Kenwood HM535 Návod na obsluhu

  • Dobrý deň! Prečítal som si návod na použitie pre ručné mixéry Kenwood HM520 a HM530. Obsahuje informácie o bezpečnosti, používaní, čistení a riešení problémov. Kľúčové vlastnosti zahŕňajú variabilné nastavenie rýchlosti, pulzný režim a ľahké čistenie. Neváhajte sa ma opýtať na čokoľvek, čo vás zaujíma.
  • Ako dlho môžem mixér používať bez prestávky?
    Ako vyčistím mixér?
    Čo robiť, ak sa mixér pokazí?
84
bezpečnosť
l
Pozorne si prečítajte tieto inštrukcie a
uchovajte si ich pre budúcu potrebu.
l
Odstráňte všetky obaly a štítky.
l
Ak sa poškodí elektrická šnúra, musí ju
z bezpečnostných príčin vymeniť alebo
opraviť spoločnosť KENWOOD alebo
pracovníci oprávnení spoločnosťou
KENWOOD.
l
Neuvádzajte toto zariadenie do chodu
bez prerušenia na dlhšie, než
časy uvedené nižšie. Neprestajné
spracovávanie trvajúce dlhší čas ho totiž
môže poškodiť.
Funkcia/
príslušenstvo
Maximálna
dĺžka
chodu
zariadenia
Čas odpočinku
zariadenia
medzi jeho
chodom
Šľahače 6 minút
Zariadenie
odpojte z
elektrickej siete
a nechajte ho
15 minút postáť,
aby sa ochladilo.
Hnetacie
háky
Ťažké
zmesi na
koláče
Cestá na
chlieb
3 minút
l
Pred použitím ručného mixéra sa uistite
o tom, že elektrická šnúra je riadne
roztiahnutá.
l
Nikdy nenamáčajte telo ručného šľahača
do vody a elektrickú šnúru ani zástrčku
nevystavujte vlhkosti.
Otvorte ilustrácie z titulnej strany
Slovenčina
85
l
Prsty, vlasy, oblečenie a kuchynské
náradie držte v bezpečnej vzdialenosti od
pohyblivých častí.
l
Nikdy neklaďte prívodnú elektrickú šnúru na
horúce predmety, ani ju nenechávajte visieť
tak, aby ju mohli uchopiť deti.
l
Nikdy nepoužívajte poškodený ručný
šľahač. Poškodené zariadenie dajte
skontrolovať alebo opraviť: pozri časť
„servis a starostlivosť o zákazníkov“.
l
Nikdy nepoužívajte žiadne neschválené
príslušenstvo.
l
Ak zariadenie nepoužívate, pred založením
alebo zložením jednotlivých častí alebo
pred čistením ho vždy najprv odpojte zo
siete.
l
Osoby, ktoré majú znížené fyzické,
senzorické alebo mentálne schopnosti,
majú o takýchto zariadeniach málo
vedomostí alebo majú s takýmito
zariadeniami málo skúseností, môžu toto
zariadenie používať len pod dohľadom
alebo po poučení o jeho bezpečnej
obsluhe, pričom musia rozumieť súvisiacim
rizikám.
l
Deti musia byť pod dohľadom, aby sa
zaručilo, že sa nebudú s týmto zariadením
hrať.
l
Deti toto zariadenie nesmú používať. Toto
zariadenie a jeho elektrickú šnúru držte
mimo dosahu detí.
l
Toto zariadenie používajte len v
domácnosti na stanovený účel.
Firma Kenwood nepreberie žiadnu
zodpovednosť za následky nesprávneho
používania zariadenia, ani za následky
nerešpektovania týchto inštrukcií.
86
pred zapnutím zariadenia
l
Overte, či vaša elektrická
sieť rovnaké parametre, aké
sú uvedené na spodnej strane
zariadenia.
l
Toto zariadenie spĺňa požiadavky
nariadenia Európskeho parlamentu
a Rady (ES) č. 1935/2004 o
materiáloch a predmetoch určených
na styk s potravinami.
pred prvým použitím ručného
šľahača
l
Poumývajte jednotlivé časti (pozri
časť „čistenie“).
popis súčastí
a prepínač rýchlostí
HM520 3 rýchlosti
HM530 5 rýchlostí
b tlačidlo na uvoľnenie nástroja
c šľahače
d hnetací hák s prstencom (ak je
súčasťou dodávky)
e hnetací hák bez prstenca (ak je
súčasťou dodávky)
f nadstavec na odkladanie
nástrojov
g spona na upínanie elektrickej
šnúry
používanie ručného
šľahača
1 Odviňte elektrickú šnúru a uistite sa
o tom, že ovládač rýchlosti a je v
pozícii vypnutia („O“). Nadstavec na
odkladanie nástrojov f odpojte z
mixéra.
2 Založte metličky alebo hnetacie
háky 1 pootočte ich a tlačte
na ne, kým nezacítite pozitívne
zacvaknutie.
Dôležité upozornenie: Hnetací
hák s prstencom d možno založiť
len do väčšieho otvoru.
3 Zapojte do elektrickej siete.
4 Metličky/hnetacie háky vložte do
mixovacej nádoby vhodnej veľkosti
obsahujúcej dané zložky.
5 Ovládač rýchlosti potiahnite
dozadu, aby ste dosiahli
požadovanú rýchlosť (prvá bodka
na telese ručného mixéra označuje
najpomalšiu rýchlosť). Zvoľte
pomalšiu rýchlosť.
l
Keď zmes zhustne, zvýšte rýchlosť.
l
Keď mixér začne spomaľovať alebo
sa trápiť, zvýšte rýchlosť.
l
Posuňte ovládač rýchlosti dopredu
do pozície pulznej funkcie „P“, v
ktorej motor dosahuje maximálnu
rýchlosť. Motor bude v takejto
činnosti, kým ovládač rýchlosti z
tejto pozície neuvoľníte.
6 Keď zmes dosiahne požadovanú
konzistenciu, ovládač rýchlosti
vráťte do pozície vypnutia „O“ a
metličky/hnetacie háky vytiahnite z
mixovacej nádoby.
7 Uistite sa o tom, že ovládač
rýchlosti je v pozícii vypnutia „O“,
ručný mixér odpojte z elektrickej
siete a vyberte z neho nástroje
stlačením tlačidla na uvoľňovanie
nástrojov b. Nástroje pri tom držte
za ich hriadele.
Dôležité upozornenia:
l
Hnetacie háky: Pri príprave cesta
na chlieb odporúčame to, aby v
ňom nebolo viac než 450 g múky.
rady
l
Pri šľahaní pre zmesi na koláče
nepoužívajte tvrdé maslo alebo
tvrdý margarín nechajte ho najprv
zmäknúť pri izbovej teplote.
l
Mixovacia nádoba musí byť
vhodnej veľkosti, aby pri mixovaní
jej obsahu nedošlo z dôvodu jeho
nadmernej veľkosti k preťaženiu
ručného mixéra.
l
Väčšie množstvá a husté zmesi
môžu vyžadovať dlhší čas
mixovania.
l
Pri šľahaní smotany používajte
mixovaciu nádobu s vysokými
stenami, aby ste zminimalizovali
mieru špliechania.
l
Akonáhle dosiahnete správnu
konzistenciu obsahu, vypnite ho.
87
čistenie
l
Pred čistením zariadenie vždy
vypnite, odpojte zo siete a zložte
šľahače a hnetače.
l
Nikdy nenamáčajte telo ručného
šľahača do vody a elektrickú šnúru
ani zástrčku nevystavujte vlhkosti.
l
Nikdy nepoužívajte na čistenie
jednotlivých častí abrazívne čistiace
prostriedky.
šľahače, hnetače
l
Umyte ručne alebo v umývačke
riadu a vysušte.
teleso ručného mixéra
l
Utierajte ho vlhkou handričkou a
potom osušte.
skladovanie
1 Elektrickú šnúru obtočte okolo
základne ručného mixéra 2. Potom
ju pomocou spony na upínanie
elektrickej šnúry upevnite.
2 Do otvorov zatlačte nadstavec na
odkladanie nástrojov 3. Potom doň
založte metličky a hnetacie háky 4.
Odporúčané rýchlosti pri používaní metličiek a
hnetacích hákov
Pripomíname, že ide len o odporúčania a rýchlosť, ktorú si zvolíte, závisí od
veľkosti nádoby, množstiev, spracúvaných ingrediencií a osobných preferencií.
Rýchlosť zvyšujte postupne až na tieto odporúčané rýchlosti.
Typ jedla Odporúčané Odporúčané Približný čas
maximálne rýchlosti
množstvo
HM520 HM530
Šľahače
Vaječné bielka 8 2 3 4 – 5 3 minúty
Smotana 500 ml 1 3 1 – 5 4 minúty
Šľahané kysnuté cesto zmes 3 vajec 2 – 3 4 – 5 5 minúty
Zmesi na múčniky 600 g celkovej 1 3 1 – 5 1
1
/2 - 2 minúty
zmesi
Liate cesto 800 ml 2 – 3 4 – 5 1 minúta
Vtieranie tuku do múky. 250 g múky 1 – 2 1 – 2 3 minúty
Pridávanie vody na 1 1 1 minúta
zmiešanie ingrediencií na
prípravu cesta na sladké
pečivo ingrediencie na
prípravu cesta na sladké
pečivo
Ovocný koláč 900 g celkovej
Šľahanie tuku s cukrom zmesi 3 5 4 minúty
Vmiešavanie múky, 1 1 – 2 1 minúta
ovocia a podobne
Kráľovská poleva zmes 4 vajec 1 – 3 1 – 5 5 – 6 minúty
Hnetacie háky (ak sú súčasťou dodávky)
Chlieb 450 g múky 1 – 3 1 – 5 2 – 3 minúty
opätovné
premiesenie
30 45
sekúnd
88
servis a starostlivosť o
zákazníkov
l
Ak pri používaní tohto zariadenia
narazíte na nejaké problémy,
pred vyžiadaním pomoci najprv
navštívte webovú lokalitu
www.kenwoodworld.com.
l
Na váš výrobok sa vzťahuje
záruka vyhovujúca všetkým
právnym ustanoveniam týkajúcim
sa akýchkoľvek záruk a
spotrebiteľských práv existujúcim
v krajine, v ktorej bol výrobok
zakúpený.
l
Ak váš výrobok Kenwood
zlyhá alebo na ňom nájdete
nejaké chyby, pošlite alebo
odneste ho autorizovanému
servisnému centru KENWOOD.
Najbližšie autorizované servisné
centrum KENWOOD môžete
nájsť na webovej lokalite
www.kenwoodworld.com alebo
na jej stránke špecifickej pre vašu
krajinu.
l
Navrhla a vyvinula spoločnosť
Kenwood v Spojenom kráľovstve.
l
Vyrobené v Číne.
DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE PRE
SPRÁVNU LIKVIDÁCIU PRODUKTU
PODĽA EURÓPSKEJ SMERNICE O
ODPADE Z ELEKTRICKÝCH
A ELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ
(OEEZ)
Po skončení životnosti sa tento
výrobok nesmie likvidovať spoločne s
domácim odpadom.
Musí sa odovzdať na príslušné zberné
miesto špecializované na triedenie
odpadu alebo predajcovi, ktorý
poskytuje takúto službu.
Oddelenou likvidáciou domácich
spotrebičov sa predchádza
negatívnym následkom na životné
prostredie a na zdravie človeka, ku
ktorým by mohlo dôjsť v dôsledku
ich nevhodnej likvidácie. Zároveň
to umožňuje recykláciu jednotlivých
materiálov, vďaka ktorej sa dosahuje
značná úspora energií a prírodných
zdrojov. Na pripomenutie nutnosti
oddelenej likvidácie domácich
spotrebičov je tento výrobok označený
symbolom preškrtnutej nádoby na
domáci odpad.
ražno-medový čajový
chlieb
300 g hladkej múky
180 g ražnej múky
180 g cukru
15g/1 PL kypriaceho prášku
300 g jasného tekutého medu
60 ml mlieka
1 vajíčko
1 Založte šlahacie metličky a do
nádoby vložte všetky zložky.
2 Spusťte pulzný chod (P) a mixujte
30 sekúnd.
3 Nádobu so zmesou umiestnite
na teplé miesto a nechajte ju tam
20 minút.
4 Potom opäť spusťte pulzný chod
(P) a zložky mixujte ďalších
70 sekúnd.
5 Zmes premiestnite do štvorcovej
plechovej formy na pečenie chleba
s nepriľnavým povrchom (19 cm,
hĺbka 4 cm) a dajte piecť do rúry na
40 – 45 minút pri teplote 165 °C (v
prípade plynovej rúry značka 3).
6 Vyberte z rúry a nechajte 10 minút
postáť.
7 Potom vyklopte na vhodnú
podložku a pred podávaním
nechajte vychladnúť.
8 Poznámka: Toto je ťažká zmes, a
preto odporúčame nechávať ručný
mixér medzi jednotlivými úkonmi
chladnúť 15 minút.
/