Kenwood HMX750RD, HMX750 kMix, HMX750BK, HMX750CR, HMX750WH Návod na obsluhu

  • Dobrý deň! Prečítal som si návod na použitie pre rukový mixér Kenwood kMix HMX75. Som pripravený odpovedať na vaše otázky týkajúce sa funkcií, používania a údržby tohto zariadenia. Návod obsahuje informácie o bezpečnosti, používaní, čistenia a riešení problémov. Neváhajte sa opýtať na čokoľvek!
  • Čo mám robiť, ak sa mixér nezapne?
    Ako vyčistím mixér?
    Aká je maximálna hmotnosť cesta pre háky na cesto?
    Čo robiť, ak sa mixér počas používania spomalí?
101
bezpečnosť
l
Pozorne si prečítajte tieto inštrukcie a
uchovajte si ich pre budúcu potrebu.
l
Odstráňte všetky obaly a štítky.
l
Pred použitím ručného mixéra sa
ubezpečte, či je prívodná elektrická šnúra
úplne odmotaná z priestoru na navíjanie
šnúry.
l
Nikdy nenamáčajte telo ručného mixéra
do vody a elektrickú šnúru ani zástrčku
nevystavujte vlhkosti.
l
Prsty, vlasy, oblečenie a kuchynské
náradie držte v bezpečnej vzdialenosti od
pohyblivých častí.
l
Nikdy neklaďte prívodnú elektrickú šnúru
na horúce predmety, ani ju nenechávajte
visieť tak, aby ju mohli uchopiť deti.
l
Nikdy nepoužívajte poškodený ručný
mixér. Poškodené zariadenie dajte
skontrolovať alebo opraviť: pozri časť
„servis a starostlivosť o zákazníkov“.
l
Nikdy nepoužívajte žiadne neschválené
príslušenstvo.
l
Ak zariadenie nepoužívate, pred
založením alebo zložením jednotlivých
častí alebo pred čistením ho vždy najprv
odpojte zo siete.
102
Otvorte ilustrácie z titulnej strany.
Slovenčina
l
Osoby, ktoré majú znížené fyzické,
senzorické alebo mentálne schopnosti,
majú o takýchto zariadeniach málo
vedomostí alebo majú s takýmito
zariadeniami málo skúseností, môžu toto
zariadenie používať len pod dohľadom
alebo po poučení o jeho bezpečnej
obsluhe, pričom musia rozumieť
súvisiacim rizikám.
l
Nesprávne používanie tohto zariadenia
môže spôsobiť zranenie.
l
Deti toto zariadenie nesmú používať. Toto
zariadenie a jeho elektrickú šnúru držte
mimo dosahu detí.
l
Deti musia byť pod dohľadom, aby
sa zaručilo, že sa nebudú s týmto
zariadením hrať.
l
Toto zariadenie používajte len v
domácnosti na stanovený účel.
Firma Kenwood nepreberie žiadnu
zodpovednosť za následky nesprávneho
používania zariadenia, ani za následky
nerešpektovania týchto inštrukcií.
103
pred zapojením do siete
l
Overte, či má vaša elektrická
sieť rovnaké parametre, aké
sú uvedené na spodnej strane
zariadenia.
l
Toto zariadenie spĺňa požiadavky
nariadenia Európskeho
parlamentu a Rady (ES) č.
1935/2004 o materiáloch a
predmetoch určených na styk s
potravinami.
pred prvým použitím ručného
šľahača
l
Umyte súčasti prečítajte si časť
„ošetrovanie a čistenie“.
legenda
a prepínač rýchlostí
b tlačidlo na uvoľňovanie
nástrojov
c metličky
d priestor na navíjanie elektrickej
šnúry
e hnetací hák s ďalším prstencom
f hnetací hák bez ďalšieho
prstenca
g jednotka na odkladanie na
pracovnej ploche
h stĺpiky na uloženie metličiek
i stĺpiky na uloženie hnetacích
hákov
j spona na upínanie elektrickej
šnúry
používanie ručného
mixéra
1 Odviňte elektrickú šnúru z drážky
d a uistite sa o tom, že ovládač
rýchlosti a je v pozícii vypnutia
„O“.
2 Založte metličky alebo hnetacie
háky 1 – pootočte ich a tlačte
na ne, kým nezacítite pozitívne
zacvaknutie.
Dôležité upozornenie: Hnetací
hák s ďalším prstencom e možno
založiť len do väčšieho otvoru.
3 Zapojte do elektrickej siete.
4 Metličky/hnetacie háky vložte
do mixovacej nádoby vhodnej
veľkosti obsahujúcej dané zložky.
5 Prepínač rýchlostí a potiahnite
dozadu, aby ste dosiahli
požadovanú rýchlosť (prvá
bodka na telese ručného mixéra
označuje najpomalšiu rýchlosť).
Bodka na strane prepínača
rýchlostí musí lícovať s bodkou
požadovanej rýchlosti.
l
Keď zmes zhustne, zvýšte
rýchlosť.
l
Keď mixér začne spomaľovať
alebo sa trápiť, zvýšte rýchlosť.
l
Posuňte ovládač rýchlosti dopredu
do pozície pulznej funkcie „P“, v
ktorej motor dosahuje maximálnu
rýchlosť. Motor bude v takejto
činnosti, kým ovládač rýchlosti z
tejto pozície neuvoľníte.
6 Keď zmes dosiahne žiadanú
konzistenciu, prepínač rýchlostí a
vráťte do pozície vypnutia „O“ a
metličky/hnetacie háky nadvihnite
z nádoby.
7 Uistite sa o tom, že prepínač
rýchlostí a je v pozícii vypnutia
„O“, ručný mixér odpojte z
elektrickej siete a vyberte z
neho nástroje stlačením tlačidla
na uvoľňovanie nástrojov b.
Nástroje pri tom držte za ich
hriadele.
Dôležité upozornenia:
l
Hnetacie háky: Pri príprave cesta
na chlieb odporúčame to, aby v
ňom nebolo viac než 450 g múky.
l
V záujme ochrany tohto ručného
mixéra ho pri príprave cesta,
ťažkých zmesí na koláče a
podobných zmesí nepoužívajte v
rámci akéhokoľvek 5-minútového
časového úseku dlhšie než 3
minúty. Akonáhle dosiahnete
správnu konzistenciu obsahu,
vypnite ho.
rady
l
Pri šľahaní pre zmesi na koláče
nepoužívajte tvrdé maslo alebo
tvrdý margarín – nechajte ho
najprv zmäknúť pri izbovej teplote.
l
Mixovacia nádoba musí byť
vhodnej veľkosti, aby pri mixovaní
jej obsahu nedošlo z dôvodu jeho
nadmernej veľkosti k preťaženiu
ručného mixéra.
l
Väčšie množstvá a husté zmesi
môžu vyžadovať dlhší čas
mixovania.
l
Pri šľahaní smotany používajte
mixovaciu nádobu s vysokými
stenami, aby ste zminimalizovali
mieru špliechania.
104
ošetrovanie a čistenie
l
Pred čistením zariadenie vždy
vypnite, odpojte zo siete a vyberte
z neho metličky alebo hnetacie
háky.
l
Nikdy nenamáčajte telo ručného
mixéra do vody a elektrickú šnúru
ani zástrčku nevystavujte vlhkosti.
l
Nikdy nepoužívajte na čistenie
jednotlivých častí abrazívne
čistiace prostriedky.
metličky, hnetacie háky
l
Umyte ručne alebo v umývačke
riadu a vysušte.
teleso ručného mixéra
l
Utierajte ho vlhkou handričkou a
potom osušte.
105
Odporúčané rýchlosti pri používaní metličiek a
hnetacích hákov
Pripomíname, že ide len o odporúčania a rýchlosť, ktorú si zvolíte, závisí
od veľkosti nádoby, množstiev, spracúvaných ingrediencií a osobných
preferencií.
Rýchlosť zvyšujte postupne až na tieto odporúčané rýchlosti.
Typ jedla Odporúčané
maximálne
množstvo
Odporúčané
rýchlosti
Približný čas
Metličky
Vaječné bielka 8 4 5 3 minúty
Smotana 500 ml 1 – 5 4 minúty
Šľahané kysnuté cesto zmes 3 vajec 4 – 5 5 minúty
Zmesi na múčniky 600 g celkovej
zmesi
1 – 5 1
1
/2 - 2 minúty
Liate cesto 800 ml 4 – 5 1 minúta
Vtieranie tuku do múky.
Pridávanie vody na
zmiešanie ingrediencií
na prípravu cesta
na sladké pečivo
ingrediencie na prípravu
cesta na sladké pečivo
250 g múky 1 – 2
1
3 minúty
1 minúta
Ovocný koláč
Šľahanie tuku s cukrom
Vmiešavanie múky,
ovocia a podobne
900 g celkovej
zmesi 5
1 – 2
4 minúty
1 minúta
Kráľovská poleva zmes 4 vajec 1 – 5 5 – 6 minúty
Hnetacie háky
Chlieb 450 g múky 1 – 5 2 3 minúty
opätovné
premiesenie
30 – 45
sekúnd
skladovanie
1 Elektrickú šnúru obtočte okolo
základne ručného mixéra 2.
Potom ju upevnite pomocou
spony na upínanie elektrickej
šnúry.
2 Ručný mixér položte na jeho
zadnú stranu a uložte do jednotky
na odkladanie na pracovnej
ploche g tak, aby zástrčka a
rúčka smerovali na druhú stranu,
ako sú stĺpiky na uloženie 3.
3 Metličky c odložte do dvoch
vonkajších úložných stĺpikov h.
4 Hnetacie háky e a f odložte
do dvoch vnútorných úložných
stĺpikov i.
servis a starostlivosť o
zákazníkov
l
Ak sa poškodí elektrická šnúra,
musí ju z bezpečnostných príčin
vymeniť alebo opraviť spoločnosť
KENWOOD alebo pracovníci
oprávnení spoločnosťou
KENWOOD.
l
Ak pri používaní tohto zariadenia
narazíte na nejaké problémy,
pred vyžiadaním pomoci si
najprv prečítajte časť „riešenie
problémov“ v príručke alebo
navštívte webovú lokalitu
www.kenwoodworld.com.
l
Na váš výrobok sa vzťahuje
záruka vyhovujúca všetkým
právnym ustanoveniam týkajúcim
sa akýchkoľvek záruk a
spotrebiteľských práv existujúcim
v krajine, v ktorej bol výrobok
zakúpený.
l
Ak váš výrobok Kenwood zlyhá
alebo na ňom nájdete nejaké
chyby, pošlite alebo odneste
ho autorizovanému servisnému
centru KENWOOD. Najbližšie
autorizované servisné centrum
KENWOOD môžete nájsť na
webovej lokalite
www.kenwoodworld.com alebo
na jej stránke špecifickej pre vašu
krajinu.
l
Navrhla a vyvinula spoločnosť
Kenwood v Spojenom kráľovstve.
l
Vyrobené v Číne.
DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE
PRE SPRÁVNU LIKVIDÁCIU
PRODUKTU PODĽA EURÓPSKEJ
SMERNICE O ODPADE Z
ELEKTRICKÝCH
A ELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ
(OEEZ)
Po skončení životnosti sa tento
výrobok nesmie likvidovať spoločne
s domácim odpadom.
Musí sa odovzdať na príslušné
zberné miesto špecializované na
triedenie odpadu alebo predajcovi,
ktorý poskytuje takúto službu.
Oddelenou likvidáciou domácich
spotrebičov sa predchádza
negatívnym následkom na životné
prostredie a na zdravie človeka, ku
ktorým by mohlo dôjsť v dôsledku
ich nevhodnej likvidácie. Zároveň
to umožňuje recykláciu jednotlivých
materiálov, vďaka ktorej sa dosahuje
značná úspora energií a prírodných
zdrojov. Na pripomenutie nutnosti
oddelenej likvidácie domácich
spotrebičov je tento výrobok
označený symbolom preškrtnutej
nádoby na domáci odpad.
106
107 108
Recept
biely chlieb
10 ml/2 ČL sušeného droždia
(typ, ktorý potrebuje pridať vodu)
5 ml/1 ČL cukru
250 ml teplej vody
450 g múky na chlieb
5 ml/1 ČL soli
15 g bravčovej masti
1 Sušené droždie s cukrom a vodou
vložte do mixovacej nádoby
a nechajte speniť. Správna
teplota vody je 43 °C a možno
ju dosiahnuť zmiešaním jednej
tretiny vriacej vody s dvomi
tretinami studenej vody.
2 Pridajte zostávajúce zložky. Do
ručného mixéra založte hnetacie
háky a pri nízkej rýchlosti mixujte
zmes, kým sa múka do nej
nezapracuje. Potom rýchlosť
zvýšte a zmes hneťte približne 2
až 3 minúty, kým z nej nebude
hladké a elastické cesto. To
potom prikryte potravinárskou
fóliou potretou olejom a nechajte
ho 45 až 60 minút kysnúť na
teplom mieste.
3 Cesto opäť 30 až 45 sekúnd
prehneťte pri maximálnej rýchlosti
držiac hnetacie háky v ceste.
4 Z cesta vytvarujte bochník
alebo rožky a uložte na
vymastený plech na pečenie.
Prikryte potravinárskou fóliou
potretou olejom a nechajte na
teplom mieste, kým sa objem
nezdvojnásobí.
5 Pečte v predhriatej rúre pri teplote
230 °C (v prípade plynovej rúry
značka 8), a to 20 až 25 minút
(v prípade bochníka) alebo 10
až 15 minút (v prípade rožkov).
Chlieb je správne upečený vtedy,
keď znie duto, keď naň poklopete
zospodu.
107 108
riešenie problémov
Problém Príčina Riešenie
Ručný mixér
nefunguje.
Chýba napájanie. Skontrolujte, či je
zariadenie zapojené do
elektrickej siete.
Skontrolujte poistky/ističe
vo svojom domove.
Ak žiadne z vyššie
uvedených riešení problém
nevyrieši, prečítajte si časť
„servis a starostlivosť o
zákazníkov“.
Hnetací hák
nemožno založiť do
otvoru.
Hnetací hák zakladáte
do nesprávneho
otvoru.
Hnetací hák s kovovým
prstencom e možno
založiť len do väčšieho
otvoru.
Založte hnetací hák
– otáčajte a tlačte ho,
kým nepocítite jasné
zacvaknutie.
Ručný mixér
začína počas
spracovávania
spomaľovať alebo
sa trápiť.
Zvolená príliš pomalá
rýchlosť.
Prekročené
odporúčané
množstvo.
Prekročená
odporúčaná dĺžka
chodu (3 minúty).
Zvýšte rýchlosť.
Prečítajte si tabuľku
odporúčaných rýchlostí a
maximálnych množstiev.
V prípade cesta a
hustých zmesí na koláče
nepoužívajte dlhšie než 3
minúty v kuse v rozmedzí
5 minút.
Počas
spracovávania
dochádza k
nadmernému
vyšplechovaniu
alebo prskaniu
múky.
Zvolená príliš vysoká
rýchlosť.
Nádoba je na
spracovanie daných
zložiek príliš plytká
alebo príliš malá.
Najprv zvoľte nižšiu
rýchlosť a tú potom
zvyšujte, keď zmes hustne.
Použite mixovaciu nádobu
vhodnej veľkosti.
Nemožno vybrať
nástroje z otvorov.
Prepínač rýchlostí nie
je v pozícii „O“.
Zabezpečte, aby prepínač
rýchlostí bol v pozícii
VYPNUTIA „O“. Ručný
mixér potom odpojte z
elektrickej siete. Stlačte
tlačidlo na uvoľňovanie
nástrojov b a vyberte
nástroje.
/