Whirlpool AKP 290/IX Užívateľská príručka

  • Prečítal som si používateľskú príručku pre rúru Whirlpool AKP 290. Som pripravený odpovedať na vaše otázky o funkciách rúry, jej nastavení a používaní. Príručka obsahuje podrobné informácie o rôznych funkciách pečenia, programovaní a riešení problémov. Neváhajte sa spýtať na čokoľvek!
  • Ako zapnem rúru?
    Ako nastavím časovač?
    Čo robiť, ak sa rúra automaticky nevypne po skončení varenia?
    Aké funkcie pečenia rúra ponúka?
AKP 290 POPIS SPOTREBIČA
SK
5019 310 56638
1. Ovládací panel
2. Chladiaci ventilátor (nevidno ho)
3. Vrchný ohrevný článok
4. Ohrevný článok grilu
5. Zadné osvetlenie
6. Okrúhly ohrevný článok (nevidno ho)
7. Ventilátor
8. Spodný ohrevný článok (nevidno ho)
9. Chladné dvierka rúry
PRÍSLUŠENSTVO RÚRY
OVLÁDACÍ PANEL
1. Ovládací gombík pre výber funkcie
2. Analógo hodiny
3. Ovládací gombík termostatu
4. Červená kontrolka termostatu
ANALÓGOVÉ HODINY
Analógové hodiny umožňujú:
1) Zobrazovat’ presný čas. Aby ste zmenili aktuálne nastavenie presného času, stlačte tlačidlo (B)
a otočte ho smerom vľavo, čím nastavíte presný čas.
2) Programovat’ začiatok prípravy jedla. Maximálny naprogramovateľný čas začiatku prípravy jedla je
12 hodín.
Programovanie doby prípravy jedla. Dĺžka prípravy jedla umožňuje nechat’ rúru v činnosti (pri akejkoľvek
funkcii) počas nastavenej doby, po uplynutí ktorej sa rúra automaticky vypne. Dobu prípravy jedla možno
naprogramovat’ na minimálne 5 minút a maximálne na 180 minút.
a) MANUÁLNE VARENIE
1) Otočte tlačidlo (B) smerom vľavo (bez stlačenia), kým sa v okienku nezobrazí symbol .
2) Stlačte tlačidlo (A) a otočte ho smerom vľavo, kým trojuholník (D) nebude v polohe hodiny, ktorú ukazujú hodiny
(ručička hodín). Pri dosiahnutí správnej polohy zaznie kliknutie.
3) Otočte ovládací gombík pre voľbu funkcií na želaný symbol. Rozsvieti sa osvetlenie rúry.
4) Otočte ovládací gombík termostatu smerom vpravo, na želanú teplotu. Rozsvieti sa červená kontrolka termostatu.
5) Po ukončení prípravy jedla, keďže je v manuálnom režime, rúra sa NEVYPNE automaticky, ale musíte otočit’ ovládacie
gombíky termostatu a pre voľbu funkcií do polohy OFF (0 -•).
Prvá
Posledná
úroveň
úroveň
Nádoba na odkvapkávanie: Rošt:
1
2
3
4
b) MANUÁLNE VARENIE S NAPROGRAMOVANÍM ČASU ZAČIATKU PRÍPRAVY JEDLA
1) Otočte tlačidlo (B) smerom vľavo (bez stlačenia), kým sa v okienku nezobrazí symbol .
2) Stlačte tlačidlo (A) a otočte ho smerom vľavo, kým sa trojuholník (D) na ciferníku nedostane do polohy hodiny, kedy
chcete, aby sa začala príprava jedla (napr. na obrázku: 11.30).
3) Otočte ovládací gombík pre voľbu funkcií na želaný symbol.
4) Otočte ovládací gombík termostatu smerom vpravo, na želanú teplotu.
5) Po ukončení prípravy jedla, keďže je v manuálnom režime, rúra sa NEVYPNE automaticky, ale musíte otočit’
ovládacie gombíky termostatu a pre voľbu funkcií do polohy OFF (0 - •).
c) PROGRAMOVANÉ VARENIE S NAPROGRAMOVANÍM ČASU ZAČIATKU A DĹŽKY VARENIA
1) Otočte tlačidlo (B) smerom vľavo (bez stlačenia), až kým sa nezobrazí v okienku (C) doba prípravy jedla (5 - 180 min.).
2) Stlačte tlačidlo (A) a otočte ho smerom vľavo, kým sa trojuholník (D) na ciferníku nedostane do polohy hodiny, kedy
chcete, aby sa začala príprava jedla (príklad na obrázku: 11.30).
3) Otočte ovládací gombík pre voľbu funkcií na želaný symbol.
4) Otočte ovládací gombík termostatu smerom vpravo, na želanú teplotu.
5) Po uplynutí nastavenej doby prípravy jedla zaznie zvukový signál a rúra sa vypne automaticky. Aby ste zrušili zvukové
znamenie, otočte tlačidlo (B) vľavo (bez stlačenia), kým sa v okienku nezobrazí symbol .
6) Po ukončení programovaného varenia, ak ho chcete predĺžit’, musíte postupovat’ podľa horeuvedených
pokynov alebo pokračovat’ v príprave jedla v manuálnom režime.
d) PROGRAMOVANÉ VARENIE S NAPROGRAMOVANÍM DĹŽKY DOBY VARENIA
1) Otočte tlačidlo (B) smerom vľavo (bez stlačenia), až kým sa nezobrazí v okienku (C) doba prípravy jedla (5 - 180 min.).
2) Stlačte tlačidlo (A) a otočte ho smerom vľavo, kým trojuholník (D) nebude v polohe hodiny, ktorú ukazujú hodiny
(ručička hodín). Pri dosiahnutí správnej polohy zaznie kliknutie.
3) Otočte ovládací gombík pre voľbu funkcií na želaný symbol. Rozsvieti sa osvetlenie rúry.
4) Otočte ovládací gombík termostatu smerom vpravo, na želanú teplotu. Rozsvieti sa červená kontrolka termostatu.
5) Po uplynutí nastavenej doby prípravy jedla zaznie zvukový signál a rúra sa vypne automaticky. Aby ste zrušili zvukové
znamenie, otočte tlačidlo (B) vľavo (bez stlačenia), kým sa v okienku nezobrazí symbol .
Po ukončení programovaného varenia, ak ho chcete predĺžit’, musíte postupovat’ podľa horeuvedených pokynov
alebo pokračovat’ v príprave jedla v manuálnom režime
AKO ZAPNÚT’ RÚRU
Otočte ovládací gombík pre voľbu funkcií na želanú funkciu. Rozsvieti sa osvetlenie rúry.
Otočte ovládací gombík termostatu smerom vpravo, na želanú teplotu. Rozsvieti sa červená kontrolka termostatu, ktorá
zhasne po dosiahnutí nastavenej teploty. Po ukončení prípravy jedla:
Otočte ovládacie gombíky do polohy “0”.
Tabuľka funkcií rúry
Funkcia
Popis funkcie
0 VYPNUTÁ RÚRA -
OSVETLENIE
Zapnutie vnútorného osvetlenia rúry.
STATICKÁ
Na prípravu mäsa, rýb a hydiny na jednej úrovni.
Rúru predohrejte na želanú teplotu varenia a vložte potraviny do vnútra hneď po
zhasnutí červenej kontrolky termostatu.
Odporúčame Vám používat’ druhú alebo tretiu úroveň lišty v rúre.
S VENTILÁTOROM
Na prípravu jedál na max. 2 úrovniach.
Ak je to potrebné, odporúčame zmenit’ polohu jedál, aby boli jedlá uvarené
rovnomernejšie.
Nie je nutné rúru predohriat’ (s výnimkou pizze a posúcha).
GRIL
Na grilovanie rebierok, špízov, klobások, gratinovanie zeleniny a na zapečenie
chleba.
Rúru predohrejte počas 3 - 5 min.
Počas varenia musia ostat’ dvierka rúry zatvorené.
V prípade grilovania mäsa nalejte do nádoby na odkvapkávanie, umiestnenej v prvej
polohe, trochu vody, zníži sa tým množstvo dymu a tuk nebude vystrekovat’.
Odporúčame otočit’ potraviny počas prípravy.
TURBOGRIL
Na grilovanie veľkých kusov mäsa (roast beef, pečené mäsá).
Počas varenia musia ostat’ dvierka rúry zatvorené.
V prípade grilovania mäsa nalejte do nádoby na odkvapkávanie, umiestnenej v
prvej polohe, trochu vody, zníži sa tým množstvo dymu a tuk nebude vystrekovat’.
Počas prípravy mäso obracajte.
ROZMRAZOVANIE
Na rozmrazovanie potravín na izbovú teplotu.
Potraviny nechajte v pôvodnom obale, aby sa nevysušili.
TURBOVENTILÁTOR
Na prípravu jedla na jednej úrovni (napr.: ovocie, torty, bábovky, zelenina, pizza,
hydina).
NÚTENÝ OBEH
TEPLÉHO VZDUCHU
Na prípravu jedál, ktoré vyžadujú rovnakú teplotu v rúre, bez predohrevu, na jednej
alebo viacerých úrovniach (napr.: ryby, zelenina, koláč) bez prenosu vône z
jedného jedla na druhé
SPODNÝ OHREVNÝ
ČLÁNOK
Na ukončenie pečenia ovocných alebo tvarohových tort, na zahustenie omáčky.
Túto funkciu používajte počas posledných 10/15 minút prípravy jedál.
TABUĽKY VARENIA
POTRAVINY Funkcia Predohrev
Úroveň
(od spodu)
Teplota
(°C)
Doba prípravy jedla
min.
MÄSO
Jahňa, koa, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
X 2 200 100 - 110
Tacie, hovädzie,
bravčové
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurča,
králik,
kačica
X 2 200 70 - 80
- 2 190 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Morka
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
X 2 200 170 - 180
Hus
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY (1 kg)
Ostriež, okúň, tuniak,
losos, treska
X 2 200 60 - 80
- 2 190 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - filé)
Mečúň, tuniak
X 2 190 50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
ZELENINA
Paprika, paradajky,
pečené zemiaky
X 2
190
50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2
190
50 - 60
KOLÁČE, ZÁKUSKY A
POD.
Kysnuté koláče
X 2
180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Plnené koláče
s tvarohom
X 2
190 60 - 90
- 2 180 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Linecké koláče
X 2
190 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Záviny, palacinky
X 2
200 50 - 60
X 1-3 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Sušienky, bábovky,
zákusky
X 2
180 20 - 30
X 1-3 180 30 - 40
X 2
180 30 - 40
Odpaľované cesto, rolády
X 2
180 35 - 45
X 1-3 180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
TABUĽKA GRILOVANIA
Poznámka: Doby prípravy jedla a teploty sú iba približné
POTRAVINY Funkcia Predohrev
Úroveň
(od spodu)
Teplota
(°C)
Doba prípravy jedla
min.
Slané torty, plnené
ovocné torty napr. s.
ananásom, broskyňami
X 2
200 50 - 60
X 2 190 45 - 55
X 2
190 45 - 55
Lasagne, zapekané
zemiaky, plnená
cestovina, zapečená
cestovina
X 2
200 40 - 50
X 2 190 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chlieb
X 2
210 30 - 40
X 1-3 210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 1-3 210 20 - 30
X 2
210 20 - 30
Zákusky z lístkového
cesta
X 2
210 20 - 30
X 1-3 200 30 - 40
X 2
200 30 - 40
Suflé
X 2
200 40 - 50
X 2 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
POTRAVINY Funkcia Predohrev
Úroveň
(od spodu)
Teplota
(°C)
Doba prípravy jedla
min.
Toasty X 3-4 200-225 10 - 15
Rebierka X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Klobásky X 3 200-225 30 - 40
Roštenka X 3 200-225 30 - 40
Ryby (filé) X 3 200-225 30 - 40
Kuracie stehná X 3 200-225 40 - 50
Špízy X 3 200-225 40 - 50
Rebierka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurčat’a X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurčat’a - 3 200-225 40 - 50
Kurča vcelku - 2-3 200-225 60 - 70
Pečené mäso,
bravčo, hovädzie
- 2-3 200-225 60 - 80
Kačica - 1-2 200-225 60 - 80
Jahňacie stehno - 1-2 200-225 80 - 100
Pečené hovädzie mäso - 2 200-225 60 - 70
Pečené zemiaky - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby napr. okúň, pstruh - 3 190-200 40 - 50
/