Orava SU-105 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
1SK
Elektrická sušička potravín
SU-105
SU-105
vod na obsluhu/Záruka SK
2SK
Určený účel použitia zariadenia
Zariadenie je určené výlučne na sušenie (dehydrovanie) potravín (ovocia,
zeleniny, orechov a jadier, húb, bylín a pod.), v rozsahu, ktorý je stanovený
technickými a prevádzkovými parametrami a funkciami, bezpečnostnými a
užívateľskými pokynmi a vonkajšími vplyvmi prevádzkového prostredia.
Zariadenie nepoužívajte na sušenie surového mäsa určeného na následnú priamu
konzumáciu. Teplota a spôsob spracovania nezaručuje bezpečnosť potraviny z
adiska jej zdravotnej nezávadnosti.
V prípade použitia zariadenia na sušenie surového mäsa sa odporúča jeho
následná dostatočná tepelná úprava.
Elektrické spotrebiče ORAVA vyrobené podľa poznatkov súčasného stavu
techniky a uznaných bezpečnostno-technických pravidiel. Napriek tomu môže
nesprávnym a neodborným používaním alebo používaním v rozpore s určením
vzniknúť nebezpečenstvo poranenia alebo ohrozenia života používateľa alebo
tretej osoby, resp. poškodenie zariadenia a iných vecných hodnôt.
1. VŠEOBECNÉ BEZPEČNOSTNÉ POKYNY A UPOZORNENIA
Tento dokument obsahuje dôležité bezpečnostné pokyny a upozornenia pre
bezpečnú, správnu a hospodárnu prevádzku elektrického zariadenia. Jeho
dodržiavanie pomáha užívateľovi vyhnúť sa rizikám, zvýšiť spoľahlivosť a
životnosť výrobku.
V tomto dokumente je v textových častiach použitý všeobecný termín výrobok,
ako:
elektrické zariadenie – je akékoľvek zariadenie používané na výrobu, premenu,
prenos, rozvod alebo použitie elektrickej energie.
Z hľadiska účelu použitia elektrickej energie bude pojem elektrické zariadenie v
užšom slova zmysle zahrňovať nasledujúce kategórie:
- elektrické domáce spotrebiče,
- informačné a komunikačné zariadenia,
- spotrebnú elektroniku,
- osvetľovacie zariadenia,
- elektrické a elektronické nástroje,
- hračky a zariadenia na športové a rekreačné účely,
- zdravotnícke zariadenia (pomôcky),
- prístroje na monitorovanie a kontrolu,
- predajné automaty.
1.1 Všeobecné bezpečnostné pokyny
Pred uvedením zariadenia do prevádzky vám odporúčame pozorne si
preštudovať návod na obsluhu a zariadenie obsluhovať podľa stanovených
pokynov!
Bezpečnostné pokyny a upozornenia uvedené v tomto návode nezahŕňajú
všetky možné podmienky a situácie, ku ktorým môže pri používaní zariadenia
dôjsť. Používateľ musí pochopiť, že faktorom, ktorý nie je možné zabudovať do
žiadneho z výrobkov, je osobná zodpovednosť a opatrnosť. Tieto faktory teda
musia byť zaistené používateľmi obsluhujúcimi toto zariadenie.
Nedodržaním bezpečnostných pokynov a upozornení výrobca nezodpovedá za
akékoľvek vzniknuté škody na zdraví alebo majetku!
3SK
Návod na obsluhu udržujte podľa možnosti v blízkosti zariadenia počas celej
doby jeho životnosti. Návod na obsluhu vždy uchovávajte spolu so spotrebičom
pre jeho použitie v budúcnosti a použitie novými používateľmi.
Zariadenie používajte výhradne na určený účel a spôsobom, ktorý je
stanovený výrobcom.
Zariadenie je určené na používanie v domácnosti a v podobných vnútorných
priestoroch určených na bývanie bez zvláštneho zamerania.
Tento spotrebič je určený okrem použitia v domácnosti aj na nasledujúce
spôsoby použitia:
- v obchodoch, kanceláriách a ostatných podobných pracovných
prostrediach;
- v hospodárskych budovách;
- v hoteloch, moteloch a ostatných obytných prostrediach;
- v zariadeniach poskytujúcich nocľah s raňajkami.
Nejde o profesionálne zariadenie na komerčné použitie.
Nemeňte technické parametre a charakteristiky zariadenia neautorizovanou
zmenou či úpravou akejkoľvek časti zariadenia.
Výrobca nezodpovedá za škody spôsobené počas prepravy, nesprávnym
používaním, poškodením alebo zničením zariadenia vplyvom nepriaznivých
poveternostných podmienok.
1.2 Bezpečnosť prevádzkového prostredia
Nepoužívajte zariadenie v priemyselnom prostredí ani vo vonkajšom prostredí!
Zariadenie nevystavujte účinkom:
- zdrojov nadmerného tepla alebo otvoreného ohňa,
- kvapkajúcej alebo striekajúcej vody,
- vibrácií a nadmerného mechanického namáhania,
- hmyzu, živočíchov a rastlinstva,
- agresívnych a chemických látok.
Prevádzkové prostredie zariadenia musí byť vždy v súlade so stanovenými
základnými charakteristikami.
Charakteristiky prevádzkového prostredia:
1. Teplota okolia: +5 ÷ +40 °C
2. Vlhkosť: 5 ÷ 85 %
3. Nadmorská výška: ≤ 2 000 m
4. Výskyt vody: občasná kondenzácia vody alebo výskyt vodnej pary
5. Výskyt cudzích telies: množstvo a druh prachu sú nevýznamné
6. Stupeň ochrany krytom: min. IP20 (zariadenie je chránené pred dotykom
nebezpečných častí prstom ruky a nechránené proti účinkom vody)
Tento stupeň ochrany krytom nie je označený na výrobku a v technických
parametroch uvedených v návode na obsluhu.
Pokiaľ je stupeň ochrany krytom pri výrobku odlišný od stupňa IPX0, tento údaj
je potom uvedený na štítku zariadenia, prípadne aj v technických parametroch
návodu na obsluhu.
Ostatné charakteristiky prevádzkového prostredia v domácnosti (mechanické
namáhanie – rázy a vibrácie, výskyt rastlinstva, živočíchov, poveternostných
vplyvov...) sú z hľadiska účinku na správne a bezpečné používanie elektrických
zariadení zanedbateľné.
4SK
1.3 Elektrická bezpečnosť
Pred prvým pripojením elektrického spotrebiča do napájacej siete skontrolujte,
či sieťové napätie uvedené na štítku spotrebiča zodpovedá napätiu sieťovej
zásuvky v domácnosti.
Elektrický spotrebič je určený na napájanie z elektrickej siete 1/N/PE ~ 230 V
50 Hz.
Elektrická bezpečnosť spotrebiča je zaručená výhradne iba v prípade
správneho zapojenia do elektrickej siete.
Elektrické zariadenie triedy ochrany I sú vybavené ochranou proti úrazu
elektrickým prúdom prostriedkami ochranného uzemnenia neživých častí,
ktoré sa môžu stať pri poruche zariadenia nebezpečne živými. Takéto
zariadenia pripájajte vždy len do riadne nainštalovaných sieťových zásuviek,
ktoré sú vybavené ochranným uzemnením a majú správne pripojený vodič
ochranného uzemnenia.
Sú to všetky elektrické zariadenia vybavené trojvodičovým napájacím
prívodom.
Elektrické zariadenia triedy ochrany II sú vybavené ochranou proti
úrazu elektrickým prúdom dvojitou izoláciou alebo zosilnenou izoláciou
nebezpečných živých elektrických častí. Zariadenie triedy ochrany II nesmie
byť vybavené prostriedkami pre pripojenie ochranného uzemnenia.
Sú to všetky elektrické zariadenia vybavené dvojvodičovým napájacím
prívodom.
Elektrické zariadenia triedy ochrany III sú také zariadenia, ktoré sú napájané
pomocou zdroja malého bezpečného napätia (batériou alebo akumulátorom)
a nepredstavujú z hľadiska úrazu elektrickým prúdom pre používateľa žiadne
nebezpečenstvo.
Pre zaistenie zvýšenej bezpečnosti proti nebezpečenstvu úrazu elektrickým
prúdom pri používaní elektrických spotrebičov laikmi sa odporúča nainštalov
do obvodu elektrického napájania pre zásuvky s menovitým prúdom
nepresahujúcim 20 A prúdový chránič (RCD) s menovitým vybavovacím
prúdom neprevyšujúcim 30 mA.
O zaistení bezpečnosti a správnosti elektrickej inštalácie sa porte s
kvalifikovaným elektrikárom.
Používajte výhradne iba napájací kábel so zástrčkou (sieťovú šnúru), ktorý bol
dodaný spolu so zariadením a kompatibilný so sieťovou zásuvkou. Použitie
iného kábla môže viesť k požiaru alebo úrazu elektrickým prúdom.
Elektrický spotrebič vždy pripojujte do ľahko prístupnej sieťovej zásuvky.
V prípade vzniku prevádzkovej poruchy je nutné spotrebič čo najrýchlejšie
vypnúť a odpojiť zo sieťového napájania.
Napájací kábel a sieťová vidlica musia vždy zostať ľahko prístupné pre
bezpečné odpojenie elektrického spotrebiča z napájania z elektrickej siete.
Napájací kábel/sieťovú šnúru neodpájajte ťahaním za kábel/šnúru. Odpojenie
vykonajte vytiahnutím prívodu za zástrčku napájacieho kábla/sieťovej šnúry.
Ak použijete predlžovací napájací kábel, skontrolujte, či celkový menovitý
výkon všetkých zariadení pripojených k predlžovaciemu napájaciemu káblu
neprevyšuje max. prúdové zaťaženie predlžovacieho kábla.
Ak musíte použiť predlžovací napájací kábel alebo napájací blok, zabezpečte,
aby bol predlžovací napájací kábel alebo napájací blok pripojený k elektrickej
zásuvke, a nie k ďalšiemu predlžovaciemu napájaciemu káblu alebo
napájaciemu bloku. Predlžovací napájací kábel alebo napájací blok musia b
určené pre uzemnené elektrické zástrčky a zapojené do správne uzemnenej
elektrickej zásuvky.
5SK
Zástrčka napájacieho kábla spotrebiča musí byť kompatibilná so sieťovou
zásuvkou. Nikdy nepoužívajte žiadne adaptéry ani iným spôsobom zásuvku
neupravujte. Nepoužívajte nevhodné a poškodené zásuvky!
Aby ste predišli elektrickému šoku, zapájajte napájacie káble zariadenia
do riadne uzemnených elektrických zásuviek. Ak je zariadenie vybavené
napájacím káblom s 3-pólovou zástrčkou, nevyužívajte adaptéry, ktoré nemajú
uzemňujúci prvok, ani neodstraňujte uzemňujúci prvok zo zástrčky alebo
adaptéra.
Neohýbajte, nestláčajte alebo iným spôsobom nevystavujte napájací kábel/
sieťovú šnúru spotrebiča pôsobeniu mechanického namáhania ani vonkajším
zdrojom tepla. Poškodenie napájacieho kábla môže viesť k úrazu elektrickým
prúdom.
Pri poškodení napájacieho kábla spotrebič odpojte z elektrickej siete a ďalej
nepoužívajte.
Ak je napájací kábel/sieťová šnúra poškodená, musí ju vymeniť výrobca,
jeho servisná služba alebo podobne kvalifikovaná osoba, aby sa predišlo
nebezpečenstvu úrazu elektrickým prúdom.
Elektrický spotrebič, ako aj napájací kábel a sieťovú zásuvku pravidelne
kontrolujte a udržujte v čistote. Zástrčku napájacieho kábla pravidelne
odpojujte a podľa potreby čistite. Znečistenie prachom alebo inými látkami
môže spôsobiť narušenie izolačného stavu a následne požiar.
Elektrický spotrebič nevystavujte pôsobeniu vody alebo vlhkému prostrediu.
Vniknutie vody do spotrebiča zvyšuje riziko úrazu elektrickým prúdom. Ak je
napájací kábel mokrý alebo do spotrebiča vnikla voda, okamžite ho odpojte
z elektrickej siete. Ak je spotrebič pripojený k sieťovej zásuvke a je to možné,
vypnite napájanie pri elektrickom ističi ešte pred pokusom o odpojenie
napájania. Ak vyťahujete mokré káble zo živého zdroja napájania, buďte
nanajvýš opatrní.
Ak pri inštalácii (pripájaní) elektrického zariadenia dochádza k demontáži
ochranných krytov, tak po ukončení inštalácie nesmú byť jeho elektrické časti
prístupné používateľom.
1.4 Bezpečnosť osôb
Tento spotrebič je určený na používanie a obsluhu osobami bez
elektrotechnickej kvalifikácie - laikmi, podľa pokynov určených výrobcom.
Obsluhe zariadenia náležia činnosti, ako je zapínanie a vypínanie zariadenia,
používateľská manipulácia a nastavovanie prevádzkových parametrov,
vizuálna alebo sluchová kontrola zariadenia a používateľské čistenie a údržba.
Tento spotrebič môžu používať deti od 8 rokov a osoby so zníženými
fyzickými, zmyslovými alebo duševnými schopnosťami alebo s nedostatkom
skúseností alebo znalostí, ak sú pod dozorom alebo dostali pokyny týkajúce sa
bezpečného používania spotrebiča a porozumeli nebezpečenstvu, ktoré je s
tým spojené.
Deti sa nesmú hrať so spotrebičom.
Čistenie a údržbu používateľom nesmú vykonávať deti bez dozoru.
Počas používania a prevádzky udržujte spotrebič vždy mimo dosahu detí.
Nezabudnite na to, že spotrebič je možné stiahnuť aj za voľne prístupnú
sieťovú šnúru.
Pri obsluhe elektrického spotrebiča vždy dbajte na zvýšenú opatrnosť!
Nepoužívajte elektrický spotrebič, ak ste nadmerne unavení, pod vplyvom
liekov alebo omamných látok znižujúcich pozornosť a sústredenie.
Nepozornosť pri obsluhe môže viesť k vážnemu zraneniu.
6SK
1.5 Čistenie, údržba a opravy
Bežné používateľské čistenie a údržbu elektrického spotrebiča vykonávajte
len odporučeným spôsobom. Na čistenie nepoužívajte rozpúšťadlá ani drsné
čistiace predmety. Znečistenie a viditeľné škvrny od dotyku prstov, resp. rúk
je možné vyčistiť použitím čistiacich saponátov, špeciálne navrhnutých na
čistenie domácich spotrebičov.
Pokiaľ elektrický spotrebič nepoužívate, čistíte ho, alebo keď sa na spotrebiči
vyskytla porucha, spotrebič vždy odpojte z napájania z elektrickej siete.
Elektrické spotrebiče, ktoré sa po používaní čistia a nie sú určené na úplné
ani čiastočné ponorenie do vody alebo inej kvapaliny, chráňte pred účinkami
kvapkajúcej a/alebo striekajúcej vody a pred ponorením.
Elektrické domáce spotrebiče rovnako ako všetky ostatné technické zariadenia
podliehajú vplyvom okolitého prevádzkového prostredia a prirodzeného
opotrebenia. Vzhľadom na to, že na elektrické spotrebiče používané v
domácnosti laikmi nie je stanovený právny rámec pravidelnej údržby, výrobca
odporúča, aby používateľ nechal spotrebič skontrolovať a odborne vyčistiť
aspoň 1-krát za rok v odbornom servise.
Takýmto postupom je možné dosiahnuť udržanie bezpečnosti, prevádzkovej
spoľahlivosti a zvýšenie doby prevádzkovej životnosti zariadenia.
Elektrický spotrebič nerozoberajte! Spotrebič pracuje s nebezpečným napätím.
Z toho dôvodu vždy pri používateľskej údržbe spotrebič vypnite a odpojte ho z
napájacej siete. V prípade poruchy prenechajte opravu na autorizovaný servis.
Skôr ako zavoláte servis:
1. Overte si, že či nie ste schopní sami odstrániť prevádzkovú poruchu podľa
postupu opísaného v kapitole „Odstraňovanie prevádzkových porúch“.
2. Vypnite a zapnite spotrebič, aby ste sa presvedčili, či sa porucha znovu
objaví.
3. Ak aj po uvedených činnostiach porucha spotrebiča pretrva, zavolajte
najbližší odborný servis.
Elektrický spotrebič nikdy svojpomocne neopravujte!
Neautorizovaný, nekvalifikovaný a neodborný zásah do elektrického spotrebiča
môže mať za následok úraz elektrickým prúdom alebo iné vážne zranenie.
Záručnú, ale aj pozáručnú opravu elektrického spotrebiča zverte len
príslušnému kvalifikovanému odborníkovi(*).
(*) Príslušný kvalifikovaný odborník: predajné oddelenie výrobcu alebo dovozcu
alebo osoba, ktorá je kvalifikovaná a oprávnená vykonávať tento druh činnosti
so schopnosťou vyhnúť sa všetkým nebezpečenstvám.
7SK
2. Špeciálne bezpečnostné pokyny.
Čítajte pozorne!
Elektrické zariadenie je navrhnuté a vyrobené takým spôsobom, aby
umožňovalo bezpečnú obsluhu a používanie osobami bez odbornej
kvalifikácie. Aj napriek všetkým opatreniam, ktoré boli výrobcom vykonané pre
bezpečné používanie, obsluha a používanie nesie so sebou určité zostatkové
riziká a s nimi spojené možné nebezpečenstvá.
Pre upozornenie na možné nebezpečenstvá, boli na zariadení a v sprievodnej
dokumentácii použité nasledujúce symboly a ich význam:
Tento symbol upozorňuje používateľov, že zariadenie pracuje s
nebezpečným elektrickým napätím. Na zariadení neodnímajte ochranné
kryty.
Pri nedodržaní bezpečnostných pokynov pri používaní a obsluhe
zariadenia hrozí:
Nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom!
Nebezpečenstvo vážneho zranenia alebo ohrozenia života!
Tento symbol upozorňuje používateľov, že pri nedodržaní
bezpečnostných pokynov pri používaní a obsluhe zariadenia hrozí:
Nebezpečenstvo vážneho zranenia alebo ohrozenia života!
Nebezpečenstvo poškodenia zariadenia alebo inej škody na majetku!
Tento symbol upozorňuje používateľov, že pri nedodržaní bezpečnostných
pokynov pri používaní a obsluhe zariadenia hrozí:
Nebezpečenstvo popálenia od horúcej plochy!
Tento symbol na zariadení znamená, že ochrana pred zásahom
elektrickým prúdom nespočíva len v základnej izolácii, ale je
zabezpečená dvojitou izoláciou medzi nebezpečnými živými časťami
(časťami s nebezpečným napätím z napájacej siete) a časťami, ktoré sú
prístupné pri normálnom používaní.
Zariadenie neobsahuje žiadne opatrenie na ochranné uzemnenie alebo
inštalačné podmienky.
Preprava/Prenášanie
Pri použití prepravného vozíka dbajte na opatrnosť pri pohybe, aby nedošlo k
prevrhnutiu zariadenia.
Zariadenie nikdy neprenášajte, pokiaľ je v prevádzkovej činnosti.
Zariadenie prenášajte až po odpojení všetkých káblových spojení.
Zariadenie prenášajte uchopením za držadlá alebo za pevné časti jeho tela.
Hrozí nebezpečenstvo vážneho zranenia alebo ohrozenia života!
Hrozí nebezpečenstvo poškodenia zariadenia!
Rozbalenie/Obaly
Zariadenie a príslušenstvo pred jeho uvedením do prevádzky vybaľte a zbavte
všetky jeho časti zvyškov obalových materiálov, etikiet a štítkov. Obalové
materiály odložte na bezpečné miesto alebo uschovajte predovšetkým mimo
dosahu detí a nespôsobilých osôb.
Hrozí nebezpečenstvo vážneho zranenia!
Hrozí nebezpečenstvo udusenia!
!
8SK
Kontrola/Uvedenie do prevádzky
Zariadenie je určené na prípravu potravín. Preto pred jeho uvedením do
prevádzky dôkladne očistite všetky jeho časti, podľa pokynov uvedených v
časti „Uvedenie do prevádzky“ resp. „Čistenie“.
Zariadenie (jeho elektrickú jednotku s výhrevným telesom) a sieťovú šnúru so
zástrčkou nikdy nečistite spôsobom (pod tečúcou vodou), pri ktorom by mohlo
dôjsť k natečeniu kvapaliny do zariadenia.
Tieto časti očistite len navlhčenou tkaninou a utrite do sucha alebo nechajte
uschnúť.
Čistenie zariadenia vykonávajte len vtedy, pokiaľ je vypnuté a odpojené od
napájania z elektrickej siete.
Odporúčame vykonať prvotnú aj následné pravidelné kontroly zariadenia.
Zariadenie nikdy nepoužívajte, pokiaľ je neúplné, poškodené alebo v priebehu
používania došlo k poškodeniu akejkoľvek jeho časti.
Nepoužívajte neoriginálne a neúplné časti zariadenia a jeho príslušenstvo.
Hrozí nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom!
Hrozí nebezpečenstvo elektrického skratu!
Zariadenie používajte iba s originálnym príslušenstvom, ktoré je určené pre
použitie k danému typu.
Umiestnenie/Inštalácia
Zariadenie umiestňujte iba na rovné, pevné a stabilné podložky – na
kuchynské pracovné stoly a na časti nábytku, určené pre umiestnenie
kuchynských zariadení.
Vždy sa uistite, že miesto, na ktoré chcete zariadenie umiestniť má dostatočný
priestor, mechanickú pevnosť a vhodné osvetlenie.
Upozornenie!
Zariadenie nevystavujte pôsobeniu:
- priameho slnečného žiarenia, zdrojov a zariadení produkujúcich teplo,
- vibrácií a mechanického namáhania,
- nadmernej prašnosti,
- vody a nadmernej vlhkosti,
- hmyzu,
- agresívneho vonkajšieho prostredia.
Zariadenie nepoužívajte a neumiestňujte:
- na nestabilné stoly alebo časti nábytku,
- na nerovný a znečistený povrch,
- na tesný okraj stolov alebo častí nábytku,
- v blízkosti nádob s vodou alebo inými tekutinami.
Zariadenie nezakrývajte ani čiastočne. Na zariadenie nepokladajte žiadne
predmety. Nevkladajte a nenechajte vnikať do otvorov krytov zariadenia cudzie
telesá.
Nezakrývajte otvory krytov určené pre prúdenie vzduchu. Ventilácia vzduchu
zabezpečuje správnu, spoľahlivú a bezpečnú prevádzku zariadenia.
Hrozí nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom!
Hrozí nebezpečenstvo požiaru!
Varovanie!
Zariadenie umiestňujte na miesto, na ktoré nemôžu voľne dosiahnuť deti.
Zabráňte, aby deti so zariadením manipulovali. Zariadenie sa môže ne deti
prevrhnúť a spôsobiť vážne zranenie.
Mechanické poškodenie (prasknutie alebo zlomenie častí a krytov) zariadenia
môže spôsobiť vážne zranenie.
Hrozí nebezpečenstvo vážneho zranenia!
Hrozí nebezpečenstvo poškodenia zariadenia alebo iných vecných škôd!
9SK
Zariadenie neumiestňujte a nepoužívajte v blízkosti nádob obsahujúcich vodu.
Ak by zariadenie spadlo do vody, nevyberajte ho! Najskôr vytiahnite vidlicu
sieťovej šnúry zo sieťovej zásuvky a až potom zariadenie vyberte z vody. V
takýchto prípadoch odneste zariadenie na kontrolu do odborného servisu, aby
preverili, či je bezpečný a správne funguje.
Hrozí nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom!
Hrozí nebezpečenstvo elektrického skratu!
Prevádzka/Dozor
Upozornenie!
Zariadenie používajte na sušenie potravín, u ktorých nedochádza ku
samovnému kvapkaniu alebo tečeniu vlastnej alebo pridanej šťavy (tekutiny).
Do zariadenia nevkladajte mokré potraviny. Pred vložením zbavte potraviny
nadbytočnej vody.
Počas používania a prevádzky majte zariadenie pod dozorom!
Toto zariadenie nie je určené na ovládanie prostredníctvom programátora,
vonkajšieho časového spínača alebo diaľkového ovládania, pretože pri zakrytí
alebo nesprávnom umiestnení hrozí nebezpečenstvo vzniku požiaru.
Zariadenie nepoužívajte v blízkosti ľahko zápalných materiálov a predmetov
ako sú napr. záclony, závesy, dekoratívne tkaniny apod.
Hrozí nebezpečenstvo požiaru!
Varovanie!
Zariadenie nesmie byť ponechané bez dozoru, pokiaľ je pripojené k elektrickej
sieti!
Hrozí nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom!
Hrozí nebezpečenstvo popálenia od horúcej plochy!
Pred každým pripojením zariadenia k elektrickej sieti skontrolujte, či je
regulátor ovládania (hlavný vypínač) v polohe „0“ (Vypnuté).
Zariadenie nezapínajte a nevypínajte zasunutím alebo vytiahnutím sieťovej
šnúry zo sieťovej zásuvky.
Zariadenie pri obvyklom používaní vždy najskôr pripojte k napájaniu do
sieťovej zásuvky a potom zapnite hlavným vypínačom.
Po ukončení použitia zariadenie vypnite hlavným vypínačom a následne
vytiahnite sieťovú šnúru zo sieťovej zásuvky.
Pokiaľ u zariadenia nefunguje hlavný vypínač, zariadenie nepoužívajte.
Zariadenie je pod nebezpečným napätím, pokiaľ je pripojené sieťové
napájanie.
Hrozí nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom!
Hrozí nebezpečenstvo vážneho zranenia!
Zariadenie obsahuje časti, ktoré sa pri prevádzke výrazne zahrievajú – kovo
mriežku výhrevného telesa.
Nedotýkajte sa rukami ani žiadnymi časťami tela horúcej plochy zariadenia!
Hrozí nebezpečenstvo popálenia od horúcej plochy!
Pozor! Po vypnutí zariadenia ostáva kovová mriežka ešte určitý čas horúca. Pred
akoukoľvek ďalšou manipuláciou so zariadením – odloženie resp. uschovanie,
vždy počkajte, až sa zariadenie úplne ochladí.
Pri zmene umiestnenia jednotlivých sušiacich mriežok (v rámci procesu
sušenia potravín) dbajte zvýšenej opatrnosti. Kovová mriežka výhrevného
telesa je horúca.
Zariadenie nikdy nenechávajte voľne prístupné a neodkladajte s voľne
prístupnou sieťovou šnúrou. Deti by mohli zariadenie za sieťovú šnúru
stiahnuť.
Hrozí nebezpečenstvo vážneho zranenia!
10SK
Zariadenie nikdy nepreťažujte nad limity stanovené technickými parametrami!
Režim prevádzky (čas prevádzky/činnosti a prestávky) zariadenia vždy
rozdeľte na odporučené pracovné intervaly, a tieto dodržujte podľa pokynov.
V prípade, že počas používania zariadenia spozorujete akékoľvek
neštandardné prejavy (zápach, dym, ...), zariadenie okamžite vypnite a odpojte
od napájania z elektrickej siete. Zariadenie nechajte skontrolovať v odbornom
servise.
Časti zariadenia určené na sušenie nepreťažujte nadmerným množstvom
potravín.
Montáž a demontáž jednotlivých častí a príslušenstva zariadenia vykonávajte
len vtedy, pokiaľ je zariadenie vypnuté a odpojené od napájania z elektrickej
siete.
Zariadenie vždy bezprostredne po použití dôkladne očistite, a zbavte ho
všetkých zvyškov spracovávaných potravín.
Pokiaľ je súčasťou zariadenia akákoľvek bezpečnostná časť/súčasť
(mechanická, elektrická), nikdy nevyraďujte túto časť/súčasť z činnosti!
Ak je bezpečnostná časť/súčasť poškodená alebo nefunkčná, zariadenie
nepoužívajte!
Deťom mladším ako 3 roky sa musí zabrániť v prístupe k spotrebiču, pokiaľ nie
sú trvalo pod dozorom.
Deti vo veku od 3 rokov a mladšie ako 8 rokov nesmú pripojiť spotrebič do
zásuvky, regulovať ho alebo čistiť alebo vykonať údržbu používateľom.
VÝSTRAHA!
Niektoré časti tohto výrobku sa môžu stať vmi horúcimi a môžu spôsobiť
popálenie. Zvláštnu pozornosť venujte vtedy, ak sú prítomné zraniteľné osoby
alebo deti.
Nikdy nepodceňujte možné nebezpečenstvá a dbajte na zvýšenú opatrnosť!!!
Charakteristické vlastnosti
Sušička potravín je určená na sušenie potravín.
Zariadenie je určené na súkromné, domáce použitie.
Zariadenie sa smie používať iba v suchých vnútorných priestoroch.
Toto zariadenie sa nesmie používať na komerčné účely.
Zariadenie nie je vhodné:
na ohrev jedla,
na sušenie predmetov.
11SK
Popis častí
12SK
1 Vrchný kryt
2 Odparovacie (sušiace) mriežky
3 Sieťová šnúra
4 Ovládcí panel
5 Ventilačné otvory
6 Nožičky základne
7 Základňa
8 Ventilátor
9 Stredové otvory v mriežkach
10 Ventilačné otvory v hornom kryte
11 Displej
12 Tlačidlo
Krátke stlačenie:
vyvolanie režimu nastavení, prepnínanie medzi nastavením teploty a času
Dlhé stlačenie:
prepínanie medzi °C/°F
13 Tlačidlo -
Znižovanie hodnoty
14 Tlačidlo +
Zvyšovanie hodnoty
15 Tlačidlo 1
Krátke stlačenie:
Spustenie/pozastavenie sušenia (dehydratácie) jedla
Dlhé stlačenie:
Vypnutie procesu sušenia (dehydratácie) potravín
Zostavenie a prevádzka
Príprava
Zariadenie vybaľte a odstráňte z neho všetok obalový materiál a odstráňte
všetky prípadné ochranné fólie.
Zariadenie umiestnite na suchý, rovný, nekĺzavý a teplu odolný povrch.
Zariadenie sa nesmie prevádzkovať v blízkosti horľavých kvapalín
alebo materiálov alebo v prostredí s nebezpečenstvom explózie.
Udržujte vzdialenosť najmenej 30 cm od stien.
Aby ste zabránili prehriatiu zariadenia, nezakrývajte ho a nezakrývajte ani
ventilačné otvory na základni (5) ani v hornom kryte (10).
Pri prvom použití sa môže zo zariadenia generovať určitý zápach.
Nejde o chybu produktu.
Pred prvým sušením jedla je potrebné zariadenie vyčistiť (pozri časť
o čistení zariadena na konci návodu), určitý čas ho používať prázdne podľa
nasledujúcich pokynov a potom ho znova vyčistite. Zabezpečte dostatočné
vetranie.
13SK
1 Umiestnite základňu (7) na suchý, rovný a nekĺzavý povrch.
2 Poukladajte odparovacie (sušiace) mriežky (2) na základňu zariadenia.
3 Nasaďte horný kryt (1).
4 Zapojte vidlicu sieťovej šnúry (3) do elektrickej zásuvky zodpovedajúcej
údajom na typovom štítku.
Na displej (11) bliká „00“ a zobrazuje sa „Hr“.
5 Pomocou tlačidiel „-“ a „+“ nastavte čas sušenia na 1 hodinu (01 Hr).
6 Krátko stlačte tlačidlo . Na displeji bliká „55“ a zobrazuje sa °C.
7 Pomocou tlačidiel „-“ a „+“ nastavte teplotu sušenia na 70 °C.
8 Zariadenie spustíte jedným krátkym stlačením tlačidla 1.
9 Po uplynutí nastaveného času zaznie 3 krát zvukový signál a prístroj vypne.
Ventilátor (8) sa zastaví. Na displeji (11) bude svietiť „00“.
Poznámka:
Počiatočný proces ohrevu môžete zrušiť už po 30 minútach podržaním
zatlačeného tlačidla 1, kým sa ventilátor nezastaví a na displeji sa zobrazí
„00“.
10 Odpojte sieťovú šnúru zo zásuvky.
11 Nechajte zariadenie vychladnúť.
12 Zariadenie znova vyčistite (pozri časť o čistení na konci návodu).
PREVÁDZKA
Zariadenie umiestnite na suchý, rovný, nekĺzavý a teplu odolný povrch.
Zariadenie sa nesmie prevádzkovať v blízkosti horľavých kvapalín
alebo materiálov alebo v prostredí s nebezpečenstvom explózie.
Udržujte vzdialenosť najmenej 30 cm od stien.
Aby ste zabránili prehriatiu zariadenia, nezakrývajte ho a nezakrývajte ani
ventilačné otvory na základni (5) ani v hornom kryte (10).
Riziko popálenia
Ventilátor (8) (najmä kovové časti), vrchný kryt (1), odparovacie (sušiace)
mriežky (2) a sušené potraviny sa môžu počas prevádzky vysoko zohriať.
Počas prevádzky sa dotýkajte iba rukovätí a ovládacích prvkov zariadenia.
Po vypnutí nechajte zariadenie a dehydratované potraviny vychladnúť skôr,
než vyberiete jedlo a pred čstením.
Zostavenie a naplnenie zariadenia
Môžete zmeniť počet odparovacích (sušiacich) mriežok (2). Dajú sa rozlíšiť podľa
ich stredových otvorov (9).
1 Umiestnite základňu (7) na suchý, rovný a nekĺzavý povrch.
2 Poukladajte odparovacie (sušiace) mriežky (2) na základňu zariadenia.
3 Nasaďte horný kryt (1).
14SK
Vykonajte nastavenie a začnite proces dehydratácie jedla.
Referenčné hodnoty teploty sušenia, času sušenia a testu dehydratácie nájdete v
tabuľkách o sušení v tomto návode.
1 Zapojte vidlicu sieťovej šnúry (3) do elektrickej zásuvky zodpovedajúcej
údajom na typovom štítku.
Na displej (11) bliká „00“ a zobrazuje sa „Hr“.
2 Pomocou tlačidiel „-“ a „+“ nastavte čas sušenia od 1 do 48 hodín (01 až
48 Hr) v krokoch po 1 hodine.
3 Krátkym stlačením tlačidla prepnete na nastavovanie teploty.
Na displeji bliká „55“ a zobrazuje sa °C.
4 Aby ste zmenili jednotky teploty medzi °C a °F, podržte stlačené tlačidlo .
5 Pomocou tlačidiel „-“ a „+“ nastavte teplotu sušenia v rozsahu 40 °C až 70 °C
(resp. 105 °F až 165 °F) v krokoch 5 °C alebo 10 °F.
6 Krátkym stlačením tlačidla 1 spustíte proces sušenia (dehydratácie) jedla.
Spustí sa ventilátor. Na displeji bude zobrazený symbol hodín a striedavo sa
bude zobrazovať nastavená teplota a zostávajúci čas sušenia. Čas sušenia sa
zobrazuje v hodinách (Hr), posledná hodina v minútach (Min).
7 Po uplynutí nastaveného času sa zariadenie vypne.
Ventilátor sa zastaví. Na displeji bude zobrazené „00“.
8 Skontrolujte dehydratované jedlo pomocou skúšky miery dehydratácie (pozri
tabuľky v tomto návode). Ak dehydrované jedlo ešte nebolo dostatočne
vysušené, začnite proces sušenia jedla znova na ďalší kratší čas sušenia.
9 Po dokončení procesu sušenia potravín odpojte sieťovú šnúru od elektrickej
zásuvky.
Zmena nastavenia počas procesu dehydratácie jedla
Počas procesu sušenia môžete nastavenie času sušenia a teploty sušenia
kedykoľvek zmeniť.
1 Krátko stlačte tlačidlo . Na displeji bliká zostávajúci čas.
2 Kým hodnota na displeji bliká (cca 2 sekundy), môžete čas zmeniť stláčaním
tlačidiel „-“ a „+“.
POZNÁMKA:
Aj keď sa zostávajúci čas počas poslednej hodiny zobrazuje v minútach, čas
sušenia je možné meniť iba v hodinových intervaloch.
3 Krátkym stlačením tlačidla prepnete na nastavenie teploty.
Kým hodnota na displeji bliká (cca 2 sekundy), môžete zmeniť nastavenie
teploty stláčaním tlačidiel „-“ a „+“.
4 Po cca 2 sekundách od nastavenia sa hodnoty uložia a budú sa zobrazovať
bez blikania.
15SK
Prerušenie procesu sušenia potravín
Proces sušenia (dehydratácie) potravín môžete kedykoľvek prerušiť, napr. na
vykonanie skúšky miery dehydratácie pred uplynutím nastaveného času sušenia.
Krátkym stlačením tlačidla 1 prerušíte proces sušenia potravín.
Ventilátor sa zastaví. Na displeji bude blikať „PA“ (Pauza).
Ak chcete pokračovať v procese dehydratácie potravín, znova krátko stlačte
tlačidlo 1.
Ukončenie procesu sušenia potravín
Proces sušenia potravín môžete kedykoľvek ukončiť, napr. ak už sú potraviny
dostatočne vysušené ešte pred uplynutím nastaveného času.
1 Držte zatlačené tlačidlo 1, kým nebude blikať na displeji „00“. Po cca 20
sekundách sa ventilátor zastaví.
2 Po dokončení procesu sušenia potravín odpojte sieťovú šnúru od elektrickej
zásuvky.
Vybratie a uskladnenie dehydrovaných potravín
Dehydrované potraviny nechajte pred vybratím a zabalením dobre vychladnúť.
Dehydrované potraviny zabaľte vzduchotesne, napr. v pohároch s pevne
uzatvárateľným vekom alebo v plastových vreckách.
Dehydrované potraviny môžete tiež zabaliť do vákua.
Dehydrované potraviny skladujte chránené pred svetlom.
Informácie k sušeniu potravín
Pracovný postup
Zelenina a ovocie vybrané na sušenie by mali byť čo najlepšej kvality, tzn.
čerstvé a zrelé. Zoschnuté alebo podradnejšie produkty nie sú vhodné, ak chcete
dosiahnuť výrobky dobrej kvality. Ak použijete nezrelé ovocie a zeleninu, Vaše
výsledné produkty budú bez farby. Naopak, prezreté ovocie a zelenina Vám
vytvoria produkty, ktoré budú príliš mäkké a kašovité.
Pripravené produkty na sušenie sú najlepšie, ak sa sušia v čo najkratšom čase
od doby zberu. Ovocie a zeleninu najskôr poriadne umyte. Odstráňte všetky obité,
alebo znehodnotené časti.
Pre čo najväčšiu spokojnosť a úsporu energie môžete niektoré druhy ovocia
a zeleniny predtým ošúpať z kože a nasledovne ich pokrájať na menšie kúsky.
Tie rýchlejšie uschnú.
16SK
Predpríprava
Enzýmy v ovocí a zelenine sú zodpovedné za zmeny farby a chuti počas
dozrievania. Tieto zmeny prebiehajú aj počas sušenia a skladovania.
Metóda predhrievania môže byť použitá ako predpríprava zeleniny. Pomáha tak
zachovávať pôvodnú farbu zeleniny a urýchľuje sušenie. Táto metóda zabezpečuje
aj zachovanie pôvodnej chuti počas skladovania a jednoduchšiu prípravu pred
varením, ako aj dĺžku varenia.
Väčšina svetlofarebného ovocia (napr. jablká, marhule, broskyne a hrušky) majú
tendenciu tmavnúť počas sušenia. Aby ste predišli tomuto nežiaducemu javu,
môžete takéto ovocie pred sušením namočiť do vhodného roztoku.
Namočenie potravín
Ovocie môžete namočiť do nasledujúcich roztokov:
Ananásová alebo citrónová šťava ako vhodná prírodná náhrada redukuje
nežiaduce sčernenie. Plátky ovocia ponorte priamo do šťavy. Nechajte ich tam
približne 2 minúty a potom ich ukladajte priamo na mriežky sušičky. Ovocie
môžete namočiť aj do medu, pomarančovej šťavy alebo ho posypať kokosom.
Môžete však využiť aj vašu fantáziu a vytvoriť si vlastný roztok.
Sodík hydrogénsíričitan:
Pri zakúpení si vyžiadajte návod na bezpečné použitie.. Rozpustite 1 kávo
lyžičku sodíka hydrogénsíričitanu v 0,25 l vody. Pripravte si malé kúsky ovocia
a namočte ich na 2 minúty do roztoku. To zabráni strate vitamínu C a ucho
svetlú farbu ovocia. Sodík hydrogénsíričitý kúpite v miestnej lekárni.
Roztok kyseliny askorbovej alebo kyseliny citrónovej - obchodná antioxidačná
zmes obsahuje kyselinu askorbovú - môžete ju tiež použiť, často však nie je
tak efektívna ako čistá kyselina askorbová.
Ovocie môžete predhriať parou. Predhrievané ovocie však môže zmäknúť,
v dôsledku čoho sa potom môže aj ťažšie upravovať a stane sa ťažkým na
úpravu.
Sirup môže pomôcť udržať farbu jabĺk, marhúľ, fíg, nektariniek, broskýň,
hrušiek a sliviek.
Ovocie s hrubou šupkou(hrozno, sušené slivky a malé tmavé slivky, čerešne,
figy a bobuľové ovocie) môžete ohrievať vo vode, čo napomáha prasknutiu
šupky. To umožní rýchlejšie vysušiť vlhosť z ovocia.
Z takto pripraveného ovocia a zeleniny odstráňte nadbytočnú vodu tým, že
plátky najskôr umiestnite na papierové servítky alebo čisté utierky. Sušiace
mriežky by mali byť naplnené tenkou vrstvou plátkov. Ak je potrebné, môžete
použiť tenkú gázu, aby ste zabránili zlepeniu plátkov.
Množstvo ovocia a zeleniny určenej na sušenie na jedenkrát by nemalo
presiahnuť 2/3 povrchu každej sušiacej mriežky a výšku 2,5 cm.
17SK
Rehydratácia potravín
Všetko dehydrované ovocie je možné opäť rehydrovať. Väčšina ovocia sa
však teší väčšej obľube v sušenej forme. Naopak, zelenina sa teší obľube
v rehydratovanej forme.
Na rehydratáciu zeleniny na varenie ju umyte vo vode, potom namočte do
neslanej studenej vody tak, aby bola úplne zakrytá. Nechajte ju namočenú 2 až
8 hodín a potom varte v tej istej vode, v ktorej ste zeleninu močili. Ak je potrebné
väčšie množstvo vody, dolejte ju. Priveďte vodu do varu, potom znížte teplotu
a naďalej varte. Môžete pridať aj soľ podľa chuti, ale len v závere varenia, pretože
soľ spomaľuje proces rehydratácie. V porovnaní s čerstvými produktmi sa varením
vytráca chuť a štruktúra. Na rehydratáciu zeleniny ako napr. mrkva potrebujete
ľadovo studenú vodu a zeleninu nechajte namočenú v chladničke.
Sušenú potravinu môžete rehydratovať namočením, varením alebo spojením
oboch postupov. Sušená potravina je jedinečná, preto by ste nemali očakávať taký
istý produkt, ako keď bola čerstvá.
Sušenie neumožní potravine zbaviť sa baktérií a kvasiniek. Ak sa však ovocie
a zelenina namáčajú pri izbovej teplote, baktérie a kvasinky sa môžu množiť.
Bezpečnejšie je namáčanie ovocia a zeleniny v chlade.
Sušené a rehydratované ovocie a zeleninu môžete použiť mnohorakým
spôsobom.
Sušené ovocie môžete podávať ako chutné jednohubky doma, na vychádzkach,
pri športe. Nasekané na malé kúsky sa výborne hodia do koláčov a pri varení.
Rehydratované ovocie môžete použiť na prípravu omáčok a kompótov. Môžete
ich pridávať do vašich obľúbených receptov na želatínové pochúťky, koláče, plnky,
mliečne kokteily, zmrzliny.
Sušenú zeleninu môžete použiť do polievok a omáčok, príp. ako chutné
jednohubky.
Pre optimálne zachovanie nutričnej hodnoty dodržiavajte nasledovné:
Ovocie a zeleninu zaparujte v predpísanej dĺžke.
Sušenú potravu vždy uschovávajte v dobre testniacich nádobách, na
chladnom, suchom a tmavom mieste.
Pravidelne ich kontrolujte kvôli možnému presakovaniu vlhkosti do nádoby.
Sušenú potravinu skonzumujte čo najrýchlejšie.
Sušenie
Doba sušenia sa líši podľa typu ovocia a zeleniny, veľkosti kúskov a plnosti
sušiacej mriežky.
Ak chcete skontrolovať, či je ovocie a zelenina dostatočne suchá, vyberte zo
sušičky pár kúskov a nechajte ich vychladnúť. Keď sú teplé, obsahujú viac
vlhkosti, ako keď vychladnú.
Sušená zelenina by mala byť tvrdá a krehká. Sušené ovocie zase kožovité
a pružné. Ak ich chcete skladovať dlhšiu dobu, doma vyrobené ovocie by malo byť
suchšie ako ovocie predávané v obchodoch.
18SK
Balenie a skladovanie
Ovocie pokrájané na rôzne veľkosti nechajte najskôr odstáť jeden týždeň po jeho
vysušení. Tým sa vyrovná vlhkosť medzi jednotlivými kúskami. Ovocie potom
môžete ukladať do neplastických a nekovových nádob, ktoré skladujeme na
suchom mieste.
Pred balením do nádob by mali byť ovocie aj zelenina poriadne vychladnuté.
Najlepšie je uskladňovanie v malých nádobách, čo umožní rýchlu konzumáciu po
ich otvorení.
Pri balení si dávajte pozor, aby ste kúsky príliš nestláčali, môžu na rozmrviť.
Sklenené fľaše a nádoby určené na mrazenie sú vhodnými nádobami na
uskladňovanie. Kovové nádoby sú vhodné, len ak je potrava najprv zabalená v
igelitovom vrecúšku.
Sušené ovocie by ste mali kontrolovať raz do mesiaca. Ak sa Vám zdá, že do
nádoby sa dostala vlhkosť, treba ju ihneď otvoriť a obsah skonzumovať.
Prekladanie mriežok
Sušička ovocia, ktorú ste si kúpili, je navrhnutá s ohľadom na prirodzené prúdenie
vzduchu, ktorým sa odstraňuje vlhkosť z potravy. Aby ste zabezpečili rovnomerné
sušenie, mali by počas sušenia meniť umiestnenie jednotlivých mriežok.
Mriežky nachádzajúce sa v dolnej časti zariadenia sú vystavené väčšiemu teplu.
Jednoduchým prekladaním mriežok zaručíte rovnomernosť sušenia.
Receptár
Miešané ovocné vrecko
2 olúpané banány
1 kg jahôd
1 konzerva zaváraného ananásu (nakrájaného na kúsky)
Ovocie nakrájajte na rovnaké kúsky. Po vysušení a vychladnutí pridajte štvrť šálky
orechov.
Jablkovo-škoricové krúžky
2,5 kg jabĺk
5 lyžičiek škorice
Olúpte a odjadierkujte jablká a nakrájajte ich na krúžky. Posypte ich škoricou a
vysušte.
Citrusová trojpochúťka
1,5 kg pomarančov
5 citrónov
4 grapefruity
Všetko ovocie umyte. Olúpte a nakrájajte na rovnaké kúsky. Vysušte.
19SK
Tropický raj
10 kiwi
1 ananás
3 papáje
Zo všetkého ovocia odstráňte šupku. Všetko nakrájajte, uložte na mriežky a
vysušte.
Jahodová pochúťka
2 poháre čerstvých jahôd
jablková šťava
Jahody očistite a rozmixujte. Počas mixovania pridajte trochu jablkovej šťavy.
Mriežku vysteľte nepremokavým vrecúškom, na ktorý vylejete rozmixovanú zmes.
Asi 6 hodín sušte.
Trhanec
Tenké kúsky hovädzieho alebo morčacieho mäsa uložte do sklenej nádoby a
zalejte 1/2 šálky sójovej omáčky, 2 lyžicami hnedého cukru. Dobre premiešajte a
dbajte na to, aby boli zakryté všetky kúsky mäsa. Prikryte igelitovým vrecúškom a
nechajte odstáť 10 - 15 minút. Plátky mäsa potom ukladajte na mriežky a nechajte
sušiť 8 - 10 hodín.
Jogurt a pokrmy z jogurtu
Výroba jogurtu
1 4 poháre mlieka vylejte do hrnca. Môžete použiť akékoľvek mlieko: plnotučné,
polotučné alebo aj sušené.
2 Zohrejte a odložte z platničky ešte pred zovretím.
3 Do mlieka vmiešajte 2 lyžice obyčajného bieleho jogurtu*.
4 Nalejte do jogurtových téglikov a zakryte vrchnákmi. Vhodnou náhradou môžu
byť aj tégliky z masla.
5 Vložte na najvrchnejšiu mriežku a nechajte ich tam 6 hodín. Vrchný kryt
nepoužívajte.
6 Pred konzumovaním skladujte v chladničke.
*použitý jogurt by mal byť bez chemických prísad
Ak si želáte Váš jogurt sladší, môžete ho dochutiť medom.
Mrazený ovocný jogurt
4 šálky jahôd, banánov alebo broskýň
1 biely jogurt
1,5 šálky cukru
1 lyžička vanilkového cukru
1/2 lyžičky soli
Všetko ovocie olúpte, umyte a rozmixujte. Ostatné prísady zmiešajte v mise, kam
pridáte rozmixované ovocie.
Dajte zamraziť v plastovej nádobe s krytom. Vložte do mrazničky. Keď je jogurt
zamrznutý, odstráňte z nádoby kryt.
20SK
Koreniny a bylinky
So sušičkou potravín si môžete vyčarovať vôňu Vašich obľúbených korení a
byliniek a radovať sa z nej kedykoľvek. Stačí využiť rastliny, ktoré ste si vypestovali
v záhradke. Jednoducho ich nalámete alebo nastriháte na malé kúsky, uložíte na
mriežku a vysušíte. Doba sušenia by mala byť približne 5 hodín. Skladovať ich
môžete v okrasných nádobách alebo plátených taštičkách previazaných stužkou.
Pred sušením ich môžete posypať rozmarínom alebo mätou. Najlepšou metódou
skladovania je udržiavať nádoby uzavreté.
Mäso
Používajte iba čerstvé mäso.
Odstráňte šľachy, kosti a tuk.
Mäso dôkladne opláchnite a osušte.
Pred dehydratáciou môže byť chudé mäso konzervované alebo marinované.
Pred začatím procesu sušenia takéhoto mäsa ho najskôr osušte na vzduchu.
Mäso nakrájajte na tenké plátky.
Ryby
Používajte iba čerstvé ryby.
Odstráňte rybie kosti a kožu.
Rybu dôkladne opláchnite.
Pokvapkajte ho citrónovou šťavou a vložte do slanej vody na cca 30 minút.
Potom ho dôkladne osušte.
Rybu nakrájajte na tenké plátky.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Orava SU-105 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka