163
Vďaka cirkulácii studeného vzduchu v chladničke
je teplota v jednotlivých častiach chladničky iná,
preto sa rôzne druhy potravín musia umiestniť do
rôznych častí.
Priehradka na čerstvé potraviny je vhodná na
uchovávanie takých potravín ktoré nie je potrebné
mraziť, uvarených potravín, piva, vajec, niektorých
prísad, ktoré sa majú uchovávať v chlade, mlieka,
ovocného džúsu atď. Priehradka na ovocie a
zeleninu je vhodná na uchovávanie zeleniny,
ovocia atď.
Mraziaca časť je vhodná na uchovávanie ľadovej
kaše, mrazených potravín a potravín
uchovávaných na dlhšiu dobu.
Používanie priehradky na čerstvé potraviny
Teplotu priehradky na čerstvé potraviny nastavte
od 2 ℃ do 8 ℃ a v priehradke na čerstvé potraviny
uchovávajte potraviny, ktoré sú určené na
krátkodobé uskladnenie alebo na skonzumovanie
kedykoľvek.
Polica mrazničky: Pri odnímaní police ju najprv
zdvihnite, a potom ju vytiahnite. Pri nasadení
police ju pred položením umiestnite do polohy.
(Pri dvojdielnej polici potlačte prvý diel na zadnú
stranu, a potom vytiahnite von druhý diel.) Zadnú
prírubu police držte nahor, aby sa predišlo
kontaktu potravín s vnútornou stenou. Pri
vyberaní alebo vkladaní police ju držte pevne a
zaobchádzajte s ňou opatrne, aby sa predišlo
poškodeniu.
Priehradka na ovocie a zeleninu: Na prístup k
potravinám vytiahnite priehradku na ovocie a
zeleninu. Po použití alebo vyčistení krycej dosky
priehradky na ovocie a zeleninu ju určite položte
späť na priehradku, aby to neovplyvnilo vnútornú
teplotu v priehradke.
Varovanie o uchovávaní potravín
Potraviny pred uložením do chladničky radšej očistite
a utrite dosucha. Pred vložením potravín do
chladničky sa odporúča ich nepriedušne zatvoriť, aby
sa predišlo vyparovaniu vody na udržanie čerstvosti
ovocia a zeleniny na jednej strane a zabránilo
prechodu zápachu na druhej strane.
Do chladničky nevkladajte priveľa alebo priťažké
potraviny. Medzi potravinami udržiavajte dostatočný
priestor, ak sú príliš blízko, zablokuje sa prietok
studeného vzduchu, čo ovplyvní účinok chladenia.
Nadmerné množstvo alebo príliš ťažké potraviny
neukladajte na policu, aby sa zabránilo jej poškodeniu.
Pri uchovávaní potravín udržiavajte vzdialenosť od
vnútornej steny a vodnaté potraviny neumiestňujte
príliš blízko zadnej steny chladničky, aby neprimrzli o
vnútornú stenu.
Kategorizované uchovávanie potravín: Potraviny
sa musia uchovávať podľa kategórie, pričom
potraviny konzumované každý deň sa umiestňujú
na prednú časť police, tým sa doba otvorenia dverí
môže skrátiť a môže sa zabrániť kazeniu potravín z
dôvodu uplynutia spotreby.
Tipy na úsporu energie: Teplé potraviny nechajte
pred vložením do chladničky vychladnúť pri
izbovej teplote. Mrazené potraviny vložte
rozmraziť do priehradky na čerstvé potraviny, čím
sa využije nízka teplota mrazených potravín na
chladenie čerstvých potravín a ušetrenie energie.
Uchovávanie ovocia a zeleniny
V prípade chladiacich spotrebičov s priehradkou
na mrazenie sa musí vykonať vyhlásenie o účinku,
že niektoré typy čerstvej zeleniny a ovocia sú
citlivé na chlad, a preto nie sú vhodné na
uchovávanie v tomto druhu priehradky.
Používanie priehradky na mrazené potraviny
Teplota mrazničky sa udržuje pod -18 °C a
odporúča sa na dlhodobé uchovávanie potravín v
mraziacej časti, je však potrebné riadiť sa trvaním
uskladnenia uvedenom na balení potraviny.
Zásuvky mrazničky sa používajú na uchovávanie
potravín, ktoré je potrebné zmraziť. Veľké kusy rýb a
mäsa je pred rovnomerným rozložením do zásuvky
mrazničky potrebné narezať na malé porcie a zabaliť
do vreciek na udržiavanie čerstvosti.
★ Teplé potraviny nechajte pred ich vložením do
mraziacej časti vychladnúť pri izbovej teplote.
★Sklenú nádobu s kvapalinou alebo konzervovanú
kvapalinu utesnenú vnútri nevkladajte do
mraziacej časti, aby sa zabránilo roztrhnutiu z
dôvodu expanzie objemu pri mrznutí kvapaliny.
★Potraviny rozložte na vhodne malé porcie.
★Pred mrazením potraviny radšej zabaľte a
použité baliace vrecká musia byť suché pre prípad,
že baliace vrecká k sebe primrznú. Potraviny musia
byť zabalené alebo pokryté takými vhodnými
materiálmi, ktoré sú pevné, bez chuti,
neprepúšťajú vzduch a vodu, netoxické a bez
znečistenia, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii
a prenosu zápachu.
Tipy na nákup mrazených potravín
1. Keď kupujete mrazené potraviny, na obale si
pozrite pokyny na skladovanie. Všetky mrazené
potraviny budete môcť skladovať počas
stanoveného obdobia na základe hviezdičiek. Toto
je zvyčajne obdobie uvedené ako „Dátum
minimálnej spotreby“, ktorý sa nachádza na
prednej strane obalu.
2. Skontrolujte teplotu regálu na mrazené
potraviny v obchode, v ktorom kupujete mrazené
potraviny.