Tento spotrebič zodpovedá
nasledujúcim smerniciam EU:
- 73/23/EHS z 19.2.1973 -
Smernica o elektrických
zariadeniach určených na
používanie v rámci určitých
limitov napätia, vrátane
upravujúcej smernice
93/68/EHS;
- 89/336/EHS z 3.5.1989 -
Smernica pre
elektromagnetickú
kompatibilitu, vrátane
upravujúcej smernice
92/31/EHS.
Priehradka na kábel
Váš nový automat na kávu je v
dolnej časti vybavený priehradkou
na kábel, v ktorej môžete schovať
nevyužitú časť prívodného kábla.
V závislosti od polohy elektrickej
zásuvky môžete kábel viesť na
pravej alebo ľavej strane základne
spotrebiča.
Pred prvým použitím
Pred prípravou prvej šálky kávy
nechajte pretiecť cez ohrevný
systém spotrebiča celú nádržku
vody a bez kávy. Postupujte
presne podľa nižšie uvedených
pokynov v kapitole Príprava kávy
alebo Výroba pary, ale bez pridania
mletej kávy do sitka. Do stredu
mriežky (obr. 1/H) a pod dýzu (obr.
1/F) umiestnite čo najväčšiu
nádobu. Dýzu treba najskôr otočiť
dopredu.
Príprava kávy
Ohrevný systém vám odporúčame
preplachovať každý deň pred
prípravou prvej kávy a po príprave
poslednej kávy espressa, po dobu
približne 10 sekúnd a bez kávy,
aby sa nikde v spotrebiči nezbierali
zvyšky kávy. Postupujte podľa
nižšie uvedených pokynov v bode
1 až 6, len do sitka nedajte kávu.
1. Pridávanie vody (obr. 3)
Otvorte veko nádržky na vodu.
Nádržku uchopte za rukoväť a
vyberte ju zo spotrebiča.
Nádržku naplňte studenou čistou
vodou z vodovodu (obr. 6).
Nádržku vložte do spotrebiča a
zatlačte ju smerom nadol tak, aby
pevne zapadla.
Zatvorte veko nádržky.
Dbajte na to, aby bola hladina vody
na značkou "MIN" (obr. 1/E)
ukazovateľa hladiny vody.
Ak si chcete vychutnávať
aromatické espresso, riaďte sa
nasledujúcimi pokynmi:
• vodu vymieňajte každý deň,
• nepoužívajte destilovanú alebo
minerálnu vodu,
• nádržku na vodu vyčistite
aspoň raz za týždeň ručne v
roztoku vhodného prostriedku
na umývanie riadu, nie v
umývačke.
2. Pridávanie mletej kávy (obr. 4
a 5)
Podľa toho, či chcete pripraviť
jednu alebo dve šálky kávy, vložte
do držiaka (obr. 1/L) buď sitko na 1
šálku (obr. 1/M) alebo sitko na 2
šálky (obr. 1/N).
Pomocou priloženej odmerky (obr.
1/P) pridajte do sitka mletú kávu.
Sitko naplňte po okraj a potom
kávu vyrovnajte jedným pohybom
odmerky (obr. 1/P). Okraje sitka
očistite od prípadných zvyškov
kávy.
Ak si chcete vychutnávať čerstvo
zomletú kávu každý deň,
odporúčame používať mlynček na
kávu od AEG (nastavený na
stredný stupeň). Informujte sa u
svojho dodávateľa.
Pozor: Niektoré značky kávy, ktoré
sú dostupné v obchodnej sieti,
obsahuje veľmi veľký podiel
kávového prachu. Tento prach
upchá sitko a káva vyteká veľmi
pomaly alebo nevyteká vôbec. V
takomto prípade odporúčame
použiť sitko na riešenie problémov
(obr. 1/O), ktoré rozoznáte podľa
hnedého vnútorného krúžku a
jemnej, pozdĺžnej štruktúry otvorov.
3. Vložte sitko (obr. 6)
Držiak na sitko otočte v príslušnej
objímke zľava doprava, aby rúčka
prešla cez polohu "min" (to
znamená tak, aby rúčka smerovala
dopredu, obr. 6). Držiak na sitko je
opatrený plastovou vložkou, ktorá
minimalizuje tepelné straty aj pri
príprave malého množstva
espressa, ktoré považuje väčšina
milovníkov kávy za ideálne.
4. Šálku / šálky umiestnite do
správnej polohy (obr. 7)
Ak chcete pripraviť len jednu šálku
kávy, umiestnite ju do stredu
mriežky tak, aby mohla káva do
šálky odtekať z oboch otvorov
držiaka na sitko. Ak chcete
pripraviť dve šálky kávy, umiestnite
každú šálku pod jeden otvor v
držiaku na sitko.
V priehradke na šálky (obr. 8) je
dosť priestoru na uskladnenie
niekoľkých šálok.
5. Spotrebič zapnite
Váš automat na espresso dosiahne
svoju prevádzkovú teplotu vo veľmi
krátkom čase. Je to veľká výhoda
oproti bežným kávovarom.
Spotrebič zapnete potlačením
hornej časti spínača (obr. 9/1).
Svetelný ukazovateľ prevádzky
(obr. 9/2) sa rozsvieti, rovnako ako
tepelný ukazovateľ (obr. 9/4), ktorý
indikuje, že sa systém zohrieva. Po
dosiahnutí požadovanej
prevádzkovej teploty tepelný
ukazovateľ zhasne.
Poznámka: Tepelný ukazovateľ sa
môže rozsvietiť aj počas
prevádzky, čím indikuje, že sa
spotrebič znovu zohrieva.
6. Spustenie prípravy
Po spustení začne cez mletú kávu
v sitku pretekať zohriatá voda pri
vysokom vnútornom tlaku. Tento
vysoký tlak, spolu so špeciálnou
konštrukciou sitka Crema Plus a
čerstvo zomletou kávou sa podieľa
na vytvorení penovej korunky,
ktorá robí kávu z automatu AEG
takou neprekonateľnou.
Vaše espresso si pripravíte takto:
Keď tepelný ukazovateľ (obr. 9/4)
zhasne, môžete proces spustiť
stlačením hornej časti tlačidla
spúšťania (obr. 9/3).
Po pretečení požadovaného
množstva espressa stlačte dolnú
časť tlačidla spúšťania (obr. 9/3) a
proces sa zastaví.
Výroba pary s dýzou (obr. 9-
13)
Horúcu paru môžete využiť na
speňovanie mlieka na cappuccino,
na ohrievanie šálok a na
zohrievanie tekutín.
Ak chcete pripraviť paru, spotrebič
zapnite príslušným spínačom (obr.
9/1) a počkajte, kým sa ohrevný
systém nezohreje na prevádzkovú
teplotu. Teplotný ukazovateľ (obr.
9/4) musí zhasnúť.
Potom dýzu ponorte do mlieka
alebo inej tekutiny, ktorú chcete
speniť alebo zohriať, alebo pod
dýzu umiestnite šálku, ktorú chcete
zohriať, a otočný ovládač (obr. 1/B)
otočte proti smeru hodinových
ručičiek až na doraz (obr. 10/A). Z
technických príčin z dýzy najprv
vytečie menšie množstvo vody,
ktorú môžete najprv nechať odtiecť
mimo nádobky, účinnosť
speňovania ani zohrievania však
neovplyvňuje.