu-
sinky
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandľové zákusky Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Drobné pečivo z kys-
nutého cesta
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Drobné pečivo z lístko-
vého cesta
1)
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Rožky
1)
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 160 0:20 - 0:35
Rožky
1)
Tradicne Pecenie 3 180 0:20 - 0:35
10 electrolux
Druh pečenia Funkcia rúry na peče-
nie
Úroveň Teplota (°C) Čas (h:min)
Drobné pečivo (20 na
plech)
1)
Prúdenie vzduchu
s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 140 0:20 - 0:30
Drobné pečivo (20 na
plech)
1)
Tradicne Pecenie 3 170 0:20 - 0:30
1) Rúru predhrejte
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni - Koláče/pečivo/žemle na plechoch
Druh pečenia
Prúdenie
vzduchu s kru-
hovým ohrev-
ným telesom
2 úrovne
Prúdenie vzdu-
chu s kruho-
vým ohrevným
telesom
3 úrovne
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Koláč s mrveničkou 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rúru predhrejte
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni - Piškóty/malé koláčiky/zákusky/rožky
Druh pečenia
Prúdenie
vzduchu s kru-
hovým ohrev-
ným telesom
2 úrovne
Prúdenie vzdu-
chu s kruho-
vým ohrevným
telesom
3 úrovne
Teplota (°C)
Čas (h:min)
Sušienky z krehkého
cesta
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viedenské striekané
pečivo
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Sušienky z piškótového
cesta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bielkové sušienky, pu-
sinky
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandľové zákusky 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Drobné pečivo z kysnu-
tého cesta
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Drobné pečivo z lístko-
vého cesta
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Rožky 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Drobné pečivo (20 na
plech)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rúru predhrejte
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Spodná časť koláča nie
je dobre upečená
Nesprávna úroveň v rúre Vložte koláč na nižšiu úroveň
electrolux 11
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, neprepečený)
Príliš vysoká teplota Použite nižšie nastavenie
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, neprepečený)
Príliš krátka doba pečenia Predĺžte čas pečenia
Na skrátenie doby pečenia nenastavuj-
te vyššiu teplotu
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, neprepečený)
Príliš vlhké cesto Použite menej tekutiny. Dodržiavajte doby
miešania, predovšetkým pri použití mixérov
Koláč je príliš suchý Príliš nízka teplota rúry Nastavte vyššiu teplotu pečenia
Koláč je príliš suchý Príliš dlhá doba pečenia Nastavte kratšiu dobu pečenia
Povrch koča sa nepe-
čie rovnomerne
Príliš vysoká teplota a príliš
krátky čas pečenia
Nastavte nižšiu teplotu rúry a dlhšiu dobu
pečenia
Povrch koča sa nepe-
čie rovnomerne
Zmes na koláč nebola nane-
sená rovnomerne
Zmes na koláč naneste na plech rovnomer-
ne
Koláč sa počas nasta-
venej doby pečenia ne-
upiekol
Príliš nízka teplota pečenia Pri nastavení použite o niečo vyššiu teplotu
Tabuľka nastavenia pre pizzu
Aby ste zistili, ktorú funkciu rúry máte
použiť, pozrite si zoznam funkcií rúry v
kapitole Každodenné používanie.
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Doba (Min.)
Pizza (tenké cesto)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (s veľkým množ-
stvom oblohy)
1 180 - 200 20 - 30
Tortičky 1 180 - 200 45 - 60
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Tvarohový koláč, okrú-
hly
1 140 - 160 60 - 90
Tvarohový koláč na ple-
chu
1 140 - 160 50 - 60
Koláč s jablkovou oblo-
hou
1 150 - 170 50 - 70
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nekysnutý chlieb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Koláč z lístkového cesta
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (Jedlo
podobné ako pizza, z
kraja Alsace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Ruské pirohy
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rúru predohrejte
12 electrolux
Tabuľka pre nákypy a gratinované jedlá
Jedlo Funkcia rúry na pečenie Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba Hod : Min
Cestovinový nákyp Tradicne Pecenie 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Tradicne Pecenie 1 180-200 0:25-0:40
Gratinovaná zelenina
1)
Prúdenie vzduchu
s kruhovým ohrev-
ným telesom
1 160-170 0:15-0:30
Hrianky s roztopeným
zapečeným syrom
1)
Prúdenie vzduchu
s kruhovým ohrev-
ným telesom
1 160-170 0:15-0:30
Sladké pečivo Tradicne Pecenie 1 180-200 0:40-0:60
Pečené ryby Tradicne Pecenie 1 180-200 0:30-1:00
Plnená zelenina Prúdenie vzduchu
s kruhovým ohrev-
ným telesom
1 160-170 0:30-1:00
1) rúru predohrejte
Hotové jedlá
Jedlo, ktoré
sa má piecť
Funkcia rúry na peče-
nie
Úroveň v rúre Teplota °C Doba
Mrazená pizza Tradicne Pece-
nie
3 pozrite si pokyny
výrobcu
pozrite si pokyny
výrobcu
Zemiakové
hranolčeky
1)
Prúdenie vzdu-
chu s kruhovým
ohrevným tele-
som
3 200-220 pozrite si pokyny
výrobcu
Bagety Tradicne Pece-
nie
3 pozrite si pokyny
výrobcu
pozrite si pokyny
výrobcu
Ovocné koláče Tradicne Pece-
nie
3 pozrite si pokyny
výrobcu
pozrite si pokyny
výrobcu
1) Poznámka: Hranolčeky počas pečenia 2- až 3-krát obráťte
Pečenie mäsa
Dôležité upozornenie Pri pečení mäsa
nasaďte tukový filter!
Pečené mäsové jedlá
•Pri pečení mäsa používajte tepelne odolné
pomôcky (prečítajte si pokyny výrobcu).
•Veľké kusy mäsa sa môžu piecť na pekáči
alebo na rošte položenom na hlbokom ple-
chu na pečenie. (Ak je k dispozícii)
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou.
Mäso si udrží svoju šťavnatosť.
Všetky druhy mäsa, ktoré sa má zapiecť
alebo má byť chrumkavé, môžete piecť v
pekáči bez pokrievky.
Údaje uvedené v tabuľke sú iba orien-
tačné.
Pokyny k tabuľke pečenia mäsa.
•Pečte kusy mäsa a ryby s hmotnosťou
prevyšujúcou 1 kg.
•Do pekáča vlejte trošku vody, aby ste
predišli vystrekovaniu šťavy a tuku.
•Podľa potreby mäso obráťte (po 1/2 - 2/3
doby pečenia).
Na dosiahnutie lepších výsledkov, počas
pečenia polejte veľké kusy mäsa a hydiny
niekoľkokrát výpekom.
Rúru vypnite približne 10 minút pred uply-
nutím doby pečenia, jedlo sa dopečie zvy-
škovým teplom.
electrolux 13
Hovädzie
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry na pe-
čenie
Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Čas
(h:min)
Pečené mäso na po-
rtskom víne
1 - 1,5 kg Tradicne Pe-
cenie
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rozbíf alebo rezne na každý
cm hrúbky
- krvavý
1)
na každý cm
hrúbky
Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- stredne upečený na každý cm
hrúbky
Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- prepečený na každý cm
hrúbky
Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rúru predohrejte
Bravčové
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry na pe-
čenie
Úro-
veň
v rú-
re
Teplota °C Čas
(h:min)
Pliecko, krkovička, steh-
no
1 - 1,5 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlety, rebierka 1 - 1,5 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Fašírka 750 g - 1 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Bravčové koleno (predva-
rené)
750 g - 1 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Teľacie
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry na pe-
čenie
Úro-
veň
v rú-
re
Teplota °C Čas
(h:min)
Pečené teľacie 1 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Teľacie koleno 1,5 -2 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 160 - 180 2:00 - 2:30
14 electrolux
Jahňacie
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry na pe-
čenie
Úro-
veň
v rú-
re
Teplota °C Čas
(h:min)
Jahňacie stehno, jahňa-
cie pečené
1 - 1,5 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Jahňací chrbát 1 - 1,5 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Divina
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry na pe-
čenie
Úro-
veň
v rú-
re
Teplota °C Čas
(h:min)
Zajačí chrbát, zajačie
stehno
1)
do 1 kg Tradicne Pe-
cenie
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Srnčí chrbát 1,5 - 2 kg Tradicne Pe-
cenie
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Srnčie stehno 1,5 - 2 kg Tradicne Pe-
cenie
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rúru predohrejte
Hydina
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry na pe-
čenie
Úro-
veň
v rú-
re
Teplota °C Čas
(h:min)
Porciovaná hydina 200 - 250 g
každý kus
Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Polovičky kurčaťa 400 - 500 g
každý
Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 190 - 210 0:35 - 0:50
kurča, vykŕmené kurča 1 - 1,5 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kačica 1,5 - 2 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Hus 3,5 - 5 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Moriak 2,5 - 3,5 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Moriak 4 - 6 kg Grilovanie s
prúdením
vzduchu
1 140 - 160 2:30 - 4:00
electrolux 15
Ryby (varené v pare)
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry na pe-
čenie
Úro-
veň
v rú-
re
Teplota °C Čas
(h:min)
Ryby vcelku 1 - 1,5 kg Tradicne Pe-
cenie
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grilovanie
Funkciu grilovania používajte vždy pri
maximálnom nastavení teploty
Dôležité upozornenie Grilujte vždy pri
zatvorených dvierkach rúry
Pri funkciách grilovania rúru vždy pred-
ohrejte počas 5 minút.
Nastavte rošt do polohy odporúčanej
podľa tabuľky grilovania.
•Na prvú úroveň v rúre vždy vsuňte
plech na zachytávanie tuku.
Grilujte iba nízke kusy mäsa a rýb.
Aby ste zistili, ktorú funkciu rúry máte
použiť, pozrite si zoznam funkcií rúry v
kapitole Každodenné používanie.
Potraviny na grilova-
nie
Úroveň v rúre Čas
1. strana 2. strana
Hamburgery 4 8 - 10 minút 6 - 8 minút
Bravčové rezne 4 10 - 12 minút 6 - 10 minút
Klobásky 4 8 - 10 minút 6 - 8 minút
Steaky z hovädzieho
zadného, teľacie steaky
4 6 - 7 minút 5 - 6 minút
Hovädzie rezne, rozbíf
(približne 1 kg)
3 10 - 12 minút 10 - 12 minút
Hrianky
1)
3 4 - 6 minút 3 - 5 minút
Obložené hrianky 3 6 - 8 minút -------
1) Bez predohrevu
Zaváranie
Pri zaváraní používajte poháre rovnakej
veľkosti.
Na zaváranie nepoužívajte poháre so
skrutkovacími alebo zatláčacíci uzávermi
ani kovové konzervy.
Používajte prvú úroveň zdola.
Používajte plech na pečenie. Naraz môže-
te vložiť do rúry maximálne šesť 1-litrových
pohárov.
Poháre naplňte do rovnakej výšky a správ-
ne ich zatvorte.
Uložte poháre na plech, uistite sa, že sa
vzájomne nedotýkajú.
Do plechu vlejte približne 1/2 litra vody, aby
sa rúre vytvorila dostatočná vlhkosť.
•Keď kvapalina v prvých pohároch začne
mierne vrieť (po približne 35-60 minútach
pre 1-litrové poháre), rúru vypnite alebo
znížte teplotu na 100°C (pozrite tabuľku).
Aby ste zistili, ktorú funkciu rúry máte
použiť, pozrite si zoznam funkcií rúry v
kapitole Každodenné používanie.
Mäkké ovocie
Zavárané potraviny Teplota v °C Doba do dosiah-
nutia mierneho
varu v min.
Pokračovanie vo
varení pri 100°C v
min.
Jahody, čučoriedky, maliny, zrelé
egreše
160 - 170 35 - 45 ---
16 electrolux
Zavárané potraviny Teplota v °C Doba do dosiah-
nutia mierneho
varu v min.
Pokračovanie vo
varení pri 100°C v
min.
Nezrelé egreše 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Kôstkové ovocie
Zavárané potraviny Teplota v °C Doba do dosiah-
nutia mierneho
varu v min.
Pokračovanie vo
varení pri 100°C v
min.
Hrušky, duly, slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Zelenina
Zavárané potraviny Teplota v °C Doba do dosiah-
nutia mierneho
varu v min.
Pokračovanie vo
varení pri 100°C v
min.
Mrkva
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Uhorky 160 - 170 50 - 60 ---
Miešaná zelenina 160 - 170 50 - 60 15
Kaleráb, hrach, špargľa 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Po vypnutí nechajte odstáť v rúre
Sušenie
Rošty prilryte papierom na pečenie.
Aby ste zistili, ktorú funkciu rúry máte
použiť, pozrite si zoznam funkcií rúry v
kapitole Každodenné používanie.
Zelenina
Sušené potraviny Teplota v °C Úroveň v rúre Doba v hodinách
(približne)
1 úroveň 2 úrovne
Strukoviny 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (prúžky) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Zelenina do polievky 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Huby 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Bylinky 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Ovocie
Sušené potraviny Teplota v °C Úroveň v rúre Doba v hodinách
(približne)
1 úroveň 2 úrovne
Slivky 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Marhule 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Jablkové plátky 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Hrušky 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Rozmrazovanie
Potraviny vyberte z obalu a uložte ich na
tanier položenom na rošte rúry.
Neprikrývajte tanierom ani miskou. Veľmi
by to predĺžilo dobu rozmrazovania.
•Rošt vsuňte na prvú úroveň od spodu.
Aby ste zistili, ktorú funkciu rúry máte
použiť, pozrite si zoznam funkcií rúry v
kapitole Každodenné používanie.
electrolux 17
Jedlo Doba rozmrazovania
(min.)
Dodatoččas roz-
mrazovania
Poznámky
Kurča, 1000 g 100-140 20-30 Kurča položte na tanie-
rik, ktorý ste položili ho-
re dnom na veľký tanier.
V polovici doby rozmra-
zovania obráťte.
Mäso, 1000 g 100-140 20-30 V polovici doby prípravy
obráťte
Mäso, 500 g 90-120 20-30 V polovici doby prípravy
obráťte
Pstruhy, 150 g 25-35 10-15 -------
Jahody, 300 g 30-40 10-20 -------
Maslo, 250g 30-40 10-15 -------
Smotana, 2 x 200g 80-100 10-15 Smotana sa dá výborne
vyšľahať aj keď je čia-
stočne zamrznutá
Torta, 1400 g 60 60 -------
Teplotná sonda na mäso
V zozname funkcií rúry v kapitole Kaž-
dodenné použitie nájdete funkciu rúry,
ktorú treba použiť.
Hovädzie mäso
Pripravované potraviny Teplota vnútri mäsa v °C
Steak s kosťou alebo bez kosti, krvavý 45 - 50
Steak s kosťou alebo bez kosti, stredne prepeče-
60 - 65
Steak s kosťou alebo bez kosti, vnútri prepečený 75 - 80
Bravčové mäso
Pripravované potraviny Teplota vnútri mäsa v °C
Bravčové pliecko, stehno, krkovička 80 - 82
Rezeň (chrbát), údené bravčové karé 75 - 80
Mleté mäso 75 - 80
Teľacie mäso
Pripravované potraviny Teplota vnútri mäsa v °C
Teľacie pečené 75 - 80
Teľacie koleno 85 - 90
Baranina / jahňacina
Pripravované potraviny Teplota vnútri mäsa v °C
Baranie stehno 80 - 85
Baraní chrbát 80 - 85
Pečená jahňacina, jahňacie stehno 75 - 80
18 electrolux
Divina
Pripravované potraviny Teplota vnútri mäsa v °C
Zajačí chrbát 70 - 75
Zajačie stehno 70 - 75
Zajac vcelku 70 - 75
Chrbát z diviny 70 - 75
Stehno z diviny 70 - 75
Ošetrovanie a čistenie
Varovanie Pred čistením spotrebič
vypnite. Uistite sa, že je spotrebič
studený.
Varovanie Spotrebič nečistite
prístrojom, ktorý využíva na čistenie prúd
pary, ani vysokotlakovým prístrojom.
Pozor Nepoužívajte korozívne ani drsné
čistiace prípravky, ostré predmety,
odstraňovače škvŕn ani abrazívne
špongie.
Varovanie Na čistenie skla dvierok
nepoužívajte abrazívne čistiace
prípravky ani kovové škrabky. Tepelne
odolný povrch vnútorného skla sa môže
poškodiť.
Pozor Pri používaní sprejov na čistenie
rúry dodržiavajte pokyny výrobcu.
Prednú stranu spotrebiča vyčistite mäk-
kou utierkou navlhčenou vo vode s prídav-
kom saponátu.
•Na čistenie kovových povrchov použite či-
stiaci prípravok
Vnútro rúry vyčistite po každom použití.
Nečistoty odstránite ľahšie, nepripália sa.
Ťažko odstrániteľné škvrny očistite špe-
ciálnym čističom na rúry.
Po použití očistite všetky časti príslušen-
stva (mäkkou utierkou namočenou v teplej
vode s umývacím prípravkom) a nechajte
ich osušiť.
Teflónový riad a pomôcky neumývajte
agresívnymi prípravkami, na čistenie ne-
používajte špicaté predmety ani ich ne-
umývajte v umývačke riadu. Mohol by sa
zničiť teflónový povrch!
Podporné mriežky
Vybratie podporných mriežok
1. Vytiahnite prednú časť podpornej mriež-
ky z bočnej steny.
2. Potiahnite zadnú časť podpornej mriežky
od steny a vyberte ju.
2
1
Montáž podporných mriežok
Podporné mriežky namontujte v opačnom
poradí úkonov.
Dôležité upozornenie! Zaoblené kon-
ce podporných mriežok musia smerovať
dopredu!
electrolux 19
Teleskopické lišty pre rošty
Pri vkladaní teleskopických líšt pre rošty naj-
prv vyberte nosné koľajničky roštu (pozri časť
"Vyberanie koľajničiek zásuvných roštov").
Nainštalujte teleskopické lišty.
1.
Nainštalujte teleskopické lišty pre rošty na
zadnú časť bočnej steny.
2. Zatlačte predné teleskopické lišty pre ro-
šty do bočnej steny.
Dôležité upozornenie
Presvedčite sa, či pridržiavacie kolíky
teleskopických líšt pre rošty smerujú
dopredu.
Vyberanie teleskopických líšt
Teleskopické lišty vyberajte v obrátenom po-
radí operácií.
Osvetlenie rúry
Varovanie Hrozí nebezpečenstvo
zásahu elektrickým prúdom!
Pred výmenou žiarovky osvetlenia:
Vypnite rúru.
Vyberte poistky z poistkovej skrinky alebo
vypnite obvodový spínač.
Na dno rúry položte handru, aby ste
ochránili žiarovku a sklenený kryt.
Výmena žiarovky osvetlenia rúry/Čistenie
skleneného krytu
1. Aby ste vybrali sklenený kryt, pootočte ho
vľavo.
2. Vyčistite sklenený kryt.
3. Nahraďte žiarovku vhodnou žiarovkou
pre rúry, ktorá odolá teplote 300°C.
4. Nainštalujte sklenený kryt.
Výmena žiarovky rúry (ľavá strana spotrebiča)
Čistenie skleneného krytu
1. Vyberte ľavú koľajničku zásuvných ro-
štov.
2. Pri vyberaní skleneného krytu použite krí-
žový skrutkovač.
3. Sklenený kryt vyberte pomocou úzkeho
tupého predmetu (napr. čajovej lyžičky) a
vyčistite ho.
4. Podľa potreby: Vymeňte žiarovku osve-
tlenia rúry.
Technické údaje: do 300 °C odolná voči
teplu.
5. Nainštalujte sklenený kryt.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB64201X Používateľská príručka

Kategória
Meranie, testovanie
Typ
Používateľská príručka