Whirlpool AKP 288/NA Program Chart

  • Prečítal som si používateľskú príručku pre rúru Whirlpool AKP 288. Som pripravený odpovedať na vaše otázky týkajúce sa funkcií rúry, programovania, nastavenia teploty a času pečenia a ďalších detailov. Príručka obsahuje informácie o rôznych funkciách pečenia, ako je statický ohrev, gril, turbo gril a mnoho ďalšieho.
  • Ako zapnem rúru?
    Ako naprogramujem čas začiatku pečenia?
    Ako naprogramujem dĺžku pečenia?
    Čo sa stane po skončení programovaného pečenia?
    Aká je odporúčaná úroveň pre pečenie mäsa?
AKP 288 POPIS SPOTREBIČA
SK
5019 310 01107
1. Ovládací panel
2. Chladiaci ventilátor (nevidno ho)
3. Vrchný ohrevný článok
4. Ohrevný článok grilu
5. Zadné osvetlenie v rúre
6. Okrúhly ohrevný článok (nevidno ho)
7. Ventilátor
8. Spodný ohrevný článok (nevidno ho)
9. Chladné dvierka rúry
PRÍSLUŠENSTVO RÚRY
OVLÁDACÍ PANEL
1. Ovládací gombík pre výber funkcie
2. Analógové hodiny
3. Ovládací gombík termostatu
4. Červená kontrolka termostatu
ANALÓGOVÉ HODINY
Analógové hodiny umožňujú:
1) Zobrazovanie presného času. Aby ste zmenili aktuálne nastavenie presného času, stlačte tlačidlo (B)
a otočte ho smerom vľavo, čím nastavíte presný čas.
2) Programovanie začiatku prípravy jedla. Maximálny naprogramovateľný čas začiatku prípravy jedla je
12 hodín.
Programovanie doby prípravy jedla. Zvoľte dobu pečenia (k dispozícii pri ľubovoľnej funkcii), aby sa rúra
zapla na určitú špecifikovanú dobu. Po ukončení špecifikovanej doby sa rúra uatomaticky vypne. Minimálna
doba prípravy jedla, ktorá sa dá naprogramovať, je 5 minút a maximálna 180 minút.
a) MANUÁLNE VARENIE
1) Otočte tlačidlo (B) smerom vľavo (bez stlačenia), kým sa v okienku nezobrazí symbol .
2) Stlačte tlačidlo (A) a otočte ho smerom vľavo, kým trojuholník (D) nebude v polohe hodiny, ktorú ukazujú hodiny
(ručička hodín).
Pri dosiahnutí správnej polohy zaznie kliknutie.
3) Otočte ovládací gombík funkcií na symbol želanej funkcie. Rozsvieti sa osvetlenie rúry.
4) Gombík termostatu otočte smerom vpravo do polohy želanej teploty. Rozsvieti sa červená kontrolka termostatu.
5) Po ukončení prípravy jedla otočte gombíky do polohy OFF (0 - •), pretože v manuálnom režime sa rúra NEVYPNE
automaticky.
Prvá
Posledná
úroveň
úroveň
Nádoba na
odkvapkávanie:
2 drôtené rty:
3
1
2
4
b) MANUÁLNE VARENIE S NAPROGRAMOVANÍM ČASU ZAČIATKU PRÍPRAVY JEDLA
1) Otočte tlačidlo (B) smerom vľavo (bez stlačenia), kým sa v okienku nezobrazí symbol .
2) Stlačte tlačidlo (A) a otočte ho smerom vľavo, kým trojuholník (D) nebude v polohe hodín, kedys sa má spustiť príprava
jedla (napr. na obrázku: 11.30).
3) Otočte ovládací gombík funkcií na symbol želanej funkcie.
4) Gombík termostatu otočte smerom vpravo do polohy želanej teploty.
5) Po ukončení prípravy jedla otočte gombíky do polohy OFF (0 - •), pretože v manuálnom režime sa rúra NEVYPNE
automaticky.
c) PROGRAMOVANÉ VARENIE S NAPROGRAMOVANÍM ČASU ZAČIATKU A DĹŽKY VARENIA
1) Otočte tlačidlo (B) smerom vľavo (bez stlačenia), až kým sa nezobrazí v okienku (C) doba prípravy jedla (5 - 180 min.).
2) Stlačte tlačidlo (A) a otočte ho smerom vľavo, kým sa trojuholník (D) nedostane do polohy hodín, kedy sa má spustiť
príprava jedla (napr. na obrázku: 11.30).
3) Otočte ovládací gombík funkcií na symbol želanej funkcie.
4) Gombík termostatu otočte smerom vpravo do polohy želanej teploty.
5) Po ukončení prípravy jedla zaznie zvukový signál a rúra sa vypne automaticky. Aby ste zrušili zvukové znamenie, otočte
tlačidlo (B) smerom vľavo (bez stlačenia), kým sa symbol nezobrazí v okienku.
6) Ak po ukončení prípravy jedla chcete predĺžiť predtým nastavenú dobu, vykonajte hore uvedené kroky ako pri
programovaní alebo pri manuálnom nastavení pečenia.
d) PROGRAMOVANÉ VARENIE S NAPROGRAMOVANÍM DĹŽKY DOBY VARENIA
1) Otočte tlačidlo (B) smerom vľavo (bez stlačenia), až kým sa nezobrazí v okienku (C) doba prípravy jedla (5 - 180 min.).
2) Stlačte tlačidlo (A) a otočte ho smerom vľavo , kým trojuholník (D) nebude v polohe hodiny, ktorú ukazujú hodiny
(ručička hodín). Pri dosiahnutí správnej polohy zaznie kliknutie.
3) Otočte ovládací gombík funkcií na symbol želanej funkcie. Rozsvieti sa osvetlenie rúry.
4) Gombík termostatu otočte smerom vpravo do polohy želanej teploty. Rozsvieti sa červená kontrolka termostatu.
5) Po ukončení prípravy jedla zaznie zvukový signál a rúra sa vypne automaticky. Aby ste zrušili zvukové znamenie, otočte
tlačidlo (B) smerom vľavo (bez stlačenia), kým sa symbol nezobrazí v okienku.
Po ukončení programovaného varenia, ak ho chcete predĺžiť, musíte postupovať podľa horeuvedených pokynov
alebo pokračovať v príprave jedla v manuálnom režime
AKO ZAPNÚŤ RÚRU
Otočte ovládací gombík pre voľbu funkcií na želanú funkciu. Rozsvieti sa osvetlenie rúry.
Gombík termostatu otočte smerom vpravo do polohy želanej teploty. Rozsvieti sa červená kontrolka termostatu, ktorá
zhasne po dosiahnutí nastavenej teploty.
Po ukončení prípravy jedla:
Otočte ovládacie gombíky do polohy “0”.
Tabuľka funkcií rúry
Funkcia
Popis funkcie
0 VYPNUTÁ RÚRA -
OSVETLENIE
Zapnutie vnútorného osvetlenia rúry.
STATICKÝ OHREV
Na prípravu mäsa, rýb a hydiny na jednej úrovni.
Rúru predohrejte na želanú teplotu varenia a vložte potraviny do vnútra hneď po
zhasnutí červenej. kontrolky termostatu.
Odporúča sa používať druhú alebo tretiu úroveň v rúre.
KOČE/
VENTILÁTOR
Na prípravu jedál na max. dvoch úrovniach.
Ak je to potrebné, odporúčame zmeniť polohu jedál, aby boli jedlá uvarené
rovnomernejšie.
Rúru netreba predohriať (s výnimkou pizze a posúcha).
GRIL
Na grilovanie rebierok, špízov, klobások, gratinovanie zeleniny a na zapečenie chleba.
Rúru predohrejte počas 3 - 5 min.
Počas varenia musia ostať dvierka rúry zatvorené.
V prípade grilovania mäsa nalejte do nádoby na odkvapkávanie, umiestnenej v prvej
polohe, trochu vody, zníži sa tým množstvo dymu a tuk nebude vystrekovať.
Odporúčame otočiť potraviny počas prípravy.
TURBO GRIL
Na grilovanie veľkých kusov mäsa (roast beef, pečené mäsá).
Počas varenia musia ostať dvierka rúry zatvorené.
V prípade grilovania mäsa nalejte do nádoby na odkvapkávanie, umiestnenej v prvej
polohe, trochu vody, zníži sa tým množstvo dymu a tuk nebude vystrekovať.
Počas prípravy mäso obracajte.
ROZMRAZOVANIE
Na rozmrazovanie potravín na izbovú teplotu.
Potraviny nechajte v pôvodnom obale, aby sa nevysušili.
TURBOVENTILÁTOR
Na prípravu jedla na jednej úrovni (napr.: ovocie, koláče, zapečené cestoviny,
zelenina, pizza, hydina).
VENTILÁTOR/
HORÚCI VZDUCH
Na prípravu jedál, ktoré vyžadujú rovnakú teplotu v rúre, bez predohrevu, na jednej
alebo viacerých úrovniach (napr.: ryby, zelenina, koláč) bez prenosu vône z
jedného jedla na druhé
SPODNÝ OHREV
Na ukončenie pečenia ovocných alebo tvarohových tort, na zahustenie omáčky.
Používajte túto funkciu počas posledných 10/15 min pečenia.
TABUĽKY VARENIA
POTRAVINY Funkcia Predohrev
Úroveň
(od spodu)
Teplota
(°C)
Doba prípravy jedla
min.
MÄSO
Jahňa, kozľa, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
X 2 200 100 - 110
Teľacie, hovädzie, bravčové
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurča,
králik,
kačica
X 2 200 70 - 80
- 2 190 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Morka
(kg. 3-5)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
X 2 200 170 - 180
Hus
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY (1 kg)
Ostriež, okúň, tuniak, losos, treska
X 2 200 60 - 80
- 2 190 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - filé)
Mečúň, tuniak
X 2 190 50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
Zelenina
Paprika, paradajky, pečené
zemiaky
X 2
190
50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2
190
50 - 60
KOLÁČE, ZÁKUSKY A POD.
Kysnuté koláče
X 2
180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Plnené koláče
(s tvarohom)
X 2
190 60 - 90
- 2 180 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Linecké koláče
X 2
190 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Záviny, palacinky
X 2
200 50 - 60
X 1-3 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Sušienky, bábovky, zákusky
X 2
180 20 - 30
X 1-3 180 30 - 40
X 2
180 30 - 40
Odpaľované cesto, piškótové
rolády
X 2
180 35 - 45
X 1-3 180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
TABUĽKA GRILOVANIA
Poznámka: Doby prípravy jedla a teploty sú iba približné.
POTRAVINY Funkcia Predohrev
Úroveň
(od spodu)
Teplota
(°C)
Doba prípravy jedla
min.
Slané torty, plnené ovocné torty napr.
s ananásom, broskyňami
X 2
200 50 - 60
X 2 190 45 - 55
X 2
190 45 - 55
Lasagne, zapekané zemiaky, plnené
cestovinové závitky, zapečené
cestoviny
X 2
200 40 - 50
X 2 190 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chlieb
X 2
210 30 - 40
X 1-3 210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 1-3 210 20 - 30
X 2
210 20 - 30
Zákusky z lístkového cesta
X 2
210 20 - 30
X 1-3 200 30 - 40
X 2
200 30 - 40
Suflé
X 2
200 40 - 50
X 2 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
POTRAVINY Funkcia Predohrev
Úroveň
(od spodu)
Teplota
(°C)
Doba prípravy jedla
min.
Hrianky X 3-4 200-225 10 - 15
Rebierka X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Klobásky X 3 200-225 30 - 40
Roštenka X 3 200-225 30 - 40
Ryby (filé) X 3 200-225 30 - 40
Kuracie stehná X 3 200-225 40 - 50
Kebab X 3 200-225 40 - 50
Rebierka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurčaťa X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurčaťa - 3 200-225 40 - 50
Kurča vcelku - 2-3 200-225 60 - 70
Pečené mäso
(bravčové, hovädzie)
- 2-3 200-225 60 - 80
Kačica - 1-2 200-225 60 - 80
Jahňacie pečené - 1-2 200-225 80 - 100
Hovädzie pečené - 2 200-225 60 - 70
Pečené zemiaky - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, napr. okúň, pstruh - 3 190-200 40 - 50
/